ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2001
Σελ. /32
Η φοροδιαφυγή

Τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός της διανομής ενός χαρτιού στους δημοσιογράφους - και μάλιστα ανεπισήμως - από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, όπου γίνεται λόγος για «διασταυρώσεις στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που είναι υπόχρεοι σε ΦΠΑ» και «πλήρη αξιοποίηση της βάσης δεδομένων του ΤΑΧΙS», κλπ., κλπ.;

Πρώτον, αποτελεί ένα «κέντρισμα» και παροχή «μασημένης τροφής», ώστε να δημοσιευτούν ανάλογα ρεπορτάζ για το... έργο του υπουργείου σχετικά με τη δήθεν πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεύτερον, επιχειρεί τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, ώστε να βαδίσει σε πρόσφορο έδαφος το επερχόμενο νέο φοροκυνηγητό, σε βάρος των μικρομεσαίων επαγγελματιών, εμπόρων και επιχειρηματιών. Τρίτον, επιχειρεί και θέλει να συνεχίσει και να εντείνει τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και, ιδιαίτερα, να παραμείνει στο απυρόβλητο η ουσία του φορολογικού προβλήματος, που δεν είναι άλλη από το γεγονός πως οι λίγοι «έχοντες και κατέχοντες» και νομίμως φοροαπαλλάσσονται και παρανόμως φοροδιαφεύγουν ασύδοτοι, ενώ οι πολλοί «μη έχοντες» και σηκώνουν τα φορολογικά βάρη και το αντικείμενο των φοροκυνηγητών γίνονται καθημερινά.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αλλάζει, όσα χαρτιά κι αν μοιράσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ό,τι στοιχεία κι αν βγάλει το... θαυματουργό ΤΑΧΙS.

Πλασιέ του πολέμου

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί να χρησιμοποίησε τάχα σκληρές εκφράσεις ο γγ του ΝΑΤΟ για την «κρίση» στα Σκόπια, αλλά ήταν φανερό ότι δεν ήταν αυτή η αποστολή της επίσκεψής του στην Αθήνα. (Αλλωστε πρώτα θα μιλήσει η Ουάσιγκτον και μετά οι υπάλληλοί της). Γιατί ήρθε; Το είπε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή»: «Θα ενθαρρύνω την κυβέρνηση να επενδύσει περισσότερο στις δυνατότητες ταχείας επέμβασης των Ενόπλων της Δυνάμεων, καθώς και μεγαλύτερη σημασία στην επαγγελματοποίηση, αλλά και σημεία στα οποία ως ΝΑΤΟ δίδουμε μεγάλη έμφαση, όπως η συμβατότητα των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, η λογιστική υποστήριξη, ιδίως στο ναυτικό». Αυτό είναι που ενδιαφέρει κυρίως τον λόρδο Ρόμπερτσον και τα αφεντικά του στις πολεμικές βιομηχανίες. Περισσότερα λεφτά για εξοπλισμούς και ο γγ του ΝΑΤΟ ήταν πάντα ο καλύτερος πλασιέ, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική πτέρυγα της «συμμαχίας». Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι παρόλο που επισημαίνει ότι η Ελλάδα «έχει τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ ως ποσοστό του ΑΕΠ», ωστόσο δε διανοείται τη μείωση τους, γιατί όπως λέει «δεν το βλέπω ως θέμα δαπανών, αλλά μάλλον επένδυση στην άμυνα». (σ.σ. Κάνει και πνεύμα το Αμερικανάκι...). Συμπέρασμα; Μετά την επίσκεψη του Ρόμπερτσον, το ΚΥΣΕΑ που θα συνεδριάσει τον ερχόμενο μήνα θα ξέρει τι θα αποφασίσει για το εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Οι απογραφές

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΜ ΒΕΒΑΙΑ, τις ...σοβαρές επιχειρήσεις (π.χ. βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας) τις αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ, τις ...ψιλοδουλιές, όπως τις ομάδες του «Ου - Τσε - Κα», μπορούν να τις αναλάβουν τα «τσικό», μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και άλλες «βαλκανικές χώρες»!

Κάπως έτσι μας τα λέει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Ρόμπερτσον, που είχε επαφές χτες με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό! Πάντα φυσικά ...για το καλό των Σκοπίων και τη διαφύλαξη των βαλκανικών συνόρων. Εννοείται αυτό!

Η κυβέρνηση πάλι θέλει να μας πείσει ότι με την πιθανή συμμετοχή στην «αστυνομική» δύναμη χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που θα πάει στα Σκόπια προασπίζει τα ...εθνικά συμφέροντα και κάνει παρέμβαση στη Βαλκανική!

Οσο για το τι νέα ήθη περί διαβαλκανικών «αστυνομικών» είναι αυτά, τι να πούμε; Φαίνεται ότι οι καινούριοι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προβλέπουν και κάτι τέτοιο. Διαβαθμίσεις στα στρατιωτικά «εργαλεία» της παρέμβασής τους στην περιοχή.

ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ λέμε και την αλήθεια, δεν περίμεναν την απογραφή οι αρμόδιες υπηρεσίες για να καταγράψουν και να χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων!

Αλλωστε, τράπεζες και τραπεζικές ενώσεις, εταιρίες κινητής τηλεφωνίες και άλλα τέτοια «ευαγή ιδρύματα» έχουν προσωπικά δεδομένα όσων συναλλάσσονται μαζί τους και τα χρησιμοποιούν κατά βούληση και χωρίς κανέναν έλεγχο.

Οσο για τις κρατικές υπηρεσίες, όπως η Ασφάλεια, δεν το συζητάμε. Αυτές, ούτως ή άλλως, δε χρειάζονται την άδεια κανενός. Υποχρέωσή τους είναι!

Για να παραφράσουμε, λοιπόν, τη διαφήμιση: Ωραίοι είμαστε, το ξέρουμε. Το πόσοι είμαστε, θα το μάθουμε. Το τι είμαστε τελικά, για όλους αυτούς που προαναφέραμε, αυτό δε θα μας το πούνε ποτέ ανοιχτά.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στα βαθιά της σοσιαλδημοκρατίας

Από το «η Μακεδονία είναι ελληνική» στο «να στείλουμε στρατιωτική βοήθεια στα Σκόπια εάν μας το ζητήσουν» η απόσταση δεν είναι μεγάλη. Διά της - πολιτικής - διολισθήσεως δε, γίνεται μικρότερη. Εχουν μεσολαβήσει δέκα περίπου χρόνια από τότε που στελέχη του ΣΥΝ πορεύονταν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό», δέκα χρόνια άκρατης διολίσθησης του Συνασπισμού στα βαθιά της σοσιαλδημοκρατίας ήταν αρκετά να κάνουν τον πρόεδρό του να εκφράσει την παραπάνω προτροπή... Με την προσπάθεια «διόρθωσης» της διολίσθησης μάλιστα, με επιστολή προς την «Ημερησία», τα έκανε ακόμα χειρότερα, όπως διαβάσαμε την άλλη μέρα στην «Αυγή»...

Η ουσία είναι πως η «εξαγωγή στρατιωτικών δυνάμεων», όσο κι αν κάποιοι επιχειρούν να της ενδύσουν το μανδύα μιας «ρομαντικής σταυροφορίας», της βοήθειας δηλαδή προς τη μικρή και ανυπεράσπιστη FYROM, συνιστά μια άκρως επικίνδυνη εκτροπή, πολύ δε περισσότερο που έχει να κάνει με μια εστία φωτιάς, εν δυνάμει εμπρηστική για όλα τα Βαλκάνια.

Θα περίμενε κανείς από τον Ν. Κωνσταντόπουλο να μην εκστομίσει, ελαφρά τη καρδία, μια τέτοια προτροπή. Να επιμείνει στην εξάντληση των πολιτικών και διπλωματικών διόδων για την αποσόβηση της κρίσης. Να υιοθετήσει το αυτονόητο, για τον κάθε έναν που επιμένει να δηλώνει «αριστερός», ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν καμία δουλιά έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. Πολύ δε περισσότερο που οι μέχρι σήμερα στρατιωτικές αποστολές σε χώρες της Βαλκανικής στο όνομα της εδραίωσης της ειρήνης έγιναν, μόνο που αποτέλεσαν και αποτελούν δυνάμεις κατοχής, εκτεθειμένες επιπλέον σε χίλιους δυο κινδύνους, θύτες και θύματα συγχρόνως.

Η εμπλοκή της Ελλάδας στις κρίσεις που «αναζωπυρώνονται» στα Βαλκάνια είναι ηλίου φαεινότερο ότι δε σηματοδοτεί παρά την ενεργό της συμμετοχή στα πολεμοκάπηλα «παιχνίδια» της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων. Στα «παιχνίδια» του αμερικανοΝΑΤΟικού και ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού, υπό τις ευλογίες του οποίου ανέλαβαν δράση οι «οπλοφόροι αλβανόφωνοι μισθοφόροι», όπως και ο ίδιος ο Ν. Κωνσταντόπουλος ομολόγησε στη συνέντευξή του στην «Ημερησία».

Απέκρυψε βέβαια αυτή τη φορά τις «ομολογίες πίστεως» του ιδίου και του κόμματος του οποίου ηγείται σ' αυτούς που υποδαύλισαν την πυρκαγιά στα Βαλκάνια. Δε μίλησε - σ' αυτή τη συνέντευξή του - για την ένθερμη υποστήριξη του ΣΥΝ στην «ευρωπαϊκή προοπτική» όλων των βαλκανικών χωρών, δεν επανέφερε τις γνωστές θέσεις για διεύρυνση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να «μαντρωθούν» σ' αυτό όλες οι βαλκανικές χώρες. Δε μας εξήγησε πώς γίνεται να καταγγέλλεις όσους ενίσχυσαν τα αλβανικά εξτρεμιστικά στοιχεία και ταυτόχρονα να τους παρουσιάζεις ως εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ας πάνε λοιπόν οι Ελληνες στρατιώτες, ως μισθοφόροι στην υπηρεσία της νέας τάξης, να συγκρουστούν με τους «οπλοφόρους αλβανόφωνους μισθοφόρους». Οσο για την ανάγκη σύγκρουσης με όσους ενίσχυσαν αυτούς τους τελευταίους, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δε γνωρίζει τίποτε... Οσο για την ελληνική κυβέρνηση ίσως να ακολουθήσει την προτροπή της «ανανεωτικής αριστεράς», ίσως για μεγαλύτερη «ασφάλεια» να θέσει κι αυτή τη φορά ένα νέο εκστρατευτικό σώμα υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ. Γιατί όχι; Αλλωστε έχει εμπειρία σ' αυτού του είδους την «προάσπιση» της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Την εμπειρία της Βοσνίας και του Κοσσόβου, αλλά και την εμπειρία των «γκρίζων ζωνών», των S-300...


Βάσω ΝΙΕΡΗ

Γιατί δεν ανησυχεί ο λόρδος;

Οσο για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ ο γγ του ΝΑΤΟ όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι είναι ιδιαίτερα σοβαρή, απάντησε (στην «Καθημερινή»): «Οχι ακριβώς, άλλωστε μιλάμε για μικρές, απομονωμένες εστίες συγκρούσεων σε έναν μικρό αριθμό χωριών, για ανθρώπους που κυρίως μάχονται για να κερδίσουν την προσοχή του κόσμου και τώρα που την κέρδισαν, δεν την αφήνουν»! Τόσο απλά είναι τα πράγματα, λοιπόν και εμείς ανησυχούμε αδικαιολόγητα... Ο λόρδος όμως γνωρίζει και γι' αυτό δεν ανησυχεί. Γνωρίζει ότι τα σύνορα στα Βαλκάνια θα αλλάξουν, όσες φορές ακόμα το απαιτήσουν τα συμφέροντα της «νέας τάξης», ότι οι εθνικισμοί θα υποδαυλιστούν και κατασταλούν όποτε το χρειαστούν, ότι θα δημιουργηθούν όσα προτεκτοράτα θέλουν, κ.ο.κ. Και επιπλέον δε φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα να γίνει το γειτονικό κράτος της ΠΓΔΜ ομοσπονδία ή να καντονοποιηθεί. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να μη στρέφονται ενάντια στους αφέντες της «νέας τάξης». Από κει και πέρα «όλα είναι υπό έλεγχο».

Κήρυκας μοιρολατρίας

Πολύ θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας -έστω για μία φορά - τάχθηκε στο πλευρό των συμφερόντων των εργαζομένων και μάλιστα για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως είναι το Ασφαλιστικό. Δυστυχώς, ο Κ. Στεφανόπουλος με τα όσα είπε στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, ουσιαστικά πρόσφερε στήριξη στις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές, παρά την αντίθετη, απατηλή εικόνα που κυριαρχεί στα ΜΜΕ. Στην πραγματικότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε κήρυκας μοιρολατρίας και υποταγής στην κυρίαρχη πολιτική, γιατί μπορεί να αναγνώρισε το πρόβλημα, να εξέφρασε την ευχή ότι δεν πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές, κλπ., αλλά στο «δια ταύτα» περιορίστηκε στη γενικόλογη παρότρυνση το κράτος να αναζητήσει νέους πόρους αλλά ταυτόχρονα έσπευσε να προσθέσει ότι «είναι δύσκολο»! Σε κάθε περίπτωση αυτό που ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ήταν ότι όλες οι λύσεις στα προβλήματα πρέπει να στοχεύουν σε ένα ζητούμενο: «το γενικό συμφέρον, το συμφέρον όλων των Ελλήνων». Και βέβαια οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει το «γενικό συμφέρον». Το συμφέρον της άρχουσας τάξης.

ΥΓ. Αλλο ο πρόεδρος τάχθηκε υπέρ των θέσεων της ΓΣΕΕ και άλλο τάχθηκε υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ