ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική με νέες παραδόσεις υπηρεσιών σε ιδιώτες

Μόνο οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ καταψήφισαν την παραχώρηση σε ιδιώτες της φύλαξης του κεντρικού Καταστήματος της Περιφέρειας, καθώς και υπηρεσιών καθαριότητας

Και στην προχτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επιβεβαιώθηκε η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στις αντεργατικές ανατροπές
Και στην προχτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επιβεβαιώθηκε η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στις αντεργατικές ανατροπές
Την πλήρη διαφωνία τους με την παραχώρηση της φύλαξης του κεντρικού Καταστήματος της Περιφέρειας Αττικής στη Λ. Συγγρού σε ιδιωτική εταιρεία, εξέφρασαν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας ανέφερε ότι οι μέχρι τώρα φύλακες ήταν υπάλληλοι που απλά δούλευαν στο κτίριο και προσπάθησε να δικαιολογηθεί, λέγοντας ότι «αν μπορούσαμε να πάρουμε προσωπικό θα το παίρναμε. Δε θα φτάναμε να ζητάγαμε τη φύλαξη του κτιρίου από ιδιωτική εταιρεία».

Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ ήταν οι μοναδικοί που καταψήφισαν το συγκεκριμένο θέμα, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι την ίδια ώρα που μετακινείται το υπάρχον προσωπικό και βγαίνει στην κινητικότητα, προωθείται η αντικατάστασή του από εργαζόμενους ιδιωτικής εταιρείας. Οπως τόνισαν, αντί η Περιφέρεια να διεκδικήσει προσλήψεις - μετακινήσεις μονίμων εργαζομένων που είναι τώρα σε καθεστώς κινητικότητας, μεταβιβάζει θέσεις εργασίας σε εργολαβικό συνεργείο security. Πρόκειται, ανέφεραν, για απόλυτη επιβεβαίωση της υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσαν το υπέρογκο ποσό των 150.000 ευρώ που θα δώσει η Περιφέρεια, το οποίο δε δικαιολογείται με τίποτα: Είναι προφανές ότι οι εργολάβοι δεν θα πληρώνουν τους εργαζόμενους με 1.500 ευρώ το μήνα που βγαίνει μαθηματικά και δεν αιτιολογείται στην εισήγηση ούτε το πόσοι εργαζόμενοι θα είναι, πόσες βάρδιες θα είναι, πόσα τα ρεπό κ.τ.λ.

Καταψήφισαν επίσης και την παραχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και του Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) Γ' Αθήνας, για ένα έτος, σε συνέχεια άλλων παρόμοιων αποφάσεων.

Νωρίτερα, η Περιφερειακή Αρχή έφερε προς συζήτηση 26 εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, στήνοντας τη δική της προεκλογική «φιέστα» με καλεσμένους πολλούς δημάρχους του Λεκανοπεδίου, ευτελίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο το ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ως «αντίδραση» οι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ, με τη γνωστή τυχοδιωκτική τους στάση, αποχώρησαν από όλη τη συνεδρίαση (δηλ. και από τη συζήτηση των εντός ημερήσιας διάταξης θεμάτων), εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο γενικότερα τη σιωπηλή στήριξή τους στην πλειοψηφία του Συμβουλίου και ειδικότερα στην παραχώρηση των παραπάνω υπηρεσιών στους ιδιώτες.

Στην πρόθεση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρού να προχωρήσει σε άμεση συζήτηση των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων, η μόνη παράταξη που διαφώνησε ήταν η «Λαϊκή Συσπείρωση», αποχωρώντας με την ολοκλήρωση των 44 θεμάτων που ήταν εντός ημερήσιας διάταξης.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στοχευμένες παρεμβάσεις για οξυμένα προβλήματα του λαού της Αθήνας

Σειρά παρεμβάσεων που αφορούν τη σκληρή καθημερινότητα των εργαζομένων και του λαού της Αθήνας έκαναν στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ.

Εθεσαν το θέμα της έξωσης του Πολιτιστικού Κέντρου (ΠΚ) του Δήμου Αθηναίων στην Ευελπίδων από υπουργεία, προκειμένου να επεκταθούν εκεί τα δικαστήρια. Εξωση με την οποία διαφωνούν οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς στο ΠΚ ψυχαγωγούνται και αθλούνται εκατοντάδες λαού. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ θύμισαν επίσης ότι στις 25 του μήνα εκδικάζεται η υπόθεση στο Ειρηνοδικείο και ζήτησαν ο δήμος να υποστηρίξει εκεί τη θέση των κατοίκων το ΠΚ να συνεχίζει να λειτουργεί στην Ευελπίδων.

Επίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ σημείωσαν ότι 36 απολυμένοι του Δημοτικού Βρεφοκομείου με δικαστικές αποφάσεις επανήλθαν στη δουλειά τους, αλλά ακόμα ο δήμος δεν έχει τακτοποιήσει τη μισθοδοσία τους, με αποτέλεσμα να εργάζονται εδώ και τέσσερις μήνες απλήρωτοι. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ ζήτησαν η δημοτική αρχή να δραστηριοποιηθεί ώστε το θέμα να λυθεί άμεσα.

Τέλος, στο Δημοτικό Συμβούλιο επανήλθε το θέμα των 70 συμβασιούχων στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» που αύριο Παρασκευή κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, επειδή το υπουργείο Εσωτερικών τους εξαίρεσε από τη δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεών τους. Την προηγούμενη βδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο έβγαλε ομόφωνο ψήφισμα στήριξής τους, ωστόσο μέχρι χτες δεν έγινε στην πράξη τίποτε από τα συναρμόδια υπουργεία που να διασφαλίζει την παραμονή τους στην εργασία. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ ζήτησαν η δημοτική αρχή να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση ώστε με επιτάχυνση των διαδικασιών να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη θέση τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μήπως πρέπει να δοκιμάσουμε πρώτα τον ΣΥΡΙΖΑ και να δούμε τι θα γίνει;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όπως τα άλλα κόμματα γιατί δεν έχει δοκιμαστεί, δεν έχει κυβερνήσει. Μήπως πρέπει να τον δοκιμάσουμε πρώτα και να δούμε τι θα γίνει;»

Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί πολύπλευρα: Τόσο ως διοίκηση, εκεί που έχει ήδη αναλάβει ρόλο διαχειριστή, συμβάλλοντας στην προώθηση και την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, όσο και ως αξιωματική αντιπολίτευση, ως «κυβέρνηση σε αναμονή», δίνοντας όλο και περισσότερες εξετάσεις στην αστική τάξη ότι μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα συμφέροντά της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα ήταν διοίκηση ή στήριξε διοικήσεις σε μια σειρά δήμους. Από αυτήν τη θέση, όλα τα προηγούμενα χρόνια οι δυνάμεις του συνέβαλαν στην υλοποίηση ή στην ανοχή της αντιλαϊκής πολιτικής, εφάρμοσαν στην πράξη την πολιτική που εξειδικεύουν τα μνημόνια: την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της ανταποδοτικότητας που «χαρατσώνει» ακόμα περισσότερο το λαό, προκειμένου να έχει πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων. Την πολιτική που γενικεύει μέσα και από τους δήμους τις εργασιακές σχέσεις «λάστιχο», από τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης παλιότερα, που λειτούργησαν ως «δούρειος ίππος» για το ξήλωμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μέχρι τα Τοπικά Σχέδια δράσης για την Απασχόληση (ΤοπΣΑ) σήμερα. Στελέχη του στην Τοπική Διοίκηση πρωτοστάτησαν στο να στηθεί το γνωστό πανηγύρι με τις ΜΚΟ στους δήμους (πχ. Δήμος Ν. Ιωνίας), μέσα από το οποίο νομιμοποιήθηκε η ανακύκλωση της ανεργίας, η δουλειά χωρίς δικαιώματα, που τις περισσότερες φορές κατέληγε να είναι και απλήρωτη δουλειά. Πρόσφατα, στελέχη του που είχαν τη διοίκηση δήμων (π.χ. Δήμος Σαρωνικού) έφτασαν στο σημείο να «περνάνε» στα Δημοτικά Συμβούλια και αποφάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων των περιοχών τους όλες τις Κυριακές του χρόνου, στηρίζοντας τα σχέδια κυβέρνησης - μεγαλεμπόρων για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Δεν είναι όμως μόνο οι δήμοι: «Δοκιμασμένη» για το πώς «έβαλε πλάτη» στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι και η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά εργατικά σωματεία, είτε με στελέχη του παλιού ΣΥΝ, είτε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τώρα βρήκαν στέγη σε αυτόν: Δικά του στελέχη έτρεχαν στους «κοινωνικούς διαλόγους», δικές του διοικήσεις σε σωματεία υπέγραφαν μειώσεις μισθών (π.χ. στο εμπόριο, στους ναυτιλιακούς και τουριστικούς υπαλλήλους κ.α.), πρωτοστατούσαν στο να προσαρμόζεται το εργατικό κίνημα στις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας.

Οσο για τα διάφορα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να ολοκληρώσουν τη σοσιαλδημοκρατικοποίησή του, αφού μυρίστηκαν ότι εκεί υπάρχει τώρα το «μέλι», στελέχη που έβαζαν επί χρόνια (πριν αλλά και μετά τα μνημόνια) φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους στο προχώρημα της αντιλαϊκής πολιτικής, που διακρίθηκαν στην εξαπάτηση, στην εξαγορά, αλλά και το τσάκισμα του κινήματος, η λέξη «δοκιμασμένα» μάλλον είναι πολύ «μικρή» για να τα περιγράψει... Οπως φάνηκε μάλιστα και από τις επιλογές των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές του Μάη, τέτοιου είδους «μεταγραφές» (τύπου Βουδούρη) θα ενταθούν, καθώς θεωρούνται αναγκαίος όρος για να διεκδικήσει αλλά και να διαχειριστεί με αξιώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ την αστική διακυβέρνηση.

Εκεί όμως που δοκιμάζεται πραγματικά καθημερινά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ως αξιωματική αντιπολίτευση, που, ενώ είναι στην αναμονή, μαζεύει συστάσεις από τους καπιταλιστές και τα επιτελεία τους ανά τον κόσμο, τους διαβεβαιώνει ότι είναι δύναμη «συστημικής ευθύνης» (από τα ταξίδια Τσίπρα στο Τέξας, μέχρι την ομιλία Δραγασάκη σε Γερμανούς βουλευτές). Εκθειάζει το μοντέλο Ομπάμα στις ΗΠΑ και διεκδικεί ρόλο εκλεκτού της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, μεταξύ άλλων με την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την Προεδρία της Κομισιόν. Δίνει εξετάσεις στη στήριξη των αιτημάτων των ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων (όπως π.χ. με την υιοθέτηση του αιτήματος των μεγαλοβιομηχάνων για «φτηνή Ενέργεια»), βγάζει ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων όταν θεωρεί ότι τους «ρίχνουν» στη μοιρασιά της λείας με τους ανταγωνιστές τους (όπως π.χ. για τους φαρμακοβιομήχανους).

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πέρα για πέρα δοκιμασμένος ακριβώς γιατί είναι δοκιμασμένος ο ίδιος ο πυρήνας της πολιτικής του: Η υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, εντός των τειχών της εξουσίας της ΕΕ και των μονοπωλίων, τίποτα το θετικό δεν έφερε και δεν πρόκειται να φέρει στο λαό. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα σήμερα έχουν την πείρα να καταλάβουν ότι η λογική της επιλογής του «μικρότερου κακού» μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης λειτούργησε πάντοτε ως σκαλοπάτι για τα χειρότερα. Πρέπει να αξιοποιήσουν αυτήν την πείρα, να αντιληφθούν ότι σήμερα, σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παραπέρα χάσιμο χρόνου και άλλες τέτοιες αδιέξοδες «δοκιμές».

Το ΚΚΕ είναι η μοναδική δύναμη που είναι δοκιμασμένη υπέρ του λαού σε όλα τα επίπεδα: Στις έγκαιρες προβλέψεις του που επιβεβαιώνονται, στην αναμφισβήτητη ανιδιοτέλεια και πρωτοπόρα συμβολή των κομμουνιστών στους λαϊκούς αγώνες.

Η ισχυροποίησή του είναι η μοναδική εγγύηση για ενίσχυση της πάλης για ανακούφιση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων σήμερα, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για τις ριζικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο λαός.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ