ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2023
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Δεν χαρίζουμε το Παιδοογκολογικό Νοσοκομείο στους ιδιώτες!

Συγκέντρωση την Τετάρτη στη Βουλή ενάντια στο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση

Πανό κρέμασαν οι εργαζόμενοι στο Παιδοογκολογικό
Πανό κρέμασαν οι εργαζόμενοι στο Παιδοογκολογικό
Με συγκέντρωση στη Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης, οι υγειονομικοί και τα σωματεία τους, οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», έχοντας στο πλευρό τους συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς, καταδίκασαν το νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση και το οποίο ιδιωτικοποιεί τη μοναδική Παιδοογκολογική Μονάδα που λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα.

Η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ είχαν προκηρύξει για την Τετάρτη παναττική στάση εργασίας, ενώ η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο Παίδων «Αγία Σοφία» και τα Σωματεία των Εργαζομένων στα δύο νοσοκομεία Παίδων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου και έφτασαν με πορεία στη Βουλή, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Νωρίτερα η 5μελής της ΕΙΝΑΠ είχε αναρτήσει πανό στην πρόσοψη του κτιρίου του υπό ιδιωτικοποίηση Τμήματος. «Το Παιδοογκολογικό δεν χαρίζεται. Εξω οι ιδιώτες!» ήταν το μήνυμα που έστειλε, διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλα τα παιδιά.

«Σήμερα (σ.σ. προχθές) διαδηλώνουμε ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο, αύριο (σ.σ. χθες) διαδηλώνουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους», τόνισαν οι υγειονομικοί από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και κάλεσαν στη χτεσινή πανεργατική απεργία. «Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία, έξω οι ιδιώτες από την Υγεία», απαίτησαν.

Από τη συγκέντρωση στη Βουλή
Από τη συγκέντρωση στη Βουλή
«Αυτό το νομοσχέδιο να αποσυρθεί, να μην εφαρμοστεί ποτέ, γιατί πλήττει την υγεία των παιδιών μας, τα δικαιώματα των εργαζομένων», σημείωσε η Σοφία Ζώρη, παιδίατρος, μέλος της 5μελούς της ΕΙΝΑΠ στο Παίδων «Αγία Σοφία», μεταφέροντας τα αιτήματα των εργαζομένων στα παιδιατρικά νοσοκομεία, οι οποίοι εδώ και έναν μήνα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοθέτημα. «Δεν ντρέπονται λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη να φέρνουν αυτό το νομοσχέδιο», κατήγγειλε, στηλιτεύοντας την παράδοση ενός τόσο ευαίσθητου τομέα, όπως αυτός της περίθαλψης των παιδιών με καρκίνο, στα νύχια των ιδιωτών. «Οπως δεν τους απασχολεί η ασφάλειά μας στις μεταφορές, δεν τους απασχολεί και η υγεία μας», σχολίασε. «Θα είμαστε αύριο στη μεγάλη πανελλαδική απεργία, όπως δώσαμε το "παρών" σε όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις», τόνισε και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα για να μείνει το νομοσχέδιο στα χαρτιά.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Ηλίας Σιώρας, συνταξιούχος υγειονομικός, για χρόνια πρόεδρος του Σωματείου στον «Ευαγγελισμό», περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ. Στον χαιρετισμό του ανέτρεξε στα αλλεπάλληλα βήματα στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας τα οποία κάνουν η μία κυβέρνηση μετά την άλλη. «Απεργούμε αύριο όχι μόνο για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια», υπογράμμισε, ανάμεσα σε αυτά και για το κρίσιμο ζήτημα της Υγείας.

«Δεν δεχόμαστε να γίνουμε βορά των ιδιωτών», ξεκαθάρισε η Χρυσάνθη Κοκολάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία». Χαιρετισμούς στην κινητοποίηση απηύθυναν εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Ελενα» και «Αγιος Σάββας», από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ Παγκρατίου - Βύρωνα - Καισαριανής και Ηλιούπολης και από τον Σύλλογο Γυναικών Ζωγράφου, μέλος της ΟΓΕ.

Επιτάχυνση της προσαρμογής στους κανόνες της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης

Την απόσυρση του νομοσχεδίου απαίτησαν κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Λαμπρούλης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης του παιδικού καρκίνου, επισημαίνοντας: «Γιατί επιλέγεται αυτό το σχήμα από την κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας φυσικά μαθήματα από τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Διότι απλά αντιστοιχεί στην πολιτική που διαμορφώνεται και εφαρμόζεται στις δημόσιες μονάδες Υγείας ως αυτοχρηματοδοτούμενες οικονομικές μονάδες». Οπως εξήγησε, «αυτό υπαγορεύεται από τη βασική πολιτική κατεύθυνση όλων των αστικών κομμάτων για τον δραστικό περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας (...) Αυτή η μορφή εγγυάται την επιτάχυνση της προσαρμογής του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων στους κανόνες της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης. Και αυτοί οι κανόνες δεν ήρθαν τυχαία, ωριμάσαν μέσα στο πλαίσιο των ΝΠΔΔ, όμως τώρα αυτή η μορφή μπαίνει εμπόδιο, ενώ τα ΝΠΙΔ "απελευθερώνουν" τη δυνατότητα παραπέρα εφαρμογής των κανόνων της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των εργασιών των δημόσιων μονάδων.

Συνεπώς, όσοι υπερασπίζονται τα ΝΠΔΔ και ταυτόχρονα θεωρούν την Υγεία "κόστος", που πρέπει να εξορθολογιστεί, ουσιαστικά κοροϊδεύουν τον λαό, αφού αποσυνδέουν τη μορφή από το περιεχόμενο».

Το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού είναι φτιαγμένο με τα ίδια σαθρά υλικά της εμπορευματοποίησης της Υγείας, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Οπως σημείωσε, με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν με τους κανόνες της αγοράς και της κερδοφορίας, δηλαδή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Και εξήγησε ότι για να έχουν «ίδια έσοδα» τα νοσοκομεία πρέπει να πουλάνε υπηρεσίες Υγείας, όπως τα απογευματινά ιατρεία, κάτι που θεσπίστηκε επί ΠΑΣΟΚ και διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις, ενώ η ΝΔ εισήγαγε και τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. «Ακόμα, έγιναν κλεισίματα και συγχωνεύσεις στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και εντατικοποίηση της εργασίας. Την περίοδο της πανδημίας τα δημόσια νοσοκομεία ανέλαβαν την προστασία του λαού, ενώ τα ιδιωτικά ανέλαβαν τα ακριβοπληρωμένα "φιλέτα"», επεσήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Οσο για τη μορφή των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, όπως μετατρέπεται το Παιδοογκολογικό, αυτή προσφέρει μεγαλύτερη «ευελιξία» και σύμφυση με τα ιδιωτικά συμφέροντα στα νοσοκομεία. Ωστόσο, αντίθετο με το νομοσχέδιο είναι το σύνολο του προσωπικού των κλινικών και των γονέων των παιδιών που νοσούν, γι' αυτό και απαίτησαν να αποσυρθεί.

70 νεκροί με COVID και ένας με γρίπη

Αλλοι 70 άνθρωποι με κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους τη βδομάδα 6-12 Μάρτη, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωνε και για φέτος το «τέλος» της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη βδομάδα αυτή, ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 96 και των νέων που διασωληνώθηκαν - σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα - 26, παρουσιάζοντας δηλαδή μικρή αύξηση. Το σύνολο των νέων εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία για COVID-19 ήταν 771.

Τη βδομάδα αναφοράς καταγράφηκε επίσης νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 22.

Ούτε τα προσχήματα!

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους που μάχονται με τον παιδικό καρκίνο. Το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων "Ελπίδα" της κας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη έκανε ένα αναγκαίο θεσμικό βήμα για την καλύτερή του λειτουργία, με τη μετατροπή του σε ΝΠΙΔ».

Είναι ο προκλητικός πανηγυρισμός, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά την ιδιωτικοποίηση των παιδοογκολογικών τμημάτων στα νοσοκομεία Παίδων. Ετσι, το αφήγημα των προηγούμενων ημερών ότι «δεν ιδιωτικοποιείται» αντικαθίσταται από το ότι το Παίδων είναι «της Βαρδινογιάννη»! Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα τόσο στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, όσο και στην πρόεδρο του Συλλόγου «Ελπίδα», Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Οι ιδεοληψίες έμειναν πίσω και τα παιδιά θα μπορούν να λαμβάνουν ακόμη καλύτερη φροντίδα. Εύγε στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και φυσικά στην κα Βαρδινογιάννη, που χωρίς τη φροντίδα της πολλά παιδιά μας δεν θα τα είχαν καταφέρει».

Σε σχόλιό της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σημείωσε: «Ούτε τα προσχήματα δεν μπορούν να κρατήσουν ορισμένοι. Η χαρά δεν τους αφήνει. Εδώ, ο διατελέσασας στο παρελθόν και υπουργός Υγείας αποκαλεί το Παιδοογκολογικό Νοσοκομείο νοσοκομείο της κας Βαρδινογιάννη. Τα συμπεράσματα δικά σας».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αλλος ένας νεκρός εργάτης στον βωμό του κέρδους

Ενας 27χρονος οδηγός μεταφορικής εταιρείας προστέθηκε στη μαύρη λίστα των νεκρών της εργατικής τάξης, επιβεβαιώνοντας ότι οι χώροι εργασίας είναι άλλη μία «κοιλάδα των Τεμπών». Ο νέος εργαζόμενος σκοτώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, από βαρύ φορτίο που προσπαθούσε να στερεώσει, στις εγκαταστάσεις κατασκευαστικής εταιρείας.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι στους χώρους δουλειάς χάνονται ανθρώπινες ζωές στον βωμό του κέρδους και του λιγότερου κόστους. Και απαιτεί την άμεση διερεύνηση και διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν σ' αυτό το τραγικό εργατικό δυστύχημα.

Οπως αναφέρει, «τη στιγμή που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να χρησιμοποιούνται εξελιγμένα μηχανήματα, κυρίως σε φορτοεκφορτώσεις μεγάλων φορτίων, αναγκάζονται οι εργαζόμενοι σε μεταφορικές να παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα για να βγει η δουλειά».

Μάλιστα, το Σωματείο έχει πολλές φορές επισημάνει τους κινδύνους στις μεταφορικές, τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εργάζονται χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας, χωρίς εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό, χωρίς εξειδικευμένο - εκπαιδευμένο προσωπικό σε κλαρκ και οδηγούς, με εντατικοποίηση και πολλές ώρες εργασίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η υγεία και η ασφάλεια αποτελούν κόστος, που προσπαθούν να το περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται για μεγαλύτερα κέρδη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ