ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
Ακαταλόγιστο

Τα πιο απίθανα επιχειρήματα επιστρατεύονται από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, για να δικαιολογηθεί το χάλι που βιώνει αυτές τις μέρες ο λαός, απροστάτευτος από τον χιονιά. Δίπλα στην παραδοσιακή «ακραιολογία» των καιρικών φαινομένων ήρθε και η ...εξοικείωση. Πλασάρουν δηλαδή ότι αυτό που φταίει είναι η «έλλειψη εξοικείωσης» του κρατικού μηχανισμού, αλλά και των ...πολιτών με τη διαχείριση τέτοιων φαινομένων. «Δεν έχουμε μάθει στην Ελλάδα να χρησιμοποιούμε αλυσίδες, δεν είναι οι δήμοι και οι Περιφέρειες εξοπλισμένοι με μηχανήματα που σπάνια χρειάζονται», λένε. Και επειδή σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, χιόνι πέφτει στην πλατεία Ομόνοιας μια φορά στα 15 χρόνια, λογικό είναι να κλείνει η Εθνική Οδός και να χωρίζεται η χώρα στα δύο, να διακόπτεται το ηλεκτρικό ρεύμα, να σταματούν οι αστικές συγκοινωνίες κ.ο.κ. Πόσο μεγάλη πρόκληση αποτελούν τέτοιοι ισχυρισμοί, τη στιγμή που ο λαός ζει τις τραγικές επιπτώσεις των ελλείψεων σε υποδομές προστασίας εδώ και χρόνια, κυρίως σε φαινόμενα με τα οποία υποτίθεται ότι είναι «εξοικειωμένη» η χώρα. Είδαμε δηλαδή τα τραγικά αποτελέσματα από νεροποντές που συμβαίνουν σχεδόν κάθε βδομάδα τον χειμώνα, από πυρκαγιές το καλοκαίρι, από ισχυρούς σεισμούς που συμβαίνουν κάθε χρόνο κ.λπ. Δεν λέμε... Καλή η προσπάθεια να κατοχυρωθεί το «ακαταλόγιστο» για το κράτος και τις κυβερνήσεις του, που σε κάθε «έκτακτη» κατάσταση επιβεβαιώνουν την εχθρότητά τους απέναντι στο λαό, αλλά υπάρχει πλέον πολύ πλούσια πείρα.

Tα όρια...

Χωρίς ανέμους, τα αιολικά πάρκα δεν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Οταν πάλι οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, θέτονται εκτός λειτουργίας για λόγους ασφαλείας. Αν παράλληλα χιονίζει, τα φωτοβολταϊκά που έχουν καλυφθεί από τα χιόνια, επίσης δεν παράγουν Ενέργεια. Και όταν συνυπάρχουν οι παραπάνω συνθήκες, συνήθως αυτό σημαίνει και περισσότερο κρύο, που με τη σειρά του ανεβάζει τη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες με την κακοκαιρία «Μήδεια». Για να αντιμετωπιστεί λοιπόν η εκτιμώμενη αύξηση της ζήτησης, από τις παραμονές της κακοκαιρίας μπήκαν σε λειτουργία οι λεγόμενες «Μονάδες Βάσης». Τέτοιες μονάδες χαρακτηρίζονται όσες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να είναι σε λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο, από τις οποίες μόνο οι λιγνιτικές λειτουργούν με καύσιμο που δεν είναι εισαγόμενο, όπως το φυσικό αέριο και το ντίζελ. Και έτσι, η μονάδα 2 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, ο ΑΗΣ Μελίτης και η μονάδα 1 του ΑΗΣ Καρδιάς «μπήκαν» στο σύστημα ώστε να μην αντιμετωπίσει η χώρα ένα γενικευμένο «μπλακ άουτ», μονάδες που σύμφωνα με το σχέδιο «απολιγνιτοποίησης» θα έχουν κλείσει οριστικά το αργότερο το 2028, προκειμένου να «αδειάσουν τη γωνιά» της αγοράς Ενέργειας στους επιχειρηματικούς ομίλους της «πράσινης ανάπτυξης», με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Οι τωρινές συνθήκες είναι λοιπόν και «εικόνα απ' το μέλλον»: Δείχνουν τι θα γίνεται στις κακοκαιρίες αν σε λίγα χρόνια ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης και ο φτηνός εγχώριος λιγνίτης μείνει εντελώς αναξιοποίητος, με τον λαό να είναι έρμαιο των πανάκριβων εισαγωγών στο πλαίσιο και της ενιαίας αγοράς Ενέργειας της ΕΕ, αντί για την οργανωμένη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών Ενέργειας.

Πρύτανης

Θα μπορούσε να είναι και ερώτηση σε κουίζ: Ποιος λέει τα παρακάτω; «Για τον συνδικαλιστή τού σήμερα, οι διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία δεν προκύπτουν στο όνομα ιστορικών πολιτικών αντιπαραθέσεων, αλλά στην πραγματική βάση των στόχων της σύγχρονης ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού της κοινωνίας και της εργασίας. Απαιτείται να ανοίξουμε έναν νέο ιστορικό κύκλο ουσιαστικών συγκλίσεων που (...) επαναθεμελιώνουν το προοδευτικό μέτωπο απέναντι σε νεοφιλελεύθερες - αντικοινωνικές πολιτικές (...) με στόχο την επίτευξη μιας μεγάλης εθνικής κοινωνικής αναπτυξιακής συμφωνίας, που θα προτάσσει το ρόλο της εργασίας, τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τη δίκαιη διανομή του αναπτυξιακού αποτελέσματος». Το απόσπασμα προέρχεται από άρθρο του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, στα «Νέα». Για όποιον δεν κατάλαβε, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε στην αυγή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες έλαβαν οριστικά τέλος. Επομένως, ποια είναι η «δουλειά» των συνδικάτων; Να διαμορφώνουν «κοινωνικές συναινέσεις» και «μέτωπα» για την υπεράσπιση «προοδευτικών - αντινεοφιλελεύθερων» πολιτικών και μιας πιο «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, μακριά από «ξεπερασμένες» διαχωριστικές γραμμές, δηλαδή από την ταξική γραμμή πάλης! Δεν ξέρουμε ποιοι διδάσκουν στην «Ακαδημία της Εργασίας» της ΓΣΕΕ, σ' αυτό το πανεπιστήμιο του εργατοπατερισμού, είμαστε όμως σίγουροι ότι ο Παναγόπουλος αξίζει τον τίτλο του ισόβιου πρύτανη...

Βρήκαν τη λύση

Δεν είναι μόνο τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» που επικαλείται η κυβέρνηση, αλλά και οι «ιδιαίτερες συνθήκες των Εθνικών οδών», που έφεραν το κλείσιμο των δρόμων με τις πρώτες νιφάδες, όπως μας πληροφορούν οι εκπρόσωποι των κοινοπραξιών που τους διαχειρίζονται. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η Εθνική οδός έκλεισε επειδή και αλάτι να έριχναν οι ιδιώτες που εισπράττουν τα διόδια, αυτό δεν θα έκανε τη δουλειά του, επειδή δεν υπήρχαν ...νταλίκες να το πατήσουν, «για να ανακοπεί το στρώσιμο του χιονιού και το πάγωμα του δρόμου»! Αλλά και τα εκχιονιστικά ήταν δύσκολο να κάνουν τη δουλειά τους, επειδή κινούνται στην άκρη του δρόμου και όταν κάποιος σταματήσει να βάλει αλυσίδες, μπλοκάρουν και δεν μπορούν να συνεχίσουν! Οπως ισχυρίζονται μάλιστα οι ανάδοχοι των εθνικών δρόμων, αν αφήσεις ελεύθερη την κυκλοφορία των φορτηγών, το οδόστρωμα έχει πιθανότητες να μείνει καθαρό, αλλά η κίνηση αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος. Οπότε καλύτερα να μην κυκλοφορούν! Ολα δηλαδή οδηγούν σε αδιέξοδο και σε φαύλο κύκλο, κάνοντας το κλείσιμο του δρόμου να μοιάζει ως αναπόφευκτη, αν όχι ως ιδανική λύση! Είπαμε, η ελαφρότητα των ημερών δικαιολογεί και καμιά κουταμάρα. Αλλο όμως αυτό κι άλλο να μας δουλεύουν ψιλό γαζί κυβέρνηση και εταιρείες για να δικαιολογήσουν την ταλαιπωρία των οδηγών, την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει το λαό από τον χιονιά και αντίστροφα την αγωνία του να γλιτώσει τους ιδιώτες που διαχειρίζονται τις Εθνικές οδούς από το κόστος και την ευθύνη για τον καθαρισμό τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1856 Πεθαίνει ο Χάινριχ Χάινε, Γερμανός ποιητής, δημοσιολόγος και κριτικός. Γεννήθηκε το 1797. Οι πολιτικοί στίχοι του Χάινε αποτελούν υπόδειγμα ρεαλισμού στην ποίηση, συνδυάζοντας την καίρια επικαιρότητα με μακροπρόθεσμες ιδεολογικές προοπτικές. Σημαντικά επέδρασε στο έργο του η φιλία του με τον Καρλ Μαρξ, που άρχισε το 1843.

1930 Το Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίδει απόφαση για τη διάλυση της Εργατικής Βοήθειας. Η Εργατική Βοήθεια, ελληνικό τμήμα της «Διεθνούς Ερυθράς Βοήθειας» (ΜOPR), ιδρύθηκε το 1924 με απόφαση του 3ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Σκοπός της ήταν η παροχή υλικής (σε χρήματα, είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό κ.λπ.) και ηθικής βοήθειας στους καταδιωκόμενους, φυλακισθέντες και εξορισθέντες αγωνιστές, καθώς και στις οικογένειές τους. Επίσης, συνέδραμε με νομικά και ιατρικά μέσα τα θύματα της «λευκής» (αστικής) τρομοκρατίας, ενώ συχνά συνέβαλε και σε αποδράσεις ή φυγαδεύσεις αγωνιστών από τους τόπους εξορίας και τις φυλακές.

1947 Αντιπροσωπεία του ΕΑΜ παραδίδει πολυσέλιδο υπόμνημα στα μέλη της «Επιτροπής Ερεύνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια», που βρίσκεται στην Αθήνα για να εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα. Ηταν μια ύστατη προσπάθεια του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων του ΕΑΜ για την ειρήνευση και την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ομαλής εξέλιξης. Ομως ο αγγλοαμερικανικός ιμπεριαλισμός και το ντόπιο αστικό κράτος είχαν πάρει τις αποφάσεις τους...

1947 Πεθαίνει ο στοχαστής, διακεκριμένος δημοσιογράφος και ποιητής Νίκος Καρβούνης, που μεταξύ άλλων διετέλεσε υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΠΕΕΑ.

1966 Οι Γεράσιμος Αυγερόπουλος, Κώστας Τασσόπουλος και Βαλσάμης καταδικάστηκαν από το τριμελές Εφετείο Αθηνών σε 2 χρόνια φυλάκιση, με την κατηγορία ότι «εξετράπησαν εις πράξεις βίας» μετά την έκρηξη νάρκης στον Γοργοπόταμο το 1964, από την οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 39.

1973 Πραγματοποιείται συγκέντρωση χιλίων φοιτητών της Ιατρικής στο χώρο της Σχολής τους. Οι φοιτητές εκφράζουν τη συμπαράστασή τους προς τους στρατευθέντες φοιτητές (απάντηση της χούντας στις διογκούμενες φοιτητικές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις ενάντια στον Καταστατικό Χάρτη για την Παιδεία που προωθούσε η δικτατορία) και ζητούν την άμεση ανάκληση των σχετικών νόμων ΝΔ 320/71 και 1347/73. Από αυτούς, 800 συγκρότησαν διαδήλωση. Ακολουθούν συγκρούσεις με την αστυνομία, που τραυματίζει και συλλαμβάνει πολλούς φοιτητές.

1982 Σε 24.377 ανέρχονται οι Τούρκοι φυλακισμένοι, όπως παραδέχεται η τουρκική χούντα, ενώ από τις 71 θανατικές καταδίκες έχουν εκτελεστεί οι 10.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ