ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στην «κόψη» του ... φυσικού αερίου

Ο ενεργειακός σχεδιασμός, με βάση το επιχειρηματικό κέρδος, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να μην μπορέσει να καλύψει την υψηλή ζήτηση της περιόδου, καθώς συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας με φυσικό αέριο και βρίσκονται εκτός λειτουργίας μια σειρά από μονάδες της ΔΕΗ και ιδιωτών. Αν και ο «πορτοκαλί» συναγερμός για το ηλεκτρικό σύστημα, που ενεργοποιήθηκε την Τετάρτη, έληξε την ίδια μέρα, έκδηλες ήταν και χτες οι ανησυχίες λόγω της γιορτής της Τσικνοπέμπτης, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης. Την ίδια ώρα, ο Διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου, ΔΕΣΦΑ, θέτει ουσιαστικά ζήτημα κινδύνου εξισορρόπησης του συστήματος, καθώς από το περασμένο Σάββατο αναζητά χωρίς αποτέλεσμα, 204.000 μεγαβατώρες αερίου. Η ΔΕΠΑ από την πλευρά της, επισημαίνει ότι «διασφαλίζει την τροφοδοσία» κάτω από «οποιεσδήποτε συνθήκες», αλλά προσθέτει ότι «εξάντλησε κάθε δυνατότητα για την αδιάλειπτη τροφοδοσία του συνόλου των πελατών της». Σ' αυτό το φόντο, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πραγματοποίησε χτες σύσκεψη με ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, μόνο και μόνο για να ανακοινώσει ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου ότι «το ΥΠΕΚΑ δουλεύει συντονισμένα» για «να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα».

Η διακοπή της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από την Τουρκία, σε συνδυασμό με τη διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και τα προβλήματα ροής αερίου από τη Βουλγαρία, στα οποία αναφέρθηκε χτες για πρώτη φορά το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, αποκάλυψαν τις αδυναμίες των συστημάτων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Κύριος και αποκλειστικός υπεύθυνος είναι η ιδιωτικοποίηση της ενεργειακής αγοράς, οι νόμοι που εξυπηρετούν και διασφαλίζουν την υπερκερδοφορία των ενεργειακών ομίλων, η υποταγή των λαϊκών ενεργειακών αναγκών στους σχεδιασμούς των ιδιωτικών συμφερόντων. Η τροφοδοσία σε φυσικό αέριο εμφανίζεται επισφαλής και έργα που θα έπρεπε να γίνουν χτες καθυστερούν, καθώς η υλοποίησή τους σχετίζεται κυρίως με το κέρδος που μπορούν να αποφέρουν την «κατάλληλη στιγμή». Η συμφέρουσα «επένδυση» στις φτηνότερες μονάδες φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, φέρνει τώρα και τα ανάλογα αποτελέσματα. Λιγνιτικές και πετρελαϊκές μονάδες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση. Ακόμη και αν δεν εκδηλωθεί τελικά σοβαρό πρόβλημα, κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει για το μέλλον.

Ο ΔΕΣΦΑ έχει αποφασίσει την επέκταση της Ρεβυθούσας, αλλά δεν έχει προχωρήσει στο έργο, όπως και στην κατασκευή νέου σταθμού στη Βόρεια Ελλάδα, έργο για το οποίο αδειοδοτήθηκε πρόσφατα ο όμιλος Κοπελούζου! Στη χτεσινή του ανακοίνωση αρκείται να απομακρύνει από πάνω του τις ευθύνες για την τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο και εξηγεί ότι δεν αρνήθηκε την εκφόρτωση υγροποιημένου αερίου όπως γράφτηκε, αλλά ζήτησε την εκπλήρωση των κανόνων ασφαλείας στο φορτίο που αναμένεται σήμερα.

Η ΔΕΠΑ δίνει έμφαση στη διακοπή της ροής από την Τουρκία, δηλώνοντας ότι ζήτησε κατ' επανάληψη εξηγήσεις από την BOTAS, αναφέρει ότι εξασφάλισε 4 έκτακτα φορτία υγροποιημένου αερίου και προσπαθεί να δικαιολογηθεί για τις ελλείψεις, αναφέροντας ότι η ημερήσια κατανάλωση εκτινάχθηκε κατά 40% σε σχέση με πέρυσι.

Κίνδυνος ενέχεται και από τις εξελίξεις στο Ιράν. Το υπουργείο δηλώνει ότι το 1/3 των εισαγωγών πετρελαίου στην Ελλάδα προέρχονται από το Ιράν και ότι αναζητούνται εναλλακτικές πηγές «με κατάλληλους χρηματοοικονομικούς όρους».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΗΛΙΟΣ»
Διαδικασίες «εξπρές» και παρεκκλίσεις

Νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ προβλέπει σύσταση εταιρείας και προκλητικές διαδικασίες «άψε σβήσε» υπέρ των ενεργειακών μονοπωλίων

Το οργανωμένο ξεπούλημα ακόμη και του ήλιου της Ελλάδας, για την ικανοποίηση των δανειστών και την αποκόμιση τεράστιων κερδών από τα ενεργειακά μονοπώλια, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις του νέου μνημονίου - όπως σαφώς δηλώνεται - αφορούν οι διατάξεις νομοσχεδίου που εμφάνισε χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σε σχέση με την Ενέργεια, το νομοσχέδιο ασχολείται με το διαβόητο «πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ» από τη μία και με την υιοθέτηση των οδηγιών 2009/28 και 2009/30 για τα βιοκαύσιμα και τα βιορευστά.

Το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, που μέχρι σήμερα δεν είχε ποτέ περιγραφεί με σαφήνεια στο εσωτερικό της χώρας, παραμένει στις σημαντικές λεπτομέρειές του στο «σκοτάδι». Ωστόσο οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιγράφουν διαδικασίες «εξπρές» για την υλοποίησή του και κατά παρέκκλιση από όσα ισχύουν τόσο για τις εγκρίσεις διαφόρων αδειών, όσο και για τους φορείς έγκρισης. Ορίζεται η σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας, η «Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ ΑΕ», χάριν του δημοσίου συμφέροντος, με συναφείς ατέλειες στη λειτουργία της, η οποία όμως εξαιρείται από τις διατάξεις που ισχύουν για άλλες εταιρείες του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η εταιρεία, που θα μπορεί να ιδρύσει κάθε είδους άλλες εταιρείες και να συμπράττει με «στρατηγικούς επενδυτές» για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής με αποκλειστικό στόχο την εξαγωγή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, θα ενεργεί για την ανάπτυξη των υποδομών μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, θα διαχειρίζεται όλα τα ακίνητα που θα απαιτηθούν, θα υλοποιήσει το πρόγραμμα και θα λειτουργεί ως πληρεξούσιος των «επενδυτών» για την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών. Το «πράσινο ταμείο» θα εισφέρει εκατ. ευρώ για το μετοχικό της κεφάλαιο. Θα εκδοθεί μία μετοχή υπέρ του Δημοσίου, ενώ η 5μελής διοίκηση θα ορίζεται από τον υπουργό ΠΕΚΑ.

Στην εταιρεία θα παραχωρούνται δωρεάν οι χρήσεις ακινήτων του Δημοσίου. Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού θα μπορούν να παραχωρούν ακίνητα δωρεάν, ή με αντάλλαγμα, ενώ θα μπορεί να γίνει και απευθείας εκμίσθωση. Προβλέπονται όμως και αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εάν χρειαστεί. Οι αιτήσεις της εταιρείας θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα με όριο διεκπεραίωσης τις 10 μέρες. Η καθυστέρηση θα θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα του αρμόδιου υπάλληλου!

Οικοδομικές ή άλλες άδειες θα εκδίδονται από τις κεντρικές υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ορίζουν αρμοδιότητα άλλων υπηρεσιών και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι παρεκκλίσεις διευρύνονται και σε θέματα αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Για τις άδειες παραγωγής, από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θα «τεκμαίρεται» η τεχνική και χρηματοοικονομική επάρκεια των παραγωγών! Για την ένταξη των σταθμών παραγωγής στο Σύστημα ή στο Δίκτυο θα συνάπτεται ειδική σύμβαση, αντί για σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Το περιεχόμενο της σύμβασης θα αποφασιστεί αργότερα από τον υπουργό ΠΕΚΑ. Ορίζεται επίσης η απαλλαγή από διάφορα τέλη για τις αιτήσεις, ενώ η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων θα γίνεται από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ στο μισό από το χρόνο που προβλέπεται για τα αντίστοιχα έργα. Ανάλογα, συντμήσεις χρόνου θα ισχύσουν και στις σχετικές αποφάσεις άλλων υπουργείων.

Οι διατάξεις για τα βιοκαύσιμα, προβλέπουν μεταξύ άλλων, τη σύσταση «γραφείου εποπτείας» στη ΓΓ Ενέργειας, ενώ εισάγονται νέες ρυθμίσεις για το διαχωρισμό των βιοκαυσίμων, συμπληρώνονται νόμοι για τις εκπομπές αερίων κλπ.

Η ανεργία θερίζει στις κατασκευές

Εικόνα καταστροφής παρουσιάζει ο κατασκευαστικός κλάδος της χώρας, όπου μέσα σε τρία χρόνια (2008 - 2011) χάθηκαν 157.000 θέσεις εργασίας - περισσότερες από κάθε άλλο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα - δηλαδή, μιάμιση φορά περισσότερες απ' όσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στη διάρκεια μιας ολόκληρης δεκαετίας (1998 - 2008)! Συγκεκριμένα, στον κλάδο των κατασκευών οι 295.000 απασχολούμενοι του 1998, αυξήθηκαν σε 400.000 το 2008, για να μειωθούν σε 242.000 το Γ' τρίμηνο του 2011.

Τα αποκαλυπτικά αυτά ευρήματα καταγράφονται, μεταξύ άλλων, στην εξαμηνιαία έκθεση του ΣΑΤΕ, μιας από τις Πανελλήνιες οργανώσεις που εκπροσωπούν τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις Δημοσίων Εργων.

Στην ίδια έκθεση αναφέρουν ότι η συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) - σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική κρίση - οδήγησε στην έξοδο από τον κλάδο μια στις τέσσερις κατασκευαστικές εταιρείες που υπήρχαν το 2004! Ειδικότερα, από το Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων την περίοδο 2004 - 2011 διαγράφηκαν 176 εταιρείες 3ης έως και 7ης τάξης, επί συνόλου 712, εκ των οποίων 37 το τελευταίο χρόνο.

Βέβαια, οι εργολάβοι ως λύση δεν βλέπουν τίποτε άλλο από την αύξηση του ΠΔΕ που θα τους επιτρέψει να αυξήσουν τους τζίρους τους και την κερδοφορία τους. Στον αντίποδα, βέβαια, υπάρχουν οι προτάσεις της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και των άλλων ταξικών συνδικάτων, σύμφωνα με τις οποίες η αναθέρμανση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και η μείωση της ανεργίας στον κλάδο μπορεί να προέλθει: Με μέτρα για την αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση. Με την κατασκευή νέων δημόσιων σχολείων και παιδικών σταθμών, που σήμερα δεν επαρκούν. Με την κατασκευή νέων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Με την εφαρμογή ενός προγράμματος σύγχρονης, ασφαλούς και φτηνής λαϊκής κατοικίας.

Μέτρα που βέβαια έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εφαρμογή των αντιλαϊκών μνημονίων συγκυβέρνησης - ΕΕ και τρόικας και που βέβαια έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργοληπτικών επιχειρήσεων.


ΑΓΡΙΝΙΟ
Σήμερα η συγκέντρωση συμπαράστασης

Κινητοποίηση - συμπαράσταση στους διωκόμενους αγρότες

Αγροτική κινητοποίηση ενάντια στην προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγωνιζόμενων αγροτών πραγματοποιείται σήμερα στις 9 το πρωί στα δικαστήρια Αγρινίου από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Αγρότες της περιοχής που συμμετείχαν στα αγροτικά μπλόκα του 2010 ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική, διεκδικώντας να μπορούν να έχουν βιώσιμο εισόδημα για τις οικογένειές τους οδηγούνται στο «εδώλιο» του κατηγορουμένου. Απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό και τον εκφοβισμό δίνεται μέσα από την σημερινή κινητοποίηση.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org