ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
«Μπλακ άουτ» στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών

Eurokinissi

Νεκρός άνθρωπος, αβοήθητος και αποκλεισμένος, με αναπνευστικά προβλήματα. Χιλιάδες εργαζόμενοι στο έλεος των εργοδοτών, εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες συνθήκες ψύχους και απειλές για απόλυση αν δεν πάνε στη δουλειά τους. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς θέρμανση, νερό και τηλέφωνο. 250.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα μόνο στην Αττική. Δρόμοι αποκλεισμένοι και ακινητοποιημένα μέσα μαζικής μεταφοράς. Καμία δυνατότητα πρόσβασης στα κέντρα εμβολιασμού και αναβολή όλων των προγραμματισμένων ραντεβού. Κι όλα αυτά ενώ το κύμα κακοκαιρίας ήταν γνωστό με κάθε λεπτομέρεια εδώ και μέρες. Και η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι απολύτως έτοιμος! Αυτό που αποκαλύφθηκε ήταν ότι το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν το «Μένουμε σπίτι» και με κακοκαιρία. Είκοσι εκατοστά χιόνι ήταν αρκετά να κόψουν τη χώρα στα δύο. Να εγκλωβίσουν ανθρώπους με τραγική κατάληξη.

* * *

Η στάση της κυβέρνησης άκρως προκλητική. Συσκέψεις επί συσκέψεων και ακολουθούσαν «ισχυρές συστάσεις» και παραινέσεις να μη βγαίνει κανείς από το σπίτι του, την ίδια στιγμή που τα τηλέφωνα των εργοδοτών προς τους εργαζόμενους περιείχαν απειλές ακόμα και για απόλυση! Και που χιλιάδες κόσμου αναγκάστηκαν να πάνε στη δουλειά τους σε συνθήκες ψύχους, χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας από το κρύο και με τους ντελιβεράδες να παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα σε δρομολόγια του τρόμου. Και απέναντι στο αίτημα του Συνδικάτου Επισιτισμού να σταματήσουν τα δρομολόγια άμεσα, να βγαίνει το υπουργείο Εργασίας και να κάνει ...ευγενικές συστάσεις στους εργοδότες! Ετσι λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός. Αφήνει να πεθαίνει ένας άνθρωπος με αναπνευστικά προβλήματα, που έχει ειδοποιήσει ώρες πριν ότι θέλει βοήθεια, επειδή δεν καθαρίζεται ο δρόμος που οδηγεί στο σπίτι του. Ετσι απλά...

RIZOSPASTIS

* * *

Τι αναδείχτηκε για άλλη μια φορά; Οι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, των υποδομών αντιμετώπισης φυσιολογικών καιρικών φαινομένων. Στην αρχή ήταν η Βόρεια Ελλάδα, η Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία. Ακολούθησε η Αττική. Το απαράδεκτο φαινόμενο να κόβεται η Ελλάδα στα δύο, επειδή έπεσαν λίγα εκατοστά χιόνι, επαναλήφθηκε. Αναφέραμε και προχτές ότι έκλεισαν οδικοί άξονες που ο λαός τούς έχει χρυσοπληρώσει και για να κατασκευαστούν και για να τους χρησιμοποιεί, με τα υπέρογκα διόδια. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν χρυσοπληρώσει οι εργαζόμενοι τις τελευταίες δεκαετίες και συνεχίζουν να πληρώνουν ακόμα, είτε για την Εγνατία είτε για την Ολυμπία είτε για την Αθηνών - Λαμίας. Παρ' όλα αυτά, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εισπράττουν δισεκατομμύρια από τα διόδια, τα «πακέτα», τις ρήτρες των συμβάσεων και τις φορολογικές διευκολύνσεις, διαχρονικά, από τις κυβερνήσεις, δεν καθαρίζουν και δεν εξασφαλίζουν την ασφαλή διέλευση σε συνθήκες χιονόπτωσης!

Χτες, αυτό πήρε άλλες διαστάσεις: Η Περιφέρεια Αττικής έδωσε όλα τα εκχιονιστικά μηχανήματα στις εταιρείες που διαχειρίζονται τους εθνικούς οδικούς άξονες, την Αττική Οδό και το αεροδρόμιο και άφησε να βυθιστούν στο χιόνι κεντρικοί οδικοί άξονες που είναι στην αρμοδιότητά της να φροντίσει! Πίσω από τις αρμοδιότητες της περιφέρειας προσπάθησαν να κρυφτούν ο Δήμος Αθηναίων και άλλοι Δήμοι στην Αττική και στην περιφέρεια, κάνοντας μπαλάκι τις ευθύνες για το αίσχος με το οποίο ήρθε αντιμέτωπος χτες ο λαός.

RIZOSPASTIS

* * *

Ο κρατικός μηχανισμός υπηρέτησε το ρόλο του. Είναι ο κρατικός μηχανισμός που λειτουργώντας στη λογική του κόστους - οφέλους και με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του λαού, που πνίγεται σε κάθε βροχόπτωση, καίγεται σε μια σοβαρή φωτιά, καταστρέφεται όταν γίνεται σεισμός και βέβαια εγκλωβίζεται ακόμα και σε λίγους πόντους χιονιού. Θα μένει ώρες χωρίς ρεύμα και θέρμανση, χωρίς νερό, χωρίς πρόσβαση σε δομές Υγείας, θα βάζει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια του τη ζωή παλεύοντας για το μεροκάματο. Θα βγαίνει να πάει στη δουλειά μέσα στο χιόνι. Είναι ο κρατικός μηχανισμός για τον οποίο χτες στελέχη της κυβέρνησης, με τη μισή Αττική βυθισμένη στο σκοτάδι και τη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια να ψάχνουν για νερό, έλεγαν ότι «λειτούργησε σωστά» και θα συνεχίσει το έργο της... Χωρίς τσίπα, χωρίς ντροπή, συνεχίζουν να προκαλούν και να μιλούν για επάρκεια μέσων, όταν εργαζόμενοι σε δήμους έβγαζαν με τσάπες το χιόνι από τους δρόμους και «έκλειναν» 18ωρα και 20ωρα συνεχούς δουλειάς.

* * *

Και οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες για το λαό. Γι' αυτό χωρίς καμιά καθυστέρηση η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, Περιφέρεια και δήμοι, πρέπει να εξασφαλίσουν όλα τα μέσα για τον καθαρισμό των δρόμων. Να πάρουν όλα τα μέτρα για να λειτουργήσουν κανονικά τα μέσα μεταφοράς. Να εξασφαλιστεί πρωτίστως η ασφαλής πρόσβαση σε νοσοκομεία και να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση το πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού.

RIZOSPASTIS

ΑΤΤΙΚΗ
Παρέλυσαν οι αστικές συγκοινωνίες - δεκάδες δήμοι χωρίς ρεύμα

Το γεγονός ότι η λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και το κράτος του δεν χωρά ούτε τις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, πόσο μάλλον την κάλυψή τους και σε έκτακτες καταστάσεις, αποτυπώνεται και στη χτεσινή παράλυση των αστικών συγκοινωνιών στην Αττική. Με ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής, των δήμων και των αρμόδιων μηχανισμών, οι εργαζόμενοι και ο λαός αντιμετώπισαν ανυπέρβλητα προβλήματα στη μετακίνησή τους, ακόμα και σε χώρους κρίσιμης σημασίας, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, όπως είναι τα δημόσια νοσοκομεία.

Τα πρώτα σοβαρά προβλήματα είχαν ήδη φανεί από τη Δευτέρα, χωρίς ούτε τότε να παρθούν τα αναγκαία μέτρα. Είχαν φανεί με τη διακοπή της λειτουργίας του Ηλεκτρικού από τον σταθμό «Ειρήνη» μέχρι τον σταθμό Κηφισιάς, γιατί μεταξύ άλλων είχαν παγώσει τα κλειδιά αλλαγής τροχιάς. Την ίδια μέρα βγήκαν εκτός λειτουργίας λεωφορειακές γραμμές, λεωφορεία εγκλωβίστηκαν και έκλεισαν δρόμους και λεωφόρους στον Πειραιά, στην Αγία Παρασκευή και αλλού.

Χτες Τρίτη, από τις πρώτες πρωινές ώρες διαπιστώθηκε η αναμενόμενη συνέχεια: Λεωφορεία, τρόλεϊ και Ηλεκτρικός δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν, γιατί η κυβέρνηση και η Περιφέρεια δεν είχαν πάρει κανένα μέτρο για να κρατήσουν καθαρό και ανοικτό το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της πόλης.

Εν έτει 2021, των νυν και όλων των πρώην κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών, η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει μόνο δύο μηχανήματα εκχιονισμού - αλατοδιανομής και προσπαθεί να βγάλει «όλη τη δουλειά», αναθέτοντας έργο σε δύο εργολάβους που υποτίθεται ότι ο καθένας τους θα πρέπει να διαθέτει 9 εκχιονιστικά. Πέρα ωστόσο από τα πλάνα που έπαιζαν και ξαναέπαιζαν τα αστικά ΜΜΕ για τα... «εκχιονιστικά στο Κολωνάκι» (!), η πλήρης παράλυση των αστικών συγκοινωνιών και ο εγκλωβισμός των λεωφορείων και των τρόλεϊ στα αμαξοστάσια ξεσκεπάζουν το παραμύθι του «πανέτοιμου κρατικού μηχανισμού». Χαρακτηριστικό αυτής της ετοιμότητας μάλιστα είναι ότι η ποσότητα αλατιού που διέθετε η Περιφέρεια Αττικής είχε τελειώσει από τη Δευτέρα!

Σε αυτές τις συνθήκες, το πρωί της Τρίτης, οδηγοί τρόλεϊ που ξεκίνησαν δρομολόγια από τα αμαξοστάσια προς το κέντρο της Αθήνας κινούμενοι, στις 6.30 το πρωί σε κεντρικές αρτηρίες (Πατησίων) και σημεία της πόλης (Πολυτεχνείο), διαπίστωσαν ότι ο δρόμος είναι επικίνδυνος και γλιστράει γιατί δεν είχε καθαριστεί! Πήραν εντολή να αποσύρουν τα οχήματα, όπως και έγινε, εκτός από πέντε τρόλεϊ που εγκλωβίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας! Σύμφωνα με καταγγελίες οδηγών στην επιστροφή προς το αμαξοστάσιο του Κόκκινου Μύλου, δύο τρόλεϊ - νταλίκες δίπλωσαν στη λεωφόρο Δεκελείας και έκλεισαν τον δρόμο, με αποτέλεσμα αυτές και ακόμα περίπου 10 τρόλεϊ να εγκλωβιστούν για δύο ώρες στο σημείο!

Κανένα μέτρο δεν λήφθηκε ούτε για την απρόσκοπτη λειτουργία του Ηλεκτρικού. Οποιος προσπάθησε να πάει το πρωί στη δουλειά χρησιμοποιώντας τον Ηλεκτρικό έβρισκε τους σταθμούς κλειστούς. Πολύ αργότερα, περίπου στις 12 το μεσημέρι, ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε η λειτουργία του Ηλεκτρικού μεταξύ των σταθμών «Αττική» - «Πειραιάς», ενώ στις 3.30 το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι μπήκε σε λειτουργία και το τμήμα μεταξύ των σταθμών «Ν. Ιωνία» - «Αττική».

Καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν είχε φροντίσει να υπάρχουν τα κατάλληλα υλικά για να μένει η γραμμή του Ηλεκτρικού ανοιχτή σε τέτοιες συνθήκες. Υλικά που χρησιμοποιεί ο ΟΣΕ εδώ και πολλά χρόνια, όπως θερμαινόμενες βελόνες για να μην παγώνουν τα κλειδιά και να μπορούν οι συρμοί να αλλάζουν τροχιά και τροχαίο υλικό υποστήριξης, που η χρήση τους θα κρατούσε τη γραμμή καθαρή και ανοιχτή.

Κλειστοί δρόμοι και διακοπές ρεύματος

Σοβαρά προβλήματα χτες στην Αττική, η οποία παρέμενε αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα, αφού ήταν κλειστή η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας από προχτές το βράδυ, ενώ η κίνηση στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου διεξάγονταν με αντιολισθητικές αλυσίδες σε κάποια σημεία. Ωστόσο, η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη στους δρόμους της Αθήνας, αφού σε πολλές περιπτώσεις ήταν απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για τη μετακίνηση. Λόγω της έντονης χιονόπτωσης η Αθηνών - Λαμίας από γέφυρα Καλυφτάκη έως τα όρια με το νομό Βοιωτίας θα παρέμενε κλειστή για άλλες 12 ώρες και η κυκλοφορία θα επιτραπεί σήμερα στις 7 το πρωί.

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χθες για πολλές ώρες δίχως ρεύμα εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας εξαιτίας των δεκάδων βλαβών που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, βλάβες που σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ προκλήθηκαν από πτώσεις δέντρων. Οπως ανέφερε οι διοικηση του ΔΕΔΔΗΕ μόνο χθες υπήρξαν περισσότερες από 200 περιπτώσεις πτώσης δέντρων και πάνω από 700 βλάβες οι οποίες αντιμετωπίστηκαν.

Διακοπές ρεύματος παρατηρήθηκαν σε Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ.Απόστολοι Καλάμου, Αγιος Στέφανος, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ιλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσος, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Αυλώνας, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση.Σε ορισμένές περιοχές των Β. Προαστίων η διακοπή ηλεκτροδότησης ξεκίνησε από το απόγευμα της προηγούμενης μέρας, δηλαδή περισσότερο από 24ώρες.

Μέσα σε αυτό το τραγικό σκηνικό ο Περιφερειάρχης Αττικής αλλά και η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ επιδόθηκαν σε ένα προκλητικό για τους ταλαιπωρημένους κατοίκους της πρωτεύουσας «παιχνίδι» απόδοσης ευθυνών ο ένας στον άλλο, δίχως βέβαια να μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες συνολικά του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τρεις νεκροί από την κακοκαιρία

Ενας 56χρονος βοσκός βρέθηκε χτες νεκρός στο οροπέδιο Λασιθίου. Ο άτυχος άνδρας είχε πάει να ταΐσει τα πρόβατά του, ενώ στην περιοχή σημειωνόταν πυκνή χιονόπτωση. Ο 56χρονος άνδρας εντοπίστηκε στο ποιμνιοστάσιό του στο χωριό Καμινάκι και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Τζερμιάδων. Ο γιος του 56χρονου, που μάλλον υπέστη καρδιακή προσβολή, ειδοποίησε τις αρχές ότι ο πατέρας του είχε χάσει τις αισθήσεις του. Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής πλησίασε με 2 οχήματα και 5 υπαλλήλους το ποιμνιοστάσιο, το οποίο βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή. Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να καλύψουν μια μεγάλη απόσταση με τα πόδια.

Επίσης, 80χρονος που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του σε απομακρυσμένο χωριό της Εύβοιας (βλέπε ρεπορτάζ στη σελίδα 14).

Ο τρίτος νεκρός ήταν ένας 73χρονος στην περιοχή Μουρτιάς Ελυμνίων, ο οποίος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα και υποστηριζόταν από οξυγόνο. Ο 73χρονος φέρεται να έχασε τη ζωή του όταν, μετά από τη διακοπή ρεύματος στο σπίτι του, σταμάτησε το μηχάνημα να λειτουργεί.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση του Γ. Πρωτούλη στην περιφερειακή αρχή

Παρέμβαση στην περιφερειακή αρχή Αττικής έκανε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σε επικοινωνία που είχε χτες με τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, του ζήτησε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από την κακοκαιρία. Ζήτησε μέτρα για να ανοίξουν οι δρόμοι και για να επανέλθουν η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση, ενώ παράλληλα μετέφερε στον περιφερειάρχη τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι για δεύτερη μέρα.

«ΚΥΜΑ» ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΤΟ ΛΑΟ


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ