ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Μαθήματα «πατριωτισμού» στα σχολεία από τα SS

Εκπρόσωποι των λετονικών Ες-Ες μεταδίδουν το δηλητήριο του φασισμού σε μικρά παιδιά. Αυτά συμβαίνουν στη «δημοκρατική» καπιταλιστική Λετονία της ΕΕ
Εκπρόσωποι των λετονικών Ες-Ες μεταδίδουν το δηλητήριο του φασισμού σε μικρά παιδιά. Αυτά συμβαίνουν στη «δημοκρατική» καπιταλιστική Λετονία της ΕΕ
Δικαστήριο της Ρίγας ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ρίγας, με την οποία απαγορευόταν η «παρέλαση» των ναζιστικών αποβρασμάτων της λετονικής ναζιστικής λεγεώνας των SS, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση των οπαδών του φασισμού στο κέντρο της λετονικής πρωτεύουσας, στις 16 Μάρτη (επέτειος της πρώτης επιχείρησης των λετονικών SS κατά των στρατευμάτων του Κόκκινου Στρατού το 1944).

Να σημειωθεί πως οι χιτλερικοί, μετά την κατάληψη της Λετονίας, δημιούργησαν τη «λετονική ταξιαρχία», που όμως αποδείχθηκε ανίκανη να πολεμήσει με το σοβιετικό στρατό. Ετσι την πήραν από το Ανατολικό Μέτωπο και τη χρησιμοποίησαν μόνο σε οχυρωματικές και άλλες κατασκευαστικές εργασίες, ενώ από τους πιο αξιόμαχους συγκρότησαν τη λεγόμενη «λετονική λεγεώνα των Ες-Ες». Συνολικά, την περίοδο 1941-1945 με τους ναζί συνεργάστηκαν σε αυτά τα στρατιωτικά σώματα, αλλά και στην κατοχική αστυνομία γύρω στις 160 χιλιάδες άνθρωποι, που ευθύνονται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στα ναζιστικά στρατόπεδα, που υπήρξαν στη Λετονία, αλλά και την εξόντωση Σοβιετικών ανταρτών κι αιχμαλώτων, κάψιμο χωριών κ.ο.κ. Τα ναζιστικά στρατιωτικά σώματα συντρίφθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό τον Απρίλη του 1945.

Σήμερα, με τις πλάτες της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ, ξαναγράφεται η Ιστορία κι αυτές οι δυνάμεις αναγνωρίζονται ως «πατριωτικές», επειδή πολέμησαν ενάντια στον Κόκκινο Στρατό. Μάλιστα οι σημερινές αρχές έχουν χαρακτηρίσει «αναμορφωτικό - εργασιακό στρατόπεδο» και «διευρυμένη αστυνομική φυλακή» το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Σάλασπιλς της Λετονίας, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 11 Μάρτη σε πολλά σχολεία της Λετονίας πραγματοποιήθηκαν τα λεγόμενα «μαθήματα πατριωτισμού», στα οποία κλήθηκαν να μιλήσουν μετέχοντες στις φασιστικές λετονικές λεγεώνες των Ες-Ες και απόγονοί τους.

Αυτά είναι τα ιδανικά της «δημοκρατίας», που έφερε η αντεπανάσταση στη Λετονία και για τα οποία περηφανεύονται και στη χώρα μας οι λεγόμενες «φιλοευρωπαϊκές» πολιτικές δυνάμεις.

ΗΠΑ
Συγκέντρωση στο Μαϊάμι για τους 5 Κουβανούς

ΜΑΪΑΜΙ.--

Συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Μαϊάμι της Φλόριντας των ΗΠΑ. Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης (η Μπριγάδα Antonio Maceo, η Συμμαχία Jose Marti και το Μπολιβαριανό Κλαμπ του Μαϊάμι) ανακοίνωσαν πως στόχος της συνάντησης θα είναι να γίνουν γνωστές οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διαδικασία έφεσης των Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο, Αντόνιο Γκερέρο και Φερνάντο Γκονζάλες, που βρίσκεται στα χέρια της περιφερειακής δικαστίνας Τζόαν Λέναρντ. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα ακούσουν για την υπόθεση του Ρενέ Γκονζάλες, που, αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης 13 χρόνων, απελευθερώθηκε υπό το καθεστώς της «περιορισμένης αποφυλάκισης», εξαναγκάζοντάς τον, όμως, να παραμείνει στις ΗΠΑ για τρία ακόμα χρόνια. Ο Ρενέ έχει καταθέσει αίτηση να επισκεφθεί την Κούβα για 2 βδομάδες, προκειμένου να συναντήσει το βαριά άρρωστο αδερφό του, Ρομπέρτο, στον οποίο έχει διαγνωστεί επιθετικός καρκίνος. Σημειώνεται πως πριν λίγες μέρες, στον Ρομπέρτο, επιδόθηκε η ιδιότητα του επίτιμου μέλους της Εθνικής Ενωσης Νομικών των ΗΠΑ ως αναγνώριση της συνεισφοράς του σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και για τις προσπάθειες απελευθέρωσης των «5».

Υπενθυμίζεται πως οι «5» είχαν συλληφθεί το Σεπτέμβρη του 1998, επειδή κατάφεραν να διεισδύσουν σε εγκληματικές ομάδες της αμερικανοκουβανικής μαφίας και αποκάλυψαν τα επιθετικά τους σχέδια κατά της Κούβας. Υστερα από μια στημένη δίκη καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές που φτάνουν έως και δις ισόβια. Από τότε, μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης που απαιτεί με πολύμορφες διαμαρτυρίες την άμεση απελευθέρωσή τους και την επιστροφή τους στις οικογένειες και την πατρίδα τους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στην «έλλειψη αρχών και την παράβαση καθήκοντος που απαντώνται σε διάφορους βαθμούς σε ορισμένα μέλη ή στελέχη του κόμματος», αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας σε φοιτητές της κομματικής σχολής του ΚΚ Κίνας, πράγμα που αποδυναμώνει, όπως είπε, «το κύρος του στο λαό». Επίσης, επέκρινε τον καριερισμό και τη διαφθορά, ωστόσο αυτό που είναι γεγονός είναι ότι στην Κίνα με την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, ενισχύονται οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής - στο όνομα του «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά» - πράγμα που δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές αντιθέσεις.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Μετά από αρκετές ημέρες σιωπής, η ισλαμιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ», που σχετίζεται με την «αλ Κάιντα» ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το μπαράζ επιθέσεων που σημειώθηκε στην πόλη Χαντίθα και στοίχισε τη ζωή σε 27 μέλη των ιρακινών σωμάτων ασφαλείας.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Σεισμική δόνησης της τάξης των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις νότιες Φιλιππίνες, προκαλώντας τραυματισμούς σε 23 ανθρώπους και ήπιες ζημιές. Σύμφωνα με τις αρχές, οι τραυματισμοί οφείλονται κυρίως σε πανικό, ενώ έσπασαν και κάποιες τζαμαρίες σε καταστήματα.

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.-- Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας εξέλεξε χτες τον φιλοδυτικό δικαστή Νικολάε Τιμόφτι ως Πρόεδρο της χώρας, ύστερα από τρία χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών. Η κυβερνητική Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, που διαθέτει 58 έδρες στο 101μελές Κοινοβούλιο, δεν είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους για την εκλογή του προέδρου, μέχρι χτες, όταν τέσσερις «ανεξάρτητοι» βουλευτές, στήριξαν τη συγκεκριμένη πρόταση.

ΣΕΡΒΙΑ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησης

ΧΑΓΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Τελικά, φαίνεται πως οι φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία βλάπτουν σοβαρά την υγεία των Σέρβων κρατουμένων, καθώς σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας της Σερβίας Ζόραν Στάνκοβιτς όλοι οι Σέρβοι κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου που κρατούνται «είναι σε κακή κατάσταση υγείας»!

Εκτός από τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS),Βόισλαβ Σέσελι, που τον περασμένο Γενάρη υποβλήθηκε σε εγχείρηση εμφύτευσης καρδιακού απινιδωτή, σε κακή κατάσταση υγείας είναι ο πρώην διοικητής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ράτκο Μλάντιτς και οι Γιόβιτσα Στάνισιτς, Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς, Νεμπόισα Πάβκοβιτς, Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς.

Ο Στάνκοβιτς σημείωσε, μιλώντας σε εκπομπή του κρατικού σερβικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «RTS», ότι ειδικά όσοι κρατούμενοι υποφέρουν από καρδιολογικά προβλήματα βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται και από τη χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων που υπάρχουν στις αίθουσες του δικαστηρίου και τα οποία προκαλούν παρεμβολές επηρεάζοντας δυσμενώς τη λειτουργία π.χ. του απινιδωτή του Βόισλαβ Σέσελι.

«Αν ο Σέσελι τηρεί άκαμπτη στάση και θέλει να συνεχίσει την παράθεση επιχειρημάτων, εκεί είναι και ο δικαστής που πρέπει να ζητήσει έκθεση από ειδικούς που θα πουν αν είναι σε θέση ή όχι να συνεχίσει την υπεράσπισή του» είπε ο Στάνκοβιτς, τονίζοντας ότι ενημερώνει καθημερινά τη σερβική ηγεσία για την πορεία της υγείας του Σέσελι.

«Αν μία μέρα αναλυθεί η παροχή φροντίδας υγείας στους Σέρβους και στους υπόλοιπους κρατούμενους στις φυλακές του ICTY, κάποιος θα πρέπει να δώσει πολλές απαντήσεις και να αναλάβει την ευθύνη... Σε αυτό που δίνεται έμφαση είναι ότι τέσσερις άνθρωποι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, πέθαναν, αυτοκτόνησαν, αλλά δεν μιλάει κανείς για τον στρατηγό Τζόρτζε Τζούκιτς, ο οποίος πέθανε λόγω λανθασμένης διάγνωσης μεταστατικού καρκίνου», είπε χαρακτηριστικά.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Πάντα ψηλά το θερμόμετρο της έντασης

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Με υφέσεις και εξάρσεις συνεχίζεται ο «διπλωματικός πόλεμος» μεταξύ της Βρετανίας και της Αργεντινής για το καθεστώς κυριαρχίας στα νησιά Μαλβίνας, Φόκλαντς για τους Βρετανούς, για τα οποία οι δύο χώρες έχουν διεξαγάγει ήδη έναν πόλεμο ακριβώς 30 χρόνια πριν.

Χτες, η πλευρά της Αργεντινής επανήλθε, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να προσφύγει στα αστικά και τα ποινικά δικαστήρια εναντίον των πετρελαϊκών εταιρειών που εμπλέκονται σε δραστηριότητες γύρω από τα νησιά Φόκλαντς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Εκτορ Τίμερμαν, προσθέτοντας ότι η Αργεντινή είχε ήδη ενημερώσει αυτές τις εταιρείες για το γεγονός ότι ασκούσαν παράνομη δραστηριότητα.

Ας σημειωθεί ότι από πριν τρεις βδομάδες η Αργεντινή υπέβαλε επίσημη καταγγελία στον ΟΗΕ κατά της στρατιωτικοποίησης από το Λονδίνο του Νότιου Ατλαντικού. Μία στρατιωτικοποίηση που είναι η απάντηση του Λονδίνου στην απόφαση της Αργεντινής να επαναφέρει το θέμα κυριαρχίας, έχοντας μάλιστα πλέον όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής στο πλευρό της.

Από την πλευρά της, η Βρετανία δήλωσε επίσημα ότι υποστηρίζει τα δικαιώματα των «κατοίκων» των Φόκλαντς να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα πετρελαίου εντός των γεωγραφικών ορίων των νησιών τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ