ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα για αλληλεγγύη

Συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες και μετανάστες από σωματεία και φορείς του κινήματος

Από τη διανομή της βοήθειας στη Σάμο
Από τη διανομή της βοήθειας στη Σάμο
Ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση συναντά το κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε συνδικάτα, μαζικούς φορείς, Εργατικά Κέντρα, συλλόγους των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των γυναικών, μαθητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, σε εργαζόμενους και ανέργους, για τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας που παραδίδεται μέσα από τα συνδικάτα και τις Λαϊκές Επιτροπές σε όλους τους χώρους συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ευχαριστεί όλους όσους συμβάλλουν στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και απευθύνει έκκληση «τώρα κάθε συνδικάτο, κάθε Λαϊκή Επιτροπή, κάθε μαζικός φορέας, κάθε ένας που θέλει να λέγεται άνθρωπος, να οργανώσει τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες και να έρθει σε επικοινωνία με το ΠΑΜΕ για την παράδοση των ειδών πρώτης ανάγκης».

Θυμίζουμε ότι τα είδη για τα οποία υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, είναι: Πάνες για μωρά, σερβιέτες, ατομικές συσκευασίες χαρτομάντιλα, σαμπουάν (μικρή συσκευασία), αφρόλουτρα (μικρή συσκευασία), μπισκότα, φρυγανιές, κρουασάν, γάλα για βρέφη, γάλα εβαπορέ, έτοιμες τροφές για μικρά παιδιά που δεν χρειάζονται ψυγείο, κουταλάκια - πιάτα - ποτήρια μιας χρήσης, εσώρουχα ανδρικά - γυναικεία - παιδικά, κάλτσες ανδρικές - γυναικείες - παιδικές, αθλητικά παπούτσια σε όλα τα μεγέθη και σε καλή κατάσταση.

Καθημερινή παρουσία σε καταυλισμούς

Προσφυγόπουλα στη Ριτσώνα κρατούν στα χέρια τους παιχνίδια που τους χάρισε το ΠΑΜΕ
Προσφυγόπουλα στη Ριτσώνα κρατούν στα χέρια τους παιχνίδια που τους χάρισε το ΠΑΜΕ
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επισκέψεις αλληλεγγύης από σωματεία και άλλους φορείς του κινήματος σε προσφυγικούς καταυλισμούς, για την παράδοση της βοήθειας που συγκεντρώνεται πανελλαδικά, αλλά και για την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Το χώρο του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου στη Ριτσώνα, όπου έχουν μεταφερθεί πρόσφυγες και μετανάστες από το λιμάνι του Πειραιά, επισκέφτηκε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ την περασμένη Δευτέρα.

«Στο εγκαταλειμμένο στρατόπεδο έχουν στηθεί 135 σκηνές, μέσα σε λασπόνερα, με νερά να μπαίνουν μέσα σε αυτές. Δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, ρεύμα (γεννήτρια μόνο για φως), θέρμανση. Δεν υπάρχει γιατρός, ούτε φάρμακα, δεν έχουν διερμηνέα», σημειώνει η Γραμματεία.

Οπως εξηγεί, από τους πρώτους 700 πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρθηκαν την Κυριακή, πολλοί έφυγαν, με αποτέλεσμα τη Δευτέρα να έχουν μείνει λιγότερα από 200 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απαιτούν από την κυβέρνηση να φτιάξει ανοιχτούς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, όπου θα διαβιούν χωρίς ελλείψεις οι πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και μέτρα για να ταξιδέψουν οι ξεριζωμένοι στις χώρες όπου θέλουν να φτάσουν.

Με αυτές τις διεκδικήσεις και με αίτημα να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τα Σωματεία Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Μετάλλου Νομού Εύβοιας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Εργαζομένων στις επιχειρήσεις ΖΟΥΡΑ, καθώς και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Εύβοιας και Γυναικών Χαλκίδας (μέλος ΟΓΕ) καλούν σε συγκέντρωση αύριο Παρασκευή, στις 6.30, στη Χαλκίδα (Εργατικό Κέντρο).

Επίσης, στη Σάμο, το Εργατικό Κέντρο του νησιού, η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη και οι Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ μοίρασαν το περασμένο Σάββατο είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρούχα, κουβέρτες) στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής (hot spot).

Στα Χανιά, σωματεία και φορείς του νομού οργανώνουν συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες την Κυριακή 20 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Καλούν το λαό της πόλης να συμμετέχει μαζικά και να προσφέρει, αντί για εισιτήριο, είδη πρώτης ανάγκης. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, το Σωματείο Επισιτισμού, την Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, τον Εμπορικό Σύλλογο και το Σύλλογο Γυναικών.

Συλλαλητήριο - συναυλία οργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία της πόλης. Καλεί το λαό να δυναμώσει την πάλη ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τις αποφάσεις κυβέρνησης - ΕΕ - ΝΑΤΟ που φέρνουν τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Τέλος, στην Κοζάνη, στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης, όπου διαμένουν περίπου 450 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 200 είναι παιδιά, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ (Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Σιάτιστας, Ποντοκώμης), καθώς και η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης της ΕΕΔΥΕ πραγματοποίησαν εκδήλωση για τα παιδιά, τα οποία ζωγράφισαν για την ειρήνη, έπαιξαν και στο τέλος χόρεψαν στους ήχους παιδικών τραγουδιών της χώρας τους.


Σημεία συγκέντρωσης υλικής βοήθειας στην Αττική

Στην Αττική, τα σημεία στα οποία συγκεντρώνονται υλικά για πρόσφυγες και μετανάστες είναι:

-- Από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00 - 17.00, στα γραφεία της ΟΕΚΙΔΕ (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).

-- Από την Ενωση Λογιστών Αθήνας κάθε μέρα, 10.00 - 14.00 και 18.00 - 20.00, στα γραφεία του Σωματείου (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

-- Από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), στα γραφεία της στην Αθήνα (Ηπείρου 5, ώρες 10.00 - 14.00, πληροφορίες 210 3813052).

-- Από τη Λαϊκή Επιτροπή Νίκαιας - Ρέντη, στα γραφεία του ΟΦΟΝ (Κ. Γέμελου 119), Δευτέρα έως Παρασκευή, 17.00 - 20.30.

-- Από τη Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, 10.00 - 12.30 και 18.00 - 20.30, στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας (Αριστείδου 92).

-- Από τη Λαϊκή Επιτροπή Πετρούπολης, στα γραφεία της (Αγ.Λαύρας 37), Δευτέρα έως Παρασκευή, 18.00 - 20.00.

-- Από τη Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, στο παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Θεοφράστου 6 & Σαράντα Εκκλησιών), Δευτέρα έως Παρασκευή, 17.00 - 20.00.

-- Από τη Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου, στα γραφεία της (Δεκελείας 42), Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00 - 13.00 και 18.00 - 20.00.

-- Από τη Λαϊκή Επιτροπή Φυλής, στα γραφεία της (Σωτήρη Πέτρουλα 20, πλατεία Ανω Λιοσίων), Δευτέρα έως Παρασκευή, 18.00 - 20.00.

-- Από τις Επιτροπές Αγώνα Ελληνικού - Αργυρούπολης, στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών (Λ. Βουλιαγμένης 602Α, 1ος όροφος), Σάββατο και Κυριακή 18.00 - 20.00.

-- Από τις Επιτροπές Αγώνα Γλυφάδας, στα γραφεία του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ (Ιθώμης 32, Ανω Γλυφάδα), Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00 - 11.00.

-- Από τις Λαϊκές Επιτροπές Ν. Ιωνίας και Ηρακλείου Αττικής, καθημερινά 9.00 - 13.00, στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων Ν.Ιωνίας (Νισύρου 20).

-- Από το ΜΑΣ σε συγκεκριμένους χώρους σε κάθε σχολή.

-- Από τη Λαϊκή Επιτροπή Αγίων Αναργύρων - Καματερού, στο Καματερό, κάθε Πέμπτη 18.00 - 20.00, στα γραφεία του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων (Καματερού 35) και στους Αγ. Αναργύρους κάθε Σάββατο 11.00 - 13.00, στο «Λαϊκό Φροντιστήριο» (Λ. Δημοκρατίας 160).

-- Από τη Λαϊκή Επιτροπή Ιλίου, Δευτέρα έως Παρασκευή, 17.00 - 20.00, στα γραφεία της (Μενελάου και Χρυσηίδος).

-- Από τη Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, καθημερινά 18.00 - 20.00, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου).

-- Από τη Λαϊκή Επιτροπή 3ου Διαμερίσματος Αθήνας, καθημερινά μέχρι τις 18 Μάρτη, 18.00 - 20.00, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πετραλώνων - Θησείου (Τριών Ιεραρχών 85).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ