ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιβεβαιώνει το αντιλαϊκό περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων

Μηνύματα εντός κι εκτός, στο εγχώριο κεφάλαιο και τους δανειστές, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και ικανή να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ανάκαμψή του, έστειλε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ξεκαθάρισε ότι στόχος της διαπραγμάτευσης που διεξάγει η κυβέρνηση είναι η «εμπέδωση της σταθερότητας» για το εγχώριο κεφάλαιο και η «παγίωση των αναπτυξιακών ρυθμών», της ανάκαμψης δηλαδή του κεφαλαίου που θα βασιστεί στο τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης για την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσπαθεί τις μέρες αυτές να «καμουφλάρει» το αντιλαϊκό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα (ανάμεσα στα άλλα και στο Εργασιακό, στις συντάξεις, τη φορολογία κ.ο.κ.) που φέρνουν τα παζάρια της με τους δανειστές, με τον ισχυρισμό ότι οι στόχοι του κεφαλαίου μπορούν να προωθηθούν δίχως να παρθούν πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Το ίδιο επανέλαβε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι στόχος είναι μια συμφωνία «δίχως ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας», υπονοώντας δηλαδή ότι τα λεγόμενα «αναπτυξιακά» αντίδωρα που φέρεται να παζαρεύει η κυβέρνηση (φορολογία κ.ά.), για λογαριασμό βέβαια και πάλι των επιχειρηματικών ομίλων, θα φέρνουν τάχα στα «ίσα» το λογαριασμό για το λαό.

Μάλιστα, για να στηρίξει το «σχήμα» αυτό, που απευθύνεται ως απάτη προς το λαό και ως διαβεβαίωση προς το κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά για τα συμφέροντά του μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης, η κυβέρνηση κραδαίνει την «υπερκάλυψη των στόχων» που ήρθαν από τη φοροληστεία του λαού, αλλά και τις δηλώσεις του Π. Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, διαψεύδοντας ότι έφερε πακέτο μέτρων και υποστηρίζοντας ότι «η πολιτική διαπραγμάτευση διεξάγεται σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών».

Οπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται καθημερινά και κλειδί «για να υπάρξει θετική εξέλιξη στις 20 Φεβρουαρίου παραμένει η επιστροφή στον ρεαλισμό, τόσο από πλευράς ΔΝΤ όσο και από πλευράς υπουργείου Οικονομικών Γερμανίας». Διείδε, μάλιστα, μια «έστω και δειλή μετατόπιση του κ. Τόμσεν» ως προς το ενδεχόμενο αναθεώρησης προς το θετικότερο των προβλέψεων του Ταμείου και εκτίμησε ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία.

Ο Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε ακόμα ότι φαίνεται να διαμορφώνεται μια διαφορετική θέση στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει «μια συμφωνία στην οποία θα συμμετέχουν όλοι» μέσα απ' τη «γεφύρωση των διαφορών μεταξύ του ΔΝΤ, ευρωπαϊκών θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά ακριβώς το baseline σενάριο. Τις μακροοικονομικές προβλέψεις, δηλαδή, για τη μετά το 2018 περίοδο».

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη ΝΔ για την αστική διαχείριση, υποστήριξε πως αν αυτή κυβερνούσε, «δεν θα υπήρχε ελπίδα ισορροπημένης συμφωνίας», αλλά «θα υποχωρούσαν σε όσα μέτρα απαιτούσαν από την αρχή οι δανειστές και θα εφάρμοζαν και άλλα τόσα». Εξάλλου, απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη και εμμέσως πλην σαφώς «ρωτώντας» αν είναι και εκείνος τόσο δεσμευμένος όσο οι ίδιοι στους στόχους του κεφαλαίου, τον προέτρεψε να απαντήσει στο ερώτημα αν θέλει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη «αξιολόγηση», αν συμφωνεί με τις απαιτήσεις για νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ μετά τη λήξη του προγράμματος και αν υιοθετεί τις προβλέψεις της Κομισιόν ή του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εκροή καταθέσεων, αρκέστηκε να δηλώσει πως πρόκειται για «ένα κλασικό εποχικό φαινόμενο» και πως «το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό. Και η σταθερότητα αυτή θα εμπεδωθεί έτι περαιτέρω με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία επίκειται».

ΝΔ
Η γνωστή κριτική από τη σκοπιά του κεφαλαίου

Απολογισμό του πρόσφατου ταξιδιού Μητσοτάκη στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με Μέρκελ, Σόιμπλε και Γερμανούς επιχειρηματίες, έκανε χτες σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «παρουσίασε το πρόγραμμά του για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, με έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων», ξεκαθαρίζοντας πως «η θέση της Ελλάδας βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και της Ευρωζώνης και είναι αδιαπραγμάτευτη, απορρίπτοντας σενάρια που διακινούνται από κάποιους - και εντός της χώρας - για επιστροφή στη δραχμή».

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ στηλίτευσε την κυβέρνηση ότι στελέχη της «με αντιφατικές δηλώσεις, μνημεία ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού, οδηγούσαν και οδηγούν τη χώρα στην αβεβαιότητα, την αποτυχία και άρα στην ήττα», με αφορμή το γεγονός ότι αργοπορεί το κλείσιμο της β' «αξιολόγησης».

Ως προς αυτό και ερωτηθείς για τη στάση του κόμματος στην περίπτωση που δεν κλείσει η «αξιολόγηση» την ερχόμενη Δευτέρα, υπενθύμισε το «συνταγματικό καθήκον» της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκεί έλεγχο στα κυβερνητικά πεπραγμένα, στέλνοντας δηλαδή εκ νέου μήνυμα για την «υπεύθυνη» - για τα συμφέροντα του κεφαλαίου - στάση, που κρατάνε και σήμερα ως αντιπολίτευση και πιθανόν αύριο στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης. Εκανε, δε, λόγο για σειρά πρωτοβουλιών που θα πάρει η ΝΔ, επιφυλάχθηκε όμως να τις εξειδικεύσει μέχρι και την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup της 20/2.

Η αναφορά του αυτή, πάντως, όπως εκτιμούν κύκλοι παραπέμπει σε κατάθεση πρότασης μομφής ή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι, προ ημερών, η τομεάρχης Ανάπτυξης του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη, είχε δηλώσει ότι θα έπρεπε να έχει ποινικοποιηθεί το χάσιμο χρόνου στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Συνεχίζονται οι διεργασίες εντός κι εκτός

Συναντήσεις στο Στρασβούργο με αρχηγούς πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου είχε ο Στ. Θεοδωράκης, εστιάζοντας και στις διεργασίες στο εγχώριο αστικό πολιτικό σκηνικό. Σύμφωνα με το Ποτάμι, ο αρχηγός της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, ζήτησε ενημέρωση «για τη δράση των κεντρώων δυνάμεων στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα αλλά και συμβιβαστική διάθεση έτσι ώστε να φέρουν κοντά τους πλειοψηφικά ρεύματα και όχι μόνο δυναμικές μειοψηφίες».

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, μιλώντας στο ρ/σ «Alpha», ο Γ. Φλωρίδης, πρ. υπουργός του ΠΑΣΟΚ και από τους επικεφαλής της κίνησης «Ωρα Αποφάσεων», με την οποία φλερτάρει το Ποτάμι, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «δεν μπορεί να προτείνει τίποτα, η ηγεσία του δηλαδή. Χτες το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μονιμοποίηση συμβασιούχων σε ανύπαρκτη εταιρεία. Με αυτή την ενέργεια συνδέεται ξανά με την πιο παρωχημένη ιστορία του», στέλνοντας το μήνυμα δηλαδή στην αστική τάξη ότι δεν μπορεί να βασιστεί σε παλιές συνταγές για το προχώρημα των συμφερόντων της στις σημερινές συνθήκες. Στην ίδια βάση χαρακτήρισε την Φώφη Γεννηματά ως «κλασική εκπρόσωπο του παρωχημένου». Για την «Ωρα Αποφάσεων» είπε ότι θέλουν «να αναγεννηθεί ο προοδευτικός πόλος στην Ελλάδα» και ότι με το Ποτάμι έχουν «περίπου κοινές απόψεις για το τι πρέπει να γίνει για την Ελλάδα. Εχουμε πολιτική συνεργασία για να συμβάλουμε από καλύτερη αφετηρία στον προοδευτικό πόλο».

Επίσης, από την «Ωρα Αποφάσεων», η Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο ρ/σ «Αθήνα 9,84», είπε: «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι το ΠΑΣΟΚ με ανθρώπους που είναι εκεί 40 χρόνια. Να θεωρήσουμε ότι το ΚΙΔΗΣΟ είναι κάτι άλλο; Η ιστορία θα κρίνει αυτόν το χώρο που έχει προσφορά και λάθη. Εχει κλείσει τη διαδρομή του έτσι όπως το ξέραμε, σαν κόμμα. Ο γενικότερος προοδευτικός χώρος υπάρχει πάντα και πρέπει να εκπροσωπηθεί από μία διαφορετική κομματική δομή με τα χαρακτηριστικά της επόμενης δεκαετίας». Για, δε, το Ποτάμι είπε: «Με το Ποτάμι υπάρχουν πολλές κοινές θέσεις (...) υπάρχει μία κοινή πρόταση στο πώς θα μπορούσε να γίνει αυτός ο ενιαίος χώρος (...) Οσο για το χρονοδιάγραμμα ως πρωτοβουλία πιστεύουμε ότι πρέπει όλα να έχουν κλείσει έως τον Ιούνιο».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοινός παρονομαστής κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης:

«Οι κυβερνητικές "περικοκλάδες" του τύπου "μεταρρυθμίσεις χωρίς κόστος", "συνολικό πακέτο" κ.ο.κ. έχουν στόχο να κρύψουν ότι κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ παζαρεύουν τα νέα μέτρα και ετοιμάζονται να στείλουν το λογαριασμό στο λαό. Αλλωστε, παρά τις διαφορές τους, έχουν κοινό παρονομαστή τα συμφέροντα του κεφαλαίου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ