ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2018 - Κυριακή 18 Μάρτη 2018
Σελ. /40
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ
«Υψιστη στρατηγική προτεραιότητα» η αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής

Ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη, Κ. Σκαπαρότι
Ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη, Κ. Σκαπαρότι
Τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο αποτύπωσε η εισήγηση του ανώτατου διοικητή των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη (USEUCOM ή EUCOM) - και ταυτόχρονα ανώτατου στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ - Αμερικανού στρατηγού Κ. Σκαπαρότι, στις 8/3, στην αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, ενόψει της κατάρτισης του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το 2019, και συνολικά του προγράμματος εξοπλισμών που θα «τρέξει» τα επόμενα χρόνια.

Επικίνδυνοι σχεδιασμοί που, όπως αποτύπωσε η παρέμβασή του, προωθούνται σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κατά βάση σε αυτήν τη φάση με τη Ρωσία, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, αγορών και διαύλων.

Σχέδια στην υλοποίηση των οποίων αναζητά ακόμα πιο ενεργό ρόλο η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό.

Περιγράφοντας την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής ως την «ύψιστη προτεραιότητα της αμερικανικής Διοίκησης» και σημειώνοντας ότι «η Ρωσία εμπλέκεται σε στρατηγικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, ακολουθώντας μια στρατηγική που υπονομεύει τη διεθνή τάξη και την ηγεσία και επιρροή των ΗΠΑ», στην εισήγησή του στη Γερουσία, ο Κ. Σκαπαρότι αναφέρθηκε εκτενώς στις ρωσικές κινήσεις λέγοντας: «Η Ρωσία έχει επιδείξει την προθυμία και την ικανότητά της να παρεμβαίνει στις χώρες της περιφέρειάς της και να προβάλλει την ισχύ της - ειδικά στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, η Ρωσία χρησιμοποιεί επιθετικά, κοινωνικά μέσα δικτύωσης και άλλα μέσα μαζικής επικοινωνίας για να ωθήσει την παραπληροφόρηση, να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και να διαβρώσει την αξιοπιστία μας με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Στο ίδιο μήκος κύματος σημείωσε: «Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Ρωσία ασκεί κακοήθη επιρροή για να διαταράξει τις (σ.σ.: ενδοΝΑΤΟικές) σχέσεις και να επιχειρήσει να διασπάσει το ΝΑΤΟ, να υπονομεύσει τη διατλαντική συνοχή».

Βασικός αντίπαλος η Ρωσία για την «ευρωατλαντική πορεία» των Βαλκανίων

Στο φως και των σχεδίων που «τρέχουν» - με την ενεργό συμμετοχή και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, ο Σκαπαρότι σημείωσε ότι «στα Βαλκάνια η Διοίκησή μας υποστηρίζει άμεσα τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας», υπογραμμίζοντας ότι «η Ρωσία ασκεί την επιρροή της στα Βαλκάνια για να εμποδίσει τα μεμονωμένα έθνη να προχωρήσουν σε μια ευρωατλαντική πορεία. Πρέπει να βοηθήσουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ στην περιοχή καθώς επιδιώκουν να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους ενάντια στη ρωσική κακοήθη επιρροή. Πρέπει επίσης να υποστηρίξουμε τους εκτός ΝΑΤΟ εταίρους μας, καθώς επιδιώκουν ένα καλύτερο μέλλον ως μέρος της ευρωατλαντικής οικογένειας των εθνών».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο σημείωσε ότι «η EUCOM συνεργάζεται στενά με διοικητικούς εταίρους, όπως τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Ενέργειας και Εξωτερικών για υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών στα Βαλκάνια και για την αντιμετώπιση της (σ.σ.: ρωσικής) κακοήθειας».

Εφερε επίσης ως παραδείγματα τη συνεργασία της USEUCOM που «βοηθά τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσόβου (KSF) να εφαρμόσουν τις συστάσεις της για τον μετασχηματισμό του τομέα ασφαλείας» καθώς και τη συνεισφορά περίπου 600 ατόμων στην KFOR.

Επίσης, την «παροχή συνδρομής στο υπουργείο Αμυνας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και στις Ενοπλες Δυνάμεις να ανταποκρίνονται στα πρότυπα του ΝΑΤΟ και στους στόχους διαλειτουργικότητας». Είδε ωστόσο και εκεί ρωσικό δάχτυλο, λέγοντας ότι η Μόσχα αξιοποιεί τις σχέσεις της με την ηγεσία της σερβικής κοινότητας της χώρας «για να υπονομεύσει τους κρατικούς θεσμούς που εγκαθιδρύθηκαν με τη Συνθήκη του Ντέιτον».

Σε ό,τι αφορά το Μαυροβούνιο σημείωσε ότι η Ρωσία «παρεμβαίνει στην εκλογική διαδικασία σε πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης ενός σχεδίου για τη βίαιη διατάραξη των εκλογών (σ.σ.: το 2016) στο Μαυροβούνιο, το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ», για το οποίο πάντως σημείωσε ότι «ακόμα δεν έχει βγει στο ξέφωτο».

Αργότερα, στη διαδικασία των ερωταπαντήσεων, με τους γερουσιαστές - μέλη της επιτροπής, ο Σκαπαρότι δήλωνε ότι τα Βαλκάνια είναι «ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στο μέλλον», καθώς, όπως υποστήριξε, το Κρεμλίνο επιταχύνει τους ρυθμούς των εκστρατειών παραπληροφόρησης στη Σερβία και σε οντότητες με μεγάλους σερβικούς πληθυσμούς, όπως το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Περιέγραψε, εξάλλου, ως πρόβλημα το γεγονός ότι «η Ρωσία "δουλεύει" στα Βαλκάνια ενώ εμείς έχουμε πάρει, κάπως, το βλέμμα μας μακριά από την περιοχή». Αλλά και σε άλλο σημείο των απαντήσεών του, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της χώρας του ότι δεν αφιερώνει περισσότερη «ενέργεια» για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιρροή.

Ολα αυτά στο φόντο και των πρόσφατων δηλώσεων του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ότι οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες θέλουν «να προσαρμόσουν τα Βαλκάνια σε μια πολιτική διαχωριστικών γραμμών και περικύκλωσης της Ρωσίας με στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ», ότι «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι ένα λάθος» και ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ όπως και η προηγούμενη ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ ήταν «εντελώς τεχνητή και μη αναγκαία».

Ο «δεσμός» ΗΠΑ - Ισραήλ έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία

Πέρα από τα Βαλκάνια, ενδιαφέρον είχε και το κομμάτι της εισήγησης Σκαπαρότι για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή:

«Η Ρωσία αυξάνει επίσης τη βοήθεια προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής, εμβαθύνοντας τη συνεργασία με το Ιράν και επεκτείνοντας την επιρροή της στη Σαουδική Αραβία, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και την Κύπρο, επηρεάζοντας δυσμενώς την ασφάλεια του Ισραήλ, τη σταθερότητα στο Λίβανο και άλλα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή».

Εστιάζοντας σε ξεχωριστό κεφάλαιο για το Ισραήλ, σημείωσε: «Η δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη. Η συνεχιζόμενη υποστήριξη και δέσμευσή μας προς το Ισραήλ επικεντρώνεται στην ενισχυμένη συνεργασία mil-to-mil (σ.σ. η διμερής συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 χωρών) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι Ισραηλινοί εταίροι μας διατηρούν ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα. Το Ισραήλ εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ και τον Σεπτέμβριο του 2016, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ υπέγραψαν ένα νέο Μνημόνιο Συμφωνίας (Μνημόνιο Συνεργασίας) το οποίο παρέχει στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για την περίοδο 2019 - 2020».

Τόνισε, εξάλλου, ότι ο «δεσμός» ΗΠΑ - Ισραήλ «έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία καθώς το περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας έχει γίνει πιο ασταθές και πολύπλοκο».

Η Τουρκία «στρατηγικός σύμμαχος» για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Ξεχωριστό κεφάλαιο στην εισήγησή του ήταν η Τουρκία:

«Η Τουρκία είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, χώρα που αποδεδειγμένα μπορεί να υποστηρίξει τη διεξαγωγή επιχειρήσεων μάχης και ένας βασικός παίκτης στον μακροπρόθεσμο ανταγωνισμό μας για μια ευνοϊκή ισορροπία δυνάμεων».

Συνέχισε: «Η USEUCOM συμμετέχει ενεργά σε διάφορες συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη διερεύνηση στρατηγικών ζητημάτων και την εξεύρεση διμερών λύσεων που υποστηρίζουν αμοιβαία τα συμφέροντα ΗΠΑ και Τουρκίας. Μέσω της αυξημένης ανταλλαγής πληροφοριών, του συνεχιζόμενου συντονισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του τακτικού διαλόγου μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, η USEUCOM δεσμεύεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας».

Πρόσθεσε σχετικά με τη γεωστρατηγική και επιχειρησιακή αξία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ:

«Βρισκόμενη εντός της στρατηγικής ζώνης ασφαλείας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Τουρκία αποτελεί βασικό παράγοντα της περιφερειακής ασφάλειας, σταθερότητας και προσβασιμότητας (σ.σ.: σε άλλες ζώνες). Η Τουρκία παρέχει στις ΗΠΑ αποδεδειγμένη υλικοτεχνική υποστήριξη, όπως καταδεικνύεται στις επιχειρήσεις IRAQI FREEDOM, ENDURING FREEDOM, και τώρα INHERENT RESOLVE. Η Τουρκία υποστηρίζει επίσης την επιχείρηση ATLANTIC RESOLVE και τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα έναν από τους σημαντικότερους θαλάσσιους διαύλους της περιοχής, τα Τουρκικά Στενά (σ.σ.: Δαρδανέλια)».

Εχοντας κατά νου και τις συμφωνίες της πολεμικής βιομηχανίας πρόσθεσε: «Ενας μεγάλος πελάτης της αμυντικής τεχνολογίας μας, η Τουρκία έχει 334 ανοικτές περιπτώσεις πώλησης στρατιωτικού υλικού (FMS), αξίας άνω των 9,9 δισ. δολαρίων».

Συμπλήρωσε: «Η γεωγραφική θέση της Τουρκίας τη θέτει επίσης στο σταυροδρόμι των δύο πρωταρχικών προκλήσεων ασφάλειας - της ρωσικής ανατροπής και της τρομοκρατικής απειλής από το ISIS. Με την αστάθεια στα νότια σύνορά της και πάνω από 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στα σύνορά της, η Τουρκία έχει πληγεί από τον πόλεμο στη Συρία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία επωφελείται από πολιτικές διαμάχες μεταξύ Τουρκίας και συμμάχων του ΝΑΤΟ που μπορεί να εκμεταλλευτεί για να υπονομεύσει την (σ.σ. ενδοΝΑΤΟική) εμπιστοσύνη και την ενότητα».

Ο Αμερικανός στρατηγός ανέλαβε, τέλος, δέσμευση ότι «σε ευθυγράμμιση με τις κατευθυντήριες γραμμές της εθνικής αμυντικής στρατηγικής για την ενίσχυση της διατλαντικής συμμαχίας, η USEUCOM θα διασφαλίσει και θα ενισχύσει τη σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας»...


Θ. Μπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ