ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 100-80
Ξανάζησε τον... εφιάλτη

Αν και αυτή τη φορά έδειξε κάπως πιο βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, εντούτοις αυτό δεν στάθηκε ικανό για τον Παναθηναϊκό να αποφύγει ξανά τον ...εφιάλτη στη Μόσχα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, αφού και πάλι υπέστη μια βαριά ήττα χάνοντας με 100-80 από τη ρωσική ομάδα η οποία έκανε το 2-0. Μάλιστα, αυτή ήταν η μόλις τέταρτη φορά που ο Παναθηναϊκός δέχεται 100 πόντους στο θεσμό της Ευρωλίγκας. Ετσι, πλέον ενόψει της συνέχειας που θα δοθεί στο ΟΑΚΑ, τόσο με τις δυο νίκες αλλά και κυρίως με βάση τις εμφανίσεις η ΤΣΣΚΑ έχει το απόλυτο προβάδισμα για την πρόκριση (χρειάζεται μία νίκη). Αντίθετα, για τους «πράσινους» ακόμα και ο στόχος του 2 στα 2 στο ΟΑΚΑ (πόσο μάλλον η ανατροπή) για να οδηγηθούν τα πράγματα σε 5ο παιχνίδι (και πάλι στη Μόσχα) μοιάζει... βουνό.

Στο χτεσινό παιχνίδι η ελληνική ομάδα, αν και εμφανίστηκε βελτιωμένη, δεν μπόρεσε να χτυπήσει στα ίσα τους γηπεδούχους. Με μπροστάρη τον Διαμαντίδη και τις βοήθειες των Χαραλαμπόπουλου, Παππά και Μπατίστα τουλάχιστον κρατούσε το σκορ σε μικρή διαφορά για το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου (47-35 στην ανάπαυλα). Ωστόσο, οι αντίπαλοι αυτή τη φορά διέθεταν το όπλο της ευστοχίας από την περιφέρεια και πότε με τον Κιριλένκο πότε με τον Ντε Κολό και τον Τεόντοσιτς βομβάρδιζαν συνεχώς από μέση και μακρινή απόσταση. Καθοριστική ήταν η 3η περίοδος του αγώνα, όταν το +12 του ημιχρόνου μετατράπηκε σε +21 (72-51) στο 30' ενώ συνεχίζοντας στους ίδιους ρυθμούς η διαφορά έφθασε και στο +29 (86-57) στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου.

ΤΣΣΚΑ: Ντε Κολό 16 (2), Τεόντοσιτς 5 (1 τρίπ., 8 ασ.), Νίκολς 7 (1), Τζάκσον 5, Μαρκοϊσβίλι 9 (1), Κορόμπκοφ 3, Ουίμς 200 (3), Βοροντσέβιτς 3 (1), Κάουν 9, Χριάπα 3 (1), Χάινς 4, Κιριλένκο 16 (4).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Χαραλαμπόπουλος 14 (2), Γιάνκοβιτς 10 (2), Φώτσης 12 (2), Νέλσον, Παππάς 13 (1), Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 6 (2), Γκιστ 13, Μπατίστα 10, Μπλουμς, Λούντζης.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Να ανατρέψει τα προγνωστικά

Να μη βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο για το στόχο της πρόκρισης στο φετινό φάιναλ φορ θέλει σήμερα ο Ολυμπιακός στη δεύτερη αναμέτρησή του με την Μπαρτσελόνα στην έδρα της (21.45 ΝΕΡΙΤ) για τα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Στόχος των «ερυθρολεύκων» απέναντι στους γηπεδούχους, που προηγούνται με 1-0 στις νίκες, είναι να αλλάξουν την κατάσταση και να πάρουν αυτοί το πάνω χέρι στα προγνωστικά ενόψει των αναμετρήσεων στο ΣΕΦ. Στον Ολυμπιακό το 24ωρο που μεσολάβησε αναλώθηκε στην επιχείρηση ανασύνταξης από το τεχνικό τιμ, που επισήμανε τα λάθη στον πρώτο παιχνίδι εστιάζοντας κυρίως στην απώλεια των ριμπάουντ αλλά και στις βιαστικές επιλογές στην επίθεση, που οδήγησαν στα πολλά άστοχα σουτ. Στους «ερυθρόλευκους» ποντάρουν πολλά για σήμερα στο αγωνιστικό ανέβασμα του Σπανούλη, ο οποίος προχτές όταν χρησιμοποιήθηκε φάνηκε επηρεασμένος από τον ένα μήνα αποχής εξαιτίας του τραυματισμού του. Οσο για τους Ντάνστον και Πρίντεζη, που κληρονόμησαν κάποια μικροπροβλήματα τραυματισμών από το πρώτο παιχνίδι, δεν δείχνει να τίθεται κάποιο θέμα απουσίας τους. Αντίθετα, για την Μπαρτσελόνα, ο Ολεσον, που υπέστη διάστρεμμα, είναι οριστικά εκτός του σημερινού παιχνιδιού, ενώ δεν εμπνέει ανησυχία ο τραυματισμός του Ναβάρο, που θα δώσει κανονικά το «παρών».

Στο άλλο παιχνίδι της μέρας η Ρεάλ Μαδρίτης, που προηγείται με 1-0 στις νίκες, θα υποδεχθεί ξανά στην έδρα της την Εφές (20.00).

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στο επίκεντρο το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ

Θέση για το θέμα των αλλαγών στο περίφημο «αυτοδιοίκητο» της ΕΠΟ πήρε, για μια ακόμη φορά, χτες, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, με παρέμβασή του στην κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο ίδιος εμφανίστηκε ανυποχώρητος στο θέμα των αλλαγών που προβλέπει το αθλητικό νομοσχέδιο και μάλιστα επισήμανε πως προστέθηκε ένα άρθρο, το 16ο, το οποίο καταργεί το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, που είχε θεσπιστεί με το νόμο Ορφανού (άρθρο 29).

Στο θέμα υπάρχει διαφωνία τόσο με την ΕΠΟ όσο και με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές συνομοσπονδίες (ΟΥΕΦΑ - ΦΙΦΑ), οι οποίες θεωρούν ότι το νομοσχέδιο παρεμβαίνει στο καταστατικό λειτουργίας που ορίζουν οι ίδιες για τις εγχώριες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. Μάλιστα, πρόσφατα απέστειλαν επιστολή προς τον υφυπουργό όπου εκφράζουν τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις τους για ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου. Οι διαφωνίες εστιάζονται σε ζητήματα όπως η στελέχωση των πειθαρχικών επιτροπών, η αναβολή αγώνα (π.χ. αν θεωρείται ύποπτος) ή η αποβολή των ομάδων από το πρωτάθλημα με υπουργική απόφαση κ.ά.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού γνωστοποίησε ότι θα περιμένει τις αναλυτικές προτάσεις της άλλης πλευράς στη συνάντηση με εκπροσώπους των τριών ποδοσφαιρικών φορέων στα τέλη του μήνα για να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις ενώ έδειξε να μην ανησυχεί για το ενδεχόμενο να αποκλειστούν οι ελληνικές ομάδες από τις διεθνείς διοργανώσεις (ποινή που επιβάλλουν συνήθως ΟΥΕΦΑ - ΦΙΦΑ σε τέτοιες περιπτώσεις).

Για το θέμα του περίφημου αυτοδιοίκητου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας πάντως έχουν υπάρξει αντίστοιχα περιστατικά και στο παρελθόν. Μπορεί από μέρους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παρουσιάζονται οι νέες αλλαγές ως μέρος στην προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου, την ώρα που ο στόχος της άλλης πλευράς (ΕΠΟ - ΟΥΕΦΑ - ΦΙΦΑ) είναι η υπεράσπιση των μέχρι τώρα κεκτημένων προνομίων, όμως η ουσία είναι ότι ο πόλεμος αφορά το ποιος θα έχει... το πάνω χέρι στον έλεγχο των πραγμάτων. Και οι δυο πλευρές συμφωνούν τόσο με τις λογικές που επιβάλλει σήμερα το μοντέλο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού όσο και με τις προσπάθειες για να προστατευτεί το ίδιο το προϊόν.

Αλλωστε, και στο αθλητικό νομοσχέδιο, παρά τα όποια καινούργια αυτό φέρνει, είναι εμφανής ο στόχος για την καλύτερη διαχείριση των καταστάσεων και ο εξωραϊσμός των... κακώς κειμένων σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων (π.χ. βία, τζόγος, καθεστώς λειτουργίας ΠΑΕ) και όχι η συνολική ρήξη με το ίδιο το οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού.

ΒΟΛΕΪ
«Επέστρεψε» ο ΠΑΟΚ

Οταν βρέθηκε σε δύσκολη θέση (έχανε 2-1 στις νίκες) ...φλερτάροντας με τον αποκλεισμό, ο ΠΑΟΚ ξαναθυμήθηκε τον καλό του εαυτό που έδειξε στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και τον οδήγησε στην 1η θέση. Χτες, στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς για τον ημιτελικό στα πλέι οφ της Α1 ανδρών επικράτησε του Παναθηναϊκού στην Κυψέλη με 3-0 σετ ισοφαρίζοντας το σκορ στις νίκες σε 2-2 και πλέον έχει τον πρώτο λόγο στο 5ο παιχνίδι, που θα γίνει στην έδρα του. Οι φιλοξενούμενοι αυτή τη φορά παρουσίασαν καλύτερο πρόσωπο σε σχέση με το τρίτο παιχνίδι στο ίδιο γήπεδο δείχνοντας μεγαλύτερη συγκέντρωση στα κρίσιμα σημεία και μεγαλύτερο απόθεμα δυνάμεων. Καθοριστικό για την έκβαση του παιχνιδιού ήταν το 2ο σετ, που το πήρε ο Δικέφαλος μετά από συγκλονιστική μάχη, με 32-30. Τα άλλα σετ: 25-20, 25-8.

Σήμερα, στη Σύρο, θα διεξαχθεί και το τρίτο παιχνίδι της σειράς του άλλου ημιτελικού, μεταξύ Φοίνικα και Ολυμπιακού (19.00) με το σκορ στις νίκες να είναι στο 1-1.

  • Με μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών τιμώρησε, μεταξύ άλλων, το αρμόδιο όργανο της ΕΣΑΠ τον Παναθηναϊκό για τα όσα έγιναν στο παιχνίδι στο προηγούμενο παιχνίδι (3ο) με τον ΠΑΟΚ.
  • Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Την πρόκριση στον τελικό της Α1 γυναικών, όπου θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό, πήρε χτες ο Ολυμπιακός που επικράτησε της ΑΕΚ και στο δεύτερο παιχνίδι, αυτή τη φορά εκτός, με 3-0 σετ, κάνοντας το 2-0 στις νίκες.
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
«Αψογος» ο Πετρούνιας

Ο Λευτέρης Πετρούνιας ήταν αυτός που ξεχώρισε απ' τις ελληνικές συμμετοχές στη χτεσινή μέρα του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής, που διεξάγεται στο Μονπελιέ. Ο αθλητής, εκτελώντας άψογα το πρόγραμμά του στους κρίκους, συγκέντρωσε υψηλή βαθμολογία, φτάνοντας στους 16.000 βαθμούς και εξασφάλισε μια θέση στην οκτάδα του τελικού στο αγώνισμα. Μάλιστα, η εμφάνιση και η φυσικά η βαθμολογία του Ελληνα αθλητή ανεβάζει τις προσδοκίες για διάκριση στον τελικό, αφού θεωρείται απ' τα φαβορί για το χρυσό. Κοντά στην πρόκριση στο τελικό του μονόζυγου βρίσκεται και ο Βλάσης Μάρας, που παρέμενε τρίτος στην κατάταξη των προκριματικών έχοντας συγκεντρώσει 14.583 β. Μία θέση μεταξύ των πρώτων 24 που προκρίνονται στον τελικό του σύνθετου ατομικού διεκδικεί ο Νίκος Ηλιόπουλος, αφού συγκέντρωσε συνολικά 82.114 β.

Αντίθετα, εκτός τελικού στα αγωνίσματά τους έμειναν ο Λευτέρης Κοσμίδης στο έδαφος που περιορίστηκε στους 14.266 β και ο Δημήτρης Μαρκούσης στο ίδιο αγώνισμα που τα πήγε μεν καλύτερα συγκεντρώνοντας 14.308 β. ωστόσο έμεινε και αυτός εκτός. Στον πλάγιο ίππο ο «ρούκι» της ελληνικής αποστολής Βασίλης Κόλλιας πήρε 12,066 και έμεινε 51ος στα προκριματικά.

FOOTBALL LEAGUE
Στον αέρα τα πλέι οφ

Στο αέρα συνεχίζουν να βρίσκονται οι διαδικασίες των πλέι οφ (για την άνοδο) και των πλέι άουτ (για την παραμονή στην κατηγορία) στην Football League, αφού χτες δεν εκδικάστηκαν οι τρεις υποθέσεις που εκκρεμούν, προκειμένου να επικυρωθεί από τη διοργανώτρια η βαθμολογία της κανονικής περιόδου. Οι εμπλεκόμενες ομάδες ΑΕΛ, Ηρακλής Ψαχνών, Απόλλωνας ζήτησαν και πήραν αναβολή από τα αρμόδια όργανα για τη Δευτέρα. Ετσι, η κλήρωση των μίνι πρωταθλημάτων είναι ξανά στον... αέρα. Ετσι ο στόχος των ανθρώπων της Football League για να διενεργήσουν κλήρωση στις 20 του μηνός φαίνεται πως δύσκολα θα επιτευχθεί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ