ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΥΣ
Να «σπάσει» η σιωπή

Την αλληλεγγύη του στους αγωνιστές εξέφρασε χτες το ταξικό κίνημα

Στο βήμα της εκδήλωσης ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα Ε.Ερέρα
Στο βήμα της εκδήλωσης ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα Ε.Ερέρα
Να σπάσουν τη σιωπή και τη λογοκρισία που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ και να διαδώσουν σε όλους τους εργαζόμενους και τους νέους στην Ελλάδα την αλήθεια για τους πέντε Κουβανούς που κρατούνται παράνομα και σε απάνθρωπες συνθήκες, κάλεσαν χτες το απόγευμα από το αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ τους εργαζόμενους της χώρας μας ο πρέσβης της Κούβας Ερμέε Ερέρα και η εκπρόσωπος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κούβας (ΓΣΕΚ), Μερσέντες Λούγκο Μπερτότ σε εκδήλωση αλληλεγγύης που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ.

Παίρνοντας πρώτη το λόγο, η εκπρόσωπος της ΓΣΕΚ ευχαρίστησε, εκ μέρους των δεκαεννιά συνδικάτων που εκπροσωπεί, το ΠΑΜΕ και όσους παρακολούθησαν τη χτεσινή εκδήλωση που υπερασπίζονται ένα δίκαιο αίτημα και αναλαμβάνουν να δώσουν φως στην αλήθεια στην υπόθεση των πέντε Κουβανών κρατουμένων. Στη συνέχεια, επισήμανε αναφορικά με τη μεγάλη καμπάνια για τις γυναίκες όλου του κόσμου, η οποία ξεκίνησε στις 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, και θα ολοκληρωθεί στις 14 Μάη ότι σε δύο από τις γυναίκες των κρατουμένων έχουν αρνηθεί έξι και εφτά φορές βίζα, έχουν να δουν τους συζύγους τους πάνω από έξι χρόνια, ενώ η κόρη ενός από τους κρατούμενους δεν έχει δει τον πατέρα της ποτέ από τη στιγμή που γεννήθηκε. «Αν αυτό δεν είναι βιασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας της οικογένειας τότε τι είναι;», είπε η Μ. Μπερτότ, καυτηριάζοντας στη συνέχεια τις δήθεν «δημοκρατικές χώρες» που επιδέχονται τέτοιες πρακτικές.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρέσβης της Κούβας, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη αναγκαιότητα οι πιο συνειδητοί εργάτες όλου του κόσμου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους τόσο προς τη σοσιαλιστική επανάσταση της Κούβας όσο και τώρα στην άδικη φυλάκιση των πέντε Κουβανών ηρώων. Οπως σημείωσε, εδώ και οχτώ χρόνια τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ κρύβουν την αλήθεια, με αποτέλεσμα ο αμερικανικός λαός να μη γνωρίζει τίποτα. Το ίδιο κάνουν και τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Σημείωσε, τέλος, ότι η καμπάνια αλληλεγγύης που διεξάγουν οι νεολαιίστικες οργανώσεις της Κούβας, θα κορυφωθεί τον Απρίλη, οπότε Οργανώσεις από όλο τον κόσμο θα επισκεφτούν την Αβάνα.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Διαδηλώσεις υποστήριξης του Ρ. Κορέα

Associated Press

ΚΙΤΟ.--

Με μαζικότατες και εξαιρετικά μαχητικές διαδηλώσεις απάντησε ο λαός του Εκουαδόρ στις προσπάθειες της ολιγαρχίας να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα, που έχει αναλάβει μόλις 60 ημέρες, χωρίς να φείδονται να οδηγήσουν τη χώρα στο χάος, προκειμένου να ανακόψουν το πρόγραμμα αλλαγών που προωθεί και παρά τις προθέσεις του Κορέα, που επαναλήφθηκαν χτες, για μια «συμφωνία» επίλυσης της κρίσης στο πλαίσιο της συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα Κίτο, αλλά και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη το Γκουαγιακίλ, όπου κύριο αίτημα ήταν η πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος για τη Συντακτική Συνέλευση, η καταδίκη των σχεδίων πρόκλησης χάους, αλλά και η απαίτηση ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Χόρχε Σεβάγιος να αποδεχτεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και να δώσει τις εντολές επανέναρξης της λειτουργίας του που έχει παραλύσει από την προηγούμενη βδομάδα.

Εύλογα, λοιπόν, οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κίτο να έχουν ως επίκεντρο το Κοινοβούλιο, όπου εντός του η ένταση δεν έχει κοπάσει καθώς ορισμένοι εκ των 57 αποπεμφθέντων εξακολουθούν να προσπαθούν να εισβάλουν αλλά και να προκαλούν ταραχές, μετατρέποντας όλη την ευρύτερη περιοχή σε πεδίο μάχης. Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο αποφάσισε την αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας των 57, γιατί αντισυνταγματικά προσπαθούσαν να εμποδίσουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα. Η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη, αφού η αντιπολίτευση έχει μικρή πλειοψηφία στο 100μελές κοινοβούλιο. Γι' αυτό και γίνονται προσπάθειες κάποιου συμβιβασμού, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Προς συνταγματική κατοχύρωση των εθνικοποιήσεων

ΛΑ ΠΑΣ.--

Με αντικείμενο την εισαγωγή στο Νέο Σύνταγμα της χώρας, του όρου που θα καθορίζει ότι οι στρατηγικοί τομείς των υδρογονανθράκων και των ορυκτών καθώς και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας αποτελούν τον εθνικό πλούτο που ανήκει στο λαό της Βολιβίας, θα συνεδριάσει προσεχώς η Συνταγματική Συνέλευση.

Την πρόταση μετέφερε εκ μέρους της κυβέρνησης του Εβο Μοράλες ο υπουργός Σχεδιασμού Γκαμπριέλ Λόσα, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία μελών της Συντακτικής Συνέλευσης, και αποτελεί κορυφαία προσπάθεια της κυβέρνησης της Βολιβίας να κατοχυρώσει και Συνταγματικά την ιδιοκτησία και κυρίως την εκμετάλλευση και νομή των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας, ώστε να αποτραπεί στο μέλλον ενδεχομένως μία ακόμη προσπάθεια κλοπής τους και παράδοσής τους στο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Γκ. Λόσα προς την αντιπροσωπεία, η προώθηση αυτού του εν λόγω άρθρου στο νέο Σύνταγμα συνιστά μέρος της διαδικασίας των αλλαγών που ήδη έχουν δρομολογηθεί με τα διατάγματα εθνικοποίησης του προέδρου Εβο Μοράλες και καθορίζεται εν πολλοίς από το γεγονός ότι οι υδρογονάνθρακες και τα ορυκτά βρίσκονται στο επίκεντρο της ανάπτυξης και των υπόλοιπων νευραλγικών τομέων της οικονομίας, όπως της βιομηχανίας και της γεωργίας, καθώς και των κοινωνικών προγραμμάτων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

ΠΟΛΩΝΙΑ
«Αναρμόδια» δηλώνει η ΕΕ

για τον αντικομμουνιστικό νόμο...

«Νίπτει τας χείρας της» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τον νέο αντιδραστικό πολωνικό νόμο, ο οποίος υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης υποχρεώνει να κάνουν δήλωση «φρονημάτων» για τη σοσιαλιστική περίοδο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Αποποιούμενη των ευθυνών της η Κομισιόν, εκφράζει τη... λύπη της, δηλώνοντας ότι δε διαθέτει δικαιοδοσία να επέμβει...

Οπως υποστήριξε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Κριστίνα Αρίγκο, «λυπούμαστε πολύ που υπήρξε αυτός ο νόμος, πρέπει να ενθαρρύνεται η συμμετοχή όλων στην αγορά εργασίας, αλλά το θέμα δεν έγκειται στη δικαιοδοσία μας»... Αλλωστε, η ευρωπαϊκή οδηγία περί διακρίσεων στην εργασία, αναφέρεται στην ηλικία, στη φυλή, στο φύλο, στην αναπηρία και στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, αλλά «δεν καλύπτει τις πολιτικές πεποιθήσεις»...

Το «κενό κοινοτικού νόμου», επομένως, που εμφανίζεται στην Ευρώπης της δημοκρατίας και της ελευθερίας της σκέψης και του λόγου, επιτρέπει τόσο στην Επιτροπή να «ποιεί την νήσσαν» σε ανάλογες περιπτώσεις, όσο νομιμοποιεί και τις αστικές κυβερνήσεις να θεσπίζουν αντικομμουνιστικούς νόμους χωρίς επιπτώσεις...

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ο γγ του ΝΑΤΟ στο «παζάρι»

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Θέση στην ευρω-ατλαντική κολυμπήθρα του «Σιλωάμ» υποσχέθηκε χτες στο Μαυροβούνιο ο γγ του ΝΑΤΟ, Ζάαπ Χόουπ ντε Σέφερ στη διάρκεια χτεσινής επίσκεψής του στην Ποντγκόριτσα. «Θα υπογράψουμε σύντομα μία συμφωνία ασφαλείας» είπε ο Σάφερ στη μαυροβουνιακή ηγεσία.

Μετά συνέστησε στους Μαυροβούνιους αξιωματούχους «να αυξήσουν τη συναίσθηση του λαού για το τι είναι το ΝΑΤΟ του 21ου αιώνα»... Που σύμφωνα με τον Σέφερ δεν είναι εκσυγχρονισμένο πολυεργαλείο ιμπεριαλισμού που το 1999 αιματοκύλησε την τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας (όπως θυμούνται οι περισσότεροι Μαυροβούνιοι που αντιτίθενται στην ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ), αλλά «ένας οργανισμός που δε μοιάζει με το ΝΑΤΟ του Ψυχρού Πολέμου». Και ο γγ του ΝΑΤΟ αποχώρησε με τη γνωστή επωδό: «Η μόνη συνταγή για διαρκή ασφάλεια και σταθερότητα της (ευρύτερης) περιοχής είναι η ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση»..



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ