ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι συγκρούσεις σε όλα τα μέτωπα

Τουρκικά στρατεύματα επιχειρούν κοντά στα σύνορα με τη Συρία
Τουρκικά στρατεύματα επιχειρούν κοντά στα σύνορα με τη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Περιπλέκεται η κατάσταση στα πεδία συγκρούσεων της Βόρειας Συρίας, όπου παρατηρείται επικίνδυνα μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών δυνάμεων, μεταξύ άλλων, από τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό των ΗΠΑ, από τη Ρωσία, από τους ισλαμιστές μισθοφόρους που εξακολουθούν να μπαινοβγαίνουν κατά εκατοντάδες από την τουρκο-συριακή μεθόριο με κάλυψη της Τουρκίας και το τουρκικό πυροβολικό που συνέχισε και χτες, για τέταρτη μέρα, τις βολές κατά θέσεων Κούρδων μαχητών και Σύρων στρατιωτών πέριξ της μεθοριακής πόλης Αζάζ.

Μέσα στο σκηνικό κλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων, ξεχώρισε χτες η «πρεμιέρα» των ολλανδικών «F-16» που ξεκίνησαν επιδρομές στην Ανατολική Συρία και η νέα ανακατάληψη σημαντικών εδαφών από το συριακό στρατό ανατολικά της επαρχίας Χαλεπίου (μεταξύ των οποίων και ενεργειακός σταθμός που είχε καταληφθεί από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και είχε μετατραπεί σε φυλακή) και τα χωριά Αχράς και Μισκέβ. Στην ίδια επαρχία, μαχητές των «Δημοκρατικών Δυνάμεων Συρίας» που συγκροτούν Κούρδοι μαχητές και Αραβες σύμμαχοί τους, ανακατέλαβαν σχεδόν όλη την πόλη Ταλ Ριφαάτ και το παρακείμενο χωριό Κφαρ Νάσεχ, έχοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους το 14% του συριακού εδάφους (από το 9% που είχαν το 2012). Βασικός στόχος των Κούρδων μαχητών θεωρείται (σύμφωνα με αναλυτές) η εδαφική συνέχεια ανάμεσα στα τρία καντόνια Αφρίν, Κομπανί (της επαρχίας Χαλέπι) και Τζαζιρέ (της επαρχίας Χασάκε), ώστε μεσοπρόθεσμα να επιχειρηθεί η δημιουργία ενός αυτόνομου δυτικού Κουρδικού Κράτους (γνωστό ως «Ροτζάβα»), με πρότυπο το Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ...

Κατηγορίες για τις επιδρομές σε κλινικές και σχολεία

Με φόντο όσα διαδραματίζονται στα πεδία των συγκρούσεων, σημειώθηκε χτες νέα αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία, καθώς αξιωματούχοι αμφοτέρων χωρών αντάλλαξαν κατηγορίες σχετικά με τις προχτεσινές αεροπορικές επιδρομές σε σχολεία και πέντε κλινικές (εκ των οποίων ορισμένες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα») στις συριακές επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι, με αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 50 αμάχων και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Η Τουρκία επανέφερε το σενάριο μίας χερσαίας επέμβασης στο συριακό έδαφος (το οποίο επεξεργάζεται σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία και άλλες ισλαμικές χώρες), ωστόσο αυτή τη φορά έθεσε την ακόλουθη προϋπόθεση: ότι η χερσαία επιχείρηση θα γίνει «μόνο» στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης με τους συμμάχους της του διεθνούς συνασπισμού, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σημείωσε ότι «χωρίς χερσαία επιχείρηση είναι αδύνατος ο τερματισμός των εχθροπραξιών στη Συρία»...

Επιπλέον, Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία για τις προχτεσινές αεροπορικές επιδρομές σε κλινικές και σχολεία, χωρίς βεβαίως να προσκομίσουν ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο. Αυτό το γεγονός χρησιμοποίησε στη συνέχεια η Ρωσία, για να διαψεύσει κατηγορηματικά πως οι κλινικές και τα σχολεία σε Ιντλίμπ και Χαλέπι βομβαρδίστηκαν από ρωσικά αεροσκάφη.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, πρότεινε σε ξένους αξιωματούχους να παίρνουν πληροφορίες «από πρωτογενείς πηγές», υπενθυμίζοντας τις προχτεσινές δηλώσεις του Σύρου πρέσβη στη Ρωσία, που υποστήριξε ότι οι επιδρομές έγιναν από αεροσκάφη που συμμετέχουν στον «αντιτρομοκρατικό» συνασπισμό των ΗΠΑ...

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε χτες στο Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για το αίτημα του Παρισιού να σταματήσουν τα τουρκικά πλήγματα εναντίον των Κούρδων της Συρίας. Ο Ερό, από την άλλη, «καταδίκασε» το βομβαρδισμό μίας εκ των κλινικών που βομβαρδίστηκαν προχτές στη Βόρεια Συρία, λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτος και πρέπει να σταματήσει αμέσως».

Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις, η χτεσινή εμφάνιση του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, στη Δαμασκό, με στόχο την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες περιοχές, έμοιαζε με παραφωνία. Μετά τη συνάντησή του με το Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, ανακοινώθηκε ότι από χτες ξεκίνησε η αποκατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε τουλάχιστον δύο από τις επτά πολιορκημένες περιοχές (στη Μουανταμίγια αλ Σαμ, κοντά στη Δαμασκό, καθώς και τη Ντέιρ Εζόρ). Επιπλέον, ο Σύρος υπουργός σημείωσε τη «δέσμευση» της Δαμασκού στις ενδοσυριακές έμμεσες συνομιλίες που υποτίθεται πως θα ξαναρχίσουν στις 25 Φλεβάρη στη Γενεύη...

Οι προειδοποιήσεις του Ασαντ

Αίσθηση προκάλεσαν, παράλληλα, οι δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Δικηγορικής Ενωσης Συρίας. Ο Ασαντ προειδοποίησε Τουρκία και Σαουδική Αραβία να μην επιχειρήσουν χερσαία επέμβαση, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε «παγκόσμιες επιπτώσεις και δεν θα ήταν πικ νίκ».

Αναφερόμενος στη ρωσο-αμερικανική συμφωνία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή στο Μόναχο για την «παύση των εχθροπραξιών» στη Συρία, ο Ασαντ τόνισε ότι οι εκεχειρίες γίνονται μεταξύ στρατών και χωρών και ποτέ μεταξύ μίας χώρας και τρομοκρατικών οργανώσεων και αναρωτήθηκε ρητορικά: «Λένε ότι θέλουν παύση πυρός αυτή τη βδομάδα. Εντάξει, ποιος θα μιλήσει στην τρομοκρατική οργάνωση εάν αρνηθεί να σταματήσει τα πυρά; Ποιος θα την τιμωρήσει;».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διευρύνεται η συζήτηση για την εμπλοκή στη Συρία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενώ η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει - όπως ισχυρίζεται τουλάχιστον - να «απαντά» σε επιθέσεις που δέχεται από Κούρδους στη βόρεια Συρία, η συζήτηση για την ευρύτερη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στη Συρία διευρύνεται.

Χτες, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναφέρθηκε στις «ευκαιρίες που αφέθηκαν να περάσουν» το Μάρτη του 2003, αναφερόμενος στην απόρριψη (από το Κοινοβούλιο) της πρότασης της τότε κυβέρνησης Ερντογάν για άμεση συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο στο Ιράκ. «Τώρα, στα βόρεια της Συρίας, ο τρόμος του ΡΚΚ/PYD προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο Καντίλ (σ.σ. βουνά που θεωρούνται η έδρα του ΡΚΚ) και να ανοίξει ένα διάδρομο στο λεγόμενο Κουρδιστάν. Πρέπει να πω κατηγορηματικά ότι αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί τετελεσμένο και να φέρει στους τρομοκράτες ένα πλεονέκτημα, με τη στήριξη από ΗΠΑ - Ρωσία».

Την ίδια στιγμή, ο αστικός Τύπος συνεχίζει καθημερινά τις αναλύσεις όπως μια ακόμα που εμφανίστηκε στη «Σαμπάχ», τονίζοντας: «Κανείς δεν πρέπει να αναγνώσει με λάθος τρόπο την τουρκική αποφασιστικότητα... Η Τουρκία θα συνεχίσει να βομβαρδίζει το PYD. Αν αποτύχουν να λάβουν το μήνυμα τότε η Τουρκία θα καταφύγει σε άλλα μέσα που θα περιλαμβάνουν την επέμβαση μιας ισλαμιστικής δύναμης με σαουδαραβικά στρατεύματα όπως και δυνάμεις από άλλα ισλαμικά κράτη. Η τουρκική αποφασιστικότητα ενάντια στο PYD αποτελεί μήνυμα σε κάθε φίλο και εχθρό...». Πάντως, η συζήτηση για την εμπλοκή στη Συρία αναπτύσσεται παράλληλα και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Τις τελευταίες μέρες, εφημερίδες όπως οι «Χουριέτ» και «Ζαμάν» γράφουν για την «κινητικότητα» πρώην στελεχών του ΑΚP (που το 2003 είχαν διαφωνήσει με την πρόταση της κυβέρνησης AKP για ευθεία εισβολή στο Ιράκ), τα οποία ετοιμάζονται για δημιουργία «νέου πολιτικού κινήματος» και ήδη νοίκιασαν γραφεία στην Αγκυρα.

Στο μεταξύ, χτες, ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, επανέφερε το ζήτημα των προσπαθειών αποκατάστασης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, δηλώνοντας στο δίκτυο «Χαμπέρ - Τουρκ» πως «οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε σημείο που επιτρέπει την υπογραφή συμφωνίας», χωρίς ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις.

Συνεχείς προκλήσεις του Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σάλο προκάλεσε η δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο Ισραηλινός αστυνομικός φαίνεται να κλοτσά και να πετά στο έδαφος, εν ψυχρώ, Παλαιστίνιο καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι, την περασμένη Κυριακή στη Χεβρώνα της Δ. Οχθης, επειδή προσπάθησε να πλησιάσει έφηβη Παλαιστίνια που κειτόταν αιμόφυρτη στο έδαφος. Παρόμοια τύχη είχε λίγα λεπτά αργότερα άλλος νεαρός Παλαιστίνιος, που προσπάθησε να προσεγγίσει το σημείο, καθώς άλλος αστυνομικός τον κλότσησε και τον σημάδεψε απειλητικά με όπλο... Σκηνές από την καθημερινή βαρβαρότητα που βιώνει ο λαός της Παλαιστίνης από την ισραηλινή κατοχή.

Την ίδια ώρα, από το Βερολίνο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απέρριψε γαλλικό «ειρηνευτικό σχέδιο» που παρουσίασε νωρίτερα στον αναπληρωτή διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Αλόν Ουσπίζ, ο Γάλλος πρέσβης στο Τελ Αβίβ, Πατρίκ Μεζονέβ, με στόχο τη συγκρότηση μιας «Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης» του παλαιστινιακού ζητήματος και την πραγματοποίηση διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων στο Παρίσι εντός του ερχόμενου καλοκαιριού. Κίνηση που βεβαίως αποβλέπει στην εξυπηρέτηση των γαλλικών συμφερόντων στην περιοχή.

Ο Νετανιάχου είπε ότι μόνο άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών «μπορούν να προωθήσουν την ειρήνη». Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, εξέφρασε την επιθυμία της Γερμανίας για την «προώθηση διαδικασίας ειρηνικής συμβίωσης στη βάση δύο κρατών για τους δύο λαούς» προσθέτοντας ότι το Βερολίνο είναι πρόθυμο να βοηθήσει «στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης».

ΙΡΑΚ
Κόντρες με φόντο τα πετρέλαια του βορρά

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, επέκρινε χτες την κυβέρνηση του αυτόνομου Κουρδικού βόρειου Ιράκ για το γεγονός ότι έχει αφήσει απλήρωτους τους δημόσιους υπαλλήλους από το Σεπτέμβρη, παρά τα κέρδη που εξασφαλίζει από τις εξαγωγές πετρελαίου (που ανέρχεται στο 16% του «μαύρου χρυσού» που παράγεται σήμερα στο Ιράκ) και τις οποίες κάνει σε συμφωνία με την Τουρκία, ανεξάρτητα από την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση.

Ο αλ Αμπάντι κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση του Κούρδου πρωθυπουργού, Μασούντ Μπαρζανί, για διαφθορά και της πρότεινε αντί να κόψει τους μισθούς των κουρδικών δυνάμεων Ασφαλείας μεταξύ 15% - 75% να παραδώσει τον έλεγχο της εξαγωγής πετρελαίου στην κεντρική ιρακινή διοίκηση με αντάλλαγμα να αναλάβει αυτή τη μισθοδοσία όλων των δημόσιων υπαλλήλων και των δυνάμεων Ασφαλείας. Τον περασμένο μήνα, οι εξαγωγές πετρελαίου από το Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ στην Τουρκία ήταν ημερησίως 601.811 βαρέλια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ