ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
Η ύφεση χτυπάει την πόρτα και της Γερμανίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ προσπαθεί η γερμανική κυβέρνηση να κρατήσει την οικονομία της χώρας μακριά από τη δίνη της ύφεσης, χωρίς όμως αποτελέσματα. Τα στοιχεία που δόθηκαν τόσο από τις γερμανικές αρχές, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνουν ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2012 το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,6%, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρησή του μετά το -4,1% που είχε καταγραφεί στις αρχές του 2009.

Η γερμανική στατιστική υπηρεσία αποδίδει την πτώση στην κάμψη των εξαγωγών. Η ιδιωτική και η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκαν οριακά, αλλά οι επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό υποχώρησαν σημαντικά σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ φαίνεται ότι τώρα πληρώνει την εξοντωτική δημοσιονομική πολιτική που επιβάλλει το Βερολίνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οδηγώντας στην εξάντληση της αγοραστικής δύναμης των φτωχότερων και κατ' επέκταση στην κάμψη της ζήτησης των γερμανικών προϊόντων. Απ' την άλλη, οι γερμανικές εξαγωγές δέχθηκαν πλήγμα και από την ανατίμηση του ευρώ, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στη χειραγώγηση του δολαρίου, του γιεν και του γουάν από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Κίνας αντιστοίχως.

Εν τω μεταξύ, ένα βήμα πριν την ύφεση βρίσκεται η γαλλική οικονομία, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας INSEE, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν, μάλιστα, περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, που θα σηματοδοτήσει την επίσημη είσοδο της Γαλλίας σε ύφεση.

Πτώση 0,9% -μεγαλύτερη απ' όσο αναμενόταν- εμφάνισε το ΑΕΠ της Ιταλίας το τέταρτο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τη βαθιά ύφεση στην οποία βρίσκεται η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη τριμηνιαία συρρίκνωση του ΑΕΠ και σηματοδοτεί μία περίοδο ύφεσης μακρύτερη από εκείνη της περιόδου 2008-2009. Η ιταλική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως, σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2,7% έναντι προβλέψεων για μια μείωση της τάξης του 2,4%.

ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ στην Ευρωζώνη εντείνουν και τα στοιχεία της Eurostat, που έδειξαν ότι το ΑΕΠ των 17 κρατών - μελών της ένωσης συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατέγραψε πτώση 0,6% σε τριμηνιαία βάση, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για συρρίκνωση 0,4%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση από το πρώτο τρίμηνο του 2009. Σε ετήσια βάση, η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,9%.


«Ζώνη» ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η πρόταση για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι καινούρια. Η τελευταία φορά που επιχειρήθηκε η δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης ήταν το 1998 όταν το εγχείρημα ναυάγησε μετά τη διαπίστωση ότι τα αντιτιθέμενα συμφέροντα μεταξύ των δύο πλευρών είναι περισσότερα από τα σημεία σύγκλισης.

Την περασμένη Τετάρτη ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στην ομιλία του προς το έθνος ανακοίνωσε ότι η προσπάθεια θα επαναληφθεί. Την αμέσως επόμενη μέρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν τον ερχόμενο Ιούνιο.

Το ερώτημα είναι τι άλλαξε από το 1998 ως σήμερα, ώστε να πιστεύει κανείς ότι αυτή τη φορά η προσπάθεια για τη δημιουργία της ζώνης ελεύθερου εμπορίου θα καρποφορήσει;

Μια απάντηση βρίσκεται ίσως στην είδηση που μεταδόθηκε την ίδια μέρα, την Πέμπτη, ότι η Κίνα αναδείχθηκε στην πρώτη εμπορική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο το 2012 καθώς το σύνολο των εμπορικών της συναλλαγών με το εξωτερικό υπερέβη το αντίστοιχο των ΗΠΑ.

Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της κινέζικης οικονομίας, σε συνδυασμό με το υποτιμημένο γουάν, οδηγεί σε μια αλματώδη αύξηση των κινέζικων εξαγωγών και την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων της Κίνας σ' όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν μερικούς μήνες οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ εκτιμούσαν ότι η Κίνα θα κατακτούσε την πρωτιά στο παγκόσμιο εμπόριο το 2016, η διάψευση αυτών των προβλέψεων ήταν οδυνηρή.

Ωστόσο, ακόμα και αν η δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ θα μπορούσε να είναι μια απάντηση στον «κοινό εχθρό», οι μεταξύ τους αντιθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί και στο περιβάλλον της συνεχιζόμενης διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης καθιστούν το εγχείρημα ιδιαιτέρως προβληματικό.


ΑΤΙΤΛΟ

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ Η ρωσική εταιρεία «Ροσνέφτ», που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, επιδιώκει να δανειστεί 25-30 δισ. δολάρια από την Κίνα, με αντάλλαγμα το διπλασιασμό των προμηθειών ρωσικού πετρελαίου, όπως αποκαλύπτει το «Reuters». Εάν τελικά συναφθεί η σχετική συμφωνία, θα καταστήσει την Κίνα ως το μεγαλύτερο καταναλωτή ρωσικού πετρελαίου παγκοσμίως. Η Μόσχα συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρώπη και να προσεγγίζει την Απω Ανατολή.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ανέβηκε 0,7%, σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο του 2012 (σε σχέση με το Νοέμβρη). Ωστόσο, σε ετήσια βάση (σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2011), υποχώρησε 2,4%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat. Το Νοέμβριο, η παραγωγή είχε μειωθεί κατά 0,7% και 0,6%, αντίστοιχα. Ο μέσος δείκτης παραγωγής μειώθηκε το 2012 κατά 2,4% στην Ευρωζώνη και κατά 2,1% στην ΕΕ σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

BARCLAYS - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Στο πλαίσιο αναθεώρησης της στρατηγικής της, η τράπεζα «Barclays» ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το προσωπικό της κατά 3.700 άτομα σε όλη την Ευρώπη. Ειδικότερα, πρόκειται για 1.800 απολύσεις από τον επενδυτικό τομέα και 1.900 σε υποκαταστήματα που διαθέτει σε όλη την Ευρώπη. Εκτιμάται ότι από το νέο προγραμματισμό θα δοθούν 500 εκατομμύρια λίρες το πρώτο τετράμηνο του 2013 για την αναδιάρθρωση της τράπεζας, η οποία απασχολεί συνολικά 140.000 υπαλλήλους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ