ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εσβησε στα 22 του χρόνια

Σχεδόν καθημερινή τις τελευταίες μέρες η επιδρομή του Χάρου στα σύγχρονα γκέτο της εργοδοσίας

Ο μόλις 22 ετών οικοδόμος Μοχάμετ Αλιόβα, μεγάλωσε χτες τη λίστα των εργατών που τους άρπαξαν τη ζωή πριν ακόμα κάνουν ένα μεροκάματο της προκοπής. Επεσε από μεγάλο ύψος στο πλάτωμα του δρόμου, ενώ δούλευε σε νεοανεγειρόμενο κτίριο επί των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους. Ηταν μεσημέρι κοντά στις 12. Ο Μ. Αλιόβα μεταφέρθηκε με τσακισμένο το κορμί στο χειρουργείο του ΚΑΤ, όπου και εξέπνευσε. Επισήμως δεν υπάρχει εκτίμηση για το πώς έγινε ο χαμός. Οπως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις τα πορίσματα των ερευνών ή μιλάν για απροσεξία του ίδιου του εργάτη ή ρίχνουν τις ευθύνες σε μικροεργολάβους. Κανείς δεν αναφέρεται στη λογική της παραγωγικής διαδικασίας που κύριο μέλημα της είναι η γρήγορη παράδοση του έργου με το δυνατό λιγότερο κόστος, γεγονός που σημαίνει ότι η προετοιμασία για μια ασφαλή εργασία μπορεί να είναι και ελλιπής. Από την πλευρά του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας σημειώθηκε ότι θα ζητηθεί να γίνει έρευνα προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια και πρώτα από όλα να διερευνηθεί αν η εταιρία που έχει αναλάβει το έργο είχε φροντίσει να λάβει τα σωστά μέτρα ασφάλειας.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΕΡΓΑΤΩΝ
Η ΓΕΝΟΠ διατύπωσε τους όρους!

Από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ διατυπώθηκαν οι όροι που διέπουν την ενοικίαση των εργαζομένων της ΔΕΗ στην Ανώνυμη Εταιρία «Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΔΕΣΜΗΕ) επαναβεβαίωσε χτες η κυβέρνηση μέσω της υφυπουργού Ανάπτυξης Μιλένας Αποστολάκη, η οποία κλήθηκε να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα για το συγκεκριμένο θέμα. Με αυτή την αναφορά της, η Μ. Αποστολάκη, κατέδειξε τον αντεργατικό ρόλο που παίζει η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ, η οποία όχι μόνο αποδέχτηκε, αλλά και χειροκρότησε την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να νοικιάσει τους εργαζομένους της, οι οποίοι, κυριολεκτικώς βρίσκονται στον αέρα.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης, επιχείρησε να εμφανίσει το μαύρο άσπρο και το αντίστροφο, κάνοντας λόγο ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων που υποχρεωτικώς μεταφέρονται στο ΔΕΣΜΗΕ, είναι διασφαλισμένα! Εντούτοις η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, αφού με τη μεταφορά των συγκεκριμένων εργαζομένων στο ΔΕΣΜΗΕ, χάνονται οριστικά οι θέσεις τους στη ΔΕΗ.

«Οι εργαζόμενοι που ενοικιάζονται θεωρούνται εξαρτήματα για τη λειτουργία του δικτύου και των εγκαταστάσεων - σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ και συνέχισε - με την ενοικίαση οι εργαζόμενοι γίνονται έρμαια στις διαθέσεις δύο εργοδοτών, της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ. Καταργούνται μισθολογικές κατακτήσεις και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Γίνονται πλέον οι εργαζόμενοι υπηρέτες σε δύο αφεντικά. Επίσης θέλω να σημειώσω ότι με την παραχώρηση του δικτύου της, η ΔΕΗ χάνει και το αντικείμενό της. Οταν γυρίσουν τι θα κάνουν; Η ΔΕΗ άρχισε να λέει ότι από 32.000 που είναι το προσωπικό της, οι 8.000 περισσεύουν. Τι θα γίνουν αυτοί οι εργαζόμενοι.

Καταλήγοντας ο Τ. Τσιόγκας, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ούτε οι τσοπάνηδες δε νοικιάζουν τα πρόβατά τους, αλλά τα πουλάνε. Σήμερα το επίσημο κράτος νοικιάζει εργαζόμενους γυρίζοντας πίσω στον μεσαίωνα τις εργασιακές σχέσεις. Εάν θέλετε να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε δούλους. Δεν έχετε αυτό το δικαίωμα»!

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΕΒΕ
«Λύση εδώ και τώρα»

Την υποστήριξη του ΚΚΕ εξέφρασε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος, σε αντιπροσωπεία των συμβασιούχων

Από τη συνάντηση στα γραφεία του ΚΚΕ
Από τη συνάντηση στα γραφεία του ΚΚΕ
Τη δέσμευση ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει τον αγώνα των συμβασιούχων του ΤΕΒΕ για σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην αντιπροσωπεία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους χτες το πρωί.

Οι συμβασιούχοι που συγκεντρώνονται καθημερινά έξω από τα γραφεία της διοίκησης του ΤΕΒΕ, έχουν ξεκινήσει σειρά συναντήσεων με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ζητώντας να δεσμευτούν πάνω στο αίτημά τους για μονιμοποίηση. Στο μεταξύ «αυτοεξορισμένοι» συνεχίζουν να βρίσκονται από την Τετάρτη, δέκα εργαζόμενοι ενώ τη Δευτέρα θα μεταφερθούν εκεί άλλοι δέκα συνάδελφοί τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι περίπου 150 συμβασιούχοι μετά από 10 χρόνια εργασίας καλύπτοντας πάγιες ανάγκες υπό το καθεστώς της πολιτικής ομηρίας που τους διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο καθώς ο νόμος 2689/2000 για την τακτοποίηση των εκτάκτων του δημοσίου, τους εξαιρεί με αιτιολογικό, ότι δεν είχαν 24 μήνες προϋπηρεσίας λόγω ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει. Αποτέλεσμα, όλα τα τελευταία χρόνια εργασίας που έχουν, να μη θεωρούνται ως προϋπηρεσία καθώς δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα τα ασφαλιστικά μέτρα.

Οι συμβασιούχοι μετά τη συνάντηση, ευχαρίστησαν το ΚΚΕ για τη στήριξη και σημείωσαν ότι θα αγωνιστούν μέχρι να δικαιωθούν. Επισήμαναν ακόμα στην Αλ. Παπαρήγα, ότι έχουν φτάσει σε απόγνωση καθώς μετά από δέκα χρόνια δουλιάς πετιούνται στο δρόμο όταν και η ίδια η υπηρεσία τους δηλώνει ότι τους έχει ανάγκη. Κατήγγειλαν ακόμα, την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση, να στραφεί η κοινή γνώμη εναντίον τους. Ανέφεραν όμως και τη συμπαράσταση που βρήκαν από δύο μέλη της Επιτροπής Μακρονησιωτών, που ζήτησαν να πάνε και πάλι στον τόπο εξορίας τους και να συμπαρασταθούν στους δέκα εργαζόμενους.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα, ο αγώνας των συμβασιούχων είναι απόλυτα δίκαιος. «Απόδειξη, σημείωσε, ότι και η ίδια η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΤΕΒΕ προσπαθούν και αναζητούν προσχήματα νομικού τύπου για να απαντήσουν στο ζήτημα ενώ αναγκάζονται να διαβεβαιώσουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο. Επομένως, αν όντως, το πιστεύουν, μπορούν να δώσουν λύση εδώ και τώρα, δίνοντας διέξοδο για μόνιμη δουλιά στους ανθρώπους αυτούς χωρίς να τους μετατρέπουν σε ομήρους».

«Εξάλλου, οι άνθρωποι κάνουν τους νόμους οι οποίοι ψηφίζονται στο Κοινοβούλιο. Αφού λοιπόν υπάρχει μια τέτοια ευαίσθητη στάση σ' αυτό το πρόβλημα κάτω από την πίεση των ίδιων των εργαζομένων, δε μένει παρά η πραγματική και αδιαμφισβήτητη λύση του ζητήματος, να επιστρέψουν στη δουλιά τους, με πλήρη δικαιώματα», επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα.

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση ως και η ΟΜΥΛΕ

Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο Πειραιάς, παύει να αποτελεί τομέα στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας. Παύει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα εθνικής άμυνας, καθώς η παράδοσή του σε τεμάχια στους ιδιώτες και εφοπλιστές, που θα εξυπηρετούν τα δικά τους και μόνο συμφέροντα, χωρίς να ελέγχονται από κανέναν, έχει ήδη αποφασιστεί και προχωρά. Ο τρόπος παράδοσης του λιμανιού στους ιδιώτες θα αποτελέσει «οδηγό» και για τα υπόλοιπα λιμάνια.

Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, με μια ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), κάτω από την πίεση και αγανάκτηση των εργαζομένων στο λιμάνι για το πού οδηγείται το πράγμα, διαπιστώνει ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και μόνον αυτά. «Το επιχειρησιακό σχέδιο - σημειώνεται - το οποίο κατέθεσε (κατά παραγγελία) η μελετητική εταιρία και υιοθετήθηκε από το ΔΣ του ΟΛΠ, δεν οδηγεί στην ανάπτυξη του Οργανισμού, αλλά στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων».

Ηδη, όπως αναφέρεται, αποφασίστηκε η συνεκμετάλλευση του προβλήτα Νο ΙΙΙ με ιδιώτη. Το επιχείρημα που κατατέθηκε από τη μεριά της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΟΛΠ γι' αυτήν την απόφαση είναι ότι υπάρχει κίνδυνος να γίνει επένδυση και να «μας μείνει αμανάτι ο προβλήτας»!

Η ΟΜΥΛΕ τονίζει ότι ένα τέρμιναλ (σταθμός εμπορευματοκιβωτίων) με ιδιώτη δίπλα στο υπάρχον σημαίνει ότι ο ΟΛΠ βάζει έναν ανταγωνιστή μέσα στην ίδια του την επιχείρηση, ο οποίος βέβαια δε θα σέβεται κανέναν κανονισμό, καμία κατοχυρωμένη εργασιακή σχέση και Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που απορρέει από το θεσμικό πλαίσιο του ΟΛΠ. «Ξεχνούν - σημειώνεται - ότι ο ανταγωνισμός δεν είναι αυτοσκοπός». Η διοίκηση του Οργανισμού, αναφέρει επίσης, στα πάντα βλέπει τη συμμετοχή ιδιώτη(προβλήτες, ξενοδοχεία, πάρκινγκ, κρουαζιερόπλοια κλπ.). Αναθέτει πληθώρα πολυδάπανων, κατευθυνόμενων, ατεκμηρίωτων μελετών για να δικαιολογηθούν τα σχέδιά της».

Η ΟΜΥΛΕ καταλήγει, προειδοποιώντας, ότι αν δεν υπάρξει θεαματικός επαναπροσδιορισμός της κατάστασης, θα απαντήσει με αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Συνδικαλιστές της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υπαλλήλων Λιμανιών υπογραμμίζουν ότι αυτό που σήμερα απαιτείται, πέρα από τις διαπιστώσεις για το πού οδηγείται η κατάσταση, είναι η συσπείρωση όλων των εργαζομένων, των εμπλεκομένων με το λιμάνι, όλου του Πειραιά σε ένα μέτωπο που αγωνιστικά και αποφασιστικά θα ανατρέψει τα σχέδια διάλυσης του λιμανιού.

Περιοδεία στο λιμάνι

Περιοδεία στο λιμάνι του Πειραιά θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 19 του Μάρτη, στις 7 το πρωί, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Παττάκης.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Ψάχνουν τρόπο να μην το δώσουν

Κάθε άλλο παρά διέψευσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να απεργάζεται τρόπους, προκειμένου να αποφύγει την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δυο συζύγους που εργάζονται στο δημόσιο, αναζητώντας νομοθετική φόρμουλα. Στην Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου για τις κυβερνητικές προθέσεις σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει επίσημα θέση τις επόμενες ημέρες.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Δρυς, απέφυγε να απαντήσει στην ουσία του ερωτήματος του βουλευτή του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «μόλις προχτές» το υπουργείο πήρε στα χέρια του την απόφαση και «οφείλουμε να μελετήσουμε την απόφαση, να δούμε τις δυνατότητες τις οποίες έχει η ελληνική πολιτεία και βεβαίως να ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας»!

Η στάση του υφυπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σκυλλάκου, που έκανε λόγο για «υποβάθμιση του Κοινοβουλίου», αφού αποφεύγει να απαντήσει η κυβέρνηση. Τόνισε δε πως «η ουσία της απόφασης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου είναι ότι πρέπει το επίδομα να το πάρουν και οι δυο σύζυγοι». Επισήμανε δε ότι το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι το αν η κυβέρνηση θα δώσει αναδρομικά το επίδομα. «Θα τα δώσει με δόσεις -και άτοκα μάλιστα- σε πέντε δέκα χρόνια για να μειωθούν και άλλο οι απώλειες που έχουν οι εργαζόμενοι;», ρώτησε ο Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνοντας ότι τον τελευταίο καιρό έχουν διαρρεύσει αρκετά σενάρια προκειμένου η κυβέρνηση να αποφύγει την υποχρέωσή της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ