ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Μαζικό αγωνιστικό «παρών» αύριο στο Κιλελέρ

Στις 12 το μεσημέρι η πανελλαδική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΠΑΣΥ

Αποψη από την παράσταση διαμαρτυρίας, πριν λίγες μέρες, στην ΑΤΕ στα Τρίκαλα
Αποψη από την παράσταση διαμαρτυρίας, πριν λίγες μέρες, στην ΑΤΕ στα Τρίκαλα
Μαζικό αγωνιστικό «παρών» στο Κιλελέρ καλούνται να δώσουν αύριο οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και μαζί τους οι εργατοϋπάλληλοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι, οι νέοι, οι γυναίκες και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) διοργανώνει αύριο, Κυριακή 18 του Μάρτη, το πανελλαδικό συλλαλητήριο για το γιορτασμό της 102ης επετείου του Κιλελέρ, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων.

Η πανελλαδική αγωνιστική συγκέντρωση στο Κιλελέρ αποτελεί συνέχεια των πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που διοργάνωσε η ΠΑΣΥ όλο το προηγούμενο διάστημα σε όλη τη χώρα με καταλήψεις σε ΕΛΓΑ και ΑΤΕ, συγκεντρώσεις στις Περιφέρειες και τις ΔΟΥ, στα διόδια, στην AGROTICA, στις πλατείες και στους δρόμους. Η μικρομεσαία αγροτιά είδε για μια ακόμη χρονιά το εισόδημά της να μειώνεται δραματικά, να γίνεται ακόμα πιο φτωχή, γιατί πούλησε την παραγωγή σε τιμές κάτω και από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής και γιατί δεν έχει πληρωθεί στις περισσότερες περιπτώσεις από τους εμπόρους και μεταποιητές. Ετσι, η διαβίωση στα χωριά και η συνέχιση της παραγωγής γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Επίσης, η φτωχομεσαία αγροτιά δέχτηκε τα χτυπήματα που δέχτηκαν και οι άλλοι εργαζόμενοι, μιας και το μονοπωλιακό κεφάλαιο επιδιώκει να ξεπεράσει τη δική του κρίση εκμεταλλευόμενο την εργασία και φορτώνοντας τα βάρη της στα λαϊκά στρώματα. Στη νέα χρονιά που ξεκίνησε είναι πολύ πιο άγρια και βάρβαρη η επίθεση της συγκυβέρνησης στη μικρομεσαία αγροτιά, η οποία θα υποστεί και νέα βαριά χτυπήματα με την αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2014 - 2020 και ο συνδυασμός αυτός θα την οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή, σε όφελος των καπιταλιστών μεγαλοαγροτών και των μονοπωλίων.

Το αυριανό συλλαλητήριο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αγωνιστική φωνή της φτωχομεσαίας αγροτιάς όλης της χώρας ενάντια στις πολιτικές που την αφανίζουν. Ο αγώνας της αγροτιάς χρειάζεται να στρέφεται συνολικά κατά της πολιτικής που φέρνει κάθε μέρα περισσότερα βάσανα και δυστυχία στη ζωή της και να βάζει στόχο την ανατροπή της, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο, με συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ο αγώνας της αγροτιάς θα έχει αποτελέσματα όσο θα συντονίζεται με τον αγώνα των εργατοϋπαλλήλων, των μικροεπαγγελματιών, της νεολαίας, όσο θα δυναμώνει η κοινή δράση, αφού κοινός είναι ο αντίπαλος.


ΡΙΖΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ
Ο Αντ. Σαμαράς εμπαίζει τους κτηνοτρόφους !

Σε δήλωσή του, σχετικά με τις υποσχέσεις του Αντ. Σαμαρά για επιστροφή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, αναφέρει:

«Λίγο πριν στηθούν οι κάλπες των εκλογών ο πρόεδρος της ΝΔ, εμφανιζόμενος σε ρόλο Μαυρογιαλούρου, υπόσχεται στους κτηνοτρόφους επιστροφή της εξισωτικής αποζημίωσης που τους έκοψε η συγκυβέρνηση, στην οποία το κόμμα του συμμετέχει. Αγριος εμπαιγμός και σκέτη κοροϊδία, αφού, πριν από λίγες μέρες η ΝΔ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, ψήφισε τον εφαρμοστικό νόμο του νέου μνημονίου, μέσω του οποίου γίνεται η περικοπή των 60 εκατομμυρίων ευρώ της εξισωτικής αποζημίωσης που προοριζόταν για τους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Και μπορεί ο κ. Σαμαράς να «εξέπληξε ευχάριστα» τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας - αυτό δήλωσε ο ομοϊδεάτης του Μ. Τζιότζιος! - αλλά καθόλου δεν έπεισε τους κτηνοτρόφους ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα εφαρμόσει αγροτική πολιτική διαφορετική από αυτή που επιβάλλει η ΕΕ και προβλέπουν τα μνημόνια. Αλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν βρήκε λέξη να πει για τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που κατατρέχουν τους κτηνοτρόφους - εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στο γάλα και στο κρέας, μη πληρωμή από τους εμπόρους, αλματώδης αύξηση του κόστους παραγωγής με τις συνεχείς ανατιμήσεις στις ζωοτροφές, τα κτηνιατρικά φάρμακα, τα καύσιμα, το ρεύμα, ανεξέλεγκτες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων κ.ά. - που οφείλονται, ακριβώς, σ' αυτήν την αντιαγροτική πολιτική και οδηγούν τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στη χρεοκοπία και την καταστροφή, τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές στην ερήμωση και τη χώρα μας σε ακόμα μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές.

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν κανένα λόγο να «τσιμπήσουν» στα προεκλογικά ταξίματα του κ. Σαμαρά. Εχουν, όμως, κάθε λόγο να συνεχίσουν τους αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στα μονοπώλια, προς όφελος του λαού μας. Η μαζική συμμετοχή τους στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, που οργανώνει η ΠΑΣΥ, την Κυριακή, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, θα είναι μια ένδειξη πως έχουν βρει το σωστό δρόμο που οδηγεί στο ξέφωτο. Κι αυτό το μήνυμα μπορούν και πρέπει να το στείλουν και με την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές».


ΠΑΣΥ ΣΑΜΟΥ
Οι αιτίες των προβλημάτων είναι συγκεκριμένες

Ανακοίνωση για τις χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα

Τις πραγματικές αιτίες της μείωσης της τιμής παραγωγού στα κρασοστάφυλα αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία της ΠΑΣΥ Σάμου, τονίζοντας τα ακόλουθα:

«Τις μέρες αυτές γινόμαστε δέκτες μιας ογκούμενης και δικαιολογημένης αγανάκτησης των αμπελουργών για τη χαμηλή τιμή εκκαθάρισης 2009.

Η αγανάκτηση αυτή δεν μπορεί - όπως επιχειρείται από κάποιους - να στρέφεται κατά της Ενωσης ως μορφής ενιαίας και αναγκαστικής οργάνωσης της αμπελουργίας της Σάμου, ούτε κατά των εργαζομένων σ' αυτήν.

Οι αιτίες της δραματικής μείωσης του αγροτικού εισοδήματος - παρά τις σοβαρές ευθύνες που φέρουν διαχρονικά οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διοικούν την Ενωση - είναι ίδιες με αυτές που καθημερινά εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και το λαό και πρέπει σε κοινό μέτωπο των αγροτών, των εργαζομένων να αντιμετωπιστούν.

Ειδικότερα και όχι για πρώτη φορά επισημαίνουμε ότι:

1) Η ΕΟΣΣ την τελευταία διετία έχει απώλεια 800.000 ευρώ από τα ληστρικά επιτόκια της ΑΤΕ, που αυξήθηκαν από 3% σε 11,6%.

2) Η φορομπηχτική πολιτική των κυβερνήσεων επιβαρύνει την ΕΟΣΣ με πάνω από 300.000 ευρώ το χρόνο.

3) Η κατάργηση της επιδότησης εξαγωγών από το 2004 στερεί από την Ενωση 600.000 ευρώ το χρόνο.

4) Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης έχει αρνητικές συνέπειες στις πωλήσεις.

5) Η αύξηση του ΦΠΑ και η αναμενόμενη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά του Αιγαίου θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην Οργάνωση.

Αυτά είναι μερικά από τα σημεία της αντιαγροτικής πολιτικής που συναποφασίζεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και η οποία καταστρέφει την αγροτική παραγωγή της χώρας και στέλνει στην ανεργία χιλιάδες μικρούς αγρότες.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατη είναι η αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνων, με την οποία απελευθερώνονται οι εισαγωγές κρασιού από τρίτες χώρες και επιδοτείται η εκρίζωση του 20% των ευρωπαϊκών αμπελώνων με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία των πολυεθνικών που εκμεταλλεύονται την παραγωγή και εμπορία διατροφικών προϊόντων.

Ο αγώνας των αμπελουργών της Σάμου πρέπει να στρέφεται ενάντια στις αιτίες που εξανεμίζουν το εισόδημά τους και στα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.) που συγκυβερνούν και εφαρμόζουν όλα αυτά τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Πρέπει να είναι κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους και όλο το λαό».


«ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ»
Τροποποιήσεις για τη δημιουργία εντυπώσεων

Εντυπώσεις επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, που με ψευτοαλλαγές στο νόμο περί «ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών». Προσπαθεί να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση σε χιλιάδες απελπισμένα νοικοκυριά, ότι είναι δυνατό αυτή η ίδια που με τις πολιτικές της γεννάει και οξύνει τα αδιέξοδα να θέλει και να τα λύσει. Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξήγγειλε τροπολογία που πρόκειται, όπως είπε, να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Στην τροπολογία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις όπως:

  • Καθιέρωση της δυνατότητας να διατηρούν οι δανειολήπτες ένα λογαριασμό μέχρι 2.000 ευρώ, που θα θεωρείται ακατάσχετος από την τράπεζα, η οποία δε θα έχει τη δυνατότητα να «τραβάει» χρήματα για ανεξόφλητα δάνεια.
  • Δε θα είναι υποχρεωτικό να προηγείται η προσπάθεια εξώδικης ρύθμισης προκειμένου κάποιος να προσφεύγει στο Ειρηνοδικείο.
  • Στις περιπτώσεις οφειλετών με «πλήρη αδυναμία» καταβολής η απαλλαγή από τα χρέη θα γίνεται σε τρία χρόνια.
  • Καθορίζεται χαμηλότερο κόστος για τις επιδόσεις δικογράφων της διαδικασίας.
  • Επιτρέπεται η αίτηση αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης σε περίπτωση που η πρωτόδικη απόφαση είναι απορριπτική, μέχρι την έκδοση εφετειακής απόφασης.
  • Το ποσό μέχρι 85% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας, την εξόφληση του οποίου πρέπει να ρυθμίσει ο οφειλέτης για να την εξαιρέσει από την κατάσχεση, θα μπορεί να ρυθμίζεται και σε μεγαλύτερο διάστημα από 20 χρόνια. Δηλαδή, στην πραγματικότητα επιμηκύνεται η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου κάτι από το οποίο ο βέβαιος κερδισμένος είναι η τράπεζα.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ