ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2001
Σελ. /32
1999: Τα σκάνδαλα οδηγούν σε παραίτηση την Κομισιόν

O Ζακ Σαντέρ
O Ζακ Σαντέρ
Στις 17 Μάρτη 1999 η Ευρωπαϊκή Ενωση συγκλονίζεται από την ομαδική παραίτηση των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για ατασθαλίες, διοικητική ανεπάρκεια και σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται δέκα απ' τους δεκαεννιά επιτρόπους. Τα περισσότερα πυρά της επιτροπής που διεξήγαγε τις έρευνες δέχτηκαν η Γαλλίδα επίτροπος Εντίθ Κρεσόν (πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας) και ο Ισπανός επίτροπος Μανουέλ Μαρίν.

Η ανακοίνωση της ομαδικής παραίτησης των 19 μελών της Κομισιόν από τον πρόεδρο Ζακ Σαντέρ, συνοδεύτηκε από αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητες και συγκρούσεις για το μοίρασμα της εξουσίας ανάμεσα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, η όλη υπόθεση αποκαλύπτει μια Ευρωπαϊκή Ενωση των σκανδάλων και της διαπλοκής των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων με τα κοινοτικά όργανα και τα κορυφαία στελέχη του κοινοτικού μηχανισμού.

Πολλοί αναλυτές απέδωσαν την εξέλιξη αυτή σε ένα ευρύτερο σχέδιο ριζικής ανακατάταξης των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενόψει των μεγάλων αλλαγών που έχουν να κάνουν τόσο με την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, όσο και με τη διεύρυνση, τη θεσμική μεταρρύθμιση και τη δημιουργία του «ευρωπαϊκού στρατού». Η συγκρότηση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ρομάνο Πρόντι απέδειξε ότι το «Διευθυντήριο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ανάγκη μιας Κομισιόν με μεγαλύτερες αρμοδιότητες και ισχυρότερους δεσμούς με τις ιθύνουσες δυνάμεις της οικονομίας.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου: «Η πλειοψηφία των διορισμένων επιτρόπων έρχεται από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στα κρίσιμα οικονομικά χαρτοφυλάκια, και μετά τη λήξη της θητείας στις Βρυξέλλες επιστρέφει σε θέσεις με παχυλούς μισθούς. Από την προηγούμενη Κομισιόν υπό την προεδρία του Λουξεμβούργιου Ζακ Σαντέρ, έξι σημαντικοί επίτροποι δουλεύουν ήδη σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, τέσσερις έχουν ανανεώσει τη θητεία τους στη νέα Κομισιόν του Ιταλού προέδρου Ρ. Πρόντι, ο πολύς Ολλανδός Χανς βαν ντε Μπρουκ ανέλαβε πρόεδρος του γνωστού ιδρύματος Καρνέζι, έξι ακολουθούν σημαντική πολιτική καριέρα και τρεις αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη».

ΠΡΟΣΩΠΑ

Μάρκος Αυρήλιος
Μάρκος Αυρήλιος
180. Πεθαίνει ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος. Γεννήθηκε το 121 και ανέβηκε στο θρόνο το 161. Ο Μάρκος Αυρήλιος στήριξε την εξουσία του στην τάξη των γερουσιαστών και στην εσωτερική πολιτική προσπάθησε να εδραιώσει τη νομοθεσία και τον γραφειοκρατικό μηχανισμό. Επεξέτεινε τα όρια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αφού κατάφερε να εισχωρήσει από το 166 ως το 180 στις παραδουνάβιες επαρχίες και να νικήσει τους Γερμανούς και τους Σαρμάτες.

Ομως, ο Μάρκος Αυρήλιος, άνθρωπος ευρύτατης μόρφωσης, υπήρξε και ένας λαμπρός φιλόσοφος. Γνώστης και θαυμαστής της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, ήταν οπαδός της στωικής σχολής. Στο έργο του «Τα εις εαυτόν», εξέφραζε παράλληλα με την επιδίωξη για ηθική τελειότητα και τη δυσπιστία του για την τελειοποίηση του πολιτικού καθεστώτος εκείνης της περιόδου, σημειώνοντας τις αντιφάσεις του.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 17 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

45 π.Χ. Ο Ιούλιος Καίσαρ νικά τους πομπηιανούς στη Μούνδα της Ισπανίας. Ο γιος του Πομπήιου, Γναίος, σκοτώθηκε στη μάχη μαζί με άλλους 30.000 οπαδούς του πατέρα του. Αυτή η νίκη του Ιούλιου Καίσαρα αποδείχτηκε καθοριστικής σημασίας για την οριστική του επικράτηση επί του πολιτικού αντιπάλου Πομπήιου και τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο πρόσωπό του.

1821. Στο Ναό των Ταξιαρχών στην Αρεόπολη της Μάνης πραγματοποιείται δοξολογία. Κατά τη διάρκεια της ιεροτελεστίας ευλογούνται τα λάβαρα του Αγώνα. Ηταν, ουσιαστικά, το ξεκίνημα της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Τούρκων.

1881. Επιτυγχάνεται η ενοποίηση της Ιταλίας, η οποία ανακηρύσσεται ενιαίο βασίλειο, με πρώτο μονάρχη τον Βιτόριο Εμανουέλε τον Β`.

1928. Πραγματοποιείται στην Αθήνα δημόσια συγκέντρωση γυναικών με αίτημα την καθιέρωση του εκλογικού δικαιώματος και στις γυναίκες. Η συγκέντρωση έγινε στο θέατρο «Απόλλων» της πρωτεύουσας.

1958. Δεύτερη, και αυτή τη φορά επιτυχημένη εκτόξευση του αμερικανικού δορυφόρου «Βάνγκαρντ». Είχε προηγηθεί μια αποτυχημένη απόπειρα στις 6 του Δεκέμβρη 1957. Μ' αυτή την εκτόξευση μπαίνουν ουσιαστικά οι ΗΠΑ στην επιχείρηση για την κατάκτηση του διαστήματος, με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με τη Σοβιετική Ενωση.

1968. Η συνεχιζόμενη αμερικανική επέμβαση στο Βιετνάμ, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη των φρικτών εγκλημάτων κατά των αμάχων, προκαλεί κύμα μαζικών και μαχητικών διαδηλώσεων σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Οι πιο μαχητικές απ' αυτές έγιναν στο Λονδίνο, έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Η Αστυνομία επιτίθεται βίαια κατά των διαδηλωτών. Περισσότεροι από 300 συνελήφθησαν, ενώ στα επεισόδια τραυματίστηκαν και 90 αστυνομικοί.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται ζεστός και υγρός καιρός με αραιές νεφώσεις που στα δυτικά και βόρεια κατά περιόδους θα είναι πυκνότερες. Ομίχλες θα σημειωθούν κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέχρι μέτριοι και στο Ιόνιο προς το βράδυ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 5-22, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8-24, στα νησιά από 11-21 και στη Θεσσαλονίκη από 8-21 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται ζεστός και υγρός καιρός με αραιές νεφώσεις. Το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-23 βαθμούς.

Αποκαλυπτικές για το ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της «αμυντικής στρατηγικής αναθεώρησης» και από πού υπαγορεύονται, είναι οι δηλώσεις που έκαναν χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος και ο Τζ. Ρόμπερτσον, αφού ο υπουργός Αμυνας παραδέχτηκε χωρίς περιστροφές ότι η αναπροσαρμογή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρά τα όσα λέγονται για εσωτερική κατανάλωση, υπηρετεί τα ευρύτερα ΝΑΤΟικά σχέδια (σελίδα 9)

Αιματηρή η κατάληξη της αεροπειρατείας, με νεκρούς και τραυματίες, στο αεροσκάφος «Tupolev-154» της εταιρίας «Vnukovo Airlines», που εκτελούσε το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη - Μόσχα και το κρατούσαν σε αεροδρόμιο της Μεδίνας, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποίησαν τελικά επιχείρηση εναντίον των τριών αεροπειρατών (σελίδα 12)

Αποφάσισαν να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, αλλά και να προασπίσουν την Κοινωνική Ασφάλιση με αγωνιστικό τρόπο, οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό», σε μια μαζική και μαχητική συνέλευση, αποτέλεσμα της συντονισμένης δράσης του σωματείου και των ενημερωτικών του πρωτοβουλιών (σελίδες 16-17)

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σε ρόλο εργοδότη, αφού διατύπωσε τους όρους που διέπουν την ενοικίαση των εργαζομένων της ΔΕΗ στην Ανώνυμη Εταιρία Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), επαναβεβαίωσε χτες η κυβέρνηση μέσω της υφυπουργού Ανάπτυξης Μιλένας Αποστολάκη, η οποία κλήθηκε να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα για το συγκεκριμένο θέμα (σελίδα 18)

Ακόμη πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη απάντησης από τους φοιτητές στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης, μετά τις εξαγγελίες για «αξιολόγηση» της Ανώτατης Εκπαίδευσης και εν αναμονή του νομοσχεδίου - απάτη της «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ (σελίδα 19)

Στραγγαλιστική για το αγροτικό εισόδημα είναι πολιτική των δραστικών περιορισμών των ποσοστώσεων και των τιμών και στον τομέα της ζάχαρης, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την Κοινή Οργάνωση Αγοράς στον τομέα της ζάχαρης (σελίδα 21)
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org