ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Στο έλεος των καιρικών συνθηκών για τρίτη μέρα

Πέθανε αβοήθητος και αποκλεισμένος ένας 80χρονος με αναπνευστικά προβλήματα. Δεκάδες χωριά αποκλεισμένα χωρίς ρεύμα, θέρμανση, νερό και τηλέφωνο!

Στο έλεος των καιρικών συνθηκών, χωρίς ρεύμα, νερό και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς θέρμανση και τηλέφωνο, παρέμειναν και τη χτεσινή μέρα χιλιάδες κάτοικοι στη βορειοκεντρική Εύβοια και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς.

Αποκορύφωμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι ο 80χρονος που άφησε την τελευταία του πνοή περιμένοντας μάταια βοήθεια στο χωριό Τρούπι του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας. Ο ηλικιωμένος είχε αναπνευστικά προβλήματα. Η οικογένεια του 80χρονου είχε ενημερώσει τις τοπικές αρχές για την ανάγκη παροχής βοήθειας, καθώς, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, χρειαζόταν παροχή οξυγόνου και στο χωριό δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα.

Μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν από τη Δευτέρα να προσεγγίσουν το χωριό, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, παρά μόνο το πρωί της χτεσινής μέρας, με αποτέλεσμα ο 80χρονος να αφήσει την τελευταία του πνοή και οι διασώστες να τον βρουν νεκρό.

Δεκάδες χωριά αποκλεισμένα

Δεκάδες χωριά στη βορειοκεντρική Εύβοια παρέμειναν και τη χτεσινή μέρα χωρίς ρεύμα, νερό, χωρίς τηλέφωνο και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς θέρμανση, καθώς τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ και των εργολάβων δεν μπόρεσαν να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και σε άλλες περιοχές της Εύβοιας, όπως η Αυλίδα, αλλά και στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα. Στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους παρέμειναν και τη χτεσινή μέρα χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ προβλήματα με διακοπές στην ηλεκτροδότηση συνεχίζουν να σημειώνονται σε αρκετές ακόμη περιοχές της Φθιώτιδας.

Παράλληλα, αρκετά ορεινά χωριά στη βορειοκεντρική Εύβοια παραμένουν αποκλεισμένα, χωρίς ακόμη να έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση, ενώ σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου τόσο της Εύβοιας όσο και της υπόλοιπης Ανατολικής Στερεάς, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της βορειοκεντρικής Εύβοιας και τις ευθύνες της κυβέρνησης και της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης καταγράφουν σε ανακοίνωσή τους οι ΚΟ Βορειοκεντρικής Εύβοιας του ΚΚΕ, απαιτώντας την επιτάχυνση των εργασιών για την αποκατάσταση των προβλημάτων, την εξασφάλιση της πρόσβασης σε δομές Υγείας και την κήρυξη των δήμων της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή, επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη έκταση και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το κακοσυντηρημένο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Ο κομπασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ, των δημάρχων και κυβερνητικών εκπροσώπων, ότι παλεύουμε με τα θηρία, είμαστε σε ετοιμότητα, όλα βαίνουν καλώς και προσπαθούμε, μόνο κακόγουστο αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί για τους κατοίκους που βρίσκονται για δυο 24ωρα χωρίς ρεύμα και νερό», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται επίσης: «Παρά τις προσπάθειες που γίνονται από χτες, ο εξοπλισμός και το προσωπικό που δίνουν τη μάχη αυτή τη στιγμή δεν επαρκεί. Η κατάσταση ίσως να ήταν και χειρότερη αν δεν έβγαιναν με αυτοθυσία κάτοικοι με αγροτικά μηχανήματα για να διανοίξουν δρόμους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά κενά του κρατικού μηχανισμού». Και προσθέτουν: «Κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση έχουν ευθύνη για τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες. Η περιοχή αυτή έχει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε εξοπλισμό, μέσα και υποδομές για να μπορούν να προστατεύονται οι κάτοικοι από τα συχνά φαινόμενα».

Ζημιές σε καλλιέργειες

Μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και ιδιαίτερα σε ελαιόδεντρα έχουν σημειωθεί στην περιοχή της βορειοκεντρικής Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, εκατοντάδες ελαιόδεντρα έσπασαν από το βάρος του χιονιού και του αέρα. Οι ζημιές έχουν ιδιαίτερα μεγάλη έκταση και οι τοπικές ΚΟ του ΚΚΕ απαιτούν με το πέρας της κακοκαιρίας να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών.

Την ίδια στιγμή, σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και κτηνοτρόφοι σε ορεινές περιοχές τόσο της Εύβοιας όσο και της υπόλοιπης Στερεάς Ελλάδας, καθώς είτε αδυνατούν είτε με δυσκολία προσεγγίζουν τις διατροφικές τους εγκαταστάσεις.

Αναβολές, ταλαιπωρία και ραντεβού εκατοντάδων χιλιομέτρων για τα εμβόλια

Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών ήρθε να προσθέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα στο ήδη προβληματικό πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορονοϊό.

Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στο ΠΙ Κονιστρών της νότιας Εύβοιας οι εμβολιασμοί αναβλήθηκαν, ενώ στο Κέντρο Υγείας Δομοκού ξεκίνησαν τη Δευτέρα όπως και ήταν προγραμματισμένο. Παράλληλα, αρκετοί ηλικιωμένοι, κάτοικοι ορεινών αλλά και ημιορεινών χωριών σε διάφορες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, δεν μπόρεσαν να προσέλθουν στα προγραμματισμένα ραντεβού, καθώς η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το πρωί της Τρίτης υπήρξε απόφαση για αναβολή του προγράμματος εμβολιασμού σε ολόκληρη την Εύβοια, κάτι που λίγη ώρα αργότερα άλλαξε, χωρίς ωστόσο το πρόγραμμα και τα ραντεβού να διεξαχθούν κανονικά.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί κάτοικοι κυρίως στην περιοχή της Φθιώτιδας βρίσκονται αντιμέτωποι με την έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού για το πρόγραμμα εμβολιασμού και την ανεπάρκεια εμβολιαστικών κέντρων. Συγκεκριμένα υπάρχουν περιπτώσεις, όπου κάτοικοι της Φθιώτιδας στέλνονται για να εμβολιαστούν είτε στη δυτική Φραγκίστα Ευρυτανίας, είτε στη Λιβαδειά, είτε στον Δομοκό, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να διανύσουν ακόμη και εκατοντάδες χιλιόμετρα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι κάτοικος της Λαμίας έλαβε μήνυμα να μεταβεί για εμβολιασμό σε Κέντρο Υγείας του νησιού της Λευκάδας.

Επίσης προβλήματα με το πρόγραμμα εμβολιασμού αντιμετωπίζονται και στην περιοχή της Θήβας, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, στα μέλη του οποίου απευθύνονται πολλοί κάτοικοι για το κλείσιμο ραντεβού, να ενημερώνει με ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για τον εμβολιασμό των ηλικιών από 75 έως 79 έτη, αποδίδοντας το πρόβλημα στην έλλειψη εμβολίων.

Εκτός λειτουργίας η ΛΑΡΚΟ

Εκτός λειτουργίας παραμένει τις τελευταίες δύο μέρες το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, καθώς δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη τα προβλήματα που προκάλεσε στο εργοστάσιο η τελευταία χιονόπτωση.

Θυμίζουμε ότι εξαιτίας του βάρους του χιονιού και της χρόνιας έλλειψης συντήρησης κατέρρευσε τμήμα της οροφής του εργοστασίου και από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός εργαζομένων. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι της νυχτερινής βάρδιας της Κυριακής προς Δευτέρα παρέμειναν στο εργοστάσιο για σχεδόν 20 ώρες, μέχρι να ανοίξει ο δρόμος και να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα με παρέμβασή του στη διοίκηση και τον ειδικό εκκαθαριστή απαιτεί την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, τον έλεγχο της ασφάλειας των εγκαταστάσεων, καθώς και έγγραφη διαβεβαίωση ότι η έκτακτη κατάσταση που προέκυψε και η αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου δεν θα αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση για περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή, ο οικισμός που διαμένουν εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, παρέμεινε χτες και για δεύτερη μέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό και με τη θερμοκρασία να πέφτει το βράδυ κάτω από το μηδέν.

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ - ΒΑΡΝΑΒΑΣ
Σε απελπιστική κατάσταση οι κάτοικοι, διαρκείς εκκλήσεις στήριξης από την τοπική κοινότητα

Eurokinissi

Την αγωνία των κατοίκων του Βαρνάβα και του Γραμματικού, που από προχτές ζουν τον εφιάλτη των αποκλεισμών λόγω του χιονιά, μετέφερε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Σπύρος Ηλίας.

Οπως σημειώνει, οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές είναι τεράστιες και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του προς την Περιφέρεια για στήριξη με μέτρα πολιτικής προστασίας, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο. «Αυτήν τη στιγμή έχουμε μισθώσει έναν φορτωτή για να απεγκλωβίσουμε συνδημότη μας που είναι από χτες (σ.σ. προχτές) χωρίς ρεύμα και χρειάζεται οξυγόνο, για να τον μεταφέρουμε στο Κέντρο Υγείας», μας είπε χτες το μεσημέρι, την ώρα της σφοδρής χιονόπτωσης, με τον ίδιο να παίρνει μέρος στην επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Η περιοχή είναι χωρίς ρεύμα, με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει και οι δεξαμενές νερού, αφού τα κεντρικά αντλιοστάσια και οι γεωτρήσεις δεν μπορούν να στείλουν νερό στα σπίτια.

Οπως εξήγησε, η ανάγκη για συνδρομή από την περιφερειακή αρχή είναι τεράστια, καθώς τρία μέσα εκχιονισμού της κοινότητας έπαθαν βλάβη, με αποτέλεσμα να μένουν πολλοί δρόμοι ακαθάριστοι, όπως ο περιφερειακός δρόμος, που είναι κλειστός.

Γιατί δεν βοηθάει η Περιφέρεια; «Εχουν χάσει την μπάλα», απαντάει ο Σπύρος Ηλίας. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι μετά από σύσταση της Περιφέρειας επικοινώνησε με εργολάβο από την περιοχή για να μάθει πότε θα πάει να βοηθήσει, κι αυτός βρισκόταν στο Καλλιμάρμαρο!

Αποκλεισμένη η κοινότητα με ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής

Σε σχόλιό της η ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής Αττικής του ΚΚΕ επισημαίνει για την κατάσταση στην περιοχή του Βαρνάβα: «Η κατάσταση που διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες στις κοινότητες Γραμματικού και Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα είναι πάρα πολύ δύσκολη και επικίνδυνη. Η έλλειψη μηχανημάτων και προσωπικού και η μη ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας έχουν αφήσει τις κοινότητες στην ουσία αποκλεισμένες, με πολλά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, με άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή τους.

Οι διαβεβαιώσεις περί ετοιμότητας τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την περιφερειακή αρχή της Αττικής και τη δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας χάθηκαν στις πρώτες ώρες χιονόπτωσης.

Χωρίς καμία καθυστέρηση η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, Περιφέρεια Αττικής και δήμος Μαραθώνα, να εξασφαλίσουν όλα τα μέσα για τον καθαρισμό των δρόμων. Να πάρουν όλα τα μέτρα για να μην υπάρχει σπίτι χωρίς ρεύμα,να εξασφαλιστεί πρωτίστως η ασφαλής πρόσβαση σε νοσοκομεία σε όσους έχουν ανάγκη».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης

«

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η απάνθρωπη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, όπου εκτεταμένες περιοχές παραμένουν χωρίς νερό, ρεύμα, κάλυψη κινητής τηλεφωνίας, χωριά παραμένουν αποκλεισμένα», τονίζει σε δήλωσή του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, και προσθέτει:

«Ηδη, καταγράφεται ένας θάνατος ηλικιωμένου που έμεινε χωρίς ρεύμα και βοήθεια, ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για 2ο θάνατο και εγκλωβισμένους κατοίκους με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι εγκληματική! Δεν πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα, διαβεβαίωνε για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού καλλιεργώντας εφησυχασμό και τελικά το βασικό σχέδιο ήταν η σύσταση "μένουμε σπίτι", θέτοντας σε κίνδυνο ζωές συνανθρώπων μας.

Εδώ και τώρα:

- Να απεγκλωβιστούν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και να προστατευτεί η υγεία και η ζωή των κατοίκων. Ιδιαίτερη μέριμνα να υπάρξει για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

- Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση προς τα νοσοκομεία και τα ΚΥ του νομού, η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και η ασφαλής διακομιδή ασθενών.

- Να λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα και να παρθούν μέτρα για να μη δημιουργηθούν νέες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

- Σε δήμους που επιβάλλεται, να κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς καθυστέρηση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ