ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
Ο λαός όμηρος των ανταγωνισμών και του αθωράκιστου συστήματος Υγείας

INTIME NEWS

Οσο περνάει ο καιρός, νέα προβλήματα παρουσιάζονται στη διαδικασία του εμβολιασμού του πληθυσμού, αντί αυτή να εξομαλύνεται, γεγονός που, από τη μια, επιβεβαιώνει τις δίκαιες διεκδικήσεις των υγειονομικών για την αναγκαία ενίσχυση όλων των βαθμίδων του συστήματος Υγείας και, από την άλλη, τσαλακώνει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει το «φως στην άκρη του τούνελ» μέσω των εμβολιασμών.

Οι εξελίξεις με το εμβόλιο της «AstraZeneca» (βλ. διπλανή σελίδα) δείχνουν πόσο επιζήμια είναι η επιλογή της κυβέρνησης να μην εντάσσει στον εμβολιαστικό σχεδιασμό όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, την ίδια στιγμή που οι σφοδροί ανταγωνισμοί ανάμεσα σε φαρμακευτικούς κολοσσούς, κράτη και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες φέρνουν όλο και μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην εμβολιαστική κάλυψη.

Χτες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) αποφάσισε τη συνέχιση του εμβολιασμού με το σκεύασμα της «AstraZeneca», αφού εξέτασε εκ νέου τις αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.

Οπως αναφέρει η Επιτροπή, «ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της», ενώ επισημαίνει τις αντίστοιχες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Σημειώνεται βέβαια ότι ο ΕΜΑ ανακοίνωσε χτες πως θα πραγματοποιήσει «έκτακτη σύνοδο» αύριο, Πέμπτη, της επιτροπής ασφαλείας του, όπου αναμένεται να εξετάσει τις περιπτώσεις των θρόμβων που έχουν παρουσιαστεί σε ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο.

Οπως ενημέρωσε χτες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, σε μαζικούς εμβολιασμούς ενδεχομένως να παρουσιαστούν σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες, ωστόσο ο ΕΜΑ έχει αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια, των οποίων η εμφάνιση μπορεί να είναι χρονική σύμπτωση.

Σχετικά με την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού, όπως αυτή ορίζεται από την περιορισμένη διαθεσιμότητα των εμβολίων, επίκειται η έναρξη του εμβολιασμού στην ομάδα Α με νοσήματα υψηλού κινδύνου. Ενώ ένα ακόμη από τα αποτελέσματα της απουσίας ενός κεντρικά σχεδιασμένου, σύγχρονου, δημόσιου συστήματος Υγείας, από την πρωτοβάθμια μέχρι την τριτοβάθμια δομή, είναι «η δυσκολία για τον εντοπισμό των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυτές», όπως ειπώθηκε στη χτεσινή ενημέρωση, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ένα ακόμα «θρίλερ» στη διαδικασία εμβολιασμού γι' αυτό το ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού.

Στις 19 Μάρτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της συγκεκριμένης ομάδας (υπολογίζεται σε 250.000 ανθρώπους). Ο εμβολιασμός των αιμοκαθαιρόμενων και των μεταμοσχευμένων θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 22 Μάρτη στις κλινικές όπου γίνεται η θεραπεία τους. Στις 26 Μάρτη θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας ραντεβού εμβολιασμών για τα άτομα ηλικίας 70 - 74 ετών και στις αρχές Απρίλη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα 65 - 69 ετών.

«Το άπαν είναι επιχειρησιακά να γίνει εφικτή η πραγματοποίηση των εμβολιασμών», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής. Ωστόσο, απαντώντας για το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού μέχρι τον Ιούνη, ο γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός είναι όμηρος των ανταγωνισμών ανέφερε ότι αυτό «εξαρτάται από τις παραδόσεις. Περιμένουμε 500.000 δόσεις της "AstraZeneca" τον Μάρτιο και 400.000 τον Απρίλιο», ενώ μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί μόνο 1.300.000, η πλειοψηφία τους (890.000) μόνο με την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέχρι το τέλος του μήνα θα ενωθούν τα δύο συστήματα εμβολιασμών και «όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια, ο πολίτης θα αποφασίζει τι θέλει να κάνει», εννοώντας, σύμφωνα με σχετική «διευκρίνιση», ότι αυτό δεν αφορά την επιλογή εμβολίου αλλά το αν θα εμβολιαστεί ή όχι. Σχετικά με την επιλογή της δεύτερης δόσης από διαφορετικό εμβόλιο άλλης εταιρείας, η πρόεδρος της ΕΕΕ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τέτοια σύσταση και παρέπεμψε για πιο συγκεκριμένες απαντήσεις «σε λίγο καιρό».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει να πετάει την μπάλα στην «εξέδρα» της ατομικής ευθύνης για τη συνεχή εξάπλωση της πανδημίας, με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, να δηλώνει χτες ότι η διασπορά έχει αιτία τη «χαλάρωση των πολιτών». Οπως είπε, αποσιωπώντας τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας, «τα μέτρα αποδίδουν στο βαθμό που τηρούνται. Αν δεν είχαμε τα μέτρα σε ισχύ θα είχαμε πολλά περισσότερα κρούσματα αυτή τη στιγμή και πολύ περισσότερους θανάτους».

Και ενώ το πρόγραμμα των εμβολιασμών συνεχίζει να σέρνεται, η εκπρόσωπος επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησης να έχουν εμβολιαστεί «μέχρι το τέλος Απριλίου, με τουλάχιστον μια δόση, όλοι οι 60 και άνω και οι ευπαθείς ομάδες».

Χωρίς εμβολιασμό οι 90 από τους 225 ασθενείς με ψυχικές διαταραχές στο ΓΝ - ΚΘ Λέρου

Στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου - Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου φιλοξενούνται 225 ασθενείς με μείζονες ψυχικές διαταραχές, εγκεφαλοπάθειες κ.λπ., πολλοί από τους οποίους έχουν και άλλα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Πρόκειται για εξαιρετικά ευπαθείς ομάδες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης από Covid-19 λόγω των συνθηκών διαβίωσης, σε συνθήκες συγχρωτισμού, αλλά και λόγω της φύσης της ασθένειας, η οποία πρακτικά καθιστά αδύνατη την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας παρά τις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού.

Οι 90 από τους 225 φιλοξενούμενους είτε δεν έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα είτε δεν έχουν νόμιμη εκπροσώπηση είτε δεν έχουν οικογενειακό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία του αναγκαίου εμβολιασμού.

Το γεγονός αναδεικνύει με καταγγελία της η ΟΕΝΓΕ απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση και να προβεί η κυβέρνηση σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να αρθούν τα νομικά κωλύματα για τον εμβολιασμό των ασθενών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
180 κρούσματα σε 35 καταστήματα στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα!

Εκτεθειμένοι όχι μόνο στην πανδημία αλλά και στα εργατικά «ατυχήματα», που θέτουν την υγεία και τη ζωή τους σε κίνδυνο, δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ. Τα κρούσματα κορονοϊού που συνεχώς αυξάνονται, η εντατικοποίηση και οι μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα, οι υπερωρίες και η δουλειά επτά μέρες τη βδομάδα συνθέτουν το σκηνικό που αντιμετωπίζουν.

Είναι χαρακτηριστικός ο απολογισμός των καταγγελιών που δέχτηκε μέσα σε 20 μέρες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων. Στα τέλη της περασμένης βδομάδας αριθμούσε «180 κρούσματα σε 35 καταστήματα, κεντρικά γραφεία και αποθήκες των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ». Ο Σύλλογος κατηγορεί για «εγκληματική αφωνία» την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Οπως εξηγεί, τα δεκάδες κρούσματα που καταγράφει είναι «ελάχιστο δείγμα» της κατάστασης που επικρατεί, καθώς «η απόκρυψη κρουσμάτων από την εργοδοσία συνεχίζεται» και οι εργαζόμενοι ενημερώνονται «από στόμα σε στόμα».

«Για τα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τις ζωές μας», τονίζει ο Σύλλογος και ξεκαθαρίζει ότι κυβέρνηση και εργοδοσία θα πάρουν απάντηση «από τα σωματεία που καθημερινά παλεύουν για μέτρα προστασίας της υγείας μας, για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων μας», από τους εργαζόμενους στο Εμπόριο που θα δώσουν το «παρών» στο σημερινό παναττικό συλλαλητήριο.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει επίσης τον τραυματισμό εργαζόμενης από ηλεκτροπληξία την περασμένη Πέμπτη. Η εργαζόμενη έπαθε ηλεκτροπληξία κατά τη χρήση ηλεκτρονικής συσκευής την ώρα της δουλειάς και διακομίστηκε στο νοσοκομείο, ενώ το γεγονός ότι φορούσε παπούτσια ασφαλείας και γάντια απέτρεψε τα χειρότερα. Στην παρέμβαση του Συλλόγου η διεύθυνση του καταστήματος ισχυρίστηκε ότι «αυτά συμβαίνουν», καθώς πρόκειται για μηχανήματα «που λειτουργούν συνέχεια». Ο Σύλλογος εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή του, καθώς ο τραυματισμός της εργαζόμενης σημειώθηκε σε ένα κατάστημα «που καθημερινά μετράει κρούσματα και οι εργαζόμενοι λιώνουν στην δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα».

Μεταφέρουν στους εργαζόμενους το κόστος των τεστ

Την προσπάθεια της εργοδοσίας στο ΚΔΑΥ να μεταφέρει στους εργαζόμενους το κόστος της διενέργειας τεστ, μετά την επιβεβαίωση κρούσματος στον χώρο δουλειάς, καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία «με απαράδεκτο και εκβιαστικό τρόπο» πιέζει τους εργαζόμενους «να υπογράφουν και να καταθέτουν 16 ευρώ μετρητά για την αγορά των τεστ», ενώ «αφήνει υπονοούμενα ότι θα τους βγάλει σε αναστολή».

«Δεν φτάνει που καθημερινά οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι στα σκουπίδια και σε συνθήκες ούτως ή άλλως ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την υγεία τους, δεν φτάνει ο καθημερινός αγώνας επιβίωσής τους, η καθημερινή εκμετάλλευση, τώρα έρχεται η εργοδοσία, χωρίς ντροπή και αξιοποιώντας τα κυβερνητικά πρωτόκολλα - λάστιχο, να φορτώσει στους εργαζόμενους την ευθύνη και το κόστος διενέργειας των τεστ», σημειώνει η Ενωση. Καλεί όλους τους συνυπεύθυνους φορείς (υπουργείο Εργασίας, ΕΟΔΥ, δήμο Ηρακλείου, ΕΣΔΑΚ, ΣΕΠΕ) «να βάλουν φρένο στην εργοδοσία και να προστατέψουν την υγεία των εργαζομένων του εργοστασίου». Απευθυνόμενη στους εργαζόμενους, τους καλεί «να συνεχίσουν στον δοκιμασμένο δρόμο του αγώνα», «να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας» αλλά να εφαρμόσουν «τα πρωτόκολλα της διεκδίκησης για όλα όσα έχουμε ανάγκη και για την προστασία της υγείας μας!».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ξεπέρασαν τους 7.000 οι θάνατοι

Ακόμη 1.775 εισαγωγές (μέσω ΕΚΑΒ) στα νοσοκομεία της χώρας, 210 νεκρούς, 6.805 κρούσματα με ελάχιστο ημερήσιο αριθμό τεστ, είχαμε τις τελευταίες 4 μέρες.

Οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 605, ενώ ο μέσος όρος νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία το 7ήμερο είναι 455 ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 223.789, ενώ ο τραγικός απολογισμός των θανάτων ξεπέρασε τους 7.000, φτάνοντας τους 7.196.

Χτες καταγράφηκαν ακόμη 59 θάνατοι και 1.533 νέα κρούσματα (με μόλις 12.459 τεστ...), εκ των οποίων 666 στην Αττική, 148 στη Θεσσαλονίκη, 63 στην Αχαΐα, 50 στη Λάρισα, ενώ υπό διερεύνηση ήταν 63 κρούσματα.

Την Καθαρά Δευτέρα καταγράφηκαν 46 θάνατοι και 1.134 νέα κρούσματα, την Κυριακή 53 θάνατοι και 1.626 νέα κρούσματα και το Σάββατο 52 θάνατοι και 2.512 νέα κρούσματα.

ΕΙΝΑΠ
Καταγγέλλει τις πειθαρχικές διώξεις σε ειδικευόμενους γιατρούς

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει τη διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», «που για άλλη μια φορά ασκούν πειθαρχικές διώξεις σε εφημερεύοντες ειδικευόμενους γιατρούς με αστεία προσχήματα ("διαπιστώθηκε ότι δεν φορούσατε σωστά τη μάσκα σας και επιπλέον ενώ σας έγινε σύσταση για τη σωστή τοποθέτησή της εσείς επιδείξατε απρεπή και επιθετική συμπεριφορά"). Δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση καταφεύγει σε μεθόδους άκρατου αυταρχισμού. Εχουν προηγηθεί πολλές παρόμοιες συμπεριφορές σε ειδικευόμενους που επικαλέστηκαν τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα και ανέδειξαν προβλήματα». Η ΕΙΝΑΠ καλεί τη διοίκηση να ασχοληθούν επιτέλους με τα σοβαρότατα προβλήματα του νοσοκομείου και με τις σοβαρότατες ευθύνες τους για την αντιμετώπιση των ασθενών και να σταματήσουν να προσπαθούν να μεταφορτώσουν στους γιατρούς αυτές τους τις ευθύνες με αυτόν τον τρόπο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μακρόχρονος ο εμβολιασμός, επιβάλλεται η θωράκιση του δημόσιου συστήματος Yγείας

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις εξελίξεις σχετικά με τα εμβόλια:

«Οι τελευταίες εξελίξεις με τα εμβόλια επιβεβαιώνουν αυτό που από την πρώτη στιγμή τόνισε το ΚΚΕ, ότι ο αναγκαίος μαζικός εμβολιασμός θα είναι μία μακρόχρονη διαδικασία, εξαιτίας κυρίως των ανταγωνισμών ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους και τα καπιταλιστικά κράτη. Γι' αυτό και επιβάλλεται η ανάγκη θωράκισης του δημόσιου συστήματος Yγείας, επίταξης του ιδιωτικού τομέα και η λήψη των αναγκαίων μέτρων σε χώρους υπερμετάδοσης, για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ