ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση των μισθών!

Καμία υποχώρηση, καμία μείωση μισθών, κανένας συμβιβασμός είναι το κάλεσμα που απευθύνει στους εργαζόμενους η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ

Να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για έναρξη «διαλόγου», με στόχο το τσάκισμα των μισθών των ξενοδοχοϋπαλλήλων της χώρας έσπευσε η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων. Το ραντεβού τους ορίστηκε για τη Δευτέρα, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία των ξενοδόχων και μάλιστα 9 μήνες πριν τη λήξη της ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Στο έγγραφο που απέστειλαν στην Ομοσπονδία οι ξενοδόχοι δηλώνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους, καθώς, όπως αναφέρουν, «με την παρούσα σας καλούμε να προσέλθετε στα γραφεία της Ομοσπονδίας μας (οδός Σταδίου αρ. 24, 6ος όροφος) στις 19 Μάρτη 2012 ημέρα Δευτέρα και ώρα 10.30, προκειμένου να συζητήσουμε επί των ρυθμίσεων που διαλαμβάνονται στη μεταξύ μας υπογραφείσα από 22-7/2010 ΣΣΕ σχετικά με τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας».

Ενδεικτική όμως των προθέσεων της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας να συμφωνήσει με τους ξενοδόχους είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία δηλώνει ότι σπεύδει στο διάλογο, αλλά προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, δηλώνει ότι «το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας (ΠΑΣΚΕ) στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε την αποδοχή της πρόσκλησης με μόνο σκοπό να λάβει γνώση των προθέσεων των εργοδοτών». Για να ξεκαθαρίσει ότι η Ομοσπονδία θα καθορίσει τη στάση της, μεταξύ άλλων, έχοντας «πλήρη επίγνωση της ήδη διαμορφωμένης πραγματικότητας του μνημονίου για τους μισθούς και τις συμβάσεις»! Παρότι η ΔΑΚΕ δεν εκπροσωπείται στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, υπενθυμίζεται η πρόσφατη συμφωνία του σωματείου στο Ηράκλειο Κρήτης (από κοινού ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) με τους εργοδότες για μείωση των μισθών κατά 4,5%.

«Καμία μείωση μισθών. Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να καλύπτουν τις ανάγκες», είναι το σύνθημα με το οποίο πρέπει να απαντήσει ο κλάδος στους μεγαλοξενοδόχους και στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΜΕ Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων. Καταγγέλλει ότι η «απόφαση της ΠΑΣΚΕ να διαπραγματευτεί με τους ξενοδόχους, δίχως να έχει καταγγελθεί καμία Συλλογική Σύμβαση, δίνει το στίγμα στο τι πρόκειται να ακολουθήσει. Εχουν συμφωνήσει εδώ και καιρό να μακελέψουν μισθούς και δικαιώματα, για να εξασφαλίσουν τα κέρδη του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου».

Οπως σημειώνει η Γραμματεία, το επιχείρημα της πλειοψηφίας ότι θα καθορίσει τη στάση της με πλήρη επίγνωση της διαμορφωμένης πραγματικότητας του μνημονίου για τους μισθούς και τις συμβάσεις είναι ενδεικτικό για το τι μας περιμένει.

«Το επιχείρημά τους για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με μείωση μισθών για να σωθεί δήθεν ο θεσμός είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο. Αν τώρα κάνουμε πίσω, η κατηφόρα δεν θα έχει τελειωμό», σημειώνει η Γραμματεία.

Καλεί τους εργαζόμενους να μην δείξουν καμία εμπιστοσύνη «σε αυτούς που μας πήγαιναν στον πάτο χρόνο με το χρόνο, είτε συμφωνώντας με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τα δουλεμπορικά, είτε υπογράφοντας αυξήσεις 0.70 λεπτά του ευρώ την ημέρα. Είναι αυτοί που κάνανε διάλογο με τους εκμεταλλευτές μας για την κατάργηση του ΤΑΞΥ, για το πετσόκομμα των ΒΑΕ, για τις συνεχόμενες αυξήσεις των ορίων ηλικίας για σύνταξη.

Καμία νομιμοποίηση στις αποφάσεις και στις υπογραφές τους. Να τους κάνουμε στην άκρη, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, μέσα από ταξικά συνδικάτα και σωματεία που δεν ξεπούλησαν τα όνειρα και τις προσδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο. Να πάρουν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου αποφάσεις ότι δε θα δεχτούμε καμία ΣΣΕ που να προβλέπει μείωση στους μισθούς, που να μακελεύει δικαιώματα που κατακτήσαμε μέσα από σκληρούς αγώνες όλα τα προηγούμενα χρόνια, κόντρα σε νόμους και αποφάσεις. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους. Τώρα ήρθε η ώρα να μετρηθούμε».

Ψήφισμα καταδίκης της πλειοψηφίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς καταθέτουν ψήφισμα στις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για τη στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ (ΠΑΣΚΕ) σέρνει στα δικαστήρια ακόμη ένα σωματείο εργαζομένων, το Σύλλογο Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων Αττικής. Το ίδιο είχε πράξει με το σωματείο εργαζομένων του Δήμου Κορυδαλλού, αλλά και με το σωματείο εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης. Ποιος είναι ο λόγος που η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ σέρνει στα δικαστήρια τα σωματεία; Επειδή αυτά κάνουν το αυτονόητο: Γράφουν ως ισότιμα μέλη τους όλους τους ελαστικά εργαζόμενους - συμβασιούχους που εργάζονται στο Δήμο, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας». Το ψήφισμα εκφράζει αλληλεγγύη στο Σύλλογο Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων Αττικής και παράλληλα καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Πέμπτη 22 Μάρτη, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, την ημέρα που εκδικάζεται η αγωγή.

Το ψήφισμα έχουν υιοθετήσει μέχρι στιγμής οι ΕΛΜΕ: Α' Δυτικής Αττικής, Α', Γ' και Δ' Θεσσαλονίκης, Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Επίσης, οι Σύλλογοι Δασκάλων - Νηπιαγωγών: «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», Ε' Θεσσαλονίκης, «ΘΟΥΚΙΔΙΔΗΣ», Σαλαμίνας, «ΣΩΚΡΑΤΗΣ», Παλαιού Φαλήρου, «ΣΕΦΕΡΗΣ» και «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΣΥΚΑΣ»: Στην ανάκληση της απόλυσης του εργαζόμενου προχώρησε η εταιρεία «ΣΥΚΑΣ» (ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις), μετά την απεργία που το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής είχαν εξαγγείλει για τη Δευτέρα. Η εργοδοσία είχε απολύσει τον εργάτη αφού διεκδικούσε τα δεδουλευμένα του και παρότρυνε τους συναδέλφους του να κάνουν το ίδιο.

ΠΕΡΑΜΑ: Αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέχρι να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν χτες στη γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι του Δήμου Περάματος. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης με συντριπτική πλειοψηφία επικαιροποίησαν παλαιότερη απόφαση του ταξικού σωματείου για δικαίωμα ψήφου όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, για το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Συνεχίζονται, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, οι εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Λάρισας. Η απερχόμενη διοίκηση καλεί τους οικοδόμους που δεν έχουν ψηφίσει ακόμα να προσέλθουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα τις επόμενες μέρες (σήμερα Σάββατο, 10 πρωί με 4 το απόγευμα).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέχρι αύριο οι εκλογές

Μέχρι και την Κυριακή 18 Μάρτη μπορούν να ψηφίζουν οι εργαζόμενοι στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οι εκλογές πραγματοποιούνται καθημερινά στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστονος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια), 11 π.μ. έως 7 μ.μ. Στο Παράρτημα του Πειραιά, την Κυριακή 18 Μάρτη, 12 το μεσημέρι έως 8 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Βόρεια (Δημητρίου Ράλλη 12, Μαρούσι) σήμερα, 12 μ. έως 8 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Νότια, δίπλα στο παλιό Δημαρχείο Γλυφάδας (Διαδόχου Παύλου 42), στις 17 Μάρτη, 10 π.μ. έως 6 μ.μ. και στις 18 Μάρτη, 12 μ. έως 8 μ.μ. Σήμερα επίσης κάλπη θα στηθεί στο ξενοδοχείο «Κάραβελ».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
Ανασκευάζουν για τις απολύσεις

Σε υποχώρηση υποχρεώθηκε χτες ο διοικητής των συνδιοικούμενων Νοσοκομείων Γιαννιτσών και Εδεσσας, ο οποίος κάνοντας χρήση του διευθυντικού δικαιώματος έθεσε υπό απόλυση 30 ειδικευόμενους γιατρούς του Νοσοκομείου Γιαννιτσών επειδή άρχισαν επίσχεση εργασίας απ' τις 15.3.2012 για δεδουλευμένες εφημερίες. Χτες οι ειδικευόμενοι γιατροί έκαναν γενική συνέλευση και αποφάσισαν να συνεχίσουν παρά τις απειλές την επίσχεση εργασίας για τις δεδουλευμένες εφημερίες Δεκέμβρη, Γενάρη και Φλεβάρη. Στη συνέχεια έκαναν παράσταση στο Διοικητή ο οποίος ανασκεύασε τις έγγραφες απειλές ότι «θα λυθεί και η αναστολή της σύμβασης εργασίας (σ.σ. ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου), που αυτοδικαίως τίθεται με τη δήλωση επίσχεσης εργασίας στις 15/3/2012, ως μονομερή κοινοπραξία που ισχύει απ' τη στιγμή που περιέρχεται σε γνώση του εργοδότη».

Οι ειδικευόμενοι γιατροί συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας μέχρι την καταβολή των δεδουλευμένων.

ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τη σύλληψη του προέδρου του ΕΚΚΙ

Την πρόσφατη σύλληψη από την Ασφάλεια του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης καταγγέλλει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και τονίζει:

«Προσπαθούν κυβέρνηση, μηχανισμοί να παρεμποδίσουν την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης. Να βάλουν εμπόδια στο ταξικό εργατικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ. Τους διαμηνύουμε ότι δεν τρομοκρατούμαστε. Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε τη μάχη. Αντίσταση και αντεπίθεση. Για να καταδικαστούν τα μέτρα που κάνουν κόλαση τη ζωή της τάξης μας. Για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική. Να φύγει η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ