ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
Σελ. /24
Σαν τον κλέφτη επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Με άκρως προκλητικό τρόπο επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει, σαν τον κλέφτη, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά το νέο Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς και μια σειρά συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις σε ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και άλλες διατάξεις που ήδη έχουν ξεσηκώσει σοβαρές αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος της Βουλής στη χτεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων σχετικά με τον προγραμματισμό των συνεδριάσεων, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας πρόκειται να πάει στην Ολομέλεια της Βουλής τη Μεγάλη Δευτέρα, όταν οι χώροι της Εκπαίδευσης θα έχουν κλείσει για τις διακοπές του Πάσχα και να συζητηθεί και να ψηφιστεί μέσα σε μία μόλις μέρα!

Νωρίτερα, προς το τέλος αυτής της βδομάδας, προβλέπεται να πάει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και να συζητηθεί για μία ή δύο μέρες. Πρόκειται για άκρως συνοπτικές διαδικασίες, τις οποίες δεν χαρακτηρίζουν καν κατεπείγουσες. Και να σημειωθεί ότι αφορούν ένα νομοσχέδιο 370 σελίδων, το οποίο είχε δώσει τμηματικά στη δημοσιότητα την προηγούμενη βδομάδα το υπουργείο Παιδείας, χωρίς την εισηγητική του έκθεση, και το οποίο μέχρι χτες το απόγευμα δεν είχε ακόμα κατατεθεί στη Βουλή. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με τη νέα γενιά, το μέλλον της οποίας υπονομεύει μετατρέποντας το Λύκειο σε ένα ανταγωνιστικό φροντιστήριο και υποτάσσοντας ακόμα περισσότερο την Ανώτατη Εκπαίδευση στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Αμεση αντίδραση του ΚΚΕ

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει σε δελτίο Τύπου της:

«Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε, στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνεδρίαση της Διάσκεψης της Βουλής, την απαράδεκτη μεθόδευση της κυβέρνησης να φέρει για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για την Παιδεία τη Μεγάλη Δευτέρα, που είναι κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Η επιλογή αυτή μόνο τυχαία δεν είναι. Το νομοσχέδιο για την Παιδεία έχει προκαλέσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονιών και γι' αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να το περάσει εν κρυπτώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τ' άλλα κόπτεται για τη φωνή των νέων, τους αγνοεί προκλητικά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και προσπαθεί στα μουλωχτά να εφαρμόσει την πολιτική του».

Ξεσηκωμός ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» για την Εκπαίδευση

Κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σε ξεσηκωμό ενάντια στο πολυνομοσχέδιο - «σκούπα», με το οποίο η κυβέρνηση προχωρά περαιτέρω τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και νομοθετεί τις αλλαγές στο Λύκειο, καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Στο πλαίσιο αυτό μετά και τη μεθόδευση της κυβέρνησης να ψηφίσει Μεγάλη Βδομάδα το νομοσχέδιο, καλεί όλους τους φοιτητές τη Μεγάλη Δευτέρα 22/4, στις 18.30, στο Σύνταγμα, ενώ στηρίζει και την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αύριο, Πέμπτη 18 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι.

Στο κάλεσμά της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ τονίζει τα εξής:

«Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να φέρει σαν τον κλέφτη τη Μεγάλη Βδομάδα, με κλειστές σχολές, το πολυνομοσχέδιο που σαρώνει τα μορφωτικά, επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα δεν θα περάσουν!

Είναι γελασμένοι εάν νομίζουν ότι θα μας πιάσουν στον ύπνο! Ολοι οι φοιτητές από όλη την Ελλάδα με τους συλλόγους μας δίνουμε μαχητική απάντηση μαζί με τους μαθητές και τον εργαζόμενο λαό διοργανώνοντας μεγάλο συλλαλητήριο.

Και αυτό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη σφραγίδα της ΕΕ, ικανοποιεί για μια ακόμα φορά τα αιτήματα των επιχειρηματικών ομίλων στην Ανώτατη Εκπαίδευση χτυπώντας τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη δουλειά!

Αναγνωρίζει και νομικά τους τίτλους που προσφέρουν τα τριετών σπουδών ιδιωτικά κολέγια, εξισώνοντας τελικά τα πτυχία μας με αυτά! Δημιουργεί ακόμα περισσότερες κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων που υποβαθμίζουν τα δικαιώματα όλων μας, προετοιμάζει το έδαφος για τη διάσπαση του πτυχίου μας και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την αναγνώριση και νομιμοποίηση της ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Ουσιαστικά προχωρά ένα βήμα παραπέρα στην κατάργηση του άρθρου 16 στην πράξη!

Δίνει συνέχεια στο έργο των συγχωνεύσεων που ήδη έχει ξεκινήσει στα ιδρύματα των Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Καταργεί, συγχωνεύει δεκάδες τμήματα, αφήνοντας τους φοιτητές στον "αέρα", δημιουργεί επιπλέον κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων ενισχύοντας τον ανταγωνισμό των φοιτητών, που οδηγεί στην υποβάθμιση των δικαιωμάτων όλων, ενώ παγιώνει την υποχρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αλλά ενισχύουν τα προβλήματα των φοιτητών, όπως έχει δείξει και η πείρα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Δημιουργεί επιτροπή που "θα συζητήσει" το ενδεχόμενο της μετατροπής των τετραετών σχολών μηχανικών του ΠΑΔΑ σε πενταετείς. Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε, δηλαδή, αφού είναι γνωστή η λογική της κυβέρνησης να στήνει επιτροπές απλά για να αποφύγει τις δίκαιες διεκδικήσεις των φοιτητών για πτυχία ενιαία, 5ετών σπουδών, με ίδια προγράμματα σπουδών για όλους τους αποφοίτους μηχανικών σχολών. Η κυβέρνηση άλλωστε πριν από μια εβδομάδα ενέταξε τα δικαιώματα των αποφοίτων του ΠΑΔΑ και των ΤΕΙ σε καταλόγους δεύτερης κατηγορίας του ΤΕΕ, ενώ έχει διαμορφώσει προγράμματα σπουδών που έχουν πεταχτεί βασικά μαθήματα σε μεταπτυχιακά με δίδακτρα, συνεχίζοντας την κατηγοριοποίηση φοιτητών και αποφοίτων!

Επεκτείνει τα δίδακτρα στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών με την ένταξη νέων σχολών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, που λειτουργεί εξολοκλήρου με δίδακτρα αλλά και εντάσσοντας τη Σχολή Δημόσιας Υγείας (σχολή του Διεθνούς Πανεπιστημίου με δίδακτρα στα προπτυχιακά) στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής!

Βγαίνουμε στην αντεπίθεση για το σύγχρονο πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη!

Καλούμε κάθε φοιτητικό σύλλογο να οργανώσει την ενημέρωση, τη συζήτηση μέσα στα αμφιθέατρα με ανοιχτές συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις ετών. Να οργανώσει άμεσα την αγωνιστική απάντηση των φοιτητών με τη μαζική συμμετοχή τους στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο.

Συντονίζουμε τον αγώνα μας με το μαθητικό κίνημα και τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, στηρίζουμε τις διεκδικήσεις και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχουν πάρει, μέσα από τις συντονιστικές επιτροπές, τα 5μελή και τα 15μελή τους.

Διεκδικούμε: Το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά!

Πανεπιστήμιο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν.

  • Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών! Δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές.
  • Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά με οποιαδήποτε μορφή.
  • Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η μόρφωση είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα. Κατάργηση κάθε είδους κολεγίων.
  • Ολη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να περιλαμβάνεται στο πτυχίο.
  • Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Οχι στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος.
  • Ενα ενιαίο πτυχίο, υψηλού επιπέδου, για κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Οχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα, στα πτυχία και τους αποφοίτους τους.
  • Να μην πληρώσουν οι φοιτητές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που ετοιμάζουν. Οχι στο κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών.
  • Οι σπουδαστές όλων των ετών που τώρα σπουδάζουν να έχουν το ίδιο ενιαίο πτυχίο, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και εμπόδια. Να αναγνωριστούν όλα τα μαθήματα που έχουν περάσει.
  • Ολοι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ να έχουν δικαίωμα εξίσωσης του πτυχίου τους με το νέο πανεπιστημιακό που δημιουργείται στη θέση του.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

Απαιτούμε ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας - δουλειά στο αντικείμενό μας με δικαιώματα».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση των φοιτητών

Με ανακοίνωσή του, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να περάσει στα κρυφά το νομοσχέδιο για την Παιδεία, φέρνοντάς το προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τη Μεγάλη Δευτέρα, κάτι που χαρακτηρίζει άθλια μεθόδευση.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, τους εργαζόμενους να καταγγείλουν όσα φέρνει το νομοσχέδιο και «να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι τη Μ. Δευτέρα, 22 Απριλίου, στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα. Η υπόθεση της Παιδείας δεν αφορά μόνο τους μαθητές, τους φοιτητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς αλλά αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης», καταλήγει το ΠΑΜΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org