ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 18 Φλεβάρη 2018
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Ως εκεί φθάσαμε..!

Συνδικαλισμός στις Ενοπλες Δυνάμεις... Κάποτε ακουγόταν σαν (επικίνδυνο) ανέκδοτο, σήμερα αποτελεί μια πραγματικότητα. Ο δρόμος δύσκολος και μακρύς, όπως κάθε επιλογή που προτάσσει την ατομική και συλλογική αξιοπρέπεια, απέναντι σε ένα σύστημα που υποθάλπει την τυφλή υποταγή και χειραγώγηση.

Το «ταξίδι» μακρύ. Ξεκίνησε το 2005 με την «Ενωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων». Ακολούθησαν σωρεία νομικών τεχνασμάτων, απορριπτικές αποφάσεις αλλά και επίμονες επανακαταθέσεις. Σκοπός της αντίδρασης, η οριστική ανακοπή της πορείας προς την θεσμοθέτηση του εγχειρήματος. Τακτικοί ελιγμοί για υπέρβαση των δικονομικών προσκομμάτων. Μετονομασία σε «Σύνδεσμο Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων» (ΣΥΣΜΕΔ). Οργάνωση της πρώτης ένστολης πορείας στο Σύνταγμα. Λυσσαλέα προσπάθεια του Α/ΓΕΕΘΑ, μετέπειτα υφυπουργού της ΝΔ ναυάρχου Χηνοφώτη για ανακοπή της προσπάθειας, ποινές στον πρόεδρο του ΣΥΣΜΕΔ Ανέστη Τσουκαράκη απ' τον στρατηγό Κωσταράκο, μετέπειτα και μέχρι σήμερα στρατιωτικό επίτροπο της ΕΕ.

Το 2012, έρχεται η οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου, με την αναγνώριση στους στρατιωτικούς του δικαιώματος στο συνεταιρίζεσθαι. Το 2013, η χρονιά της δημιουργίας του δευτεροβάθμιου οργάνου με την επωνυμία «Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών Ενώσεων» (ΠΟΕΣ). Ηταν πλέον πραγματικότητα η ύπαρξη ενός πλαισίου (ανεκτού μεν, αλλά και με προοπτική σημαντικών βελτιώσεων) συλλογικής έκφρασης των στρατιωτικών. Συνάμα, ενεργή παραμένει η άρνηση (ισχυρή όπως στη συνέχεια φάνηκε) ενός γενικού πολιτικού συστήματος εξουσίας, με κύριο εκφραστή τη Νέα Δημοκρατία, στην αποδοχή, ότι ένας κατ' εξοχήν προνομιακός γι' αυτήν χώρος άγρας εκλογικής πελατείας σταδιακά χάνεται.

Η σκόπιμα κι απ' το απώτερο παρελθόν μεθοδευμένη απουσία ενός αξιοκρατικού μηχανισμού ρύθμισης θεμάτων του προσωπικού στις ΕΔ, οδηγούσε τα στελέχη, επαίτες στα πολιτικά γραφεία των κομμάτων εξουσίας. Οι καλλιεργούμενες πελατειακές σχέσεις, είχαν σαν αποτέλεσμα την απόλυτη εξαχρείωση και την ολική χειραγώγηση μεγάλου μέρους των στρατιωτικών.

Είναι εμφανές ότι το υπάρχον κυρίαρχο πολιτικό σύστημα εξουσίας, εξαιτίας της εδραίωσης της συλλογικής εκπροσώπησης των στελεχών, είχε αρχίσει να μετρά «απώλειες». Ηταν πλέον θέμα χρόνου και τακτικής, η αρχική κινδυνολογική άρνηση αναγνώρισης του συνδικαλισμού στις ΕΔ, τα νομικά προσκόμματα, να αντικατασταθούν με κάτι άλλο πιο αποτελεσματικό. Η λύση που επιλέχθηκε, ήταν δοκιμασμένη και ήταν η μέθοδος της διάσπασης.

Η ξαφνική εμφάνιση μιας νέας «ομοσπονδίας», ονομαζόμενης «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών» (ΠΟΜΕΝΣ). Απροκάλυπτο στήριγμά της, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που αρχικά πολέμησε λυσσαλέα και ως κυβέρνηση τον συνδικαλισμό των στρατιωτικών, αλλά και η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, με την οποία έχουν επανειλημμένες επαφές μέλη του προεδρείου της ΠΟΜΕΝΣ, με ανταλλαγές ευχαριστήριων επιστολών και άλλα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός της έγγραφης αναφοράς - «παράκλησης» προς τον υπουργό Αμυνας του προέδρου της ΠΟΜΕΝΣ, με αίτημα τον πειθαρχικό έλεγχο του συνταγματάρχη Ανέστη Τσουκαράκη.

Μέσα απ' αυτές τις πρακτικές, ελλοχεύει ο κίνδυνος, οι στρατιωτικοί απογοητευμένοι, να πέσουν στην παγίδα της αποστασιοποίησης απ' τον οργανωμένο αγώνα για τη συλλογική τους έκφραση. Αυτή είναι η κατάληξη που στοχευμένα τους οδηγεί η μεθόδευση των δικαστικών αγωγών της διασπαστικής ΠΟΜΕΝΣ προς την ΠΟΕΣ. Θεωρούμε κατανοητή την απογοήτευση και δικαιολογημένη την οργή τους. Είμαστε σίγουροι όμως ότι τα στελέχη των Ε.Δ, διαθέτουν την ωριμότητα να αντιληφθούν τους ύπουλους κομματικούς τακτικισμούς. Αυτούς που ωθούν τους στρατιωτικούς στο αναχρονιστικό πισωγύρισμα, στην αναξιοπρέπεια των πελατειακών σχέσεων. Καμιά σχέση δεν έχουν όλα αυτά με τον αγώνα, τις κατακτήσεις, τη θέληση για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους και της ζωής των οικογενειών τους.


Ενας στρατιωτικός

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Μαχητική απάντηση φαντάρων

Α' μέρος*

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια σε στρατόπεδα της ΕΛΔΥΚ ακούγονται εθνικιστικά, στην ουσία τους φασιστικά συνθήματα χρυσαυγίτικης κοπής, που φτάνουν στο σημείο να μιλούν για κεφάλια που πρέπει οι Ελληνες φαντάροι να πάρουν, για χωριά που πρέπει να κάψουν, για ορφανά και χήρες της Τουρκίας που θα κλαίνε όταν μπει ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία. Οι έντονες αντιδράσεις και αρνήσεις πολλών φαντάρων να τα φωνάξουν, σε συνδυασμό με την ανάδειξη του θέματος από δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» και με Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, έχουν ως αποτέλεσμα αυτά τα εμετικά συνθήματα να έχουν μειωθεί αποφασιστικά, να ακούγονται ελάχιστες φορές σε σχέση με παλιότερα, που ακούγονταν κάθε μέρα. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι έτσι και αλλιώς τα φασιστικά συνθήματα τα φώναζαν μια χούφτα στρατιώτες σε κάθε στρατόπεδο, προκαλώντας την αγανάκτηση της πλειοψηφίας των φαντάρων, συνήθως τη νύχτα που σχεδόν όλα τα στελέχη απουσιάζουν, ενώ υπάρχουν και κάποια λίγα στελέχη που τους ενθαρρύνουν. Και φυσικά, είναι καθαρό ότι δεν αναφερόμαστε σε συνθήματα γενικά που ακούγονται σε στρατόπεδα, αλλά σε αυτά που ανήκουν σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, στη Χρυσή Αυγή και γενικότερα στο φασιστικό ρεύμα, σαν κι αυτά που αναφέρονται παρακάτω.

Ακολούθησε η διαταγή της διοίκησης της ΕΛΔΥΚ, με την οποία απαγορεύονται τα ρατσιστικά καθώς και αυτά που στρέφονται ενάντια σε άλλους λαούς συνθήματα, ωστόσο, όπως φάνηκε και από την απάντηση του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, ουσιαστικά ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καλύπτει όσους παροτρύνουν τους φαντάρους να τα φωνάζουν. Ως πρόσχημα προβάλλει την αναγκαιότητα για την καλλιέργεια του ηθικού και του φρονήματος. Βέβαια, το τι ηθικό φτιάχνεται με συνθήματα που καλούν σε διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και που απεχθάνεται η πλειοψηφία των Ελλήνων φαντάρων, μπορούν να το ξέρουν οι ναζί της Χρυσής Αυγής με τους οποίους χαριεντιζόταν η κυβέρνηση στο Καστελόριζο, σε ασκήσεις και σε άλλες εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πώς όμως μια απαράδεκτη κατάσταση που είχε παγιωθεί για χρόνια αντιστράφηκε;

Επαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο η σθεναρή στάση, η άρνηση να φωνάξουν και η ανοιχτή καταγγελία των φασιστικών συνθημάτων από πρωτοπόρους φαντάρους. Η αντιπαράθεση με όσους παροτρύνουν τους φαντάρους, και μάλιστα πολλές φορές απαιτούν από αυτούς να τα φωνάζουν γιατί αλλιώς θα τους βγάλουν αναφερόμενους, πρέπει να γίνεται σταθερά και μάλιστα τη στιγμή που επιχειρείται να φωναχτεί το σύνθημα. Είναι χαρακτηριστικό (και δεν είναι το μοναδικό) το παράδειγμα από το 1ο Τάγμα στον Αγιο Ιωάννη κοντά στη Λευκωσία, όταν φαντάρος παρά τις απειλές ενός φασίστα, που εκείνες τις μέρες εκτελούσε υπηρεσία ως Λοχίας Υπηρεσίας, αρνήθηκε ρητά να φωνάξει το σύνθημα που μιλούσε για σφαγές στις οποίες πρέπει να προβεί ο ελληνικός στρατός ενάντια σε Τούρκους πολίτες. Ακολούθησε ο εξής διάλογος: -- Δεν φωνάζω φασιστικό, εγκληματικό σύνθημα. Δεν έχεις δικαίωμα να ζητάς από κανέναν φαντάρο να το κάνει. -- Ναι, αλλά η τουρκική σημαία που είναι καρφωμένη εκεί στο βουνό (εννοεί τη σημαία του ψευδοκράτους στο όρος Πενταδάκτυλο) μας δείχνει ότι είναι σκυλιά, ότι πρέπει να τους μισούμε και για αυτό λέμε συνθήματα εναντίον τους. -- Δεν μπορούμε να λέμε συνθήματα και μάλιστα τέτοια, φασιστικά, ενάντια σε έναν ολόκληρο λαό. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πούμε σύνθημα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την επιθετικότητα της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης, ενάντια στην τότε κυβέρνηση της Τουρκίας, για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου από το 1974. Επίσης, αφού συγκινείσαι τόσο για την κατοχή της Κύπρου θα πρέπει να πούμε συνθήματα και ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ενάντια στην ελληνική χούντα που με τη στάση της και το πραξικόπημα που επιχείρησε στην Κύπρο εκείνες τις μέρες, βοήθησε την τουρκική εισβολή. Ενάντια στους σύγχρονους υμνητές της χούντας, δηλαδή τη φασιστική Χρυσή Αυγή, ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις - και την ελληνική - που στηρίζουν σήμερα σχέδια «λύσης» του Κυπριακού διχοτομικά, που διαιωνίζουν τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής, που μπλέκουν το λαό μας σε επικίνδυνα σχέδια. Οπως είναι λογικό, ο φασίστας λούφαξε μετά από αυτόν το διάλογο, μαζεύτηκε αμέσως.

* Λόγω χώρου θα δημοσιευτεί σε δύο συνέχειες. Η συνέχεια στο επόμενο δισέλιδο 3-4 Μάρτη.


Νίκος ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Στρατιώτης ΕΛΔΥΚ

«Πολεμάμε και μορφωνόμαστε»

Το σχολείο που έγινε Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στο Βελούχι
Το σχολείο που έγινε Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στο Βελούχι
Οταν ξέσπασε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940, τα περισσότερα στελέχη του ΚΚΕ ήταν στις φυλακές και στις εξορίες. Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή, μαζικά, με επιστολές ζήτησαν να σταλθούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου για να πολεμήσουν, η δικτατορία του Μεταξά τούς κράτησε φυλακισμένους και αργότερα τους παρέδωσε στους Γερμανούς κατακτητές.

Παρ' όλα αυτά, το ΚΚΕ αποτέλεσε τον πυρήνα για την οργάνωση της Αντίστασης στην Ελλάδα, την περίοδο της Κατοχής 1941 - '44. Ηταν ο εμπνευστής, ο καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης της. Το 1941 ιδρύεται το ΕΑΜ και λίγους μήνες αργότερα, το Φλεβάρη του 1942, ιδρύεται ο ΕΛΑΣ, το στρατιωτικό του τμήμα. Στις γραμμές του ΕΑΜ εντάχθηκαν εργάτες, αγρότες, γυναίκες, μαθητές, φοιτητές, άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών και πολλοί στρατιωτικοί.

Η ανάγκη συσπείρωσης οργανωμένων στρατιωτικών δυνάμεων, ικανών να σταθούν στο μέτωπο των μαχών, οδήγησε στην ίδρυση του Γενικού Επιτελείου Στρατού του ΕΛΑΣ. Καθώς ο αριθμός των γραμμών του ΕΛΑΣ μεγάλωνε, δημιουργούνταν σοβαρά προβλήματα έλλειψης στρατιωτικών στελεχών στην καθοδήγηση των στρατιωτικών δυνάμεων, που μέχρι πρότινος καλύπτονταν από τους μόνιμους αξιωματικούς, οι περισσότεροι απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων οι οποίοι είχαν προσχωρήσει στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός αξιωματικών είχε φύγει στη Μέση Ανατολή, ενώ κάποιοι άλλοι πλαισίωναν τα Τάγματα Ασφαλείας και δυνάμεις που συνεργάζονταν με τους Αγγλους.

Ετσι, την 1η Αυγούστου του 1943 ιδρύεται η Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ, στο Περτούλι, στην οποία ως εκπαιδευτές αξιοποιήθηκαν οι μόνιμοι αξιωματικοί και σε αυτή μαθήτευαν πρωτοπόροι αγωνιστές αντάρτες, με πείρα από το πεδίο των μαχών και γνώση της τακτικής του ανταρτοπόλεμου. Η εκπαίδευση γινόταν με εντατικούς ρυθμούς, γιατί ο χρόνος πίεζε δραματικά, προκειμένου να ανδρωθούν γρήγορα τα μαχόμενα τμήματα του ΕΛΑΣ. Παράλληλα με την εκπαίδευση στα όπλα και το επιθετικό πνεύμα, οι μαθητές διδάχτηκαν την αξία της συνειδητής πειθαρχίας και την αγάπη προς το λαό, με άριστη συμπεριφορά απέναντί του. Το σύνθημα που επικρατούσε στις γραμμές των μαθητών συνοψιζόταν στις λέξεις: «Πολεμάμε και μορφωνόμαστε». Οι μαθητές εφάρμοζαν τη θεωρία με πραγματικά πυρά ενάντια στα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα. Από τις Σχολές Αξιωματικών τόσο στο Περτούλι όσο και στη Ρεντίνα αποφοίτησαν 1.230 ανθυπολοχαγοί, εκ των οποίων και 11 γυναίκες.

Οταν γράφει στο Twitter ο πρέσβης των ΗΠΑ...

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα έγραψε στο Twitter, μετά την επίσκεψή του στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας: «Η άσκηση "Ηνίοχος" είναι στην τελική ευθεία (...) δίνουμε μεγάλο βάρος σε όσα έχει προσφέρει η Ελλάδα (...) είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ (...) αναμένουμε να συμμετάσχουμε και να δυναμώσουμε τη διασύνδεσή μας και τις στρατιωτικές σχέσεις μας...». Η στρατιωτική άσκηση «Ηνίοχος» είναι άσκηση αεράμυνας της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με αποστολές καταστολής συστημάτων αεράμυνας προσβολής αεροδρομίου και προστασίας αεροσκαφών υποστήριξης. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να γίνει ο «Ηνίοχος» η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο... Θα ξεκινήσει το Μάρτη με συμμετοχή των ΗΠΑ, Ελλάδας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ιταλίας και Κύπρου.

Η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική και την αμερικανική κυβέρνηση, σχετικά με την αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών «F-16», φορτώνει με νέα οικονομικά βάρη το λαό μας, που ήδη έχει πληρώσει πολλά δισεκατομμύρια για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Από δημοσιεύματα φαίνεται ότι το κόστος της αναβάθμισης θα φτάσει περίπου στα 1,1 δισ. ευρώ, με προκαταβολή 900 εκατ. ευρώ και με το πρόσχημα να επικρατήσει η Πολεμική μας Αεροπορία της τουρκικής. Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη η αναβάθμιση για τα «Mirage 2000» από την κατασκευάστρια εταιρεία, με ποσά που δεν έχουν γίνει γνωστά ακόμη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει σοβαρές ευθύνες, διότι δαπανά τεράστια ποσά για την αγορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πληρώνει αδρά ο ελληνικός λαός. Η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις της πυραμίδας των εξοπλισμών των χωρών του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρέσβης εκτός από καλύτερους πελάτες μάς θέλει και πιστούς συμμάχους. Η εφαρμογή της αμερικανικής «Στρατηγικής Εθνικής Αμυνας» έχει στόχο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να ενισχύσουν παραπέρα τις θέσεις τους προς όφελος των μονοπωλίων, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. Να βγουν πιο ενισχυμένοι στον ανταγωνισμό με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Ειδικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, οι ανταγωνισμοί και οι πολεμικές συγκρούσεις οξύνονται παραπέρα, προωθείται ο διαμελισμός της Συρίας και κλιμακώνεται η επίθεση κατά του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ. Προωθείται διχοτομική λύση στο Κυπριακό. Εντονη είναι η παρουσία πολεμικών πλοίων της Τουρκίας και άλλων χωρών στα ύδατα της Κύπρου, με αφορμή την αναζήτηση υδρογονανθράκων. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τις επεκτατικές βλέψεις της αστικής τάξης της Τουρκίας, σχετικά με την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο.

Ο πόλεμος είναι σύμφυτο φαινόμενο του καπιταλισμού και κάθε εκμεταλλευτικής κοινωνίας. Για τους λόγους αυτούς, χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη μας ενάντια σε μια πιθανή ιμπεριαλιστική εμπλοκή, ειδικά στην περιοχή μας. Καμιά συμμετοχή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Απεμπλοκή της χώρας μας τώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές αποστολές που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις και τα ξένα στρατηγεία που υπάρχουν στη χώρα μας. Στην πάλη αυτή του λαού μας, εμείς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εν ενεργεία και αποστρατεία, θα πρέπει να είμαστε στο πλάι του και να συμμετέχουμε, γιατί γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τα δεινά μιας τέτοιας εξέλιξης.


Μιχάλης ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ
Ταξίαρχος ε.α.

Οι Ενώσεις Αποστράτων και τα εθνικιστικά συλλαλητήρια

Οι ηγεσίες των ενώσεων αποστράτων, των εποπτευόμενων απ' το υπουργείο Αμυνας, Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) και Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ), όχι απλά συμμετείχαν στα συλλαλητήρια Θεσσαλονίκης και Αθήνας, αλλά ήταν κι απ' τους συνδιοργανωτές τους.

Συστρατεύθηκαν στον «αγώνα» για το όνομα της ΠΓΔΜ, με την Εκκλησία και τις μητροπόλεις της, τις εκκλησιαστικές και παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, τη ΝΔ, τους ΑΝΕΛ, την Ενωση Κεντρώων αλλά και εθνικιστικές, ακροδεξιές, παραστρατιωτικές κινήσεις και κόμματα, με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, το μόρφωμα που θαυμάζει, υμνεί και τιμάει τον πλέον άθλιο εσμό της νεότερης ιστορίας μας, τους Γερμανούς ναζί κατακτητές της Ελλάδας το 1940, τους Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες αλλά και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Οι Διοικήσεις των Ενώσεων Αποστράτων στάθηκαν δίπλα κι όχι απέναντι στους δύσοσμους επίγονους της ναζιστικής βίας.

Πρόσβαλαν βάναυσα τον αγώνα του λαού μας, που αντιτάχθηκε σθεναρά και πολέμησε μέσα απ' τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ το ναζισμό. Υπερασπίστηκε τη Μακεδονία και τη Θράκη, όταν οι ναζί κατακτητές με την υπογραφή συμφωνίας (1941), ανέθεσαν στη φασιστική Βουλγαρία τη «διαφύλαξη της τάξεως και ησυχίας» στις περιοχές της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης. Το ΕΑΜ ήταν αυτό, που τον Ιούλη του 1944, διοργάνωσε παλλαϊκά συλλαλητήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, με το σύνθημα «Εξω οι Βούλγαροι φασίστες». Ηταν της Αθήνας το συλλαλητήριο, με τους 30 νεκρούς, τους 300 τραυματίες, τους 500 συλληφθέντες.

Οταν ο λαός μας πολεμούσε, για την πατρίδα του, ενάντια στους ναζί και τους φασίστες κατακτητές, απέναντί του είχε και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Αυτούς που είναι οι πολιτικοί πρόγονοι της Χρυσής Αυγής.

Είναι απαράδεκτο, προσβλητικό κι ατιμωτικό για τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων, θλιβερές ηγεσίες Ενώσεων, να συγχρωτίζονται στους ίδιους χώρους μ' αυτά τα ιστορικά αποβράσματα και συνάμα, να δηλώνουν ότι «εκπροσωπούν» τους απόστρατους.

Για τους απόστρατους είναι θέμα τιμής κι αξιοπρέπειας, να γυρίσουν οριστικά την πλάτη σε ηγεσίες που απαξιώνουν τους αγώνες για τη λευτεριά και την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας.

Συναντήσεις αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με Ενώσεις Στρατιωτικών

Συνεχίζονται οι συναντήσεις αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τις Ενώσεις Στρατιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), αλλά και με μια σειρά από πρωτοβάθμιες Ενώσεις Περιφερειακών Ενοτήτων (ΕΣΠΕΕ), που είναι ενταγμένες σ' αυτήν. Μέχρι τώρα η αντιπροσωπεία έχει συναντηθεί με τις Ενώσεις Βόρειου Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Καστοριάς, Κοζάνης, Αρκαδίας, Καβάλας, Ξάνθης, Δράμας, Σερρών, Πιερίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Χανίων και Ροδόπης, και σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.

Στις συναντήσεις, η ατμόσφαιρα υπήρξε ειλικρινής και εποικοδομητική, με αναγνώριση εκ μέρους των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ΕΣΠΕΕ της συνεισφοράς και της στήριξης που πρόσφερε το ΚΚΕ στη μακροχρόνια και δύσκολη πορεία για να κατακτηθεί η συλλογική έκφραση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπήρξε γενικό αίτημα για παραπέρα συνεργασία, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων του προσωπικού των ΕΔ, για προβολή τους μέσω του «Ριζοσπάστη», του portal «902.gr» και μέσω κατάθεσης κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος, πέρα από τις ευχαριστίες της προς τα μέλη των ΔΣ των ΕΣΠΕΕ για την αποδοχή του αιτήματος για τις συναντήσεις, παρουσίασε συνοπτικά τις θέσεις του ΚΚΕ που σχετίζονται με τον προσανατολισμό των ΕΔ στη διαφύλαξη της ακεραιότητας της χώρας, την επιστροφή του συνόλου του προσωπικού των ΕΔ που υπηρετούν εκτός συνόρων, την απεμπλοκή μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά και την οργάνωση της συλλογικής αγωνιστικής τους διεκδίκησης.

Πρόθεση του Κόμματος, που χαιρετίστηκε από το σύνολο των ΔΣ των ΕΣΠΕΕ, είναι η ενημέρωσή του για τα προβλήματα του προσωπικού (γενικού αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος), από «πρώτο χέρι» κι όχι παραποιημένα, όπως συνήθως αυτά παρουσιάζονται από τα στρατιωτικά επιτελεία και το αρμόδιο υπουργείο.

Στις επαφές αυτές αναδείχθηκαν μια σειρά γενικών αλλά και ιδιαίτερων προβλημάτων που επιβαρύνουν δραματικά τη ζωή των εν ενεργεία στελεχών των ΕΔ, αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους. Αυτά σχετίζονται με μισθολογικές ανισότητες, με στρεβλώσεις στην επαγγελματική τους εξέλιξη, το Ασφαλιστικό, το στεγαστικό, το καθεστώς μεταθέσεων, τη χορήγηση στολών, την πραγματική κάλυψη του κόστους μετακινήσεων κατά τις μεταθέσεις, την ουσιαστική κι όχι κατ' επίφαση συνυπηρέτηση συζύγων, την κάλυψη της υπερωριακής απασχόλησης με ουσιαστική αμοιβή κι όχι κοροϊδία, στρεβλές μοριοδοτήσεις και πολλά άλλα.

Η θέση του Κόμματος είναι ότι τα στελέχη των ΕΔ αντιμετωπίζουν σε γενικές γραμμές κοινά προβλήματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, με τις ίδιες γενεσιουργούς αιτίες, που εδράζονται στην πολιτική τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και των προηγούμενων. Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της σε διασπαστικές μεθοδεύσεις αλλά και στον εφαρμοζόμενο «συνδικαλισμό των δικαστηρίων», πρακτικές που καλλιεργούν την απογοήτευση και οδηγούν στην αδρανοποίηση, όσον αφορά τις συλλογικές διεκδικήσεις, τα στελέχη των ΕΔ.

Κάλεσμα

Καλούμε τους φαντάρους και τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, ενάντια στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, και στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που παίζει το ρόλο «πλασιέ» του ΝΑΤΟ. Να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος, στις 27 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Στη Θεσσαλονίκη, στις 6 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία στο αμερικάνικο προξενείο. Στις συγκεντρώσεις θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ