ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΜΠΕΡΝΣ
Τώρα απονέμει και «αντιτρομοκρατικά» τιμητικά διπλώματα!

Εύσημα στην κυβέρνηση για τον «τρομονόμο» και τιμητικά διπλώματα σε αστυνομικούς που εκπαιδεύονται σε... αντιτρομοκρατικά προγράμματα του FBI, απονέμει ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, Νίκολας Μπερνς.

Χτες, κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε στη Σχολή της ΕΛ.ΑΣ., παρέδωσε τιμητικά διπλώματα σε 26 αξιωματικούς της, που ολοκλήρωσαν κύκλο μαθημάτων, διάρκειας δυο εβδομάδων, σε τεχνικές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στο πρόγραμμα αυτό «δίδαξαν» τέσσερα μέλη του FBI και πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας. Τα μαθήματα αυτά αποτελούν μέρος ενός εντατικού εκπαιδευτικού προγράμματος που ξεκίνησε εδώ κι ένα χρόνο, στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής αστυνομικής συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια αυτών των μαθημάτων, οι Ελληνες αστυνομικοί έμαθαν τις ουσιώδεις αρχές που πρέπει να διέπουν την έρευνα στα σημεία όπου εκδηλώνονται τρομοκρατικές επιθέσεις. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάρτη άλλοι 15 Ελληνες αστυνομικοί θα παρακολουθήσουν ανάλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Τα προγράμματα αυτά αποτελούν το απαραίτητο συμπλήρωμα της «τρομονομοθεσίας» που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έχουν γίνει χώρα εξαγωγής «τρομονομοθεσίας» και καταβάλλουν ισχυρή προσπάθεια να επιβάλουν διεθνώς το νομοθετικό καθεστώς μηδενικής ανοχής που ισχύει στη χώρα αυτή. Αυτό γίνεται με πιέσεις που ασκούνται σε κυβερνήσεις ώστε να παίρνουν, στο εσωτερικό των χωρών τους, αντιτρομοκρατικά θεσμικά και αστυνομικά μέτρα, φυσικά στο πλαίσιο της εννοούμενης από τις ΗΠΑ τρομοκρατίας... Επίσης τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν και οι διεθνείς συμβάσεις, όπως αυτή που υπογράφτηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στο Παλέρμο, η οποία θεσπίζει γενικές αρχές νομικής καταστολής κατά τα αμερικανικά πρότυπα. Παράλληλα οι ΗΠΑ εξασφαλίζουν και την ανάλογη εξαγωγή τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης, η οποία κρίνεται απαραίτητο να συνοδεύει τις νομοθετικές αλλαγές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, από τον Ιούνιο του 2000, αξιωματούχοι του FBI εκπαίδευσαν περισσότερους από 50 Ελληνες αξιωματούχους σε θέματα ασφάλειας πτήσεων και διαχείρισης κρίσεων μείζονος σημασίας. Πολλοί από τους εν λόγω Ελληνες αξιωματούχους επισκέφτηκαν για εκπαιδευτικούς σκοπούς το ειδικό κέντρο εκπαίδευσης του FBI στο Κουόντικο της Βιρτζίνια. Σύντομα, ειδικοί του FBI στους τομείς παρακολούθησης, ναυτικών επιχειρήσεων και έρευνας τρομοκρατικών πράξεων, στα σημεία όπου εκδηλώνονται, θα έρθουν στην Ελλάδα για περαιτέρω εκπαίδευση Ελλήνων ειδικών.

Ολα αυτά έχουν καταστήσει «ευτυχή και χαρούμενο» τον Ν. Μπερνς, όπως δήλωσε χτες. Η... χαρά του οφείλεται στο γεγονός ότι «οι ΗΠΑ ανανέωσαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα κατά της τρομοκρατίας στην Ελλάδα το 2000» και για το ότι «οι δύο κυβερνήσεις μας συνεργάζονται για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και στις δυο χώρες μας». Στο σημείο αυτό, θα άξιζε να μας πει η αμερικανική πρεσβεία, ποιοι Ελληνες αστυνομικοί βοηθούν τις αρχές των ΗΠΑ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο... έδαφός τους. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι ελληνικές αρχές δίνουν όσες πληροφορίες και στοιχεία απαιτούν οι αμερικανικές υπηρεσίες, ενώ οι αντίστοιχες ελληνικές κοντεύουν να γίνουν παραρτήματά τους.

Αυτοί οι κύκλοι μαθημάτων είναι μέρος του προγράμματος βοήθειας κατά της τρομοκρατίας της αμερικανικής κυβέρνησης. Το πρόγραμμα αυτό άρχισε το 1983 και από τότε εκπαιδεύτηκαν περίπου 20.000 αξιωματούχοι υπηρεσιών δίωξης από 90 χώρες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αστυνομοκρατίας συνέχεια... στα δικαστήρια

Νέο επεισόδιο αστυνομοκρατίας σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στον 4ο όροφο του κτιρίου.

Αστυνομικοί διενεργούσαν έλεγχο ταυτοτήτων στην κεντρική είσοδο του κτιρίου, ακόμη και προς τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, δικηγόρος μέλος του ΔΣ κινδύνευσε να μην παραστεί στη συνεδρίαση, επειδή αν και επιδείκνυε την αστυνομική του ταυτότητα, οι αστυνομικοί δεν του επέτρεπαν την είσοδο. Ηθελαν οπωσδήποτε την ταυτότητα που πιστοποιεί πως είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου. Και αυτό συνέβη, ενώ όπως όλοι γνωρίζουν οι συνεδριάσεις του Συλλόγου είναι ανοιχτές όχι μόνο για τα μέλη του, αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

Το εξοργιστικά αποκαλυπτικό της υπόθεσης είναι πως την ώρα που οι αστυνομικοί υπέβαλαν σε έλεγχο τους δικηγόρους συνδικαλιστές στην κεντρική είσοδο του κτιρίου, λίγα μέτρα πιο κει η πλαϊνή είσοδος ήταν ανοιχτή και αφύλακτη.

Και, φυσικά, από πολλούς αυτή η συμπεριφορά εκτιμήθηκε ως μια ακόμη επίδειξη ισχύος της αστυνομίας, με στόχο να «σπάσει ο τσαμπουκάς» όσων αντιστέκονται και υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας και φυσικά άλλη μια πρόγευση των όσων θα βιώνουν καθημερινά οι πολίτες της χώρας με την ενδεχόμενη ψήφιση του «τρομονόμου».

Το περιστατικό έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα που παρουσίαζαν τα δικαστήρια την περασμένη Τρίτη, στη διάρκεια προσαγωγής στον ανακριτή, των δύο νεαρών Θ. Φουρλή και Θ. Γκινάλα που είχαν συλληφθεί - σήμερα κρατούνται προφυλακισμένοι στις Φυλακές Διαβατών - και κατηγορούνται για κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών.

Λίγες μέρες πριν λοιπόν, το Δικαστικό Μέγαρο είχε περικυκλωθεί από άνδρες της αστυνομίας και των ΜΑΤ. Η είσοδος επιτρεπόταν μόνο μετά από έλεγχο των αστυνομικών οργάνων, οι οποίοι, κατά το δοκούν, επέτρεπαν ή όχι την πρόσβαση σ' αυτό. Η κυκλοφορία στον πρώτο όροφο του κτιρίου, όπου βρίσκονται τα ανακριτικά γραφεία, απαγορευόταν ακόμα και για τους δικηγόρους.

Στη συνεδρίασή τους τα μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν παράσταση στην Αστυνομική Διεύθυνση, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το πρωτόγνωρο αυτό φαινόμενο ελέγχου των μελών του. Επίσης προτίθενται να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας για τα υπερβολικά δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν στη διάρκεια της προσαγωγής των δύο νεαρών.

Την ερχόμενη Δευτέρα η προσφυγή

Στο μεταξύ, την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί η προσφυγή των συνηγόρων υπεράσπισης των Θ. Φουρλή και Θ. Γκινάλα, προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, προκειμένου να αφαιρεθεί από τη δικογραφία το δείγμα τριχών που πάρθηκε από το κεφάλι τους, χωρίς τη συναίνεσή τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί με τη μέθοδο της ανάλυσης γενετικού υλικού (DNA), στο πλαίσιο των προανακριτικών διαδικασιών.

Στην προσφυγή προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμάται πως θα ισχυριστούν ότι η λήψη δείγματος για έλεγχο DNA είναι μέθοδος που δεν προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία (ετοιμάζεται να εισαχθεί με τον «τρομονόμο») και συνιστά καταπάτηση βασικών διατάξεων που αφορούν στην προσβολή προσωπικότητας, στο νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και τέλος συνιστά βασανιστήριο, σύμφωνα με διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες έχει επικυρώσει και η χώρα μας.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως δεν υποβλήθηκε μήνυση κατά του εισαγγελέα που έδωσε την εντολή να ληφθεί το δείγμα προς εξέταση και του αστυνομικού που την εκτέλεσε. Και όπως φαίνεται, κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Ευρωπαϊκή Φιλειρηνική Διάσκεψη

Ξεκινούν σήμερα και θα συνεχιστούν και αύριο οι εργασίες της διάσκεψης των ευρωπαϊκών κινημάτων ειρήνης, η οποία πραγματοποιείται στη Λισαβόνα, με πρωτοβουλία του κινήματος ειρήνης της Πορτογαλίας, που έχει και την ευθύνη συντονισμού της Ευρώπης από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη διάσκεψη, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) είναι τα εξής:

Α) «Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, τα σχέδια του ΝΑΤΟ για επέκτασή του».

Β) «Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας - Ευρώπη φρούριο κατά των λαών της».

Γ) Πυρηνικοί εξοπλισμοί, πυρηνικά όπλα στην Τσεχία, Πολωνία και Ουγγαρία. Μορφές δράσης για μια Ευρώπη ελεύθερη από πυρηνικά.

Στη διάσκεψη θα πάρει μέρος ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ Θ. Παφίλης, καθώς επίσης και αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ, αποτελούμενη από τον Αντώνη Αντανασιώτη και Θανάση Γεράνιο, μέλη της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, οι οποίοι θα είναι εισηγητές στο πρώτο και το τρίτο θέμα, αντίστοιχα.

Μετά το τέλος των εργασιών, θα ακολουθήσει περιφερειακή σύσκεψη των κινημάτων ειρήνης της Ευρώπης - μελών του ΠΣΕ, στην οποία θα καθοριστεί και το πρόγραμμα δράσης τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ