ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΟ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Παραμένουν τα προβλήματα για εκατοντάδες οικογένειες

Συγκινητική και αστείρευτη η αλληλεγγύη μέχρι σήμερα από μαζικούς φορείς

Δύο βδομάδες μετά τους ισχυρούς σεισμούς που «χτύπησαν» την περιοχή, τα προβλήματα παραμένουν για εκατοντάδες οικογένειες της Θεσσαλίας. Οι συχνές και μεγάλες μετασεισμικές δονήσεις που σημειώνονται καθημερινά (χτες σημειώθηκε άλλη μια 4,4 Ρίχτερ), συντηρούν το κλίμα ανασφάλειας και φόβου και επιπλέον επιδεινώνουν τις ήδη μεγάλες ζημιές σε σπίτια, σχολεία, άλλους επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια.

Με βάση τις αυτοψίες και τους πρωτοβάθμιους ελέγχους από τα αρμόδια συνεργεία που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, προσωρινά μη κατοικήσιμες έχουν κριθεί 1.820 κατοικίες, 49 επαγγελματικοί χώροι κρίνονται προσωρινά ακατάλληλοι, 66 δημόσια κτίρια χαρακτηρίζονται «κίτρινα» και σε 247 άλλα κτίρια (αποθήκες και στάβλοι) προσωρινά ακατάλληλα κρίθηκαν τα 211.

Ταυτόχρονα, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών. Ενδεικτικά, η διαδικασία για την καταβολή των αποζημιώσεων κινείται με ρυθμούς χελώνας, η ασφαλής στέγαση των σεισμόπληκτων δεν είναι ακόμα εξασφαλισμένη, αφού οι οικίσκοι και τα τροχόσπιτα που έχουν φτάσει δεν επαρκούν για όλους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες να συνεχίζουν να μένουν σε σκηνές, σε πρόχειρα καταλύματα που έχουν φτιάξει μόνοι τους στις αυλές των σπιτιών τους, ενώ απουσιάζει πλήρως ένα οργανωμένο σχέδιο με χρονοδιάγραμμα για την ανακατασκευή των σπιτιών και των υποδομών, αλλά και έργων αντισεισμικής θωράκισης της περιοχής.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας συγκέντρωσε και παρέδωσε είδη πρώτης ανάγκης στους σεισμόπληκτους ως ένα δείγμα άμεσης λαϊκής αλληλεγγύης
Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας συγκέντρωσε και παρέδωσε είδη πρώτης ανάγκης στους σεισμόπληκτους ως ένα δείγμα άμεσης λαϊκής αλληλεγγύης
Ακόμα, σύμφωνα με καταγγελίες τοπικών συμβούλων, τα 300.000 ευρώ που υποσχέθηκε κατά την επίσκεψή του ο αναπ. υπουργός Εσωτερικών, δεν είναι αρκετά για τις άμεσες ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι για την εξασφάλιση της σίτισης, της υγιεινής, της καθαριότητας κ.λπ...

Τα παραπάνω προβλήματα διαπίστωσε και κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας στα χωριά Αστρίτσα και Πέτρινο, όπου συναντήθηκαν με κατοίκους των χωριών και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων. Αρκετοί κάτοικοι που τα σπίτια τους έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, έχουν ακόμα πρόβλημα στέγασης, αφού δεν υπάρχει καμία μέριμνα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Περιφέρεια και τον δήμο Παλαμά, ενώ κάποιοι με «ατομική» τους ευθύνη, όπως είπαν, αναγκάζονται να μείνουν στις κατοικίες τους που έχουν κριθεί ακατάλληλες. Επίσης, υπάρχουν σπίτια που μετά τις καταστροφικές πλημμύρες έχουν κριθεί ακατάλληλα, αλλά οι κάτοικοι συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να μένουν σε αυτά, αφού δεν υπάρχει κρατική μέριμνα και χρηματοδότηση για μετεγκατάσταση σε ασφαλή σπίτια.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Νομού Λάρισας, πως αρκετοί εργαζόμενοι που προσπαθούν να στήσουν το σπιτικό τους τρέχοντας να σώσουν ό,τι περισώζεται από την περιουσία τους, όπως και να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα για να λάβουν την όποια κρατική ειδική αποζημίωση, δεν δικαιούνται ειδική άδεια, αντ' αυτού υποχρεώνονται να πηγαίνουν στις υπηρεσίες τους, ή να χρεώνονται με κανονική άδεια τις μέρες απουσίας τους.

Δεκάδες σχολεία έχουν κριθεί μη κατάλληλα

Στο μεταξύ, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν δεκάδες σχολεία σε όλη την περιοχή, τα οποία έχουν κριθεί μη κατάλληλα, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό πρόβλημα για το πού θα κάνουν μάθημα χιλιάδες μαθητές, όταν ανοίξουν ξανά στις 29 Μάρτη (παραμένουν κλειστά λόγω COVID-19).

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται τόσο σε χωριά που είναι δύσκολο να βρεθούν σχολεία για τους μαθητές, όσο και μέσα σε πόλεις όπως η Λάρισα, όπου μέχρι χτες είχαν βγει ακατάλληλα 6 νηπιαγωγεία, 11 δημοτικά, 5 γυμνάσια, 2 ΙΕΚ, 4 ΕΠΑΛ και 4 ΕΛ.

Σε διαδικτυακή σύσκεψη που διοργάνωσε χτες η Ενωση Γονέων Λάρισας, αποφασίστηκε να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στους αρμόδιους φορείς, ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων.

Την Κυριακή, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Λάρισας επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο Φαλάνης, που έχει βγει ακατάλληλο. Το συγκεκριμένο σχολείο, στο οποίο κάνουν μάθημα 140 παιδιά, χρονολογείται από το 1925. Στη συζήτηση που έγινε στον προαύλιο χώρο με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, τον διευθυντή του σχολείου, γονείς και εκπαιδευτικούς, αναδείχθηκε από όλους τους τοπικούς φορείς η επείγουσα ανάγκη για ανέγερση ενός νέου και ασφαλούς σχολείου, που να ικανοποιεί τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πέτρος Κρίκης, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως απαιτείται η οργανωμένη κινητοποίηση όλων των κατοίκων της κοινότητας, των γονέων, των εκπαιδευτικών, των τοπικών συλλόγων και του κοινοτικού συμβουλίου, για την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, αφού υπάρχουν πολλά παραδείγματα από άλλες σεισμόπληκτες περιοχές, των οποίων οι κάτοικοι ακόμη προσπαθούν να ορθοποδήσουν χωρίς να έχουν δει ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία.

Αλλά και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά, που επισκέφτηκε η αντιπροσωπεία της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, επισημάνθηκε πως ένα σχολείο που έχει χτιστεί το 1950 δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλές, καθώς δεν πληροί τους σύγχρονους κανόνες αντισεισμικής προστασίας, ενώ και οι λύσεις που προτείνονται να μετατραπεί η αίθουσα εκδηλώσεων σε αίθουσες διδασκαλίας, εγκυμονεί νέους κινδύνους για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης

Μοναδικό αποκούμπι για τους σεισμόπληκτους είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη που συνεχίζουν να δείχνουν εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς από κάθε μεριά της χώρας, με τη συγκέντρωση και παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης.

Την Κυριακή, επίσκεψη στα χωριά Βλαχογιάννη, Αμούρι, Συκέα και Μεσοχώρι που επλήγησαν από το σεισμό πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου, σωματείων της Λάρισας και το Στέκι Πλημμυροπαθών Καρδίτσας.

Κατά την επίσκεψη, οι αντιπροσωπείες των σωματείων συναντήθηκαν με τους προέδρους των κοινοτήτων που τους ενημέρωσαν για την κατάσταση των σεισμόπληκτων. Ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ελασσόνας, Παναγιώτης Νιούσας, τους διάβασε και τους παρέδωσε την επιστολή της Επιτροπής Αλληλεγγύης των σεισμόπληκτων Σάμου και οι φορείς τούς παρέδωσαν είδη πρώτης ανάγκης. Τέλος, κάλεσαν τους σεισμοπαθείς να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα προστασίας από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τους δήμους, να οργανώσουν την πάλη τους όλοι οι κάτοικοι αυτών των χωριών που επλήγησαν από το σεισμό, με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες.

Σημαντική και συγκινητική ήταν και η παρέμβαση που έγινε την Καθαρή Δευτέρα στο Δαμάσι, από μέλη του παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ, που με τα τραγούδια τους έδωσαν δύναμη και κουράγιο στους σεισμόπληκτους.


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης από την κυβέρνηση

Την τραγική κατάσταση στην οποία εξακολουθούν να βρίσκονται οι πληγέντες μετά τον σεισμό στις 3/3 στη Λάρισα ανέδειξε το ΚΚΕ, στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Γιώργος Λαμπρούλης και συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Την απάντηση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε την ανάγκη να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% οι πληγέντες για τις ζημιές που υπέστησαν, να αντιμετωπιστούν η σίτιση, η στέγαση και η περίθαλψη όλων των σεισμόπληκτων από όλα τα χωριά της Λάρισας και των Τρικάλων με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ζήτησε ακόμα να μην επιβαρυνθούν οι πληγέντες με δάνεια και να δοθεί αποζημίωση στο 100% για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές επαγγελματιών και αγροτοκτηνοτρόφων και να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό τα Κέντρα Υγείας. Να ανασταλούν οι πληρωμές σε ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, αγροκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν, να διαγραφούν χρέη των πληγέντων σε τράπεζες και εφορία για το 2021 και να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος. Επισήμανε πως μέχρι τώρα πάνω από 1.600 σπίτια έχουν ήδη κριθεί ακατάλληλα, ενώ οι 120 οικίσκοι που στήνονται για τους κατοίκους δεν είναι επαρκείς για τη στέγασή τους.

Ο Στ. Πέτσας, προσπαθώντας να ωραιοποιήσει την κατάσταση, είπε ότι από την πρώτη στιγμή κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές. Ισχυρίστηκε ότι γίνεται με γρήγορες διαδικασίες η καταγραφή των ζημιών στα κτίρια, ωστόσο, όπως ομολόγησε, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος έλεγχος, ενώ για να ολοκληρωθεί ο δεύτερος πρέπει να σταματήσει η μετασεισμική ακολουθία. Επικαλέστηκε την κατεδάφιση του σχολείου στο Δαμάσι για να αποδείξει την ταχύτητα με την οποία κινείται ο κρατικός μηχανισμός, δεν απάντησε όμως στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχολείο ήταν χτισμένο από το 1938 (!) και λειτουργούσε ακόμα και σήμερα, γιατί καμία κυβέρνηση δεν μερίμνησε για να φτιαχτεί ένα καινούργιο ασφαλές σχολείο.

Ο Γ. Λαμπρούλης, σχολιάζοντας τις αναφορές του Στ. Πέτσα, σημείωσε ότι είναι απούσα, από όλες τις κυβερνήσεις, τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, η πολιτική πρόληψης για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, ακόμα και σε ό,τι αφορά σχολικές υποδομές, παρότι είναι γνωστό πως είμαστε μία σεισμογόνος περιοχή.

Η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας θα μπορούσε να προσφέρει στην αύξηση της ανθεκτικότητας των κατασκευών, αλλά και στην εφαρμογή μέτρων για την ελαχιστοποίηση των καταστροφών από έναν σεισμό, υπογράμμισε ο Γ. Λαμπρούλης, προσθέτοντας πως είναι πολιτικό ζήτημα η λήψη μέτρων πρόληψης και αντισεισμικής θωράκισης. Δεν λαμβάνονται όμως επειδή διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν τη λογική κόστους - οφέλους και αντιμετωπίζουν την προστασία του λαού ως κόστος, υποστηρίζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ