ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μεθαύριο ξεκινούν 48ωρες απεργίες

Ενάντια στην πολιτική που προωθεί την ανασφάλιστη δουλειά στα πλοία και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα

Ο αγώνας που δίνουν οι ναυτεργάτες αφορά όλο το λαό (φωτ. από κινητοποίηση του Δεκέμβρη)
Ο αγώνας που δίνουν οι ναυτεργάτες αφορά όλο το λαό (φωτ. από κινητοποίηση του Δεκέμβρη)
Στους ντόκους κατεβαίνουν από μεθαύριο, Δευτέρα 19 Μάρτη, οι ναυτεργάτες με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, για να αποκρούσουν την πολιτική που προωθεί τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία στα πλοία, την πολιτική που παραδίνοντας την ακτοπλοΐα και γενικά τις θαλάσσιες συγκοινωνίες στους εφοπλιστές θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Η απεργία αποφασίστηκε χτες το πρωί στην έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ. Είναι απόφαση που επιβλήθηκε από την αγωνιστική διάθεση που εκφράζεται από τους ναυτεργάτες στα καράβια και τη δυναμική παρέμβαση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων.

Στις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του Οίκου Ναύτου, του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και του ΝΑΤ, καθώς δέχονται εξίσου συντριπτικό χτύπημα.

Ναυτεργάτες και υπάλληλοι αγωνίζονται για να αποτρέψουν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη σύνθλιψη της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης μέσω της ένταξης του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ από την 1η Απρίλη, το κλείσιμο του ΓΕΝΕ και την ένταξή του στον ΟΑΕΔ, την ένταξη του ΝΑΤ στο υπουργείο Εργασίας, ενώ ήδη λεηλατούνται τα αποθεματικά του, όπως και τα αποθεματικά του Ειδικού Λογαριασμού Επιδομάτων Ναυτεργατών (ΕΛΟΕΝ). Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την πρώτη δήλωση της Α. Διαμαντοπούλου ως υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε μία βδομάδα θα «έχει λήξει» η υπόθεση της άρσης του καμποτάζ με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το θαλάσσιο τουρισμό. Οπου άρση του καμποτάζ, σημαίνει πλοία με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί στην κρουαζιέρα, και έρχεται η σειρά των ακτοπλοϊκών πλοίων, δίνοντας το «ελεύθερο» στους εφοπλιστές να πετάξουν καταρχήν έξω από τα πλοία τους ναυτεργάτες των γενικών υπηρεσιών (θαλαμηπόλους, μάγειρες κ.ά.) και να τους αντικαταστήσουν με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα, πλήττοντας και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωή στη θάλασσα. Φυσικά, η άρση του καμποτάζ στην ακτοπλοΐα αφορά και στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, καθώς οι εφοπλιστές θα δρομολογούν τα πλοία όποτε και για όπου τους συμφέρει.

Σε ανακοίνωσή τους ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), ΠΕΣ ΝΑΤ τονίζουν: «Στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε εμείς, τα παιδιά μας, η τάξη μας, από εφοπλιστές - κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ενωση - τρόικα, ένας είναι ο δρόμος για να την αντιμετωπίσουμε, της οργάνωσης και ανάπτυξης της ταξικής πάλης, του απεργιακού αγώνα για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η απαγόρευση των διαδηλώσεων δε θα περάσει!

Σε χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ καταγγέλλει την προώθηση αντιδραστικού νομοσχεδίου για την απαγόρευση διαδηλώσεων και το χτύπημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με πρόσχημα την εκρηκτική κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας. Συντονισμένα η μαύρη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με το αντιδραστικό ΛΑ.Ο.Σ., την Μπακογιάννη, το ακροδεξιό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, με τη συνδρομή των ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών, στοχοποιούν τις διαδηλώσεις, την ταξική πάλη, το λαό που αγωνίζεται.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) πρωτοστατεί σε αυτή την άθλια συκοφάντηση των λαϊκών αγώνων. Ο ίδιος έχει βαριές ευθύνες για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας γιατί υπηρέτησε και υπηρετεί την πολιτική των κυβερνήσεων που δημιούργησαν αφόρητες συνθήκες ζωής και εργασίας για τους κατοίκους του κέντρου. Η υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας είναι βολική για το σύστημα, την αξιοποιεί για τους συνολικότερους σχεδιασμούς χτυπήματος του λαού.

Κανένας εργαζόμενος να μην αποπροσανατολιστεί από τους υπεύθυνους των προβλημάτων του. Να μη δεχτεί να του κλείσουν το στόμα, να του αφαιρέσουν το δικαίωμα να διαδηλώνει. Η στάση των κομμάτων απέναντι σε αυτό το ζήτημα να γίνει κριτήριο πολιτικής επιλογής.

Οι εργαζόμενοι στο κέντρο της Αθήνας να σκεφτούν: Οι διαδηλώσεις φταίνε για την ανεργία, για το κλείσιμο επιχειρήσεων, για την εγκληματικότητα, το εμπόριο ναρκωτικών, την πορνεία στο κέντρο της Αθήνας και στην ευρύτερη περιοχή;

Οι εργαζόμενοι και ο φτωχός λαός να καταδικάσουν και να απομονώσουν τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας, τις διάφορες συμμορίες που πουλάνε δήθεν προστασία. Συγκροτούνται με την ανοχή και την προβολή του αστικού κράτους για να χτυπήσουν τον αγωνιζόμενο λαό. Να σκεφτούν ότι αυτές οι ομάδες στάθηκαν απέναντί τους όταν διεκδίκησαν καλύτερο μισθό, βρέθηκαν στο πλευρό των βιομηχάνων ενάντια στον αγώνα των χαλυβουργών, έπαιξαν το ρόλο του προβοκάτορα στις εργατικές κινητοποιήσεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους να παλέψουν με τα σωματεία τους, τους συλλόγους, τους φορείς της νεολαίας, με τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές ενάντια στην πολιτική που χρεοκοπεί το λαό και στηρίζει τους καπιταλιστές. Ελληνες και μετανάστες να πάρουν κοινή θέση και να οργανώσουν κοινή πάλη απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής της Αθήνας που έχουν την πρώτη ευθύνη. Να διεκδικήσουν οργανωμένα και αποφασιστικά τη λήψη άμεσων μέτρων για το κέντρο της Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι να τιμωρήσουν σκληρά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ με την πάλη και την ψήφο τους για όσα βάρβαρα έκαναν εναντίον τους και για τα χειρότερα που φέρνουν, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ».

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Νέα συνέλευση σήμερα των εργατών

Η κυβέρνηση τους καλεί να σταματήσουν τον αγώνα και να δεχτούν να δουλεύουν σαν σκλάβοι

Την τεράστια σημασία που έχει ο αγώνας των χαλυβουργών, ο οποίος ξεμπροστιάζει τους υπηρέτες των μεγαλοεργοδοτών και συμβάλλει αποφασιστικά στον αγωνιστικό συντονισμό όλης της εργατικής τάξης ενάντια στην εξαθλίωσή της, επιβεβαίωσε η νέα χτεσινή συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη το σωματείο εργαζομένων και μέλη των Επιτροπών απολυμένων και γυναικών.

Οι απεργοί χαλυβουργοί με παράσταση διαμαρτυρίας απαίτησαν από τον υπουργό σειρά αιτημάτων για ουσιαστική στήριξη των οικογενειών τους όταν την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δίνει συνεχώς προνόμια στην εργοδοσία. Από την πλευρά του ο υπουργός το μόνο που είπε καθαρά και μάλιστα επανέλαβε αρκετές φορές μπροστά στους απολυμένους ήταν να σπάσουν την απεργία και να επιστρέψουν στο εργοστάσιο, δηλαδή να πάνε να δουλέψουν σαν σκλάβοι. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός ανακοίνωνε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα προκαλέσει κυβερνητική σύσκεψη για την απεργία των χαλυβουργών, την Τετάρτη διακομματική επιτροπή και την Πέμπτη θα ενημερώσει το σωματείο για τα αποτελέσματα. Επιπλέον, αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα που του τέθηκαν και συγκεκριμένα: Κάλυψη ενσήμων από το υπουργείο για όλες τις ημέρες της απεργίας, παρέμβαση για τους πρόσφατους 13 απολυμένους που ο ΟΑΕΔ δηλώνει ότι δικαιούνται μόνο 8 μήνες το τσεκουρεμένο επίδομα ανεργίας. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση, πάγωμα δανείων, ενώ κατήγγειλαν ότι η εργοδοσία δεν έχει κολλήσει τα ένσημα του δώρου των Χριστουγέννων. Αιτήματα που όπως είπαν οι χαλυβουργοί αν ικανοποιηθούν θα αποτελέσουν και ουσιαστική πίεση της κυβέρνησης προς την εργοδοσία.

Οι απεργοί πάντως δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τον περήφανο αγώνα που δίνουν και σήμερα προχωρούν σε νέα Γενική Συνέλευση στις 12 το μεσημέρι για να αποφασίσουν την εξέλιξη του αγώνα τους.

Τώρα τα θυμήθηκαν τα νησιά..;

Επιασαν δουλειά τα παπαγαλάκια των εφοπλιστών με το που ανακοινώθηκε η απεργία των ναυτεργατών. Ετσι, τα αστικά ραδιόφωνα «θυμήθηκαν» χτες τα νησιά «που θα την πληρώσουν» - όπως έλεγαν και ξαναέλεγαν. Στο ίδιο μήκος κύματος, η «Δημοκρατική Συμμαχία» τονίζει πως τα ναυτεργατικά σωματεία πρέπει «να λειτουργήσουν με σύνεση και υπευθυνότητα, απέναντι στους χιλιάδες παραγωγούς των νησιών και κυρίως της Κρήτης, που θα δουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται μέσα στα φορτηγά». Αλήθεια, τώρα θυμήθηκαν όλοι τους νησιώτες; Οταν τα νησιά μένουν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση για μέρες ολόκληρες, γιατί δεν τα θυμούνται; Οταν κι αυτά ακόμα τα ανεπαρκή δρομολόγια οι εφοπλιστές απειλούν να τα μειώσουν εκβιάζοντας για να τσεπώνουν προκλητικές επιδοτήσεις, γιατί δεν τους θυμούνται; Γιατί πολύ απλά, όσοι πετούν λάσπη στους αγώνες των ναυτεργατών, όχι μόνο δε νοιάζονται για τους νησιώτες, αλλά και κάνουν ό,τι μπορούν για να μη θιγούν οι εφοπλιστές. Γι' αυτό και πασχίζουν να εμποδίσουν τον ενωμένο αγώνα ναυτεργατών - νησιωτών για ακτοπλοΐα στην υπηρεσία του λαού.

ΠΑΜΕ
Παράσταση στο Δήμο της Αθήνας

Παράσταση διαμαρτυρίας στη δημοτική αρχή της Αθήνας πραγματοποιούν το ΠΑΜΕ και συνδικάτα της Αθήνας μεθαύριο Δευτέρα 1 μ.μ., καταγγέλλοντας τα σχέδια που προωθούνται ενάντια στις κινητοποιήσεις και για την καταστολή τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ