ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
Η «σκυτάλη» στη Σοσιαλδημοκρατία

Ενα βιβλίο «σοσιαλιστών» ευρωβουλευτών, που παρουσιάστηκε προχτές, επιχειρεί «εκλεπτυσμένα» την ανιστόρητη εξίσωση ναζισμού - κομμουνισμού

Τη σκυτάλη της συνέχισης της αντικομμουνιστικής εκστρατείας, παίρνει τώρα η πολιτική Ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την έκδοση του βιβλίου «Πολιτικές του Παρελθόντος: Χρήση και Παραχάραξη της Ιστορίας» («Politics of the Past: The Use and Abuse of History»). Ακολουθώντας τη χυδαία πορεία παραχάραξης της Ιστορίας, που χάραξε το Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο και το πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περί «Ευρωπαϊκής Συνείδησης και Ολοκληρωτισμού», το βιβλίο των ευρωβουλευτών της Σοσιαλιστικής Ομάδας Χάνες Σβόμποντα (αυστριακής καταγωγής) και Γιαν Μαρίνους Βιέρσμα (από την Ολλανδία) επιχειρεί για ακόμα μία φορά την εξίσωση του κομμουνισμού με το ναζισμό - φασισμό, αναφερόμενο στην «πρόκληση» που αντιμετωπίζουν οι ευρωβουλευτές να τοποθετηθούν σε ζητήματα σχετικά με το «ολοκληρωτικό παρελθόν της Ευρώπης».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της παρουσίασης του βιβλίου, τα ζητήματα αυτά αφορούν τόσο τα ναζιστικά και άλλα φασιστικά καθεστώτα, και μετά τη διεύρυνση, όλο και περισσότερο το «Σταλινισμό»...

Στα ζητήματα που πραγματεύεται το βιβλίο επαναφέρεται η θέση ότι παρά το γεγονός της προόδου «στη ενοποίηση Ανατολής και Δύσης σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο δε συμβαίνει το ίδιο και με την ιστορική "μνήμη"». Σημειώνεται ότι «η Δυτική Ευρώπη βίωσε την εμπειρία του ναζισμού, ενώ τα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ φέρουν την εμπειρία του κομμουνισμού και προσθέτουν ότι παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι ο ναζισμός και ο Σταλινισμός είχαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους, παρά κάποιες ομοιότητες, από την πλευρά των θυμάτων δεν υπάρχει διαφορά για το ποιο καθεστώς τους στέρησε την ελευθερία, τους βασάνισε ή τους δολοφόνησε για οποιοδήποτε λόγο»...

Στο βιβλίο τονίζεται η σημασία της «μνήμης του σκοτεινού παρελθόντος» χωρών που σήμερα έχουν επιστρέψει στην αστική δημοκρατία, θέτοντας ως στόχο τη νεολαία, τη συκοφάντηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και το χτύπημα του λαϊκού κινήματος, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που καλούνται να πληρώσουν οι λαοί.

ΚΟΥΒΑ - 48η ΕΠΕΤΕΙΟΣ
Η διακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της επανάστασης

Ιστορική φωτογραφία: Ο Φιντέλ Κάστρο στην Πλατεία της Επανάστασης στις 16 Απρίλη 1961

Fernando Garcia - Oscar Sola

Ιστορική φωτογραφία: Ο Φιντέλ Κάστρο στην Πλατεία της Επανάστασης στις 16 Απρίλη 1961
«Στις 16 Απρίλη 1961, στο δυναμικό φόντο των όπλων που βροντούσαν και των χεριών με τις σφιγμένες γροθιές και τη στιγμή που κηδεύαμε τα θύματα των μισθοφορικών βομβαρδισμών, ο εργαζόμενος λαός ήταν σε θέση να διακηρύξει με ηρωική αποφασιστικότητα εναντίον των κατακτητών, ότι η Επανάσταση τώρα γίνεται σοσιαλιστική», τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο, στην εισήγησή του στο 1ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.

Η διακήρυξη της εξέλιξης της κουβανικής επανάστασης σε σοσιαλιστική ήταν αποτέλεσμα της σκληρής ταξικής πάλης, των εθνικοποιήσεων ξένων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, της θέλησης του κουβανικού να διεκδικήσει τη ζωή του κόντρα στον ιμπεριαλισμό, που είχε την αμέριστη στήριξη της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών. Η διακήρυξη αυτή πραγματοποιήθηκε μόλις 24 ώρες μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ να πλήξει και να ανατρέψει το επαναστατικό καθεστώς της Κούβας και να την καταλάβει. Δεκάδες βομβαρδιστικά «Β-26», απογειώθηκαν από την αμερικανική αεροπορική βάση στη Νικαράγουα, στις 15 του Απρίλη, και άρχισαν το βομβαρδισμό διαφόρων στόχων. Η επιτυχία τους ήταν πολύ μερική και γι' αυτό διατάχθηκε και μία δεύτερη αεροπορική επιδρομή, σχέδιο που είχε προετοιμαστεί κατόπιν εντολής του προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Αϊζενχάουερ. Στις 17 Απρίλη άρχισε η εισβολή και απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων των 5.000 Κουβανών αντικαθεστωτικών που είχε στρατολογήσει η CIA και εκπαιδεύσει στη Γουατεμάλα. Ωστόσο, μέσα σε 72 ώρες η επιχείρηση κατέληξε σε συντριβή και στην πρώτη σημαντική ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Δυο βδομάδες αργότερα, κατά τη διάρκεια του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, ο Φιντέλ χαρακτηρίζει την Κούβα «πρώτη Λαοκρατική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής», ενώ την 1η Δεκέμβρη 1961 δηλώνει: «Είμαι μαρξιστής - λενινιστής και θα είμαι μαρξιστής - λενινιστής μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής μου».

Χτες η 48η επέτειος γιορτάστηκε από τον κουβανικό λαό με εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις. Στο μεταξύ, ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο στους Στοχασμούς του, αναφερόμενος στην επιστολή 12 εν αποστρατεία ανώτατων αξιωματούχων προς τον πρόεδρο Ομπάμα, να προχωρήσει στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για όλους τους Αμερικανούς πολίτες, τους ευχαριστεί και σημειώνει πως η Κούβα δε φοβάται το διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες τονίζοντας ότι «πιστεύουμε στις πεποιθήσεις μας και με αυτές έχουμε μάθει πώς να υπερασπιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας».

Τέλος, χτες, ο Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN λίγο πριν την αναχώρησή του για περιοδεία στη Λατινική Αμερική, επανέλαβε την πάγια θέση του περί ...αλλαγών στην Κούβα, ώστε να υπάρξει ένα «περαιτέρω ξεπάγωμα των σχέσεων και παραπέρα αλλαγές». Με το γνωστό προκλητικό τρόπο επανέφερε τα τετριμμένα περί «πολιτικών κρατουμένων» και «ανελευθερίας»...

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σύνοδος των χωρών της ALBA

Ξεκίνησε χτες στην πόλη Κουμανά της επαρχιάς Σούκρε της Βενεζουέλας η 7η Εκτακτη Σύνοδος των χωρών που συναποτελούν την Μπολιβαριανή Εναλλακτική Λύση για την Αμερική (ALBA) και πρόκειται για την Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τη Νικαράγουα, την Ονδούρα και τη Δομίνικα (μικρή νησιωτική χώρα της Καραϊβικής). Επίσης στη συνάντηση συμμετέχουν προσκεκλημένες ως παρατηρητές το Εκουαδόρ και η Παραγουάη. Διακηρυγμένος στόχος της Συνόδου είναι η προώθηση των προγραμμάτων της συγκεκριμένης μορφής συνεργασίας, που περιλαμβάνει οικονομικές και ενεργειακές συμφωνίες, όπως και προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα για τη βελτίωση των συστημάτων υγείας, εκπαίδευσης και πολιτιστικές ανταλλαγές. Επίσης αναμένεται να τεθεί και πιθανά να καταληχτεί το ζήτημα της δημιουργίας κοινού νομίσματος, του σούκρε, για τις χώρες που απαρτίζουν αυτή την περιφερειακή συνεργασία.

Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη Σύνοδος εν μέσω της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης επιδιώκει επίσης να παρουσιάζει μια κοινή πλατφόρμα αντιμετώπισής της, ενώ πραγματοποιείται μόλις πριν τη Σύνοδο των Αμερικανικών Κρατών που γίνεται από 17-19 Απρίλη στο Τρινιδάδ Τομπάγκο, με τη συμμετοχή όλων των χωρών της ηπείρου, εκτός της Κούβας, που από το 1962 έχει εκδιωχθεί από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κράτων.

Οπως έχει δηλωθεί από την πλευρά των ηγετών των κρατών - μελών της ALBA, στη Σύνοδο αυτή θα απαιτηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να άρει χωρίς κανένα όρο το βάρβαρο αποκλεισμό ενάντια στην Κούβα.

Την Κούβα στη Σύνοδο εκπροσωπεί ο πρόεδρός της Ραούλ Κάστρο, με αντιπροσωπεία από υπουργούς και επικεφαλείς οικονομικών οργανισμών. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, οικοδεσπότης της Συνόδου, υποδεχόμενος τους άλλους ηγέτες δήλωσε με έμφαση ότι στη Σύνοδο αυτή «θα προετοιμαστεί το "πυροβολικό" της οργάνωσης μπροστά στη Σύνοδο των Κρατών της Αμερικής».

ΙΝΔΙΑ
Ξεκίνησαν οι εκλογές

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ξεκίνησε χτες στην Ινδία, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η διαδικασία των γενικών εκλογών, η οποία και αναμένεται να διαρκέσει ένα μήνα. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, του Κογκρέσου, που δείχνει να προηγείται και της συμμαχίας του ινδουιστικού εθνικιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), πιθανολογείται ότι δε θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, χωρίς συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ρόλο στο αποτέλεσμα αναμένεται να διαδραματίσει η ύφεση στην οποία εισέρχεται η ινδική οικονομία, που έχει σαν αποτέλεσμα εκατομμύρια απολύσεις. Χαρακτηριστικό της κατάστασης στη χώρα είναι και η ομαδική αυτοκτονία 1.500 χρεοκοπημένων αγροτών στο κρατίδιο Τσατισγκάκ. Στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας, διάφοροι αναλυτές δεν παραλείπουν και την επίθεση στα Κομμουνιστικά Κόμματα της χώρας, κινδυνολογώντας ενάντια στην ενίσχυσή τους και κάνοντας λόγο για κατάληξη των εκλογών σε πολιτικό αδιέξοδο...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ