ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ
Γενικευμένη εκχώρηση υπηρεσιών και υποδομών στους ιδιώτες

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Ηπειρο

Στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και υποδομών των δήμων στους ιδιώτες αναφέρονται ανακοινώσεις Σωματείων στους δήμους από διάφορες περιοχές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα:

Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, με αφορμή τον σχεδιασμού του δήμου Πειραιά για τη σύσταση «Αναπτυξιακού Οργανισμού», επισημαίνει ότι οι «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί» λειτουργούν «ως όχημα για να περάσουν κομμάτια αρμοδιοτήτων και υποδομών των δήμων». Υπάρχει, σημειώνει, το πρόσφατο παράδειγμα της δημοτικής αρχής Χερσονήσου, που με συνοπτικές διαδικασίες παραχωρεί σε Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ το Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας και το Τμήμα Προμηθειών της Οικονομικής Υπηρεσίας για δύο χρόνια.

«Καμία αυταπάτη», τονίζει, «δεν μπορεί να υπάρχει ότι μπορεί να δοθούν μόνο τεχνικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο κ.λπ.), όπως καμία αυταπάτη δεν μπορεί να υπάρχει ότι ο νόμος των Αναπτυξιακών Οργανισμών των ΟΤΑ δεν συνδέεται με την αντιδραστική αξιολόγηση, που από κοινού έχουν ψηφίσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και στρώνουν το δρόμο για τη δημιουργία του μικρού ευέλικτου επιτελικού κράτους, με τους λιγοστούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και τις πολλές και μεγάλες αναθέσεις σε ιδιώτες. Μέτρα που συνολικά διευκολύνουν τη λειτουργία των δήμων ως ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους δημάρχους ως διευθύνοντες συμβούλους».

Για το ίδιο ζήτημα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι οι «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί» των ΟΤΑ «χωρίς καμιά άμεση λαϊκή νομιμοποίηση, καμιά λογοδοσία απέναντι στο λαό, αναγορεύονται σε φορείς ισότιμους με τους ΟΤΑ που μπορούν, πλέον ανεμπόδιστα - με εκχώρηση - να ασκούν αρμοδιότητές των ΟΤΑ και να παρέχουν υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Την ίδια στιγμή, «οι Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ θα συνεχίσουν να είναι υποστελεχωμένες, αποδιοργανωμένες, χωρίς εξοπλισμό και στήριξη, οι εργαζόμενοι στις αναπτυξιακές εταιρείες χωρίς εργασιακά δικαιώματα και μόνιμη δουλειά, και παράλληλα οι υπάλληλοι στις Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ θα παραμείνουν αποθετήριο ευθυνών για τις ποινικές και αστικές ευθύνες από την προβληματική κατάσταση των τεχνικών έργων (οδοποιίας κ.λπ.), ώστε ταυτόχρονα να ξεπλένονται οι πολιτικές ευθύνες. Ενώ το κόστος μελετών και έργων θα πηγαίνει στα ύψη».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Εργαζομένων στους ΟΤΑ των νομών Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Αρτας εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Ηπειρο. Οι Σύλλογοι τονίζουν τους προκλητικούς όρους στήριξης του επιχειρηματία εργολάβου που θα αναλάβει τη διαχείριση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων για 7 χρόνια, έναντι 25 εκατ. ευρώ, με τη δωρεάν παραχώρηση εκτάσεων, εξοπλισμού και οχημάτων που έχουν αποκτηθεί με κρατικό χρήμα, επιβαρύνοντας τα ήδη αυξημένα ανταποδοτικά τέλη με 23 ευρώ/τόνο σκουπιδιών που θα παραδίδει ο κάθε δήμος της Ηπείρου.

Το συγκεκριμένο χαράτσι έρχεται να προστεθεί στα 50 ευρώ/τόνο που πληρώνουν οι δήμοι στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι, που επιδοτήθηκε με κρατικό χρήμα και κατασκευάστηκε μέσω ΣΔΙΤ από τον όμιλο ΤΕΡΝΑ, απολαμβάνοντας ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 80.000 τόνων ανά έτος. «Πάνω σε αυτούς τους λογαριασμούς προστίθενται οι χρεώσεις για τις ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 150 ευρώ/τόνο σκουπιδιών», τονίζουν οι Σύλλογοι.

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Καταγγέλλει εκβιασμούς και κατασχέσεις για χρέη στις τράπεζες

Χωρίς εισοδήματα και εν μέσω πανδημίας προσπαθούν να πάρουν την περιουσία των αγροτών

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών στην Καλαμάτα
Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών στην Καλαμάτα
Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο της πόλης και σε συνέντευξη Τύπου προχώρησε χτες ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, διατρανώνοντας την αντίθεσή του στις κατασχέσεις σπιτιών, αγροτικής γης και εισοδήματος.

Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, τις τελευταίες μέρες δικηγορικά γραφεία καλούν αγρότες και τους βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό για χρέη που έχουν από παλιά δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας - ΑΤΕ. Τα συγκεκριμένα δάνεια είχαν γίνει «κόκκινα» πριν από το κλείσιμο της Αγροτικής και το πέρασμα της «καλής ΑΤΕ» στην Τράπεζα Πειραιώς το 2012.

Η πλειοψηφία των αγροτών έχουν πληρώσει μια και δυο φορές το κεφάλαιο που δανείστηκαν, αλλά το χρέος, λόγω των υψηλών επιτοκίων και των πανωτοκίων, αντί να μειωθεί πολλαπλασιάστηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα αγρότη ο οποίος ρύθμισε τα παλιά χρέη, πλήρωσε το μισό χρέος και έμειναν 37.000 από τα 67.000 ευρώ. Το δάνειο πουλήθηκε στη συνέχεια σε ξένα funds και τώρα του ζητάνε 106.000 ευρώ, δηλαδή 70.000 ευρώ τόκο! Εν μέσω πανδημίας μάλιστα και με το εισόδημα μειωμένο, του ζητάνε να αποπληρώσει άμεσα, αλλιώς θα ξεκινήσει ο πλειστηριασμός.

Οπως τόνισε ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου,«αντιμετωπίζουμε μια σειρά προβλήματα με τις εξευτελιστικές τιμές της πατάτας και άλλων προϊόντων, το αυξημένο κόστος παραγωγής, τη φοροληστεία και τα υπόλοιπα χαράτσια από το κράτος, το αυξημένο κόστος ζωής, που έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του μειωμένου εισοδήματός μας να πηγαίνει κάθε χρόνο στον κρατικό κορβανά και να αυξάνονται οι οφειλές, επειδή αδυνατούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας και ταυτόχρονα να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Κυβερνήσεις, τράπεζες, μεγαλοβιομήχανοι θέλουν να μας βάλουν να πληρώνουμε ενοίκιο για τα χωράφια μας, να δουλεύουμε για αυτούς. Δεν θα το επιτρέψουμε!».

Οι διεκδικήσεις

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης διεκδικεί μεταξύ άλλων:

  • Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμό πρώτης - δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ.
  • Να αναπληρωθεί στο 100% το χαμένο εισόδημα, με ευθύνη του κράτους. Να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες.
  • Παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες.
  • Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμία διακοπή αγροτικής - οικιακής παροχής.
ΣΧΕΔΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΑΔΕ
Ανακοίνωση - παρέμβαση της ΔΑΣ Εφοριακών

«Η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η εμπέδωση της ρουφιανιάς, του "διαίρει και βασίλευε", της τρομοκρατίας» επιχειρούνται με σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή σχετικά με το μισθολόγιο των εργαζομένων στην ΑΑΔΕ και άλλα ζητήματα, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ Εφοριακών.

Με το σχέδιο μισθολογίου, σημειώνει η ΔΑΣ, εισάγεται για πρώτη φορά στο Δημόσιο «η σύνδεση του μισθού με το περίγραμμα θέσης εργασίας (ΠΘΕ) πέραν των τυπικών προσόντων». Ετσι δημιουργείται «ένα σύστημα διαφορετικών αποδοχών για υπαλλήλους που έχουν ακριβώς τα ίδια προσόντα (...) Αυξάνεται η εξουσία και η δύναμη που αποκτούν οι προϊστάμενοι πάνω στους υπαλλήλους, αφού μπορούν να επηρεάσουν έμμεσα τις αμοιβές τους. Ενισχύονται ο πειθαναγκασμός και η χειραγώγηση, η δυνατότητα των προϊσταμένων να αυθαιρετούν.

Διαμορφώνει με πιο διακριτό τρόπο ένα ξεχωριστό στρώμα στελεχών μέσα στην ΑΑΔΕ (...) που αντικειμενικά πλέον θα βρίσκονται απέναντι στον απλό υπάλληλο (...) θα προωθούν με κάθε μέσο την αντιλαϊκή πολιτική» απέναντι στο λαό και στο προσωπικό της ΑΑΔΕ, και «ακριβώς γι' αυτές τους τις "υπηρεσίες" στο σύστημα και στις εκάστοτε κυβερνήσεις θα δουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό να αυξάνεται σημαντικά».

Για παράδειγμα, ένας υποδιευθυντής ΠΕ στο μισθολογικό κλιμάκιο 9, με δύο παιδιά, θα λαμβάνει, πέρα από μισθό και επίδομα παιδιών, ειδική αμοιβή ύψους 1.250 ευρώ το μήνα, που αναλογεί στο 80% του μισθού του! Περαιτέρω το μισθολόγιο διασπά τον κλάδο ολοκληρωτικά. Σε αυτό το μισθολόγιο ΔΑΚΕ, ΔΗΣΣΥΕ, ΣΑΣ βρίσκουν «πολλά θετικά, που μάλιστα είναι περισσότερα από τα αρνητικά (...) Ηταν όλο αυτό το διάστημα σε διατεταγμένη υπηρεσία, γνώριζαν τα πάντα, τα είχαν συμφωνήσει όλα με την κυβέρνηση και τον Πιτσιλή (σ.σ. διοικητής ΑΑΔΕ)».

Να σημειωθεί ότι για το ζήτημα αυτό η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας, οι οποίοι υπάγονται και αυτοί στην ΑΑΔΕ, έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για αύριο, ζητώντας μεταξύ άλλων να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Εκδήλωση με θέμα την απολιγνιτοποίηση

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στο μέτωπο της απολιγνιτοποίησης και η συνέχεια στον αγώνα για Ενέργεια στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών» διοργανώνει το Συντονιστικό Εργατικών Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας Ενάντια στην Απολιγνιτοποίηση, την Παρασκευή 19 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα Zoom (ID Meeting: 853 8285 1610). Για συμμετοχή: Στο email seeen.2003@gmail.com ή στα τηλέφωνα 6988772489 (Γιώργος), 6947423722 (Νίκος).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ