ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αιματηρή κατάληξη στην αεροπειρατεία

Τρεις νεκροί - ένας αεροπειρατής, μία αεροσυνοδός και ένας Τούρκος όμηρος - σε έφοδο Σαουδαράβων κομάντος στο ρωσικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Μεδίνας

Η επέμβαση. Σαουδάραβες κομάντος εξουδετέρωσαν τους Τσετσένους αεροπειρατές χτες, ωστόσο 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν

Associated Press

Η επέμβαση. Σαουδάραβες κομάντος εξουδετέρωσαν τους Τσετσένους αεροπειρατές χτες, ωστόσο 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν
ΑΛ ΚΟΜΠΑΡ-ΜΕΔΙΝΑ-ΑΓΚΥΡΑ-ΜΟΣΧΑ.-

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποίησαν τελικά στις 10 το πρωί χτες επιχείρηση εναντίον των τριών αεροπειρατών, που είχαν καταλάβει αεροσκάφος «Τουπόλεφ 154» της εταιρίας «Vnukovo Airlines», το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη-Μόσχα και το κρατούσαν σε αεροδρόμιο της Μεδίνας, τερματίζοντας την πειρατεία και απελευθερώνοντας πάνω από 100 ομήρους και πλήρωμα. Πέντε ακόμη άνθρωποι, τέσσερις Τούρκοι και ένας Ρώσος, τραυματίστηκαν.

Ωστόσο, η επιχείρηση είχε τρία θύματα, τα οποία σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων είναι ένας από τους τρεις αεροπειρατές - που αυτοπαρουσιάζονταν ως Τσετσένοι -, μία από τις Ρωσίδες αεροσυνοδούς και ένας από τους Τούρκους επιβάτες. Οι άλλοι δύο αεροπειρατές, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν επισήμως γνωστά ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και είχαν εκρηκτικά, συνελήφθησαν από τις σαουδαραβικές αρχές.

Σαουδαραβικός τηλεοπτικός σταθμός έδειξε εικόνες κομάντος με αλεξίσφαιρα γιλέκα καθώς σκαρφάλωναν στο σκάφος για να επέμβουν. Εδειξαν ακόμη τη σύλληψη των αεροπειρατών.

Νωρίτερα, αργά προχτές το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, οι διαπραγμαεύσεις που είχαν οι σαουδαραβικές αρχές απέφεραν την απελευθέρωση 45 εκ των 174 συνολικά ομήρων, αρχικά των γυναικών, των παιδιών και των γηραιότερων, ενώ μερικά λεπτά αργότερα 15 επιβάτες κατάφερναν να αποδράσουν από την ουραία έξοδο κινδύνου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που μεταδίδουν δυτικά αλλά και ρωσικά ΜΜΕ, η επίθεση των κομάντος έγινε κατόπιν έγκρισης του Ρώσου Προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, και αφού είχε διαπιστωθεί «αδιέξοδο» στις διαπραγματεύσεις. Η ρωσική πλευρά ζητεί από το Ριάντ την έκδοση των επιζησάντων αεροπειρατών για να δικαστούν στο έδαφος της Ρωσίας.

Μια εκπρόσωπος των Τσετσένων αυτονομιστών έδωσε στοιχεία για τους τρεις αεροπειρατές, οι οποίοι φέρονται να είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Τσετσενίας, Ασλαμπέκ Αρσάγιεφ -βετεράνος του πολέμου της Τσετσενίας -, ο αδελφός του Σουφιάν και ο γιος του τελευταίου, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό.

Οι αεροπειρατές είχαν αξιώσει να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος για πτήση 5.000 χιλιομέτρων, με στόχο, όπως εκτιμάται, να πετάξουν έως την πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν.

Η Ρωσία έχει, στο παρελθόν, κατηγορήσει τη Σαουδική Αραβία ότι στηρίζει - τουλάχιστον χρηματικά - τους Τσετσένους μουσουλμάνους αυτονομιστές. Ανάλογες κατηγορίες η Μόσχα είχε διατυπώσει και προς την Αγκυρα, όπου και άρχισε το δράμα της αεροπειρατείας.

Τον Ιούλη αξιωματούχος στο Ριάντ είχε χαρακτηρίσει «απάνθρωπη καταπίεση» την τακτική που ακολουθεί η ρωσική κυβέρνηση στην Τσετσενία. Η Τουρκία πάντως πρόσφατα (Φλεβάρης '01) υπέγραψε διμερή συμφωνία με τη Ρωσία για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, αναμενόταν να υποδεχτεί χτες το πρωί στη Μόσχα τους συμπατριώτες του πρώην ομήρους και το πλήρωμα του αεροσκάφους, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η τσετσενική ηγεσία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην αεροπειρατεία, καθώς, όπως είπε ο Μαϊρμπέκ Βατσαγκάγιεφ, εκπρόσωπος του Ασλάν Μασχάντοφ, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας», που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, «ήταν απαράδεκτη πράξη για εμάς αφού θέση μας είναι ότι ο άμαχος πληθυσμός δεν πρέπει να υποφέρει».

ΟΠΕΚ
Νέα μείωση της παραγωγής

ΒΙΕΝΝΗ.-

Τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου αποφάσισαν οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, κατά την ολοήμερη συνεδρίασή τους, χτες, στην έδρα του Οργανισμού στην αυστριακή πρωτεύουσα. Εντούτοις, σε περαιτέρω συζήτηση παραπέμφθηκε το μέγεθος της μείωσης αυτής, όπως δήλωνε ο ΓΓ του ΟΠΕΚ, Αλί Ροντρίγκεζ, με την τελική απόφαση να αναμένεται μέχρι και σήμερα το μεσημέρι. Κάποιες άλλες πληροφορίες, ανώνυμες, ανέφεραν ότι η ημερήσια μείωση που θα αποφασίσει ο Οργανισμός μπορεί να φθάσει και το 1 εκατομμύριο βαρέλια.

Η αρχική πρόταση, βέβαια, μιλούσε για ημερήσια μείωση μεγαλύτερη του 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών. Εντούτοις, οι έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν, κυρίως από τις ΗΠΑ, οδήγησαν σε μια «μετριοπαθέστερη» λύση. Παρ' όλα αυτά, Αμερικανοί αναλυτές και εμπειρογνώμονες εκτιμούσαν ότι από την απόφαση αυτή, μπορεί να βγει ζημιωμένος και ο ίδιος ο ΟΠΕΚ. Την άποψη αυτή τη στηρίζουν στο γεγονός ότι, ήδη, οι σταδιακές μειώσεις στην πετρελαϊκή παραγωγή φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την τωρινή παγκόσμια οικονομική αποσταθεροποίηση και μια νέα μείωση δεν αποκλείεται να συμβάλλει σε κατάρρευση της διεθνούς οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας συμπέραινε ότι η μείωση που παρατηρείται στη ζήτηση πετρελαίου (τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όσο και εξαιτίας της έναρξης της άνοιξης και της βελτίωσης του καιρού) μπορεί, τελικά, να μην φέρει στον ΟΠΕΚ τα αναμενόμενα, με βάση την απόφαση μείωσης της παραγωγής, έσοδα.

ΙΝΔΙΑ
Κλυδωνίζεται η κυβέρνηση από σκάνδαλο διαφθοράς

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Η πολύ σοβαρή κρίση που έχει ξεσπάσει από την περασμένη Τρίτη εντάθηκε χτες, με τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν ύβρεις στο Κοινοβούλιο. Η λέξη που ακουγόταν συχνότερα: «κλέφτες!»...

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ατμόσφαιρα που επικράτησε στη Λοκ Σάμπα (η Βουλή της χώρας) δεν επέτρεψε για τρίτη συνεχόμενη μέρα στον πρωθυπουργό Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ ούτε καν να μιλήσει σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που συνταράσσει τη χώρα και έχει οδηγήσει στις παραιτήσεις δύο υπουργών, με σημαντικότερη του υπουργού Αμυνας, Τζορτζ Φερνάντες.

Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν το ειδησεογραφικό site της Ινδίας Tehelca.com αποκάλυψε την ύπαρξη βιντεοκασετών, στις οποίες μια σειρά στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων, μιλώντας σε δημοσιογράφους που προσποιούνταν ότι ήταν έμποροι όπλων, ζητούσαν μίζες και αποκάλυπταν ότι ακόμη και ο υπουργός Αμυνας δωροδοκείται.

Η αντιπολίτευση ζητεί την παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης μετά από το σκάνδαλο, το οποίο ο Φερνάντες σε δηλώσεις του χαρακτηρίζει κατασκευασμένο εκ του πονηρού «και απειλητικό για την εθνική ασφάλεια της χώρας». Ωστόσο οι κασέτες αποκαλύπτουν ακόμη και στιχομυθία του προέδρου του κόμματος «Σαμάτα», στο οποίο ο Φερνάντες ανήκει, Τζάιγια Τζέιτλι, να μιλά στους υποτιθέμενους εμπόρους όπλων για έγκριση του συμβολαίου τους μετά από παράδοση χρηματικού ποσού για το συνέδριο του κόμματος (!). Ο υπουργός Αμυνας καθαίρεσε έναν στρατηγό και τρεις άλλους αξιωματούχους επειδή δέχτηκαν χρηματισμό.

Την Πέμπτη η υπουργός Σιδηροδρόμων Μάματα Μπανερτζί παραιτήθηκε της θέσεώς της κι απέσυρε το κόμμα της από την κυβέρνηση, θέτοντας εν αμφιβόλω την πλειοψηφία της στη Βουλή.

Η κρίση προκάλεσε και την ακύρωση της επισκέψεως του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην ινδική Βουλή.

ΙΡΑΚ
Εκρηξη βόμβας

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και, τουλάχιστον, άλλοι είκοσι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, σε σταθμό λεωφορείων στη Βαγδάτη. Οπως μετέδωσε το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, αρκετοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ δεν αναφέρεται αν υπάρχουν ορισμένα πρώτα στοιχεία που να φωτίζουν την ταυτότητα ή τα κίνητρα των δραστών.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Επίκειται οικολογική καταστροφή;
ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ-

Οι ελπίδες για την ανεύρεση των δέκα αγνοούμενων εργατών που χάθηκαν κατά τις δύο διαδοχικές εκρήξεις που έγιναν την Τετάρτη σε πλωτή εξέδρα άντλησης πετρελαίου της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας «Petrobas» της Βραζιλίας, έχουν πια εξανεμιστεί, ενώ η σταδιακή βύθιση της μεγαλύτερης πλατφόρμας της υφηλίου έχει προκαλέσει πολύ έντονες ανησυχίες για μια πιθανή γιγάντια οικολογική καταστροφή αν εκχυθούν στη θάλασσα τα περίπου 1.500.000 λίτρα πετρελαίου που βρίσκονται αποθηκευμένα ακόμη στην πλατφόρμα.

Τη δυσοίωνη πρόβλεψη επιβεβαίωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της «Πετρόμπας» Ενρίκε Φιλίπε Ράιχστουλ, που αρχικά είχε διαγράψει την πιθανότητα πρόκλησης οικολογικής καταστροφής, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι τα αίτια των εκρήξεων ακόμη δεν έχουν διαπιστωθεί. Την ίδια στιγμή, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν χτες από τη «Συνομοσπονδία Εργαζομένων στην Πετρελαϊκή Βιομηχανία»-(FUP), μετά από έκκληση για συμμετοχή σε αυτές των 34.000 εργαζομένων, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για καλύτερες συνθήκες εργασίας και κυρίως ασφάλεια. Οι διαδηλώσεις εξαγγέλθηκαν αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του δυστυχήματος, όπου εκτός των δέκα αγνοουμένων, έχει χάσει τη ζωή του ακόμη ένας άνθρωπος και δεδομένου σύμφωνα με τη FUP, η «Πετρόμπας» με τις περικοπές προσωπικού, αλλά και υποδομής, προκειμένου να μειώσει το κόστος, θέτει πια σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μελέτη της Συνομοσπονδίας, που μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα του βραζιλιάνικου πρακτορείου ειδήσεων «Εστάδος», αναφέρει ότι 32 εργαζόμενοι στην «Petrobas» έχουν χάσει τη ζωή τους σε 99 ανάλογα δυστυχήματα που έχουν λάβει χώρα την τελευταία τριετία!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ