ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΜΑΘΗΤΩΝ
Ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης του νέου ιμπεριαλιστικού εγκλήματος από τη νεολαία

Το γιγαντοπανό του ΜΑΣ στα Προπύλαια
Το γιγαντοπανό του ΜΑΣ στα Προπύλαια
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η νεολαία δεν θα μείνει σιωπηλή, δεν θα συναινέσει με κανέναν τρόπο στο μακέλεμα των λαών και τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό, δόθηκε χτες από φοιτητές και μαθητές. Η απάντησή τους στο νέο έγκλημα των ιμπεριαλιστών ήρθε άμεσα, με το που επέστρεψαν στα σχολεία και τις σχολές μετά από τις διακοπές του Πάσχα, και ήταν δυναμική. Με τους φοιτητές και μαθητές να διαδηλώνουν με αποφασιστικότητα και παλμό, να κατονομάζουν τους φονιάδες των λαών, να δηλώνουν «όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών».

Το ραντεβού είχε οριστεί για τις 12 χτες το μεσημέρι, ωστόσο από νωρίτερα είχαν αρχίσει να καταφτάνουν στα Προπύλαια με τα πανό τους. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών είχε ήδη αναρτήσει γιγαντοπανό στην πρόσοψη της Πρυτανείας στα Προπύλαια, στο οποίο αναγραφόταν: «ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ φονιάδες των λαών. Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στο μακελειό. Ζήτω η φιλία των λαών».

Φοιτητές και μαθητές πήραν θέση μπροστά από την εξέδρα που είχε στηθεί με το σύνθημα «Οχι στον πόλεμο. ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ματώνουν το λαό της Συρίας. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου» και τις υπογραφές: Φοιτητικοί Σύλλογοι - Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών.

Από εκεί, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Βιτζιλαίος, πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Νέας Εστίας ΕΜΠ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ενώνουμε τη φωνή μας ενάντια στον πόλεμο - Αμερικής - Βρετανίας - Γαλλίας στη Συρία. Ενάντια στη σφαγή του συριακού λαού από τους φονιάδες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Ενάντια στις επεμβάσεις που απειλούν να τινάξουν στον αέρα ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο». Μίλησαν επίσης οι μαθητές Ξ. Γερμανάκος και Δημ. Βουρνάς.

Με παλμό και αποφασιστικότητα διαδήλωσαν φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές
Με παλμό και αποφασιστικότητα διαδήλωσαν φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές
Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε η φοιτήτρια Βέρα Ασλάν, οι γονείς της οποίας γεννήθηκαν στη Συρία και μετανάστευσαν πριν χρόνια στην Ελλάδα. «Ο λαός της Συρίας - είπε - δεν χρωστάει τίποτα για να χύνει το αίμα του για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Η πολιτική τους γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά. Αμεση συνέπεια της γενίκευσης του πολέμου θα είναι ο νέος μαζικός ξεριζωμός χιλιάδων ανθρώπων από τα σπίτια τους. Το νέο κύμα προσφύγων για το οποίο υποκριτικά μιλάνε αυτοί που το προκαλούν. Δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα οι λαοί μεταξύ τους! Πρέπει να δυναμώσουμε την κοινή πάλη ενάντια σε όλους αυτούς που τσακίζουν τη ζωή και το μέλλον μας!».

Εκ μέρους της Γενικής Ενωσης Παλαιστίνιων Φοιτητών, ο Ραχήμ Σίχα απηύθυνε χαιρετισμό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ο λαός μας όπως και ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει ΝΑΤΟ. ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες - πόλεμοι - τρομοκρατία. Η ελληνική κυβέρνηση φέρει ευθύνη. Εχει κάνει την Ελλάδα ορμητήριο του ΝΑΤΟ για να βομβαρδίζει τους λαούς της περιοχής».

«Ούτε γη ούτε νερό...»

Με τα πανό των Φοιτητικών - Σπουδαστικών Συλλόγων που ανέγραφαν «Οχι στον πόλεμο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Συρία. Εξω η Ελλάδα από το έγκλημα» στην κεφαλή, ξεκίνησε η πορεία που ξεσήκωσε το κέντρο της Αθήνας, με τα συνθήματα να μην σταματάνε ούτε μια στιγμή: «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «έξω το ΝΑΤΟ να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «ΕΕ και ΝΑΤΟ σας ξέρουμε καλά, για κέρδη και πετρέλαια σκοτώνετε παιδιά», «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «ΝΑΤΟ σημαίνει πρόσφυγες - πολέμοι», «η νεολαία δεν σκύβει το κεφάλι, μαζί με το λαό επίθεση και πάλη»...

Την αποφασιστικότητα των φοιτητών και μαθητών δεν σταμάτησαν ούτε οι κλούβες των ΜΑΤ που είχαν στηθεί μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και στην αμερικάνικη πρεσβεία, καθώς περνώντας μπροστά από τις έδρες των μακελάρηδων των λαών, φώναξαν με όλη τη δύναμη της φωνής τους «δολοφόνοι» και σε μία συμβολική κίνηση, πέταξαν αυγά και κόκκινη μπογιά.


Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο πραγματοποίησαν χτες το πρωί φοιτητές και μαθητές της Θεσσαλονίκης. Η κινητοποίηση καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία ολοκληρώθηκε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι διαδηλωτές απαίτησαν την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με απόφαση των Συλλόγων Φοιτητών Γεωλογικού, Δασολογίας, Εικαστικού του ΑΠΘ και της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης.

Μαθητές και φοιτητές ένωσαν τη φωνή τους ενάντια στον πόλεμο και σάλπισαν ξεσηκωμό ενάντια στη φρίκη του πολέμου που σφαγιάζει το λαό της Συρίας για τα κέρδη των λίγων. Από το βήμα της συγκέντρωσης στο Αγαλμα Βενιζέλου, ο Ορέστης Θεοδωρίδης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών, και ο Αλέξης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, κατήγγειλαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Με τα πανό και τα συνθήματά τους διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στη μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο των φονιάδων των λαών, στη μετατροπή του Αιγαίου σε υγρό τάφο προσφύγων διωγμένων από τους πολέμους, και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Συρίας.

Εξω από το αμερικάνικο προξενείο έγραψαν συνθήματα, ενώ η πορεία κατέληξε στο ΥΜΑΘ, όπου μαθητές και φοιτητές κρέμασαν τα πανό τους στα κάγκελα και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους.

Συλλαλητήριο έγινε χτες και στην Ξάνθη, από τον Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών καθώς και Επιτροπές Αγώνα του Πολυτεχνείου που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Αγώνα του ΤΕΙ Καβάλας πραγματοποίησε κινητοποίηση έξω από τη Φοιτητική Λέσχη με μικροφωνική. Οι σπουδαστές συζήτησαν για τις εξελίξεις και έδωσαν ραντεβού από αύριο, για να παρθούν αποφάσεις καταδίκης από όλα τα έτη.

Μπροστά στις επικίνδυνες και ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή, με κέντρο την επέμβαση των ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας - Γαλλίας στη Συρία, το Συντονιστικό Μαθητών Λαμίας και το ΜΑΣ Λαμίας προχώρησαν σε μια σειρά δράσεων, προκειμένου να ενημερώσουν και να αφυπνίσουν μαθητές και σπουδαστές της πόλης.


ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας»

Κάλεσμα στη σημερινή συγκέντρωση εργαζομένων - φοιτητών - μαθητών στο Σύνταγμα στις 7 το απόγευμα

Τους χιλιάδες μαθητές και φοιτητές που συμμετείχαν στις χτεσινές κινητοποιήσεις χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, καταγγέλλοντας παράλληλα την επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην Αθήνα. Καλεί επίσης στη σημερινή συγκέντρωση εργαζομένων - φοιτητών - μαθητών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Αναλυτικά το ΜΑΣ τονίζει:

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μαθητές και φοιτητές που κατέβηκαν σήμερα στο δρόμο σε πολλές πόλεις της χώρας, ώστε να διαδηλώσουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία και στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν.

Οι φοιτητές σε όλη την Ελλάδα απάντησαν στο κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ώρα που μπλέκει τη χώρα στα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στην Αθήνα οι φοιτητές και οι μαθητές έστειλαν μαχητική απάντηση, πετώντας αυγά έξω από τις σιδηρόφρακτες πρεσβείες των ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας και στα γραφεία της ΕΕ. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έστειλε τα ΜΑΤ να επιτεθούν με γκλοπ και χημικά ενάντια στους φοιτητές και στους μαθητές, για να φυλάξει το άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν, πρώην Προέδρου των ΗΠΑ που διέταξε τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, δείχνοντας για άλλη μια φορά το ρόλο που έχει αναλάβει, να ξεπλύνει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Είναι αδίστακτοι!

Αποτέλεσμα αυτής της βάρβαρης επίθεσης ήταν οι προσαγωγές δύο σπουδαστών και ο τραυματισμός τεσσάρων φοιτητών.

Τους ενοχλούν οι φωνές των μαθητών και των φοιτητών ενάντια στον πόλεμο και στην εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης. Η τρομοκρατία δεν τους πέρασε και δεν θα τους περάσει! Οι φοιτητές δεν θα κάτσουν στα αυγά τους. Θα συνεχίσουν ακόμη πιο δυναμικά και αποφασιστικά την ενημέρωση, τη δράση, τη συζήτηση, τη διεκδίκηση, ώστε να σταματήσει τώρα ο πόλεμος.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

-- Να αφεθούν ελεύθεροι οι σπουδαστές.

-- Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Συρία!

-- Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στο μακελειό. Να μην παρασχεθεί καμία διευκόλυνση, σε έδαφος, νερό και αέρα. Να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου στη χώρα μας.

-- Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων.

Είμαστε πολλοί, είμαστε οργισμένοι και δεν καθόμαστε στα αυγά μας.

Τώρα θα ακουστεί η δικιά μας φωνή!

Καλούμε όλους τους Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους, τους μαθητές και τα μαθητικά συμβούλια, τους εργαζόμενους και τα Σωματεία τους, όλους τους μαζικούς φορείς να καταδικάσουν την επίθεση».

  • Στο μεταξύ, το χτύπημα της χτεσινής αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης καταδικάζουν με αποφάσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας: Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Φυσικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Νομικής, Τουρκικών Σπουδών, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ, Πολιτικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων, Ναυπηγών, Μηχανολόγων, ΣΕΜΦΕ, Ηλεκτρολόγων και Χημικών Μηχανικών, Τοπογράφων του ΕΜΠ, Ιατρικής Αθήνας, Φιλοσοφικής, Μαθηματικού και Πληροφορικής, και οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΤΕΦ Πειραιά, ΣΤΕΤΡΟΔ, ΣΓΤΚΣ, ΣΕΥΠ, ΣΔΟ, ΣΤΕΦ Αθήνας και ΑΣΠΑΙΤΕ. Στην Πάτρα, αντίστοιχες αποφάσεις πήραν οι Σύλλογοι Φοιτητών Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Βιολογικού, Χημικού, Φυσικού, Φιλοσοφίας, Θεατρικών Σπουδών.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org