ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
«Τσάκισαν» και τη νέα επιχείρηση τρομοκρατίας

Συγκυβέρνηση και εργοδοσία προσπάθησαν με δυνάμεις καταστολής και εισαγγελείς να ανακόψουν τον αγώνα ενάντια στα μεροκάματα πείνας

Εργάτες από διάφορους κλάδους έσπευσαν στο πλευρό των μεταλλεργατών (φωτ.)
Εργάτες από διάφορους κλάδους έσπευσαν στο πλευρό των μεταλλεργατών (φωτ.)
Νέο σκηνικό τρομοκρατίας στήθηκε χτες μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα! Εργοδοτικές Ενώσεις και συγκυβέρνηση από τα χαράματα είχαν μετατρέψει το χώρο μέσα από την πύλη της Ζώνης, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης δυνάμεων καταστολής, ενώ το «σκηνικό» συμπλήρωσε στη συνέχεια και η παρουσία εισαγγελέα! Στόχος τους, να ανακοπούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που συνεχίζουν οι εργαζόμενοι σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν υπογράψει την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να περάσουν οι ατομικές συμβάσεις με σπασμένα μεροκάματα πείνας, να συντριβούν ταυτόχρονα δικαιώματα δεκαετιών που αφορούν μέχρι και τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, τα οποία οι εργαζόμενοι της Ζώνης έχουν ακριβοπληρώσει μετρώντας ακόμα μέχρι και νεκρούς.

Από την περασμένη Τετάρτη, οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στα ταξικά τους σωματεία, έχουν επικεντρώσει την απεργιακή μάχη στην εργολαβική επιχείρηση Καλαμπόκα. Είναι μία από τις ελάχιστες επιχειρήσεις που αρνείται να υπογράψει τη Συλλογική Σύμβαση, η οποία έχει αναλάβει τμήμα των εργασιών στο δεξαμενόπλοιο «AGEAN BRIGE I».

Η παράταξη ισχυρών δυνάμεων καταστολής στη Ζώνη, εικόνα που αντίκρισαν οι εργαζόμενοι όταν έφτασαν τα ξημερώματα στην πύλη, δε στάθηκε ικανή να κάμψει την αποφασιστικότητά τους. Οι απεργοί (και της συγκεκριμένης εταιρείας) έμειναν ακλόνητοι στις θέσεις τους, μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, εργαζόμενους και ανέργους της Ζώνης μαζί με τις διοικήσεις των σωματείων τους, περιφρουρώντας σταθερά την απεργία και σταπατσάροντας όλη την τρομοκρατική επιχείρηση του μαύρου μετώπου.

Παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, ακόμα και όταν ο διοικητής του Λιμεναρχείου Περάματος, τους «έπιασε» προσωπικά να τους ρωτήσει αν θέλουν να πάνε για δουλειά! «Είμαι τόσα χρόνια στο λιμάνι. Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα μπω μπροστά να χτυπήσουν οι λιμενικοί τους συναδέλφους μου που αγωνίζονται για μένα». «Εμείς δεν θα πάμε ενάντια στο Συνδικάτο μας. Απεργούμε»! έλεγαν απεργοί.

Δεν έκαναν πίσω ούτε όταν η εισαγγελέας που ήρθε στη συνέχεια στη Ζώνη και συγκεκριμένα στο τοπικό λιμεναρχείο, με σκοπό να κλιμακωθεί το κλίμα τρομοκρατίας, απαίτησε να παρουσιαστούν μπροστά της οι εργαζόμενοι της επιχείρησης για να δηλώσουν αν απεργούν! Ενώ η ενέργεια αυτή προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση όλων των συγκεντρωμένων.

Για όλη αυτή την κατάσταση που «στήθηκε» χτες στη Ζώνη, έγινε τηλεφωνικό διάβημα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, Θανάση Παφίλη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη. Το ΚΚΕ έκανε διάβημα διαμαρτυρίας και στο Λιμεναρχείο Περάματος αλλά και στην εισαγγελέα που ήρθε στη Ζώνη.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης μιλώντας στους εργαζόμενους, αφού ξεκαθάρισε ότι: «Σύγχρονους σκλάβους του 21ου αιώνα δεν θα μας κάνουν», επισήμανε ότι η απεργία συνεχίζεται και συνέχισε: «η μάχη είναι στην έδρα μας, μέσα στο χώρο δουλειάς μας και είναι μάχη ταξική. Ηδη οι εργοδότες και η κυβέρνησή τους έχουν προσκρούσει πάνω στο τείχος της αποφασιστικότητάς μας. Νομίζουν ότι με τις δυνάμεις καταστολής θα εφαρμόσουν τα αντεργατικά μέτρα, την κατάργηση των ΣΣΕ. Την απάντησή μας ήδη την έχουμε δώσει. Οργάνωση, αγώνας, ανυπακοή, ετοιμάζουμε την αντεπίθεσή μας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Στο πλευρό των εργατών βρέθηκαν απ' την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, αλλά και δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της Λαϊκής Επιτροπής Περάματος, ναυτεργατικά σωματεία κ.ά. Αντίστοιχη προσπάθεια τρομοκράτησης έγινε και στα τέλη του Φλεβάρη. Η οποία, όχι μόνο δεν πέρασε, αλλά επίσης αποκρούστηκε παλικαρίσια από τους απεργούς. Λίγες μέρες μετά υπογράφτηκε η ανανέωση της Σύμβασης με την πλειοψηφία των εργοδοτών, κατοχυρώνοντας μεροκάματα που (μεικτά) ξεκινούν από 78,75 ευρώ.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Στο εκατομμύριο οι άνεργοι και το Φλεβάρη

Τα 956.041 άτομα έφτασαν οι άνεργοι τον Φλεβάρη του 2012, αυξημένοι κατά 117.401 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 (838.640), σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία του ΟΑΕΔ. Σημειώνεται ότι ο ΟΑΕΔ από το σύνολο των ανέργων (956.041) εμφανίζει ως άνεργους τους 770.369, καθώς τους υπόλοιπους 185.672 τους χαρακτηρίζει ως «μη αναζητούντες εργασία».

Από το σύνολο των ανέργων (956.041) επιδοτούνται μόλις τα 283.027 άτομα. Στην Περιφέρεια Αττικής, αναλογεί το 35,07% των ανέργων και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 19,85%. Επίσης, από το σύνολο των ανέργων το 40,02% (308.313) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για 12 και πλέον μήνες. Σύμφωνα με την ηλικία στην ομάδα 30 - 54 ετών ανήκει το 63,16% από το σύνολο των ανέργων και το 27,12% στην ηλιακή ομάδα κάτω των 30 ετών.

«ΚΑΤΣΕΛΗΣ»
Πετυχημένη η χτεσινή απεργία

Με μεγάλη επιτυχία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της αρτοβιομηχανίας «ΚΑΤΣΕΛΗΣ», στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που είχαν αποφασίσει, περιφρουρώντας οι ίδιοι το εργοστάσιό τους. Κύριο αίτημα των εργαζομένων είναι να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα, περίπου δύο μηνών (από τα μέσα Γενάρη) που τους χρωστάει η εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι, δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, με νέες απεργίες, σε περίπτωση που μέχρι την Τετάρτη - μέρα συνάντησης με την εργοδοσία - δεν έχουν εξοφληθεί. Να σημειωθεί πως η ίδια η εργοδοσία είχε δεσμευθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών, το οποίο είχε συμφωνήσει εγγράφως με τους εργαζομένους, μετά την 9ήμερη απεργία που είχαν πραγματοποιήσει στα μέσα Νοέμβρη. Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η οποία και συμπαραστέκεται στον αγώνα τους.

«ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΕΒΕ»
Απεργούν πάνω από 40 μέρες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε κατάστημα της επιχείρησης στο κέντρο της αγοράς του Ηρακλείου Κρήτης, πραγματοποίησαν προχτές εργαζόμενοι της «ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΕΒΕ», που βρίσκονται εδώ και 40 μέρες σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, οι οποίοι νωρίτερα είχαν πάρει μέρος στην κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ για την ασφάλιση, στον ΟΑΕΕ.

Τα μέλη της ΠΑΣΕΒΕ εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους και διατράνωσαν τη σημασία και την ανάγκη να σφυρηλατηθεί το ενιαίο μέτωπο εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για μια άλλη πολιτική, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και μονοπωλίων.

Σύσκεψη στη Λάρισα

Σύσκεψη εργατικών σωματείων και των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων της αγροτιάς και των ΕΒΕ, για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων από κοινού και με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς αγρότες που είναι θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, συγκαλεί την Πέμπτη 22 Μάρτη 2012, στις 7 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Κρύβουν την επίσημη λεηλασία

Σόου μεγάλων διαστάσεων έχει στηθεί αυτές τις μέρες από το υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του ΙΚΑ, συνεπικουρούμενοι από τα αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αντικείμενο του θεάματος η μαφία που λεηλατεί το ΙΚΑ προκαλώντας ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ώρα, εμβόλιμα δημοσιεύματα αναφέρουν ποιες ομάδες από τους ασφαλισμένους γλιτώνουν από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή πόσο ... ευεργετική είναι για τα οικονομικά των Ταμείων η λεγόμενη «περιστολή» της φαρμακευτικής δαπάνης. Πώς συνδυάζονται και τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά;

Η κυβέρνηση και οι μπιστικοί της αποσιωπούν ότι η μαφία αυτή κι άλλες τόσες παραπέμπουν στη διαφθορά, εγγενές χαρακτηριστικό του καπιταλισμού. Από την άλλη, όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις φέρουν ακέραια την ευθύνη για την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών, αφήνοντας εντελώς ελεύθερο το πεδίο δράσης στους αετονύχηδες. Ομως, το κυριότερο είναι πως οι κυβερνήσεις και οι κεφαλαιοκράτες έχουν προκαλέσει ζημιά απείρως μεγαλύτερη καταληστεύοντας -και με τη βούλα του νόμου- όχι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αλλά πολλές δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ από την περιουσία των Ταμείων. Για παράδειγμα:

  • Για το ΙΚΑ μόνο οι βεβαιωμένες εργοδοτικές οφειλές φθάνουν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Η εισφοροδιαφυγή σε ετήσια βάση ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τα 30 δισεκατομμύρια σε δέκα χρόνια.

Και αυτά τα ποσά αποτελούν μόλις ένα τμήμα της συνεχούς λεηλασίας. Και βέβαια δεν είναι διόλου τυχαίο ότι κάθε αναφορά στη μαφία συνοδεύεται από την πιθανότητα για νέα μείωση των συντάξεων. Να πώς δένει το γλυκό!

Σύσσωμα τα όργανα τις αστικής τάξης ψιθυρίζουν στις συνειδήσεις της εργατικής τάξης: «Θα γίνουν μειώσεις και για αυτές φταίνε τα λαμόγια που τα τρώγανε. Μην τιμωρείτε λοιπόν τα αστικά κόμματα, μην αντιδράτε, μην κάνετε απεργίες. Ο,τι έγινε έγινε και οι ένοχοι έχουν πιαστεί». Και εδώ αποκτούν νόημα και στόχο τα δημοσιεύματα για το ποιοι τη γλιτώνουν. «Αν τύχει -λένε, συνεχίζοντας το ψίθυρο- και δε μας πιστεύεται και αντιδράσετε έχουμε έτοιμη κι άλλη λύση. Θα σας διαιρέσουμε. Εσένα δε σε πιάνει το ασφαλιστικό, εσύ τη γλιτώνεις μην ανησυχείς». Ομως, το «σήμερα» βοά εντελώς το αντίθετο. Το ξέρουν πολύ καλά όσοι έχουν βγει στη σύνταξη εδώ και χρόνια και βλέπουν κάθε λίγους μήνες να τους κόβουν τη σύνταξη. Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι αστοί δε θα αφήσουν τίποτα όρθιο και για να το πετύχουν καταφεύγουν στην παραπλάνηση, τη χειραγώγηση, το ψέμα. Δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουν η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της.


Χ.Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ