ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
Ολοι στη μάχη ως την τελευταία στιγμή

Από απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από απεργιακή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Τρεις μέρες έμειναν για τη μεγάλη πανεργατική, πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 20 Φλεβάρη. Τρεις μέρες και οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, οι ομοσπονδίες, καλούνται να δώσουν και την τελευταία ικμάδα δύναμης για την επιτυχία της. Διότι, αυτή η απεργία, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική.

Να αποτυπώσει βήματα στην ενίσχυση της κοινής δράσης ολόκληρης της εργατικής τάξης για τα κρίσιμα ζητήματα που το ΠΑΜΕ προβάλλει ως αιχμή της απεργιακής μάχης: να υπογραφεί Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να αυξηθούν μισθοί και μεροκάματα κόντρα στην επιχείρηση μεγαλοεργοδοσίας - κυβέρνησης - εργατοπατέρων να τα παρασύρουν στον γκρεμό της «ανταγωνιστικότητας». Να εξασφαλιστούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων σε μια περίοδο που αυτοί πολλαπλασιάζονται αμείωτα. Να εμποδιστεί η φορο-καταιγίδα που λεηλατεί το ήδη πενιχρό εισόδημα των λαϊκών - εργατικών οικογενειών. Αλλά και να πάρει απάντηση η καταστολή και η προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων στην οποία καταφεύγει η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει την οργανωμένη λαϊκή πάλη. Στόχοι που δεν αφορούν μόνο την εργατική τάξη, αλλά και τα λαϊκά στρώματα που αντικειμενικά έχουν συμφέρον να στρατευτούν μαζί της: τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό άλλωστε, ήδη, στην απεργιακή μάχη έχουν μπει η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ.

Η δουλειά που πρέπει να συνεχιστεί ως το χάραμα της Τετάρτης χρειάζεται να «κοιτά» και την επόμενη μέρα. Ο αγώνας που διεξάγεται δεν είναι με «ημερομηνία λήξης». Αντιθέτως, θα είναι μακρύς και δύσκολος.

Γι' αυτόν το λόγο απαιτείται να μπουν συγκεκριμένοι δείκτες μέσα από τους οποίους θα αξιολογείται και θα δυναμώνει η συσπείρωση και η κινητοποίηση των δυνάμεων.

Βασικό ζήτημα είναι να αποτιμηθεί η διαδικασία των γενικών συνελεύσεων, πώς οργανώθηκαν και πώς τελικά ολοκληρώθηκαν, αν έγινε ουσιαστική συζήτηση, ποιά ήταν η συμμετοχή των εργατών. Τι βήματα έγιναν ώστε να ξεπεραστεί η αντιμετώπιση των συνεδριάσεων των διοικήσεων ως διεκπεραιωτικών διαδικασιών, να αναδειχθεί η ευθύνη κάθε συνδικαλιστή.

Τι δουλειά έγινε εκεί όπου οι ταξικές δυνάμεις πλειοψηφούν, με δεδομένο τις ευθύνες αλλά και τις δυνατότητες που γεννά ο συσχετισμός δύναμης. Αλλά και τι δουλειά έγινε εκεί όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μειοψηφούν, με δεδομένη την ανάγκη να αποκαλύπτεται ο ρόλος των δυνάμεων του συμβιβασμού. Τι συζήτηση έγινε στις διοικήσεις και τις συσκέψεις - συνελεύσεις, τι θέση πήρε κάθε παράταξη, πώς αξιοποιήθηκε η πρόταση του ΠΑΜΕ για την ΕΓΣΣΕ, πόσες νέες δυνάμεις γνώρισαν ή συσπειρώθηκαν στο πλαίσιό του για τη στήριξη των ανέργων κτλ.

Πώς οργανώθηκε η διαφώτιση των εργατών, πόσο δυνάμωσε η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση στους κλάδους και τους χώρους εργασίας, αλλά και η παρέμβαση στις εργατογειτονιές, όπου εκφράζονται επίσης οξυμμένα τα λαϊκά προβλήματα.

Πόσο αναδείχθηκε στοιχειοθετημένα και όχι γενικόλογα ο ρόλος των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων. Πόσο ενισχύθηκε η επαφή με τίμιους συνδικαλιστές και εργάτες που αντιλαμβάνονται την ανάγκη το εργατικό κίνημα να ετοιμαστεί για δύσκολες αναμετρήσεις.

Αλλωστε, την εργοδοσία την ανησυχεί ιδιαίτερα και η ίδια η προετοιμασία της απεργίας, η παρακαταθήκη που αυτή αφήνει.

Γι' αυτό χρειάζεται δουλειά με υπομονή, με επιμονή και με σχέδιο. Σχέδιο, το οποίο δε θα περιορίζεται στην ημέρα της απεργίας, αλλά θα έχει βάθος χρόνου. Θα συμβάλλει στην αλλαγή συνειδήσεων, θα αποκαλύπτει γιατί τα συμφέροντα των εργατών είναι ασυμβίβαστα με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.


ΠΑΣΕΒΕ
Καλεί τους μικρούς ΕΒΕ να «κατεβάσουν ρολά»

Λίγες μέρες πριν από την πανελλαδική απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις 20 του Φλεβάρη, οι δυνάμεις που στηρίζουν την ΠΑΣΕΒΕ, η οποία καλεί σε πανελλαδικό κλείσιμο των μαγαζιών με έμφαση την εναντίωση στη φοροληστρική πολιτική της κυβέρνησης, εντείνουν τις προσπάθειες για την ενημέρωση των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων και αυτοκινητιστών. Κομβικό σημείο και αυτής της κινητοποίησης κρίνεται ότι είναι ο συντονισμός της πάλης εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, που με την κοινή, ενιαία αγωνιστική τους απάντηση στην κυβερνητική πολιτική πολλαπλασιάζουν τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών τους. Στην Αθήνα, η ΟΒΣΑ καλεί στη συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια και σε προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλ. Κάνιγγος.

Στην προκήρυξή της για την πανελλαδική κινητοποίηση η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει: «Δεκάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο το προηγούμενο διάστημα. Ο νέος φορολογικός νόμος είναι ένας κρίκος μόνο από τη μακριά αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων». Προσθέτει ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση επιδιώκουν να ξεκαθαρίσουν την αγορά από το μεγαλύτερο μέρος των μικροεπιχειρήσεων», διευκολύνοντας τα μονοπώλια και ότι «η οικονομική κρίση είναι το πρόσχημα, όχι η αιτία, για την επιτάχυνση όλων αυτών των αναδιαρθρώσεων».

Καταλήγει ότι πρέπει «να συσπειρωθούμε στα σωματεία, με τις θέσεις της ΠΑΣΕΒΕ. Να εντείνουμε τους αγώνες, μαζί με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, για την ανατροπή της βάρβαρης, αντιλαϊκής πολιτικής».


Συγκεντρώσεις σε 68 πόλεις

Αθήνα, 10.30 π.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Νάουσα, 10 π.μ., στην πλατεία Καρατάσου

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Σέρρες, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Βέροια, 10 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., Δημαρχείο

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., μπροστά στο Δημαρχείο

Ορεστιάδα, 11 π.μ., στην Εφορία

Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομο

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο

Φλώρινα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 10.30 π.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία

Γρεβενά, 10.30 π.μ., παλιά Λαχαναγορά

Αγρίνιο, 10 π.μ., πλατεία Δημοκρατίας

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Δημαρχείο

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πρέβεζα, 10 π.μ., Φόρο

Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., «Hondos Center»

Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Μεσολόγγι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Λευκάδα, 10 π.μ., Αγιος Μηνάς

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ελασσόνα, 11 π.μ., απέναντι από το Ταχυδρομείο

Φάρσαλα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Σκόπελος, 10 π.μ., παραλία

Αλμυρός, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμπάκα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαμία, 10.30 πλατεία πάρκου

Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Αγοράς

Θήβα, 11 π.μ., πεζόδρομος

Ιστιαία, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλιβέρι, 10.30 π.μ., πλατεία Πολυτεχνείου

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αμφισσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Καλαμάτα, 11 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Πύργος, 10.30 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Σπάρτη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγ. Πέτρου

Κόρινθος, 10.30 π.μ. Περιβολάκια

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., ΕΚΚΙ (Αργοστόλι)

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., Διοικητήριο

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Μοίρες Ηρακλείου, 10 π.μ., Δημαρχείο

Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο

Χανιά, 10 π.μ., Νέα Καταστήματα

Αγιο Νικόλαο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Σητεία, 10.30 π.μ., Πλατανάρια

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάξος, 11 π.μ., παλιό Δημαρχείο (στην παραλία)

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Λήμνος, 10.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Καζούλη

Χίος, 10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς

Ρόδος, 11 π.μ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ικαρία, 12 μ. Εύδηλο -- 12 μ. Αγ. Κήρυκος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ