ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Αντιλαϊκές δεσμεύσεις και «εμβληματικές» παρεμβάσεις για το κεφάλαιο

Από τη συνεδρίαση του πρόσφατου Γιούρογκρουπ στο Βουκουρέστι

Eurokinissi

Από τη συνεδρίαση του πρόσφατου Γιούρογκρουπ στο Βουκουρέστι
Με προανάκρουσμα την πρόσφατη ανακοίνωση - απόφαση του Γιούρογκρουπ αναφορικά με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων και βέβαια με τη δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συνεχίσει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, ανοίγει ο κύκλος της 3ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» με τη νέα δέσμη από τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται σε αυτόν.

Σε αυτό το φόντο, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών», σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, επανέρχονται στην Αθήνα στις 6 Μάη, ενώ η επόμενη έκθεση «αξιολόγησης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται στις αρχές Ιούνη, δηλαδή αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης. Την ίδια ώρα και ενώ η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός καθώς και κόμματα της αστικής διαχείρισης, καθένας από την πλευρά του, επιχειρούν να καλλιεργήσουν σε τμήματα του λαού κλίμα «προσδοκιών», η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ (5 Απρίλη) με αφορμή το κλείσιμο της 2ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» ξεκαθαρίζει:

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSΜ (σ.σ. Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, διευρύνοντας τη φορολογική βάση, και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, των κοινωνικών προγραμμάτων, της μείωσης των ληξιπρόθεσμων καθυστερήσεων, της είσπραξης φόρων και των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και τωνμεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας».

Σε κάθε περίπτωση, το υπό διαμόρφωση νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα ενσωματώνει και την περαιτέρω κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου (από το 2020).

Παράλληλα, η κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων θα βρεθεί στην προμετωπίδα τόσο του «εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων» όσο και του «προγράμματος σταθερότητας» 2019 - 2022, που προβλέπονται από τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και αναμένεται να υποβληθούν από την κυβέρνηση στην Κομισιόν, μέχρι το τέλος Απρίλη.

Ιδιωτικοποιήσεις στο παραλιακό μέτωπο

Στο μεταξύ, κι ενώ η κυβέρνηση περνάει το ένα μετά το άλλο τα νομοσχέδια με τα δεκάδες προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, μια ακόμη «εμβληματική» ιδιωτικοποίηση ολοκληρώθηκε χτες με την κατοχύρωση της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια στην «Ακτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ» με αντίτιμο στα 57,5 εκατ. ευρώ. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το ΤΑΙΠΕΔ, που «έτρεξε» το διαγωνισμό παραχώρησης, «με την προβλεπόμενη αναβάθμισή της, η μαρίνα Αλίμου αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω η συγκεκριμένη περιοχή του παραλιακού μετώπου της Αττικής, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της αθηναϊκής Ριβιέρας».

Πρόκειται για την περιοχή - φιλέτο, η ιδιωτικοποίηση της οποίας συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα της 3ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», σε συνέχεια βέβαια της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού και των εκτάσεων του παραλιακού μετώπου που προσφέρονται για κερδοφόρες επενδύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους που τις αναλαμβάνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, «τα έργα ανάπτυξης πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν επιπλέον στην αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας μέσω της δόμησης 18.500 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής».

Πρόκειται για επιχειρηματικές δραστηριότητες που εντάσσονται στον ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό του παραλιακού μετώπου, που βέβαια είναι απόλυτα ξεκομμένες από τις λαϊκές ανάγκες. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, ο νέος παραχωρησιούχος θα υλοποιήσει εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων η μαρίνα Αλίμου θα εκσυγχρονιστεί και θα μετατραπεί σε «έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα».

Σε αυτό το φόντο, η προσέλκυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος είχε ως βάση προηγούμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις και συγκεκριμένα τα Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία επιτρέπουν στον επενδυτή χρήσεις γης που αφορούν στη λειτουργία της μαρίνας, όπως κτίριο διοίκησης, πύργο ελέγχου, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, σούπερ μάρκετ, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους υγιεινής, γραφεία, χρήσεις αναψυχής και εστίασης, αθλητικές και εμπορικές χρήσεις κ.ά.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ
Ψηφίστηκε το συνυποσχετικό με τα εθελοντικά φιλοδωρήματα

Περίσσεψαν τα εγκώμια και οι ύμνοι από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα για τους «κοινωνικά ευαίσθητους» και «πατριώτες» εφοπλιστές, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα, που περιείχε και το άρθρο 56 με το οποίο επικυρώθηκε το πρόσφατο συνυποσχετικό που υπέγραψε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών με την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως το συνυποσχετικό προβλέπει ότι οι εφοπλιστές, που απολαμβάνουν πάνω από 50 φοροαπαλλαγές και «διευκολύνσεις» από όλες τις κυβερνήσεις, θα προσφέρουν ετησίως και «εθελοντικά» ένα φιλοδώρημα της τάξης του «10% των εισαγόμενων μερισμάτων των φυσικών προσώπων». Με άλλα λόγια, γύρω στα 40 εκατ. ευρώ, αν τα δώσουν κι αυτά, που δεν αντιστοιχεί ούτε σε 20 ευρώ τη μέρα ανά πλοίο τους, όταν τα ναύλα που κλείνουν για παράδειγμα στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ανέρχονται έως και σε πάνω από 200.000 δολάρια ΗΠΑ τη μέρα!

Ανάλογο συνυποσχετικό είχαν υπογράψει οι εφοπλιστές και με τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, το οποίο προέβλεπε ότι την τριετία 2014 - 2016 οι εφοπλιστές θα κατέβαλλαν 420 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάπου 140 εκατ. το χρόνο, ενώ τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το μείωσε κι άλλο, στα 40 εκατ.

Παρουσιάζοντας το άρθρο, ο υπουργός Ναυτιλίας Φ. Κουβέλης εξύμνησε τους εφοπλιστές. «Η ελληνική και ελληνόκτητη ναυτιλία αποτελεί το χαρακτηριστικότερο υγιούς επιχειρηματικότητας (...) Συμβάλλει πολύπλευρα στην οικονομία, στην ενίσχυση της απασχόλησης (...) Προσφέρει πολλαπλασιαστικά ωφελήματα σε παράπλευρες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη ναυτιλία» ήταν ορισμένα απ' όσα είπε.

Η ΝΔ χειροκρότησε το άρθρο, ενώ ο αντιπρόεδρός της Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε την ευχαρίστησή του που «ο ΣΥΡΙΖΑ, ως προοδευτική συμμαχία» κατέβασε την εισφορά των εφοπλιστών από τα 140 εκατ. στα 40 εκατ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, καταψήφισε το άρθρο, χαρακτηρίζοντας πρόκληση και ωμή κοροϊδία για το λαό το συνυποσχετικό και επισημαίνοντας ότι «μ' αυτήν την εθελοντική εισφορά έρχεται η κυβέρνηση να καλύψει τα ληστρικά προνόμια που απολαμβάνει από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τα οποία φορτώνονται διπλά και τρίδιπλα στις πλάτες του λαού με τη φορολογία και με ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών. Προνόμια, φοροαπαλλαγές και κρατικές ενισχύσεις για τους εφοπλιστές, που όλα τα άλλα κόμματα έχετε φροντίσει να κατοχυρωθούν στο Σύνταγμα». Οπως σημείωσε, μόνο το ΚΚΕ διαχρονικά έχει αντιταχθεί στη συνταγματική κατοχύρωση των εφοπλιστικών προνομίων, ζητώντας την κατάργησή τους σε όλες τις διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης, από το 1974 μέχρι και την πρόσφατη.

«Οι εφοπλιστές πληρώνουν όταν θέλουν, αν θέλουν και όσα θέλουν. Την ίδια ώρα, κάνετε φοροεπιδρομή στους εργαζόμενους και στις λαϊκές οικογένειες. Αλλωστε, η εθελοντική εισφορά των εφοπλιστών με μερικά ψίχουλα είναι "πατέντα" που ανακάλυψε και πρωτοεφάρμοσε η ΝΔ. Αυτό είναι "προοδευτικό μέτωπο", με τους εφοπλιστές, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», σχολίασε.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεζουμίζεται ο λαός για να δίνονται φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την προκλητική ρύθμιση υπέρ των εφοπλιστών στη Βουλή:

«Την ώρα που η φοροληστεία του λαού έχει εκτιναχθεί κι έπεται και νέα μείωση του αφορολόγητου, η κυβέρνηση συνεχίζει τα "δωράκια" στο μεγάλο κεφάλαιο.

Μετά τη μείωση της φορολογίας στα μερίσματα των μετόχων, σειρά είχε η εθελοντική εισφορά των εφοπλιστών, που είναι ακόμη πιο κάτω κι απ' τα ελάχιστα που είχε ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας, φτάνοντας στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ για τους "αναξιοπαθούντες" εφοπλιστές. Γι' αυτό άλλωστε και ψηφίστηκε από κοινού με ΝΔ - ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Να πώς επιτυγχάνεται η "υπεραπόδοση της οικονομίας": Με το ξεζούμισμα του λαού για να δίνονται φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.

Να ποιο είναι το αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο του κ. Τσίπρα: Φτιάχνεται ακόμη και με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών!!!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ