ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
KOΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Σφίγγει ο ιμπεριαλιστικός κλοιός με πρόσχημα την πυρηνική δοκιμή

Αμερικανικά και νοτιοκορεατικά πολεμικά πλοία στη διάρκεια κοινών γυμνασίων που πραγματοποίησαν στις αρχές του μήνα
Αμερικανικά και νοτιοκορεατικά πολεμικά πλοία στη διάρκεια κοινών γυμνασίων που πραγματοποίησαν στις αρχές του μήνα
Ρεσιτάλ υποκρισίας έδωσαν και αυτή τη φορά μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με αφορμή την πραγματοποίηση της τρίτης (από το 2006) πυρηνικής δοκιμής στη ΛΔ Κορέας την περασμένη Τρίτη, επιχειρώντας, παράλληλα, να σφίξουν τον ασφυκτικό κλοιό οικονομικών και στρατιωτικών μέτρων, διακυβεύοντας την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Ασίας. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία, ακόμη και η Κίνα (παραδοσιακά στενός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ), επιφυλάσσοντας για τον εαυτό τους το ρόλο του διεθνούς χωροφύλακα που έχει τάχα το αποκλειστικό «προνόμιο» να αποφασίζει ποια χώρα θα αναπτύξει το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα και ποια όχι, εκτόξευσαν τις γνωστές απειλές τους για περαιτέρω «διεθνή απομόνωση» της ΛΔ Κορέας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα χαρακτήρισε την βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή της 12ηςΦλεβάρη σαν «άμεση απειλή της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» και της «διεθνούς ειρήνης», απειλώντας ότι θα ηγηθεί των πιέσεων για μία νέα «σθεναρή απάντηση» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της ΛΔ Κορέας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε συμφώνησε επαυξάνοντας, με τον υπουργό Αμυνας της κυβέρνησής του, Ιτσουνόρι Ονοντέρα να δηλώνει την Πέμπτη πως το Τόκιο θα πρέπει να προετοιμάζεται να εξαπολύσει ακόμη και «προληπτική επίθεση» κατά της ΛΔ Κορέας «σε περίπτωση εμφανούς, επικείμενης απειλής»!

Η κυβέρνηση της «Εργατικής» πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, ματαίωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη Βορειοκορεατών διπλωματών που βολιδοσκοπούσαν την πιθανότητα ανοίγματος πρεσβείας της ΛΔ Κορέας στην Καμπέρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας κάλεσε την Τετάρτη τον πρέσβη της ΛΔ Κορέας Hyon Hak Bong, για να διαμαρτυρηθεί για την πυρηνική δοκιμή, απειλώντας με «διεθνή απομόνωση και άλλα μέτρα», «ξεχνώντας» προφανώς, μεταξύ άλλων, τις εγκληματικές δοκιμές βρετανικών πυρηνικών όπλων τις δεκαετίες του '50 και του '60 σε βάρος των αυτόχθονων Αβορίγινων στην Αυστραλία...

Εντονα αρνητική ήταν και η αντίδραση της γειτονικής Νότιας Κορέας. Ο απερχόμενος Πρόεδρος Λι Μιουνγκ Μπακ, μιλώντας στη νοτιοκορεατική εφημερίδα Ντονγκ-Α-Ιλμπο που δημοσιεύτηκε προχτές (Παρασκευή) χαρακτήρισε «πατριωτικές» τις φωνές όσων υποστηρίζουν να αποκτήσει η Νότια Κορέα πυρηνικά όπλα, γιατί τάχα συνιστούν προειδοποίηση και προς τη μεριά της ΛΔ Κορέας και προς τη μεριά της Κίνας! Αντίθετα, η νέα πρόεδρος της Ν. Κορέας Παρκ Γκεούν Χίε που αναλαμβάνει καθήκοντα επίσημα στις 25.2.13 απέφυγε να προβεί δημοσίως σε παρόμοιες δηλώσεις...

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία κάλεσε τη ΛΔ Κορέας να απέχει από οποιοδήποτε πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα, απαιτώντας «πλήρη συμμόρφωση» με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Κίνα εμφανίστηκε να αντιτίθεται έντονα στη νέα βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή, παρατηρώντας ότι πραγματοποιήθηκε «παρά την ευρύτερη αντίθεση της διεθνούς κοινότητας». Μάλιστα, την Τετάρτη ο πρέσβης της ΛΔ Κορέας στο Πεκίνο εκλήθη στο σινικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου έγινε αποδέκτης της «μη ικανοποίησης» της σινικής ηγεσίας για την πυρηνική δοκιμή της 12ης Φλεβάρη...

Ωστόσο, είναι βέβαιο πως δε θα μείνουν μόνον στα λόγια οι αξιωματούχοι των παραπάνω ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που δεν εκτοξεύουν ανάλογες απειλές, όταν σύμμαχοί τους ή χώρες - δορυφόροι πραγματοποιούν πυρηνικές (π.χ. Ινδία) ή βαλλιστικές δοκιμές...

Μπαράζ γυμνασίων και εξοπλισμών...

Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, πραγματοποιούν εδώ και χρόνια, αλλά ιδιαίτερα το τελευταίο 12μηνο οπότε ανέβηκε στον προεδρικό θώκο της ΛΔ Κορέας ο νέος ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, απανωτά στρατιωτικά γυμνάσια πέριξ της Κορεατικής Χερσονήσου, αλλά και στο νοτιοανατολικό Ειρηνικό σε μία προσπάθεια επίδειξης στρατιωτικής ισχύος κατά της ΛΔ Κορέας. Μόνο μέσα στο μήνα που διανύουμε, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν (από τις 5/2/13) τουλάχιστον δύο σειρές στρατιωτικών γυμνασίων ευρείας κλίμακας ανοικτά της Κορεατικής Χερσονήσου.

Επιπλέον, οι νοτιοκορεατικές Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές στρατιωτικές ασκήσεις ευρείας κλίμακας και στις δυτικές και στις ανατολικές ακτές της Κορεατικής Χερσονήσου ένα 48ωρο μετά την πυρηνική δοκιμή της ΛΔ Κορέας στις 12 του μήνα.

Παράλληλα, το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη βίντεο με τις επιτυχείς βολές κατά στόχων από νέους, προηγμένους πυραύλους ακριβείας με τους οποίους είχαν εξοπλίσει αντιτορπιλικά και υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού. Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας Κιμ Σουνγκ Χουάν σημείωσε πως οι νέοι πύραυλοι μπορούν να πλήξουν «ακόμη και το παράθυρο του γραφείου του προέδρου της Βόρειας Κορέας»!

Το ίδιο διάστημα, το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας επανέφερε στο προσκήνιο τα σχέδια συγκρότησης ενός στρατηγικού βαλλιστικού συστήματος ασφαλείας εξαπόλυσης «προληπτικών» πυραυλικών επιθέσεων, με την ονομασία «Kill Chain», τη δημιουργία και εκτόξευση νοτιοκορεατικού στρατιωτικού κατασκοπευτικού δορυφόρου έως το 2021, ενώ στο μεσοδιάστημα ασκεί πιέσεις στη νέα πολιτική ηγεσία της χώρας για την έως το 2015 απόκτηση τουλάχιστον τεσσάρων αμερικανικών μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών της εταιρείας Northrop Grumman (συνολικού κόστους άνω των 414.000.000 δολαρίων).

Ο κίνδυνος, λοιπόν, μιας νέας κούρσας εξοπλισμών και κλιμάκωσης της ήδη έντονης στρατιωτικής κινητικότητας στην Βορειοανατολική Ασία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διεθνή σταθερότητα και ειρήνη είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Απ' την άλλη, όπως όλα δείχνουν, η τακτική πιέσεων και απειλών που ακολουθούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ούτε θα αποφορτίσει την ένταση, ούτε θα κάμψει τις προσπάθειες της ΛΔ Κορέας να βελτιώσει την αμυντική θωράκισή της και να αναπτύξει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ισα-ίσα, που θα εντείνει τις πιθανότητες ενός απρόβλεπτου, θερμού επεισοδίου σε μία περιοχή όπου εντείνονται, όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα οι αντιπαραθέσεις όχι μόνον με επίκεντρο τη ΛΔ Κορέας, αλλά και ανάμεσα σε Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Φιλιππίνες, Βιετνάμ με πρόσχημα εδαφικές διαφορές και στην ουσία τον ανταγωνισμό για τον τεράστιο φυσικό πλούτο στον Ειρηνικό.


Δ. ΟΡΦ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ