ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Σενάριο ρωσικής επέμβασης

Με αφορμή τις φήμες για αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής «κινητικότητας» στη μεθόριο Αιγύπτου - Λιβύης

Ενοπλος ισλαμιστής στην Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη δίπλα σε διυλιστήρια πετρελαίου

Copyright 2016 The Associated

Ενοπλος ισλαμιστής στην Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη δίπλα σε διυλιστήρια πετρελαίου
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι πρόσφατες πληροφορίες για ανάπτυξη ρωσικών ειδικών δυνάμεων στη μεθόριο Αιγύπτου - Λιβύης, μολονότι διαψεύστηκαν από τη Μόσχα και το Κάιρο, δείχνουν να ανησυχούν την τουρκική κυβέρνηση. Χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χουριέτ» καταγράφει τις ανησυχίες Τούρκων αξιωματούχων για εξελίξεις που «μπορεί να δείχνουν σχέδια για ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη», μετά από αυτήν που ξεκίνησε η Ρωσία στη Συρία το Σεπτέμβρη του 2015 σε συνέχεια της επέμβασης ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται επιπλέον πως εάν η Ρωσία ενεργήσει, για να αλλάξει το συσχετισμό δυνάμεων σε βάρος του διορισμένου Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ (με τον οποίον πέρσι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, έκλεισε συμφωνίες αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων για την ολοκλήρωση κατασκευαστικών έργων που έμειναν ανολοκλήρωτα μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011) τότε «θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σημαντικά η στρατηγική θέση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο»...

Ενα 24ωρο πριν το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας, ο πρόεδρος του λιβυκού εκλεγμένου κοινοβουλίου, που εδρεύει στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ, παραδέχτηκε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ria Novosti» πως η ρωσική κυβέρνηση πρόσφερε βοήθεια στις στρατιωτικές δυνάμεις του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ α) σε εκπαίδευση ενόπλων και β) στη συντήρηση στρατιωτικού υλικού στο πλαίσιο προσπαθειών για «βοήθεια στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Τον περασμένο Δεκέμβρη, ο στρατηγός ε.α. Χ. Χάφταρ, που ελέγχει τις περισσότερες εγκαταστάσεις πετρελαίου, είχε επισκεφθεί τη Μόσχα, συναντώντας μεταξύ άλλων τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Τον περασμένο Γενάρη ξεναγήθηκε στο ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», που έπλεε στην Ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιώντας τηλεδιάσκεψη με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου. Επιπλέον, στη Μόσχα μετέβη πριν από μερικές βδομάδες και ο διορισμένος Λίβυος πρωθυπουργός, Φαγέζ Σάρατζ, σε σχέση υποτίθεται με διάφορες προσπάθειες «σταθεροποίησης» της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη.

Ενδιαφέρον προκαλεί επιπλέον η είδηση για τη χτεσινή επίσκεψη του Βρετανού πρέσβη στη Λιβύη Πίτερ Μίλετ, στη Βεγγάζη (όπου έχει το στρατηγείο ο στρατηγός ε.α. Χάφταρ). Σύμφωνα με πληροφορίες λιβυκών ΜΜΕ, Λίβυοι στρατιωτικοί απαίτησαν από τον Βρετανό πρέσβη να σταματήσει η χώρα του τη στήριξη στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και άλλους ισλαμιστές στη Λιβύη.

Στο παζλ των εξελίξεων προστέθηκε χτες ένα ακόμη κομμάτι, μετά την είδηση πως επιτεύχθηκε «εκεχειρία» μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης του Λίβυου πρωθυπουργού, Φαγέτζ Σάρατζ, και ένοπλων ισλαμιστών που στηρίζουν την παράνομη «ισλαμική κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» του σεΐχη Χαλίφα Γκουέλ. Αφορμή έδωσε ο τραυματισμός του τελευταίου σε σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν την Τρίτη με επίκεντρο το ξενοδοχειακό συγκρότημα Rixos, όπου είχε στήσει, εδώ και καιρό, το στρατηγείο του.

Και η Αΐσα Καντάφι

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, επανεμφανίζεται και η κόρη του δολοφονηθέντος Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι, Αΐσα Καντάφι, η οποία δημοσιοποίησε ανοικτή επιστολή της στον λιβυκό λαό από την Ερυθραία, όπου έχει βρει καταφύγιο, καλώντας τον να αντισταθεί στη Δύση και αναγγέλλοντας ότι θα συγκροτήσει «εξόριστη κυβέρνηση».

ΗΠΑ - ΣΧΕΔΙΟ ΝΕΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Αύξηση δαπανών σε στρατό και εσωτερική ασφάλεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σημαντική αύξηση των δαπανών κατά 10% των εξοπλιστικών πακέτων για τη χρηματοδότηση ιμπεριαλιστικών πολέμων επιφύλασσε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2018 που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει τις περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες που αφορούν στην Παιδεία, την Υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, το σχέδιο προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά μειώνει κατά 20,7% τις δαπάνες για μικρομεσαίους αγρότες και τη δημιουργία υποδομών σε δίκτυα ύδρευσης σε αγροτικές περιοχές. Προβλέπει, επίσης, κατάργηση της αμερικανικής συνδρομής με τρόφιμα στο Διεθνές Πρόγραμμα Επισιτισμού, Διατροφής και Εκπαίδευσης Παιδιών. Οι δαπάνες για την εκπαίδευση μειώνονται κατά 13,4%, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει μείωση δαπανών κατά 31,4% και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 3.000 υπάλληλοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Επίσης, μειώνονται κατά 20,7% οι δαπάνες στα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας που αφορούν την εκπαίδευση και τη στήριξη θέσεων εργασίας για ανέργους άνω των 55 ετών. «Μαχαίρι» μπαίνει και στα (ούτως ή άλλως ανεπαρκή) προγράμματα του υπουργείου Οικιστικής Ανάπτυξης για τη στήριξη της στέγης λαϊκών νοικοκυριών, που μειώνονται κατά 13,2%. Οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας μειώνονται επίσης κατά 16,2%.

Αντίθετα, στους μεγάλους «κερδισμένους» του προϋπολογισμού για το 2018 αναδεικνύονται τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πολεμικής βιομηχανίας, των κατασκευαστών όπλων (από συμβατικά και πυρηνικά έως ειδικά λογισμικά για αποτροπή κυβερνο-επιθέσεων). Οι (ήδη υψηλές) δαπάνες του υπουργείου Αμυνας αυξάνονται κατά 10% και ανέρχονται συνολικά σε 639 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 574 δισεκατομμύρια αφορούν τις λειτουργικές ανάγκες του Πεντάγωνου.

Κερδισμένα είναι και τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται γύρω από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, όπου και εκεί οι δαπάνες αυξάνονται κατά 6,8%. Στις δαπάνες αυτές συμπεριλαμβάνεται και κονδύλι 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανέγερση τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Αύξηση κατά 5,9% παρατηρείται στις δαπάνες του υπουργείου για τους Βετεράνους.

Ο προϋπολογισμός για το 2018 προβλέπει την αύξηση της χρηματοδότησης στη NASA, δίνοντας προτεραιότητα σε ερευνητικά προγράμματα αστρονομίας και αστροφυσικής.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΕ
Ανησυχία για «εθνοτικές εντάσεις»

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.--

Προειδοποιήσεις για το «μέλλον» της πορείας ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ απηύθυνε ο επίτροπος της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, στη διάρκεια της συνόδου πρωθυπουργών χωρών της περιοχής που πραγματοποιήθηκε χτες στο Σαράγεβο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Ο Χαν κάλεσε τους πρωθυπουργούς Αλβανίας, Βοσνίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ και Σερβίας να «αδράξουν» την ευκαιρία και να αξιοποιήσουν το «παράθυρο» που ανοίγεται μπροστά τους, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «το παράθυρο μπορεί να κλείσει με ρεύμα κακών ειδήσεων». Με φόντο την εντεινόμενη κόντρα Δύσης - Ρωσίας για την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων τους στα Βαλκάνια, ο Γ. Χαν διαπίστωσε «απαράμιλλα επίπεδα ανάμειξης στην περιοχή εξ ανατολών» καταγράφοντας έξαρση «σοβαρών εθνοτικών εντάσεων», σε συνδυασμό με την άγνωστη, όπως τόνισε, έως σήμερα πολιτική της νέας κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σε άλλο σημείο πρόσθεσε πως η ΕΕ «αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των εξελίξεων στην περιοχή» φέρνοντας ως επιχείρημα την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας πως επιβεβαίωσε «το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής». Βεβαίως, η ΕΕ συμβάλλει στην αναθέρμανση των εθνικισμών ενώ πρωτοστάτησε και στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Η χτεσινή σύνοδος κορυφής των πρωθυπουργών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιείται πριν από τη σύνοδο κορυφής ηγετών της περιοχής στην Τεργέστη της Ιταλίας στις 12 Ιούλη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Απορρίπτει, τώρα, νέο δημοψήφισμα για τη Σκοτία η Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Τώρα δεν είναι η ώρα να ανοίξουμε ξανά την κουβέντα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας. Θα πρέπει να επικεντρώσουμε όλες μας τις ενέργειες στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ», δήλωσε χτες η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, απορρίπτοντας επί του παρόντος τις πιέσεις της Σκοτζέζας πρωθυπουργού, Νίκολα Στάρτζεον, για τη διεξαγωγή νέου (μετά το 2014) δημοψηφίσματος με στόχο την ανεξαρτησία της περιοχής.

Η αρνητική στάση της Μέι στις πιέσεις για νέο δημοψήφισμα, με αφορμή την επικείμενη έναρξη διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, σχολιάστηκε από την Στάρτζεον ως «αντιδημοκρατική». Η ίδια μάλιστα κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την Τερέζα Μέι πως «φοβάται την ετυμηγορία του λαού της Σκοτίας».

Νωρίτερα, η βασίλισσα Ελισάβετ Β' εξουσιοδότησε και επίσημα την πρωθυπουργό να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, υπογράφοντας το νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις αρχές της βδομάδας.

ΣΥΡΙΑ
Χωρίς την «ένοπλη αντιπολίτευση» οι διαβουλεύσεις στην Αστάνα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΣΤΑΝΑ.--

Τη λύπη της ρωσικής κυβέρνησης για την άρνηση της αντιπροσωπείας της συριακής «ένοπλης αντιπολίτευσης» να παραστεί στις διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν την Τρίτη στην Αστάνα του Καζακστάν και ολοκληρώθηκαν δίχως νέα, ουσιαστική πρόοδο, εξέφρασε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε «πιέσεις που ασκήθηκαν από εξωτερικές δυνάμεις», τις οποίες εντούτοις απέφυγε να κατονομάσει.

Η Ζακχάροβα χαρακτήρισε «αδικαιολόγητες και απαράδεκτες» τις δικαιολογίες της ένοπλης αντιπολίτευσης (που στηρίζεται κυρίως από Τουρκία), κατηγορώντας την πως δεν σεβάστηκε τους διοργανωτές του φόρουμ, τους άλλους συμμετέχοντες και πως δείχνει απροθυμία στην αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τις διαδικασίες ειρήνευσης στην περιοχή.

Κατά τα άλλα, εξήρε τη διατήρηση της γενικής εκεχειρίας σε περιοχές της Συρίας, σημειώνοντας πως έχουν μειωθεί οι παραβιάσεις της επιτρέποντας στον συριακό στρατό να επικεντρώσει τις επιχειρήσεις του στις μάχες με τζιχαντιστές. Ανήγγειλε, τέλος, χτες την άφιξη 150 Ρώσων πυροτεχνουργών του στρατού στη συριακή πόλη Παλμύρα, προκειμένου να συμβάλουν στην αποναρκοθέτηση της περιοχής, που ανακαταλήφθηκε πριν από αρκετές βδομάδες ξανά από το συριακό στρατό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ