ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Απρίλη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΗΠΑ
Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς

Στις συμπληγάδες των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών η διαπραγμάτευση κυβέρνησης - «εταίρων»

Από τη Σύνοδο του ΔΝΤ
Από τη Σύνοδο του ΔΝΤ
Με τις εκατέρωθεν «κόκκινες γραμμές» να χαράσσονται στα όρια της προστασίας των μονοπωλίων και των τμημάτων του κεφαλαίου που υπηρετεί καθεμιά από τις εμπλεκόμενες πλευρές, στο φόντο και των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στα κράτη και τις κυβερνήσεις τους, εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, με τις διεμβολές και από την πλευρά των ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρέθηκε η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της οποίας τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα της αντιλαϊκής προσαρμογής στην Ελλάδα, ο ρόλος που θα αναλάβει το ΔΝΤ στο τρέχον μνημόνιο.

Στο «τρίγωνο ΔΝΤ - Γερμανία - Ελλάδα» αναζητά τη «λύση» ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, στο πλαίσιο των επαφών στη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με ενημέρωση από την ελληνική πλευρά, ο Σαπέν τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν υπάρξει λύση μέχρι το Γιούρογκρουπ της 22/4, το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου, η οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν θα λειτουργήσει μόνο σε βάρος της Ελλάδας αλλά και σε βάρος των δανειστών».

Να σημειωθεί ότι στο τέλος αυτής της βδομάδας, η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, «το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για την ευρωπαϊκή κατάσταση και για την κατάσταση της Ευρωζώνης είναι πάντα μεγάλο, και γι' αυτό είναι πιθανό ότι και αυτό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης - μαζί με τα θέματα που μας απασχολούν παγκοσμίως, στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, Συρία, το μεγάλο θέμα του παγκόσμιου εμπορίου ΤΤΙΡ - Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία». Βέβαια, σε ζητήματα όπως αυτά, καθοριστική θα είναι η συμβολή του ΔΝΤ, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του - με τον έναν ή τον άλλον τρόπο - στο αντιλαϊκό πρόγραμμα επί ελληνικού εδάφους.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τσαρλς Κάπτσαν, δήλωσε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου των ΗΠΑ με την καγκελάριο της Γερμανίας θα είναι η Ελλάδα, σε δύο επίπεδα: Αφενός όσον αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού, καθώς έχει επωμιστεί ένα υπέρμετρο μερίδιο του βάρους, αφετέρου την κατάρτιση ενός βιώσιμου σχεδίου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος, ουσιαστικά, ενέταξε την εμπλοκή των ΗΠΑ στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας: «Περιμένουμε να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό το μέτωπο, ακριβώς γιατί η Ευρώπη είναι τώρα αντιμέτωπη με μια νέα ανάγκη για δαπάνες στο μέτωπο της ασφάλειας υπό το φως της κατάστασης στα ανατολικά σύνορα, της μεταναστευτικής ροής, καθώς και της απειλής από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και του θέματος της τρομοκρατίας».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, εστίασε εκ νέου στην ανάγκη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα. Μιλώντας στο δίκτυο CNBC σημείωσε: «Νομίζω ότι οι Ελληνες αντιλαμβάνονται πλήρως ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για τους Ευρωπαίους εταίρους. Το ΔΝΤ πραγματικά βοηθά την Ελλάδα όσον αφορά το θέμα του χρέους, επειδή το ΔΝΤ δηλώνει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν περισσότερα. Το αν πρέπει να κάνουμε περισσότερα, πόσο πολύ και πότε, μένει να συζητηθεί»...

Ολοι μαζί απέναντι στο λαό

«Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την ανάληψη υποχρεώσεων από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, όμως δεν θα αποχωρήσουμε», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, σχετικά με τον υπό συζήτηση ρόλο που θα αναλάβει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός.

«Δεν μπορώ να κρίνω αν τα νομοσχέδια που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις. Οι θεσμοί είναι αυτοί που θα κρίνουν αν τα νομοσχέδια χρειάζονται τροποποιήσεις», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ότι στα τελικά νομοθετήματα θα συμπεριληφθούν και πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα και πάνω από αυτά που ισχυρίζεται η συγκυβέρνηση. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πράγματι απαιτεί ηρωικές προσπάθειες από τους Ελληνες», όπως ακριβώς διατυμπανίζει και η πλευρά του ΔΝΤ. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ, «πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει αν η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους που έχουν τεθεί». Σε αυτό το πλαίσιο, ορθάνοιχτο παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής και νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων, στο πλαίσιο της δεύτερης, αλλά και των επόμενων «αξιολογήσεων» που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

«Το 2016 θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ, αν δεν ληφθούν νέα μέτρα», υπογράμμισε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι χρειάζονται «δομικές μεταρρυθμίσεις» γιατί «διαφορετικά θα πρέπει σε λίγους μήνες να ζητήσουμε νέα μέτρα». Μάλιστα, υπενθύμισε την πρόταση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού που εκπροσωπεί για την ανάγκη εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων στο 4,5% του ΑΕΠ (περί τα 8 δισ. ευρώ).

Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο για την τμηματική εφαρμογή του αντιλαϊκού πακέτου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Π. Τόμσεν αναφέρθηκε:

-- Στη σταδιακή μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, γεγονός που ερμηνεύει και την απόφαση της συγκυβέρνησης να καταθέσει, την επόμενη βδομάδα στη Βουλή, το φορολογικό νομοσχέδιο, με προοπτική για νέες «παρεμβάσεις» στη συνέχεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισπραξιμότητα φόρων στην Ελλάδα έχει μειωθεί και η χώρα χρειάζεται να διευρύνει τη φορολογική βάση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει «γενναιόδωρες φορολογικές απαλλαγές και εξαιρέσεις»...

-- Επί της ουσίας, συνέδεσε το αφορολόγητο με τα όρια της επίσημης φτώχειας και πολύ χαμηλότερα, λέγοντας ότι το αφορολόγητο στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο από άλλες χώρες με «καλύτερη οικονομία». Να σημειωθεί το γεγονός ότι αντίστοιχη παρέμβαση έγινε πρόσφατα και από την πλευρά του ΣΕΒ.

-- Συνταξιοδοτική «δαπάνη»: Εστιάζοντας στην «ανάγκη» για μεγαλύτερη καρατόμηση, σημείωσε ότι «νοσοκομεία δεν έχουν σύριγγες», τα λεωφορεία δεν έχουν ανταλλακτικά, ενώ η «συνταξιοδοτική δαπάνη παραμένει υψηλή».

-- Ταυτόχρονα, το «τυράκι» της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους συνδέεται με την υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου. Σύμφωνα με τον Τόμσεν, η ελάφρυνση, και μάλιστα «χωρίς "κούρεμα"» δεν χρειάζεται να γίνει κατ' ανάγκη εφάπαξ αλλά σταδιακά στη διάρκεια δύο ετών και «να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα». Οπως προκύπτει, πρόκειται για αντιλαϊκό πρόγραμμα - «γέφυρα» ανάμεσα στο τρέχον μνημόνιο (τυπικά λήγει το 2018) και τη μετέπειτα περίοδο, με προϋπόθεση τη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων. Σε αυτό το ζήτημα φαίνεται να εστιάζει και η συζήτηση με την Ευρωζώνη, σχετικά με το ρόλο που θα αναλάβει το ΔΝΤ.

Για το ρόλο του ΔΝΤ: «Υπάρχουν και άλλοι τρόποι στήριξης μιας χώρας από το ΔΝΤ εκτός από τη χρηματοδότηση», υπογράμμισε, λέγοντας ότι το Ταμείο συζητά ακόμη τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση. Σε κάθε περίπτωση, είτε με την υπογραφή δανειακής σύμβασης είτε χωρίς αυτή με την πλευρά του ΔΝΤ, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η υπογραφή συνοδευτικού μνημονίου με όχημα και την ελάφρυνση του κρατικού χρέους.

Νέο «φορο-πακέτο» 3,6 δισ. το χρόνο στις πλάτες του λαού

Νέο αντιλαϊκό «φορο-πακέτο» ύψους 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ισόποσα μοιρασμένο (από 1,8 δισ.) σε άμεσους φόρους στο εισόδημα και έμμεσους πάνω στη λαϊκή κατανάλωση (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια), έρχεται να προσθέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα.

Η νέα φορολογική κλίμακα, όπως την παρουσιάζει, για την ώρα, η συγκυβέρνηση, αποτελεί μια «ψηφίδα» του γενικότερου πλαισίου και θα συνοδευτεί και με άλλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, στα λεγόμενα «αντικειμενικά κριτήρια», μέσω των οποίων φορολογούνται ακόμη και τα λαϊκά εισοδήματα που βρίσκονται πολύ κάτω από το εμφανιζόμενο αφορολόγητο. Με τη σειρά του, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η συγκυβέρνηση (και ενώ η «αξιολόγηση»... «προοδεύει»), το άτυπο αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων θα συρρικνωθεί στα 9.090 ευρώ (από 9.550 ευρώ σήμερα).

Ουσιαστικά, οι επιβαρύνσεις αφορούν ολόκληρη την γκάμα του πρώτου κλιμακίου (μέχρι 20.000 ευρώ), όπου και συγκεντρώνεται η μεγάλη μάζα των εργατικών - λαϊκών εισοδημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι φορο-επιβαρύνσεις για μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί) ξεκινούν από αποδοχές ύψους 649 ευρώ το μήνα. Ταυτόχρονα, οι επιβαρύνσεις, μέσω της φορολογικής κλίμακας, ακουμπάνε όλα τα εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ...

Σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, «από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι κατά μέσο (!) όρο 80 ευρώ», επισημαίνοντας ότι θα «έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ, ακόμα και 400 ευρώ». Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι «μειώσεις» αυτές θα είναι μεγαλύτερες στα υψηλότερα εισοδήματα του εν λόγω κλιμακίου. Και, βέβαια, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι αναφέρονται αποκλειστικά στα προσωπικά εισοδήματα και όχι στη φορολογία επί των επιχειρηματικών κερδών.

Συγκεκριμένα, η νέα κλίμακα, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, διαμορφώνεται ως εξής:

-- 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος

-- 29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ

-- 37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ

-- 45% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ.

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα νιώσουν τις μειώσεις στην τσέπη τους από τους επόμενους μήνες, μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Και πρόσθετοι φόροι

Στη φορολογία εισοδήματος, με βάση την κλίμακα, θα προστίθεται και μόνιμη ειδική «εισφορά αλληλεγγύης» για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μονιμοποιεί και επισήμως το τάχα «έκτακτο» χαράτσι που επέβαλαν οι προκάτοχοί της.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει και τα παρακάτω:

-- Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, από το 23% στο 24%, με προσδοκώμενη αύξηση των κρατικών εσόδων ύψους μέχρι 500 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με πληροφορίες. «Εναλλακτικά» ή σε συνδυασμό με το προηγούμενο, εξετάζεται μετάταξη του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού ύδρευσης στο συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13% σήμερα, μέτρο που θεωρείται «ασφαλέστερης» απόδοσης.

-- Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στις βενζίνες, μέχρι και 10 λεπτά ανά λίτρο.

-- Αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, με κατεύθυνση την εξομοίωσή του με τον ΕΦΚ που ισχύει στις βενζίνες.

-- Αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, στο φόντο μάλιστα της σχετικής απαλλαγής των βιομηχάνων!

-- Αύξηση του ειδικού τέλους στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας.

-- Επιβολή τέλους για τη χρήση του διαδικτύου (ίντερνετ).

-- Παρεμβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

-- Αύξηση φόρων στον καπνό και τα τσιγάρα, κατά τουλάχιστον 0,50 ευρώ ανά πακέτο.

-- Επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.

-- Αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με κατεύθυνση τη διευκόλυνση και επιτάχυνση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία.

-- Θέσπιση ρύθμισης για τη νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων, με την παροχή κινήτρων σε μερίδες της εγχώριας πλουτοκρατίας που έχουν φυγαδεύσει αδήλωτα κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού και σε άλλους «φορολογικούς παραδείσους».

-- Δέσμευση για μη θεσμοθέτηση νέας ρύθμισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ή για περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων.

-- Μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών και την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών.

-- Μείωση των προστίμων για όσους βρίσκονται σε φάση φορολογικού ελέγχου και επιθυμούν να συνεργαστούν με τις αρχές για την αποκάλυψη των εισοδημάτων τους.

Αιχμή του δόρατος οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ορέγονται οι δανειστές, γιατί φέρνει κερδοφόρες επενδύσεις

Πέρα από την κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και την απογείωση της φοροληστείας απέναντι στο λαό, τα παζάρια με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς αφορούν και σε ζητήματα όπως το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, οι αναδιαρθρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με επίκεντρο τα «κόκκινα» δάνεια, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η αναδιάρθρωση της κρατικής διοίκησης, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των τμημάτων του κεφαλαίου και των επενδυτών, και σειρά από άλλα. Τα παραπάνω σχετίζονται με την ενδοκαπιταλιστική διαπάλη και τους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο νευραλγικών υποδομών και δικτύων από τα μονοπώλια.

Ειδικότερα:

Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων: Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Ταμείο θα λειτουργεί στη λογική εταιρείας συμμετοχών (holding), που θα περιλαμβάνει τέσσερις «θυγατρικές» εταιρείες: Το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ, που θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που έχει στο χαρτοφυλάκιό του τις συμμετοχές του ελληνικού κράτους στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους. Την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που ελέγχει 80.000 ακίνητα. Μια νέα «θυγατρική», η οποία θα αποκτήσει όλες τις συμμετοχές του Δημοσίου σε άλλες επιχειρήσεις, όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ κ.ά.

Στα αντιλαϊκά παζάρια παραμένει το ύψος κρατικών περιουσιακών στοιχείων που θα περάσουν στη διαχείριση του νέου Ταμείου, με κρίσιμο ζήτημα τα μελλοντικά έσοδα από τα κοιτάσματα των ελληνικών υδρογονανθράκων. Στο 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων θα μετέχουν με 2 μέλη οι εκπρόσωποι των δανειστών του ελληνικού κράτους, ενώ η λήψη αποφάσεων θα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 4 μελών, δηλαδή θα προϋποθέτει ουσιαστικά την έγκριση και από την πλευρά των «εταίρων».

«Κόκκινα» δάνεια: Συνδεμένο με το κεντρικό ζήτημα των αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας και της παραγωγής είναι και το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με αιχμή τα επιχειρηματικά των βιώσιμων επιχειρήσεων και ομίλων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πιστώτριες τράπεζες και «επενδυτές» που θα αγοράσουν προβληματικά δάνεια, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε «μετοχοποίηση» του χρέους, δηλαδή να συμμετέχουν στα μετοχικά κεφάλαια των υπό αναδιάρθρωση εταιρειών και μάλιστα χωρίς τη συναίνεση των σημερινών μετόχων τους, με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Επιπλέον, απαιτούνται και φορολογικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα ο τρόπος φορολόγησης επί των επιχειρηματικών κερδών που θα αποκομίζουν οι «επενδυτές» από τη διαχείριση των δανείων, απαλλαγές για τους τραπεζικούς ομίλους που μεταβιβάζουν δάνεια και σειρά από άλλα. Ακόμη, προωθούνται διατάξεις για τη δικαστική απαλλαγή των νέων διοικήσεων που θα τοποθετηθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους, για τυχόν «λάθη», παραλείψεις και παραβάσεις που έγιναν από τις προηγούμενες διοικήσεις και μετόχους.

Πεδίο ανταγωνισμών

Κριτήριο για τη διάσωση επιχειρήσεων αποτελεί η βιωσιμότητά τους και μάλιστα σε συνδυασμό με τις προοπτικές και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου στον οποίο εντάσσεται η κάθε επιχείρηση. Αυτό με τη σειρά του συνδέεται και με το υπό διαμόρφωση «πρότυπο παραγωγικής ανασυγκρότησης» και με το νέο «αναπτυξιακό νόμο», που δίνουν νέα κίνητρα και κάθε είδους απαλλαγές και διευκολύνσεις σε όφελος του κεφαλαίου, προκειμένου να τονωθούν οι κερδοφόρες επενδύσεις.

Στα δίκτυα και τις υπηρεσίες (Μεταφορές, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Εμπόριο) με την άρση των περιορισμών και την απλοποίηση των κανονιστικών ρυθμίσεων «που υπονομεύουν τον ανταγωνισμό». Σε ό,τι αφορά την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, η συγκυβέρνηση προωθεί σχέδιο επιχειρηματικών συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για σταδιακή μείωση των μεριδίων λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2020 για την είσοδο στην αγορά νέων «παικτών».

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στα πλαίσιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέθεσαν ξεχωριστά προσφορές, παρά το γεγονός ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό είχαν κατέβει σε κοινοπρακτικό σχήμα, ενώ τελικά δεν κατέθεσε προσφορά η κινεζική COSCO. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι οι: Ferrovie dello Stato Italiane, «Russian Railways» και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί στις 31 Μάη.

Ενα ακόμη παράδειγμα, που δείχνει αφενός το ενδιαφέρον αφετέρου τους ανταγωνισμούς, για το ποιο μονοπώλιο θα εξασφαλίσει τα φιλέτα σε κερδοφόρους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Κείμενα: Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org