ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τραγούδια που δεν θα άκουγες ποτέ... »

Μια δυνατή συναυλία από την ΚΝΕ ενάντια στις προσπάθειες φίμωσης του προοδευτικού καλλιτεχνικού έργου

«Τραγούδια που δεν θα άκουγες ποτέ...» αν περάσει ο «τρομονόμος» και επιβληθεί η λογοκρισία στην Τέχνη, «τραγούδια που δεν θα άκουγες ποτέ...» αν ήταν στο χέρι της αστικής τάξης, τραγούδια που τα συστατικά τους στοχεύουν στη λαϊκή αφύπνιση, που έχουν στραμμένο το βλέμμα στην κοινωνία χωρίς να φορούν παραμορφωτικά γυαλιά, ήταν αυτά που ακούσαμε στη χτεσινή συναυλία της ΚΝΕ, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες καλλιτέχνες, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους χιλιάδες ανθρώπους του Πολιτισμού που αντιπαλεύουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια φίμωσης του προοδευτικού καλλιτεχνικού έργου η οποία επιχειρείται με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ και όχι μόνο.

Την εκδήλωση άνοιξε η Κατερίνα Στύλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ, ευχαριστώντας όλους τους καλλιτέχνες που σε σύντομο χρονικό διάστημα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Οργάνωσης και σημειώνοντας ότι ενώνουν «τις φωνές τους για να καταδικαστεί η αντιδραστική Οδηγία της ΕΕ, η οποία με τα γνωστά προσχήματα, με τις έννοιες - λάστιχο για «υποκίνηση της βίας και του μίσους» και με την επικίνδυνη συζήτηση για «καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης», στοχεύει στη φίμωση κάθε ριζοσπαστικού και προοδευτικού έργου.

«Είναι καθαρό ότι κανένας ελιγμός και καμία αναδίπλωση της κυβέρνησης δεν μπορεί να κρύψει την ουσία αυτών των ρυθμίσεων. Αυτά τα αντιδραστικά νομοθετήματα της ΕΕ και των κυβερνήσεών της δεν στοχεύουν μόνο στη λογοκρισία, αλλά συγκαλύπτουν την πραγματική βία που ασκείται σε βάρος των λαών, δηλαδή την εκμετάλλευση, την κοινωνική αδικία, τους πολέμους, την προσφυγιά, την εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών, την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η Τέχνη όμως δεν φιμώνεται! Το "Bella Ciao", ο "Επιτάφιος" του Γιάννη Ρίτσου, "Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου" του Κώστα Βάρναλη και άλλα αριστουργήματα, μερικά από τα οποία θα ακουστούν στη σημερινή συναυλία, αλλά και σύγχρονα κομμάτια με κοινωνικό και ανατρεπτικό στίχο, δεν μπορεί να σβηστούν και να απαγορευτούν από τη συνείδηση και την καρδιά της νέας γενιάς».

«Καλούμε όλους τους νέους και τις νέες να μην το επιτρέψουν. Καλούμε κάθε προοδευτικό άνθρωπο να δώσει τη μάχη μαζί μας», κατέληξε η Κ. Στύλου.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στα βίντεο των καλλιτεχνών, στους στίχους και τη μουσική σπουδαίων και καταξιωμένων, αλλά και νεότερων δημιουργών, σε ένα μελωδικό ταξίδι - κάλεσμα αντίστασης. Η συναυλία έκλεισε συμβολικά με δύο τραγούδια των συγκροτημάτων «Υπεραστικοί» και «Κοινοί Θνητοί», που το προηγούμενο διάστημα υπέστησαν λογοκρισία από το YouTube.

Στη συναυλία συμμετείχαν οι καλλιτέχνες (αλφαβητικά): Ανδρουλιδάκης Μανόλης, Αντωνοπούλου Ρίτα, Βαρούχα Μάγδα, Brak, Γισδάκης Βασίλης, Γλυκερία, Δρογώσης Στάθης, Demon Fox, Ζωγράφος, Ghetto Rock, Κανέλλος Δημήτρης, Καράκογλου Πολυξένη, Καρέλλας Θοδωρής, «Κίτρινα Ποδήλατα», «Κοινοί Θνητοί», Λούντζη Μαριλίζα, Μαγαλιός Στέλιος (Sober on Tuxedos), Μαλακατές Περικλής, Μπάσης Δημήτρης, Μπούσαλης Πάνος, Παπαδόπουλος Θύμιος, Παπαζαχαριάκης Γιάννης, Παπακωνσταντίνου Βασίλης, Παπαναστασάτος Παύλος, Πασχαλίδης Μίλτος, Retro, Σινάνης Γιάννης, Σβώκος - Χατζηκυριάκος Κώστας, Στρατηγού Ασπασία, «Το Σφάλμα», Τριανταφυλλίδης Κώστας, Urban Pulse, «Υπεραστικοί», Φρανκ, Χουλιαράς Θανάσης (KollektivΑ).

Δράσεις καταδίκης του «τρομονόμου» στην Τέχνη

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Την κατάργηση του άρθρου 8 του «νομοσχεδίου Λιβάνιου» και την απόσυρση όλων των διατάξεων που είναι σε ισχύ και επιβάλλουν «τρομονόμο» και λογοκρισία στην Τέχνη, απαίτησαν με κινητοποιήσεις και δράσεις τους, χτες, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού, σωματεία από τον χώρο του Πολιτισμού.

Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο, που συζητιέται στην Ολομέλεια της Βουλής, περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες στοχοποιούνται έργα τέχνης που διακινούνται μέσα από υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, εφόσον «εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας», βάζοντας επί της ουσίας στο στόχαστρο έργα με κοινωνικό και ριζοσπαστικό περιεχόμενο.

Παρά την ασταμάτητη χιονόπτωση, παρέμβαση χτες το μεσημέρι στο Σύνταγμα έκανε αντιπροσωπεία από σωματεία εργαζομένων στο Θέαμα και το Ακρόαμα, με το πανό του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) να προτάσσει τον στίχο του Μπ. Μπεχτ: «Γιατί να λέμε βίαια τα νερά ενός ποταμού και όχι τις όχθες που τα περιορίζουν». Την παράσταση έκλεψε και ο χιονάνθρωπος που έφτιαξαν οι εκπρόσωποι των σωματείων και του κρέμασαν την πικέτα «μέχρι και οι χιονάνθρωποι διαδηλώνουν»... για να συμβολίζουν την πάνδημη καταδίκη του «τρομονόμου» στην Τέχνη.

Στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

INTIME NEWS

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον «τρομονόμο» και στη λογοκρισία της Τέχνης έκανε το Παράρτημα Βόρειας Ελλάδας του ΠΜΣ στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν και άλλες πρωτοβουλίες και κινήσεις με αίτημα την κατάργηση του άρθρου 8 του «νομοσχεδίου Λιβάνιου», όπως η Πρωτοβουλία Φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ.

«Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο που έρχεται σήμερα στη Βουλή, το οποίο πρακτικά φιμώνει τους καλλιτέχνες και την Τέχνη γενικότερα. Είναι μια ευρωπαϊκή Οδηγία που έχει σκοπό και στόχο ακριβώς την Τέχνη που αντιστέκεται - όχι την εύπεπτη τέχνη - την Τέχνη και τους καλλιτέχνες που σηκώνουν ανάστημα», σημείωσε ο Κώστας Γκούβας, πρόεδρος του Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας του ΠΜΣ και πρόσθεσε πως «ήδη έχουν φυλακιστεί συνάδελφοι στο εξωτερικό από το 2018 και έρχεται να ενσωματωθεί και στο ελληνικό Δίκαιο. Θέλουμε να καταργηθεί τελείως, να μην υπάρχει σε καμιά μορφή Τέχνης καμία λογοκρισία».

Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Σταϊκόπουλος, φοιτητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ, μετέφερε την καταδίκη των φοιτητών στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενώ παράλληλα τόνισε πως οι φοιτητές των Σχολών Καλών Τεχνών και Μουσικής αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα όλο αυτό το διάστημα που οι σχολές τους παραμένουν κλειστές, καθώς βασικά μαθήματα και η τέχνη τους δεν μπορεί να διδαχθούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ»
Για τον «κώδικα δεοντολογίας» που προωθεί η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση που μετράει τις ΜΕΘ με το σταγονόμετρο, που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τη διασφάλιση της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία, που επιβάλλει την αστυνομία στα πανεπιστήμια, που απαγορεύει τις συγκεντρώσεις στο όνομα της δημόσιας υγείας, που φέρνει τη λογοκρισία και τον "τρομονόμο" στην Τέχνη, είναι η ίδια κυβέρνηση που θέλει να φροντίσει για την εξάλειψη της βίας και της τρομοκρατίας στο χώρο του θεάτρου, εισάγοντας τον κώδικα δεοντολογίας», σχολιάζει η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών», με αφορμή τον κώδικα που προωθεί η κυβέρνηση, και συνεχίζει:

«Το υπουργείο Πολιτισμού, που εδώ και ένα χρόνο κρατάει κλειστούς τους χώρους Πολιτισμού, που κρατάει κλειστές τις Δραματικές Σχολές και ταυτόχρονα δεν παίρνει κανένα μέτρο για τα δίδακτρα που πληρώνουν οι σπουδαστές, που δεν έχει εξασφαλίσει την επιβίωση της πλειονότητας των καλλιτεχνών, που αποκλείει όλο και περισσότερους ανεξάρτητους καλλιτέχνες και δημιουργούς, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει πολλά εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό σε λίγους μεγάλους επιχειρηματίες, που έφερε με νόμο την παραχώρηση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, που δεν παρεμβαίνει για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στους κρατικούς φορείς, είναι το ίδιο υπουργείο που διά στόματος κ. Γιατρομανωλάκη "ανησυχεί πολύ" για την κατάσταση και θα "καθαρίσει" το χώρο, εισάγοντας τον κώδικα δεοντολογίας....».

Η «Δημοκρατική Ενότητα» καλεί τη διοίκηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών να τοποθετηθεί αν θα συνυπογράψει με κυβέρνηση και εργοδότες έναν τέτοιο κώδικα. Και τονίζει:

«Μας προβληματίζει ότι σε αυτές τις συνθήκες η διοίκηση του ίδιου του Εθνικού Θεάτρου πιέζει και τους σπουδαστές σε αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή να τους κάνει συνυπεύθυνους για κυβερνητικούς "κανόνες" , ενώ οι ίδιοι θέλουν όντως να αλλάξει η κατάσταση και το περιβάλλον εκπαίδευσής τους.

Αυτές οι σοβαρές πλευρές, που απασχολούν τον καθένα μας, είναι πλευρές που πρέπει να καθορίσουμε οι εργαζόμενοι μόνοι μας, μέσα από τις ζωντανές διαδικασίες του Σωματείου μας, μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, καταδικάζοντας ταυτόχρονα κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει σιωπή στους χώρους δουλειάς και να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Παρατηρούμε επίσης αυτές τις μέρες ότι εκεί που οι θύτες έχουν μεγάλες οικονομικές και πολιτικές πλάτες δεν έρχονται ποτέ στο φως των τηλεοπτικών καναλιών οι υποθέσεις, αλλά υπάρχουν εκβιασμοί και η σιωπή "δεν σπάει".

Η κυβέρνηση δείχνει υποκριτικό ενδιαφέρον για τα θύματα. Ο νέος Ποινικός Κώδικας, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ διατηρεί, "ξεπλένει" το έγκλημα του βιασμού με 1 χρόνο φυλάκιση ή 1.000 ευρώ εξαγορά (!), ενώ ο "τρομονόμος" που πήγε να φέρει στην Τέχνη προβλέπει έως και 5 χρόνια φυλάκισης στον καλλιτέχνη ή ακόμα και στον χρήστη που μοιράζεται βίντεο στο διαδίκτυο!

Η προσπάθεια της κυβέρνησης και όλων αυτών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υλοποιούν αυτές τις κατευθύνσεις πρέπει να πέσει στο κενό. Ο καθένας μας, αλλά και το Σωματείο, πρέπει να πάρει θέση ξεκάθαρη απέναντι στις προσπάθειες της κυβέρνησης!

Ο μόνος τρόπος να προστατευτούμε είναι να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο, ακόμα πιο δυνατοί».

Σύσκεψη συντονισμού

Σε σύσκεψη συντονισμού καλεί αύριο, Πέμπτη, καλλιτεχνικούς φορείς και σωματεία ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, μπροστά στο διήμερο πανελλαδικής δράσης που σχεδιάζει για τις 15 - 16 Μάρτη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου με κλειστούς τους χώρους του Πολιτισμού.

Η σύσκεψη προγραμματίζεται να γίνει διά ζώσης στα γραφεία του και ταυτόχρονα μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 12 το μεσημέρι (δηλώσεις συμμετοχής στα 210 3213694, 210 3215246 και στο pmu@pmu.gr)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ