ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ»
Ψίχουλα για τη διαχείριση της φτώχειας

Εφάπαξ «κοινωνικό μέρισμα» σε κατηγορίες του πληθυσμού που αναγκάζονται να ζουν με εισοδήματα χαμηλότερα και από αυτά της επίσημης φτώχειας ετοιμάζεται να μοιράσει η συγκυβέρνηση. Πρόκειται για ποσό συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί ένα μικρό τμήμα από το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή από τα διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα, τους ασήκωτους φόρους και τα χαράτσια, ταυτόχρονα με τη διάλυση των κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες.

Η σχετική υπουργική απόφαση εκδόθηκε χτες από τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ η υποβολή των αιτήσεων από ενδιαφερομένους θα ξεκινήσει άμεσα με το «άνοιγμα» της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στη διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Οικονομικών (www.gsis.gr). Κριτήριο για τη χορήγηση του επιδόματος είναι τα φορολογητέα εισοδήματα σε επίπεδο νοικοκυριού έτους 2012, όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2013. Να σημειωθεί ότι στα «φορολογητέα εισοδήματα» συμπεριλαμβάνονται και τα «τεκμαρτά εισοδήματα», τα οποία αυτομάτως βγάζουν εκτός ενίσχυσης δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και ειδικά των ανέργων.

Τα όρια στο οικογενειακό εισόδημα και το ύψος του επιδόματος διαμορφώνονται ως εξής:

Αγαμος: Εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ, επίδομα 500 ευρώ.

Εγγαμοι και μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα μέχρι 8.000 ευρώ, επίδομα 666,70 ευρώ.

Με 1 παιδί: Εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ επίδομα 750 ευρώ.

Με 2 παιδιά: Εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ επίδομα 833 ευρώ.

Με 3 παιδιά: Εισόδημα μέχρι 11.000 ευρώ επίδομα 916,70 ευρώ κ.ά.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ρυθμίσεις ενίσχυσης των χρηματιστικών ομίλων

Την ενίσχυση της χρηματιστικής αγοράς και των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο επιδιώκει η Εκθεση για την Οδηγία σχετικά με τους «Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες» (ΟΣΕΚΑ) που υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για ισχυρές εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, συνήθως θυγατρικές τραπεζών που επενδύουν αστρονομικά ποσά σε μετοχές εταιρειών εισηγμένων στα χρηματιστήρια, σε νομίσματα, κρατικά ομόλογα και άλλες «αξίες» όπως σε παράγωγα του χρηματιστικού τζόγου. Στην Ελλάδα, οι ΟΣΕΚΑ εμφανίζονται με τη μορφή εταιρειών «αμοιβαίων κεφαλαίων».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ στη σχετική Εκθεση τόνισε τα εξής:

«Η οδηγία για τους "οργανισμούς επενδύσεων σε κινητές αξίες"και η σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου (A7 - 0125/2013), έχουν σαν βασικό στόχο να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου στην ενιαία καπιταλιστική αγορά της ΕΕ. Ολο το νομοθετικό "πακέτο" της ΕΕ που ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, στην τελευταία Ολομέλειά του πριν τις ευρωεκλογές, αποσκοπεί να ενισχύσει τη χρηματιστική αγορά, ιδίως την αγορά των χρηματιστικών παραγώγων και "προϊόντων", το τμήμα δηλαδή της πιο επιθετικής κερδοσκοπίας του κεφαλαίου. Τα ευρωενωσιακά όργανα και το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου επιδιώκουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των μονοπωλιακών χρηματιστικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους, την ενίσχυση της θέσης τους στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που μαίνονται.

Η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα ενταθεί, για να μεγαλώνουν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Τα αστικά και οπορτουνιστικά επιχειρήματα περί δήθεν ρύθμισης της αγοράς και περιορισμού της κερδοσκοπίας αποτελούν προσπάθεια χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού του λαού. Κρύβουν ότι η καπιταλιστική κρίση είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων που δε βρίσκουν κερδοφόρα διέξοδο. Προβάλλουν σαν υπεύθυνους δήθεν κάποια υψηλά αμειβόμενα επιχειρηματικά στελέχη και μερικούς "ανεύθυνους κερδοσκόπους", για να αθωώσουν το καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά τις κρίσεις με τις αξεπέραστες αντιφάσεις και αντιθέσεις του. Η αναρχία στην παραγωγή, η κερδοσκοπία, οι χρηματιστικές "φούσκες" και απάτες του κεφαλαίου είναι έμφυτα στοιχεία του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που στηρίζεται στο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι' αυτό δε ρυθμίζεται, ούτε εξανθρωπίζεται, μόνο ανατρέπεται».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Προτάσεις καπιταλιστικών επενδύσεων από το Ισραήλ

Παρουσιάστηκαν οι κατευθύνσεις της πρώτης έκθεσης, σε συνέχεια των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με το ισραηλινό επενδυτικό ταμείο «Yozma»

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ υπόσχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης που συνέταξε για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης το ισραηλινό επενδυτικό ταμείο «Yozma», η οποία αποτέλεσε το αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης του λεγόμενου «Συμβουλίου Καινοτομίας». Η εν λόγω έκθεση συντάχθηκε στο πλαίσιο συμφωνιών που υπογράφτηκαν τον περασμένο Γενάρη στην έδρα του υπουργείου Ανάπτυξης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και του επενδυτικού ταμείου, παρουσία του Ισραηλινού πρέσβη, και αποτελεί μέρος της πολυεπίπεδης ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την εισαγωγή τεχνογνωσίας από το «Υozma» για το σχεδιασμό της χρηματοδότησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των τομέων της οικονομίας, όπου θα κατευθύνονται - και δημόσια - κεφάλαια επενδύσεων. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, η εισήγηση περιλαμβάνει σειρά προτάσεων για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, καθώς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης, «προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί θεωρούμε την καινοτομία βασικό πυλώνα της νέας ελληνικής οικονομίας. Αυτός είναι και ο λόγος που με κατεύθυνση του ίδιου του πρωθυπουργού στο καινούργιο ΕΣΠΑ θα διπλασιαστούν τα κονδύλια που θα διατεθούν για την καινοτομία από το 4% του συνολικού προϋπολογισμού που ήταν μέχρι σήμερα, στο 8%».

Ειδικότερα, σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρεται ότι η εφαρμογή των προτάσεων του «Yozma» μπορεί να επιφέρει «αύξηση του ΑΕΠ κατά 4 δισ. ευρώ, 32.000 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας, ανάσχεση της μετανάστευσης και επαναπατρισμό επιστημόνων που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα». Η μελέτη προτείνει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για δράσεις έρευνας και καινοτομίας με ποσό συνολικού ύψους 1,17 δισ. ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ, κεφάλαια που με τη συμμετοχή ιδιωτικών πόρων μπορούν να διπλασιαστούν.

Βασικό πυλώνα της έκθεσης αποτελεί η διείσδυση ιδιωτικών κεφαλαίων στα πανεπιστήμια και η υποταγή της έρευνας που ασκούν στις ανάγκες τους, καθώς προβλέπεται η σύσταση «Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας» σε κάθε Πανεπιστήμιο που κάνει επιστημονική έρευνα. Τα εν λόγω Γραφεία θα ενισχύονται με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ σε πρώτη φάση θα ενισχυθούν 15 ακαδημαϊκά ιδρύματα με την παροχή χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων για τέσσερα χρόνια. Οπως τονίζεται, τα «Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας» θα αναζητούν χρηματοδότηση από τη βιομηχανία, θα εκπροσωπούν τους ερευνητές και θα διαχειρίζονται τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Πτώση 8,9% στην εσωτερική αγορά

Πτώση σε ποσοστό 8,9% εμφανίζει για το μήνα Φλεβάρη του 2013, ο τζίρος (πωλήσεις) της ντόπιας βιομηχανία στην εσωτερική αγορά, σε αντίθεση με τις πωλήσεις στο εξωτερικό, όπου εμφανίζεται αύξηση 11,5%. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ο «δείκτης κύκλου εργασιών» στο σύνολο της αγοράς (εσωτερικό και εξωτερικό) εμφανίζει στασιμότητα στα περσινά επίπεδα, με οριακή υποχώρηση 0,1%.

ΕΚΘΕΣΗ ΙΟΒΕ
Διαβλέπει ανάκαμψη και «κινδύνους»

Ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα διαβλέπει στην τριμηνιαία έκθεσή του το ΙΟΒΕ, στην οποία αναφέρει ότι το 2013 μπορεί να είναι το τελευταίο έτος «ύφεσης» στην τρέχουσα κρίση. Ταυτόχρονα, δίνουν την έμφαση στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων «διαρθρωτικού χαρακτήρα», ενώ αναμένουν «περαιτέρω διευκολύνσεις» σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος που διακρατείται από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης (επιμήκυνση, μείωση επιτοκίου).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το ποσοστό της επίσημης ανεργίας για το 2014 θα διαμορφωθεί στο 26% (από 27,3% το 2013), εξέλιξη που «διευκολύνεται από τις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας την τελευταία διετία» καθώς και από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για ανέργους. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν το 2014, για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια κατά 5% με 8%, ενώ η τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων θα βελτιωθεί μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Το ΙΟΒΕ παραθέτει τις εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ως προς τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ διεθνώς (ΗΠΑ: 2,8%, Κίνα: 7,5%, Ιαπωνία: 1,4%, Ευρωζώνη: 1,2%). Ως «βασικότερους κινδύνους» εντοπίζουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ουκρανία/Ρωσία, με «κίνδυνο τη διάχυση των οικονομικών επιπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή ειδικά στον ενεργειακό τομέα, τη διατήρηση του χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και για την Κίνα το «ευάλωτο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

ΚΚΕ
Θέλουν ανοχή του λαού στο δρόμο που γεννά φτωχούς και πάμφτωχους

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το λεγόμενο "κοινωνικό" μέρισμα, που δίνεται από το ματωμένο πλεόνασμα στην πιο ακραία φτώχεια και θα εξανεμιστεί πριν φτάσει στον προορισμό του, έχει στόχο να αποσπάσει την ανοχή του λαού σε ένα δρόμο που τα επόμενα χρόνια θα γεννήσει περισσότερους φτωχούς και πάμφτωχους».

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αύξηση κεφαλαίου 2,5 δισ. ευρώ

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ προχωρά και όμιλος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), μετά και τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σημερινού μεγαλομετόχου της τράπεζας. Οπως και στην περίπτωση των άλλων τραπεζικών ομίλων, η αύξηση κεφαλαίου θα προχωρήσει με την «παραίτηση των παλαιών μετόχων» αλλά με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση των «Warrants», δηλαδή των δικαιωμάτων ανάκτησης μετοχών, που αφορά στους ιδιώτες - «επενδυτές» που μετείχαν στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ. Γύρω από τέτοια ζητήματα φαίνεται να είχαν εκδηλωθεί κόντρες, που στην πορεία κατέληξαν σε συμβιβασμό. Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόθεση της διοίκησης της τράπεζας ήταν η κάλυψη των «κεφαλαιακών αναγκών» από άλλες πηγές και χωρίς αύξηση κεφαλαίου, ενώ «ανοιχτό» για την ώρα είναι το ζήτημα της τιμής των νέων μετοχών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΕ, τα ποσά θα αντληθούν με «ιδιωτική τοποθέτηση μέσω βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδας προς θεσμικούς και άλλους επενδυτές». Εκτός από την κάλυψη των «κεφαλαιακών αναγκών», η ΕΤΕ θα προχωρήσει στην «αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου (1,35 δισ. ευρώ) όταν κριθεί σκόπιμο». Πρόκειται για τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν στη φάση έναρξης της καπιταλιστικής κρίσης, με το λεγόμενο «νόμο Αλογοσκούφη». Διαχειριστές της αύξησης κεφαλαίου αναλαμβάνουν οι «Goldman Sachs», «Morgan Stanley» και «Intrenational plc».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ