ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Νέα παζάρια και συμφωνίες για παραγωγή και προμήθεια εμβολίων

Copyright 2021 The Associated

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως να ξεπερνούν τα 109,7 εκατ. και τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους τα 2,420 εκατ. η πανδημία του SARS - CoV - 2 συνεχίζεται να εξαπλώνεται ραγδαία.

Την ίδια στιγμή, τα εμβολιαστικά προγράμματα προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός κρατών και φαρμακευτικών ομίλων για την προμήθεια εμβολίων με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία και γεωπολιτικούς σκοπούς.

Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία «Bayer» ανακοίνωσε ότι στόχος της είναι να παραδώσει τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου της «CureVac» από τη μονάδα παραγωγής του Βούπερταλ κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «CureVac» - που έκλεισε πρόσφατα συμφωνία με την «Bayer» για την παραγωγή του εμβολίου της - ξεκίνησε τη φάση 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της το Δεκέμβρη, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η «συνεχής αξιολόγηση» των δεδομένων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η «Johnson & Johnson» κατέθεσε χτες αίτηση για έγκριση του εμβολίου της στην ΕΕ, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), διευκρινίζοντας ότι μια απόφαση αναμένεται το Μάρτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έδωσε την έγκρισή του για τη χρήση του εμβολίου της «AstraZeneca» - και σε χώρες όπου κυκλοφορεί η νοτιοαφρικανική παραλλαγή - ανοίγοντας τον δρόμο για χορήγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων σε «φτωχές» χώρες. Η έγκριση αφορά τα εμβόλια της «AstraZeneca» που παρασκευάζονται στην Ινδία (Serum Institute) και τη Νότια Κορέα (SKBio).

Η Ρωσία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μειωμένη παραγωγική της δυνατότητα για την παρασκευή εμβολίων, προχωράει τις συμφωνίες για παραδόσεις του εμβολίου της σε χώρες που μπορούν να το παράξουν. Ετσι, αυτήν τη βδομάδα στη λίστα των χωρών που θα παράξουν το Sputnik V προστέθηκε η Σερβία, ενώ η παραγωγή του αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και στο Καζακστάν.

Επίσης, το Ρωσικό Ινστιτούτο Vector υποστηρίζει ότι τα εμβόλια της Ρωσίας, Spuntik V και EpiVacCorona, είναι αποτελεσματικά ενάντια στη βρετανική μετάλλαξη.

Στο Ισραήλ έχει αποφασιστεί στις 21 Φλεβάρη να ανοίξουν οι χώροι εστίασης, διασκέδασης, αθλητισμού, πολιτισμού καθώς και το λιανεμπόριο, με πολλές από αυτές τις δραστηριότητες μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί (και με τις δύο δόσεις) ή έχουν αρνητικά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού.

Αυτό παρότι το τελευταίο 24ωρο ήταν πάνω από 5.600 τα κρούσματα και οι νεκροί 28 (σε σύνολο άνω των 5.400). Πάντως το 42,5% του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, την ίδια ώρα βεβαίως που στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και την πολύπαθη Γάζα υπάρχουν καθυστερήσεις ή και πλήρης ανυπαρξία παράδοσης εμβολίων.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Νότιας Κορέας δήλωσε πως η «διπλωματία των εμβολίων» ίσως συμβάλει στην αποκατάσταση των δεσμών με τη Βόρεια Κορέα.

Παράλληλα η Νότια Κορέα εξασφάλισε επιπλέον δόσεις για 23 εκατ. κατοίκους, 20 εκατ. από τη «Novavax» και 3 εκατ. από την «Pfizer». Η εκστρατεία εμβολιασμού θα ξεκινήσει στις 26 Φλεβάρη, με καθυστερήσεις, καθώς και άλλα εμβόλια που έχει συμφωνήσει δεν έχουν αποδειχθεί ακόμα αποτελεσματικά.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Συντηρούνται και επεκτείνονται οι ελλείψεις παρά την πανδημία

Υποβάθμιση και του Φαρμακείου στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας

Την ώρα που τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της περιοχής αυξάνονται καθημερινά, το Νοσοκομείο του Βόλου όπως και τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας παραμένουν τραγικά υποστελεχωμένα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου επιδεινώνει την ήδη άσχημη υπάρχουσα κατάσταση, αφού «ανακατεύει την τράπουλα» και καταργεί 10 σημαντικές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού (Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Δερματολογίας/Αφροδισιολογίας, Ρευματολογίας, Πνευμονολογίας, Ενδοκρινολογίας, Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Χειρουργικής Θώρακος), για να αντικατασταθούν με άλλες ειδικότητες. Αποκλείει, δηλαδή, από το Νοσοκομείο τη λειτουργία των παραπάνω ειδικοτήτων, αφού δεν υπάρχουν στον Οργανισμό.

Ακόμα, οι 14 θέσεις ιατρών που προκηρύχθηκαν με καθυστέρηση ενός χρόνου, δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν. Επιπλέον στοιχείο διαρκούς υποβάθμισης είναι και το γεγονός ότι για το Νοσοκομείο Βόλου προκηρύχθηκε μόνο μια θέση γιατρού και καμιά θέση για νοσηλευτές, προκειμένου να στελεχωθούν οι ΜΕΘ με εξειδικευμένους γιατρούς στο γνωστικό αντικείμενο της εντατικής νοσηλείας.

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής να εντείνει την πάλη για τα δικαιώματά του στην υγεία και τη ζωή του, τονίζοντας ότι «όπως είναι γνωστό, το 2017 η διοίκηση του Νοσοκομείου, με σύμφωνη γνώμη της 5ης ΥΠΕ, είχαν υποβάλει εισήγηση προς το υπουργείο, ώστε στον Οργανισμό του Νοσοκομείου να αυξηθούν οι κλίνες που προβλέπονται, να αυξηθούν από 400 σε 460, ώστε να αυξηθεί και ο αριθμός των οργανικών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, από περίπου 1.000 σήμερα σε 1.380, για να καλυφθούν όλες οι ειδικότητες. Αντί να αυξηθούν οι κλίνες και οι οργανικές θέσεις του Νοσοκομείου Βόλου, αντί να καλυφθούν όλες με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών Υγείας, σε μια περιοχή με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, αντί να ικανοποιήσουν το πάγιο αίτημα του λαού, τον αναγκάζουν να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιατρικές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, που "ανθίζει" και στην πόλη μας με τεράστια κέρδη».

Στη Λάρισα

Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών δημιουργεί η κατάσταση στο Φαρμακείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Συγκεκριμένα, ενώ στον ανεπαρκή οργανισμό του Νοσοκομείου προβλέπονται επτά θέσεις Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, σήμερα υπηρετούν σταθερά μόνο τρεις. Αντίστοιχα, στην κατηγορία Βοηθών Φαρμακείου, ενώ προβλέπονται δώδεκα θέσεις, υπηρετούσαν μέχρι πριν λίγες μέρες σταθερά μόνο δύο και τώρα... κανείς!

Παρά τα αλλεπάλληλα έγγραφα που καταγράφουν τη συνεχή υποστελέχωση και τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, κάνοντας επανειλημμένα έκκληση για ενίσχυση του τμήματος, πριν λίγες μέρες ελήφθη από τον διοικητή του Νοσοκομείου απόφαση που οδηγεί σε υπολειτουργία και κλείσιμο του Φαρμακείου. Συγκεκριμένα, όχι μόνο δεν ενισχύθηκε, αλλά πάρθηκε απόφαση που μετακινεί και τους δυο εναπομείναντες υπαλλήλους της ειδικότητας Βοηθών Φαρμακείου από το Φαρμακείο στο εργαστήριο διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων, αφήνοντας το Φαρμακευτικό τμήμα χωρίς Βοηθό Φαρμακείου!

Οι εργαζόμενοι, σε ανακοίνωσή τους, χαρακτηρίζουν «ταφόπλακα» για τη λειτουργία του Φαρμακείου αυτή την απόφαση, με τεράστιο κίνδυνο να γίνουν μοιραία λάθη στην προμήθεια των φαρμάκων και στη διακίνησή τους στις κλινικές του νοσοκομείου!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Να αρθεί άμεσα ο περιορισμός των νευροχειρουργικών επεμβάσεων

Καταπέλτης στο κυβερνητικό αφήγημα είναι η επιστολή της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας, η οποία παρεμβαίνει μετά την επαναφορά του μέτρου (για 3η φορά σε 11 μήνες) για αναστολή ως και 80% των χειρουργείων, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για αύξηση της βαριάς νοσηρότητας και των θανάτων εκτός Covid και για πρωτοφανή - μη διαχειρίσιμη συσσώρευση περιστατικών μετά τη λήξη της πανδημίας. H επιστολή προς την κυβέρνηση έχει ως εξής:

«Θεωρούμε αυτονόητο το ότι σας είναι γνωστό πως η Ελληνική Νευροχειρουργική Κοινότητα έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου τις τελευταίες δεκαετίες όσον αφορά στην ποιότητα και στην ποσότητα των παρεχόμενων στον πληθυσμό νευροχειρουργικών υπηρεσιών. Λόγω αυτών των αλμάτων προόδου έχει περιοριστεί πολύ σημαντικά ο αριθμός ασθενών που καταφεύγουν στο εξωτερικό για νευροχειρουργικές επεμβάσεις. Κι' αυτό γιατί η Ελληνική Νευροχειρουργική Κοινότητα έχει κατακτήσει το υψηλό επίπεδο και τη συγκρότηση που της επιτρέπει να αντιμετωπίζει όλο το φάσμα της νευροχειρουργικής νοσηρότητας, εκτελώντας όλη την γκάμα των σύγχρονων διεθνώς νευροχειρουργικών επεμβάσεων, ακόμα και των πιο εξεζητημένων και απαιτητικών, ενώ αποδεδειγμένα συμμετέχει ενεργά και πρωτοπορεί στη νευροχειρουργική κλινική έρευνα. Δυστυχώς αυτή η ποιοτική και ποσοτική επάρκεια πλήττεται τους τελευταίους έντεκα μήνες λόγω κεντρικών εντολών για δραστικό περιορισμό των νευροχειρουργικών επεμβάσεων. Εντολές οι οποίες επικαλούνται το θέμα της πανδημίας COVID-19.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το διάστημα Μάρτιος 2020 - Ιανουάριος 2021 μειώθηκαν οι νευροχειρουργικές επεμβάσεις, ενδεικτικά, σε μερικά από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία (σε νευροχειρουργικά τμήματα Πανεπιστημιακά και τμήματα ΕΣΥ), κατά 42% (στο Νοσ. Νίκαιας), κατά 35% (ΑΧΕΠΑ), 30% (ΚΑΤ), 18% (Νοσ. Παπαγεωργίου Θεσ/κης), 39% (Παν/κό Νοσ. Ιωαννίνων), 22% (Παν/κό Νοσ. Λάρισας).

Ανάλογοι δείκτες παρατηρούνται και στα υπόλοιπα νευροχειρουργικά τμήματα. Θεωρούμε πως οι εντολές αυτές για οριζόντιο περιορισμό των νευροχειρουργικών επεμβάσεων δεν κινούνται σε σωστή κατεύθυνση για τους ακόλουθους λόγους:

1. Η Νευροχειρουργική νοσηρότητα αυτονόητα δεν μειώθηκε το διάστημα της πανδημίας, με μοναδική εξαίρεση ίσως τα περιστατικά κακώσεων (τραυματισμών) κρανίου και σπονδυλικής στήλης λόγω των περιοριστικών μέτρων.

2. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διάγνωση και αντιμετώπιση των Νευροχειρουργικών παθήσεων με συνοδό αντίστοιχη αύξηση της σχετικής βαριάς νοσηρότητας και θνητότητας.

3. Δεν υπάρχει κανένα τεκμηριωμένο επιδημιολογικό δεδομένο, που να συσχετίζει τη διενέργεια νευροχειρουργικών επεμβάσεων με αύξηση του κινδύνου ενδονοσοκομειακής διασποράς της επιδημίας. Αντίθετα, όλες οι Νευροχειρουργικές Κλινικές έχουν επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά και άριστα αποτελέσματα στην τήρηση σχολαστικών προληπτικών μέτρων αποτροπής της ενδονοσοκομειακής διασποράς COVID-19.

4. Πλήττεται σοβαρότατα η εκπαίδευση των ειδικευομένων της Νευροχειρουργικής σε μια περίοδο που είχαμε κατορθώσει σε σημαντικό βαθμό να αναστρέψουμε το ρεύμα φυγής νέων πτυχιούχων Ιατρικής προς το εξωτερικό για λήψη της ειδικότητας εκεί.

5. Επιπροσθέτως, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς την αδυναμία τήρησης οποιασδήποτε λίστας αναμονής χειρουργείου, αφού η συσσώρευση περιστατικών θα είναι πρωτοφανής και μη διαχειρίσιμη κατά την αποδρομή της επιδημίας, όποτε αυτή συμβεί. Φοβόμαστε πως αν συνεχιστούν οι κεντρικές εντολές για περιορισμό των Νευροχειρουργικών επεμβάσεων, πολλοί συμπολίτες μας με νευρολογική παθολογία θα χαθούν, ενώ το καταστροφικό "brain drain" στον ιατρικό χώρο θα αναζωπυρωθεί.

Γι΄ αυτό θεωρούμε πως πρέπει:

  • Να αρθούν ΑΜΕΣΑ οι κεντρικές εντολές περιορισμού των Νευροχειρουργικών επεμβάσεων και να μην έρθουν νέες.
  • Τώρα που υπάρχει αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, να διατίθεται επαρκής αριθμός non-covid κλινών ΜΕΘ για τις ανάγκες των νευροχειρουργικών ασθενών.
  • Να ενισχυθεί το έργο μας με τη συνεπικούρηση επαρκών σε αριθμό Ιατρών Αναισθησιολόγων, καθώς και νοσηλευτών στις χειρουργικές αίθουσες και στα τμήματα.
  • Για τους ειδικευόμενους της Νευροχειρουργικής να επεκταθεί στα 3 έτη (αντί για 2 που ισχύει έως σήμερα) το δικαίωμα παράτασης θητείας μετά την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου ειδικότητας, έτσι ώστε κατόπιν δικής τους επιλογής να μπορούν να αναπληρώσουν κενά στην εκπαίδευσή τους όσοι/ες ειδικευόμενοι/ες το επιθυμούν».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ