ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Ανοίγει δρόμο για νέα πολεμική εκστρατεία στη Μέση Ανατολή

«Αναγκαία» η «στρατιωτική δράση», λένε τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, που συνυπογράφει η ελληνική κυβέρνηση

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας εδάφους για τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μ. Ανατολή εντάσσονται οι αποφάσεις του χτεσινού ΣΕΥ της ΕΕ
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας εδάφους για τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μ. Ανατολή εντάσσονται οι αποφάσεις του χτεσινού ΣΕΥ της ΕΕ
Δρόμο για μια νέα ιμπεριαλιστική εκστρατεία στη Μέση Ανατολή ανοίγει η ΕΕ, με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών. Εχει σ' αυτό τη σύμφωνη γνώμη και υποστήριξη και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αναζητά τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μέσα από τη συμμετοχή και σε τέτοιες, άκρως επικίνδυνες για τους λαούς, ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικά ως προς τα παραπάνω όσα αποφασίστηκαν χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, όπου την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Χουντής.

Στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την «περιφερειακή στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία και το Ιράκ όπως και για την απειλή του ISIL/Da'esh» (τζιχαντιστές), τονίζεται ότι «η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη (...) στην αντιμετώπιση της απειλής του ISIL/Da'esh». Καλλιεργώντας το υπόβαθρο για ανάληψη παραπέρα δράσης ενάντια στους τζιχαντιστές, το Συμβούλιο τονίζει ότι το ISIL «θέτει μια σαφή απειλή για τους εταίρους μας στη Μέση Ανατολή, μια απειλή για την ευρύτερη διεθνή ασφάλεια και απευθείας για την Ευρώπη. Υποστήριξε τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός μας και σε βάρος των πολιτών μας στο εξωτερικό. Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα σχετικά εργαλεία της για να αντιμετωπίσει την απειλή που ISIL/Da'esh και τη βίαιη ιδεολογία του».

Ψάχνοντας κι άλλους εταίρους σε αυτήν τη διαδικασία, «η ΕΕ καλεί όλους τους διεθνείς παράγοντες, και ιδίως τις χώρες της περιοχής, να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κρίσεων, καθώς η εμπλοκή τους είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί περιφερειακή και διεθνής σταθερότητα και να βρούμε βιώσιμες λύσεις».

Σε αυτήν τη βάση, «η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του παγκόσμιου συνασπισμού για την αντιμετώπιση ISIL/Da'esh, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Μάλιστα, το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι «η στρατιωτική δράση σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαία»!

Στοχοπροσήλωση στην ανατροπή της συριακής κυβέρνησης

Ενδεικτικά για τη στοχοπροσήλωση στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, είναι και τα σημεία των «Συμπερασμάτων» που αφορούν ειδικά στη Συρία. Σε αυτά δαιμονοποιείται η κυβέρνηση Ασαντ, ξεκαθαρίζεται ότι «δεν μπορεί να είναι εταίρος στη μάχη κατά του ISIL/Da'esh» και χαρακτηρίζεται «κρίσιμη» για τη σταθερότητα της περιοχής η «ολοκληρωτική πολιτική μετάβαση στη Συρία» (βλ. ανατροπή της τωρινής κυβέρνησης).

«Η ΕΕ θα συνεχίσει την πολιτική της για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων που στοχεύουν το καθεστώς και τους υποστηρικτές του, για όσο διάστημα συνεχίζεται η καταστολή. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΕ πρόσθεσε επιπλέον 13 άτομα και οντότητες στον κατάλογο των περιοριστικών μέτρων που αφορούν την κατάσταση στη Συρία», προσθέτει το ΣΕΥ.

«Ενταση» της ανάμειξης και στη Λιβύη

Στα Συμπεράσματα, σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, το ΣΕΥ εκφράζει φόβους για εδραίωση της παρουσίας του «Da'esh» στη χώρα. Σε αυτήν τη βάση, αναφέρει: «Η ΕΕ είναι έτοιμη να εντείνει τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τη Λιβύη. Θα προσφέρει στήριξη σε γειτονικές χώρες, προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, η παρεμπόδιση του λαθρεμπορίου όπλων και η ροή των ξένων μαχητών».

Σημειωτέον, τελευταία, πληθαίνουν οι πληροφορίες και διαρροές περί επικείμενης «εαρινής εκστρατείας» στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με πρωτοβουλία ΗΠΑ, κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Ταυτόχρονα, μια σειρά από πληροφορίες, που αντλούνται από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δηλώνει την ετοιμότητά της (μερικοί αναλυτές σημειώνουν ακόμα και την ευχή της) να συμβάλει σε τέτοιες αποστολές, επιδιώκοντας η Ελλάδα να γίνει προκεχωρημένο φυλάκιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, παραχωρώντας αμέσως - αμέσως τη βάση της Σούδας, κρίσιμη υποδομή για την υποστήριξη και διεξαγωγή αεροναυτικών επιχειρήσεων στην ευθεία από Λιβύη ως Συρία και Ιράκ.

Σε αυτήν τη βάση, μάλιστα, βάζει ψηλά στην ατζέντα της την «προστασία των χριστιανικών πληθυσμών» της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής, άλλο ένα θέμα εν δυνάμει ιδεολογικό πρόσχημα για μια επέμβαση.

  • Σήμερα, ο Ν. Χουντής θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου επισήμως θα συζητηθούν «το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και οι διαθεσμικές σχέσεις της ΕΕ. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα απασχολήσει, επίσης, η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 19 και 20 Μαρτίου 2015, στην ατζέντα του οποίου βρίσκονται το θέμα της ενεργειακής ένωσης (ενίσχυση ενεργειακής ασφάλειας, οφέλη εσωτερικής αγοράς ενέργειας και κλιματική διπλωματία), το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και η αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη».
ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεχίζεται η στρατιωτική παρουσία και δράση της ΕΕ

Συνεχίζεται η στρατιωτική παρουσία και δράση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ) μετά τη λήξη, υποτίθεται, της στρατιωτικής επιχείρησης EUFOR RCA, που περιελάμβανε ανάπτυξη σημαντικής στρατιωτικής δύναμης επί εδάφους και συντονίστηκε από το στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα. Δομή που μετά χαράς παραχώρησε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (παραχώρηση που συνεχίστηκε «κανονικά» και επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας».

Το τελευταίο διάστημα τα στρατιωτικά αποσπάσματα της ΕΕ που τους προηγούμενες μήνες, στο πλαίσιο της EUFOR RCA, είχαν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα της ΚΑΔ, Μπανγκί (με την επίκληση εμφύλιων σπαραγμών που το προηγούμενο διάστημα οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν), αποσύρονται πίσω στις χώρες τους.

Ωστόσο, τα ανώτατα ευρωενωσιακά όργανα (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κομισιόν) αποφάσισαν (σε αντικατάσταση της EUFOR RCA και προς παγίωση της ευρωενωσιακής στρατιωτικής παρουσίας σε μια χώρα με κρίσιμη γεωστρατηγική θέση και πλούσια σε ορυκτά) τη σύσταση και αποστολή στην ΚΑΔ ευρωενωσιακής «Στρατιωτικής Συμβουλευτικής Αποστολής» (EU Military Advisory Mission in the Central African Republic, EUMAM RCA).

Επισήμως, «σκοπός της είναι να υποστηρίξει τις αρχές της ΚΑΔ στην προετοιμασία μιας μεταρρύθμισης του τομέα της ασφάλειας, ιδίως σε σχέση με τη διαχείριση των Ενόπλων Δυνάμεων της ΚΑΔ (FACA). Η νέα αποστολή θα ακολουθήσει τη στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ΚΑΔ (EUFOR RCA), η οποία συμβάλλει στην ασφάλεια στην πρωτεύουσα Μπανγκί μέχρι τις 15 Μαρτίου 2015».

Οπως δήλωσε άλλωστε η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, «η EUMAM θα παρέχει συμβουλές για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να γίνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις ένας πιο πολυεθνικός, επαγγελματικός και δημοκρατικός στρατός».

Η αποστολή της EUMAM RCA θα διαρκέσει 12 μήνες, αρχίζοντας από τη στιγμή της επίτευξης πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας των 60 «εμπειρογνωμόνων» της ΕΕ που αναμένεται να αναπτυχθούν στην ΚΑΔ υπό τις διαταγές Γάλλου ταξιάρχου.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Νέα συνεκπαίδευση με Αμερικανούς

Αλλη μια συνεκπαίδευση με δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ξεκινά αύριο στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, από τις πολλές που γίνονται και επί συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, από 18 έως 27 Μάρτη προγραμματίζεται συνεκπαίδευση της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Ερευνας - Διάσωσης (ΜΕΕΔ) με την 67th Special Operations Squadron (SOS) των ΗΠΑ, η οποία εδρεύει στην αεροπορική βάση του Mildenhall, στη Βρετανία. Επισήμως, σκοπός της συνεργασίας είναι η κοινή εκπαίδευση σε ρίψεις αλεξιπτωτιστών με άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης.

Στις Σέρρες η Ελ. Γερασιμίδου

Περιοδεία στις πληγείσες από τις πρόσφατες πλημμύρες περιοχές του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, στην ΠΟ Σερρών, θα πραγματοποιήσει σήμερα, στις 5 μ.μ., η Ελένη Γερασιμίδου, βουλευτής του ΚΚΕ, μαζί με αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στις 7.30 μ.μ., η Ελένη Γερασιμίδου θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει σε σύσκεψη γυναικών που οργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Σερρών στην πόλη των Σερρών.

Επίσκεψη Πρ. Παυλόπουλου στο ΥΠΕΘΑ

Επίσημη επίσκεψη στο υπουργείο Αμυνας πραγματοποίησε χτες ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όπου ενημερώθηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Το Σάββατο, εξάλλου, δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την εθιμοτυπική υποβολή συγχαρητηρίων από τον πρωθυπουργό, αρχηγούς κομμάτων, την πρόεδρο της Βουλής, τον αρχιεπίσκοπο, πρώην πρωθυπουργούς και Προέδρους της Δημοκρατίας, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων κ.ά.

Πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ στη Θεσσαλία

Πολιτική εξόρμηση με συσκέψεις, περιοδείες και ομιλίες στελεχών σε χώρους δουλειάς, συνοικίες και χωριά της περιοχής, οργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Θεσσαλία αυτές τις μέρες.

Σήμερα, Τρίτη, θα πραγματοποιηθούν:

-- Περιοδεία στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ», στη Λάρισα, στις 12 το μεσημέρι, με την Ρούλα Ξιφαρά.

-- Περιοδεία στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, στη Λάρισα, στις 5.30 μ.μ., με τον Γ. Σκόκα.

-- Περιοδεία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, στη Λάρισα, στις 9 π.μ., με τον Χρ. Μπίκα.

-- Περιοδεία στον Πύργο Κιερίου, στα Φίλια και τους Μαυραχάδες της Καρδίτσας.

-- Σύσκεψη με τους μεταλλεργάτες της Μαγνησίας, στο Βόλο.

Συλλυπητήρια στον σύντροφο Γιάννη Δελή

Η Επιτροπή Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στον σύντροφο Γιάννη Δελή, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, για το θάνατο της μητέρας του, Αποστολίας Δελή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ