ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
Οταν δε ζητάς, σου παίρνουν

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Σύμφωνα με την αξίωση του ΠΑΣΟΚ, που λέει «κυβερνάει η ΝΔ, άρα δεν μπορείτε να κάνετε κριτική στο ΠΑΣΟΚ», δεν πρέπει να κριτικάρουμε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Ο οποίος χτες μίλησε για πολιτική λιτότητας για το 3,5% της εισοδηματικής πολιτικής, όταν η ΓΣΕΕ έχει υπογράψει 77 του ευρώ λεπτά αύξηση!

Ωραία, δε θα γράψουμε για τη μέχρι τώρα συμφωνία του κάθε Παναγόπουλου και του ΠΑΣΟΚ με τις πολιτικές λιτότητας. Πράγματι, είναι πολιτική λιτότητας και το σημερινό 3,5%. Μπορούμε, μήπως, να ρωτήσουμε, αν αυτό το 3,5% πατάει πάνω στη συμφωνία των «κοινωνικών εταίρων» και ειδικά στην παραδοχή τους ότι για την «ανάπτυξη» της χώρας, δηλαδή των καπιταλιστικών κερδών (τα οποία απομυζούν οι καπιταλιστές από τη δουλιά των εργατών), έχουν συνευθύνη οι εργάτες, άρα πρέπει να πληρώσουν κι από πάνω με το να πάρουν χαμηλό μεροκάματο;

Ο χρόνος, λέει, μετρά ανάποδα και σπεύδουν να κατοχυρώσουν δύο ζητήματα που τους ενδιαφέρουν: Την κατάργηση του ασύλου και την «αυτοτέλεια» των πανεπιστημίων. Σωστοί! Από την αρχή, εκεί ήταν το ζουμί, γιατί πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων και κατοχυρωμένο άσυλο δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Και γιατί χωρίς «αυτοτέλεια» δεν μπορούν να οργώνουν στο πανεπιστήμιό τους οι επιχειρήσεις.

Κάτσε εσύ να μετράς σπασμένα κεφάλια διαδηλωτών. Σου σκηνοθετεί ο Πολύδωρας «προετοιμασία αιματοχυσίας» και τρίβεις τα μάτια σου. Ασε που κοστίζουν και 400 χιλιάρικα οι διαδηλώσεις, λένε οι έμποροι.

Μέτρα εσύ τα 3 δισ. που κοστίζει στις λαϊκές οικογένειες η μέχρι τώρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και ρώτα τον διπλανό σου: Πότε χάνει; Οταν διαδηλώνει ή όταν ανέχεται όσους του αρπάζουν το ψωμί απ' το τραπέζι;

Κάτι άγνωστες λέξεις: Λισαβόνα, Μπολόνια, Μπέργκεν. Δημιουργούν πρόβλημα στον ΣΥΝ. Ο οποίος πρέπει να πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση η ΕΕ με τα όσα συμβαίνουν στην Παιδεία και, παράλληλα, να εμφανίζεται και συμπαραστάτης στους αγώνες που έχουν βάλει στο στόχαστρο και τις πολιτικές της ΕΕ. Τι να κάνουμε; Αυτά παθαίνεις, άμα συμφωνείς στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και προσπαθείς να δώσεις «μάχη» για την τακτική με την οποία θα εφαρμοστεί αυτή η στρατηγική...

Καταντάς να δίνεις άσυλο στην πολιτική του κεφαλαίου. Θες δε θες, θα αρχίσεις να απολογείσαι και για το κόστος των διαδηλώσεων.

Ασχετο: Οταν το επεισόδιο μιας εκπομπής στην κρατική τηλεόραση χρεώνεται 15.000 ευρώ και σ' αυτό το επεισόδιο παρουσιάζονται από UFO μέχρι φραπελιές, ποιος προσβάλλει ποιον; Αυτός που δείχνει την κομπίνα ή αυτός που έγινε συνώνυμος της φράσης «μπορώ και κονομάω»;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΣΥΛΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

«Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΠΟΔΑ»: «από εδώ και πέρα ο χρόνος μετρά ανάποδα. Είναι η ώρα να γίνει η μεγάλη κίνηση. Εχει σχηματιστεί ήδη στην κοινή γνώμη μια μεγάλη πλειοψηφία υπέρ των μεταρρυθμίσεων στα πανεπιστήμια και η κυβέρνηση εφεξής πρέπει να αναζητήσει την ημέρα που θα ανακοινώσει το νόμο. Δε βλέπω να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για καθυστερήσεις. Υπάρχουν στιγμές στη ζωή και την πολιτική που αν εκτιμήσεις λάθος τη συγκυρία και καθυστερήσεις ελάχιστα για να κάνεις την κίνησή σου, τότε το τρένο περνάει... Κι επειδή σε αυτή τη χώρα τις δεκαετίες που πέρασαν έχουμε δει πολλά τρένα να περνούν, δε θα είναι και το πιο σοφό πράγμα του κόσμου να χάσουμε άλλο ένα...» (ο Μανώλης Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

«Η ΟΥΣΙΑ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»: «το "πράσινο φως" έδωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στις διαδικασίες κατάθεσης του νομοσχεδίου, η ουσία του οποίου συνοψίζεται σε δύο βασικές διατάξεις: Πρώτον, αλλάζει ο τρόπος λήψης της απόφασης για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου (...) δεύτερον, το νομοσχέδιο θα υιοθετεί την ιδέα της αυτοτέλειας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΟ ΒΑΡΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ: «τα τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ που (κατ' εκτίμηση του Εμπορικού Συλλόγου) κόστισαν στα καταστήματα της Αθήνας τα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια, είναι σταγόνα στη συνολική επιβάρυνση της χώρας από τα κλειστά πανεπιστήμια. Σήμερα δεκάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι δε μαθαίνουν. Δεν προκόβουν. Είναι όμηροι συντεχνιών» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ: «μέχρι σήμερα οι πάντες κατηγορούσαν τους άνδρες των ΜΑΤ για απρόκλητες επιθέσεις στα συλλαλητήρια. Χτες τα πράγματα άλλαξαν. Κατά τη διάρκεια του χτεσινού εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου τα ΜΑΤ δέχθηκαν επίθεση από φοιτητές οι οποίοι ήταν εφοδιασμένοι με ξυράφια, λοστούς, πέτρες και κοπίδια, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν προετοιμασμένοι για αιματοχυσία» (το πρώτο θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ).

ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΜΠΟΛΟΝΙΑ - ΜΠΕΡΓΚΕΝ... «η ΕΕ δεν μπορεί να παρέμβει στα εκπαιδευτικά ζητήματα της κάθε χώρας μέλους» (ο Φ. Κουβέλης στη Βουλή / ΑΥΓΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ για τα πολιτικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΕ ΞΥΡΑΦΑΚΙΑ ΚΑΙ ΛΟΣΤΟΥΣ εναντίον της ΕΛΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΑΝΙΔΑ κατά πάντων πλην ΝΔ

Η ΑΥΓΗ: ΜΑΤαρρύθμιση κατά των νέων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Κλείδωσε» ο νόμος - πλαίσιο

ΤΑ ΝΕΑ: Αλμα 17 φόρων φέρνουν οι αντικειμενικές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καρτέλ και πληθωρισμός

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αμέσως μετά τις εκλογές το Ασφαλιστικό

ΕΘΝΟΣ: ΕΣΤΡΩΣΕ χαλί στις ασφαλιστικές

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

ΕΣΠΡΕΣΣΟ: ΛΑΪΚΟΣ ΗΡΩΑΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Από 12.000 ευρώ σε 4.000 άνεργους επιστήμονες

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 22.000 ΕΥΡΩ σε νέους επιστήμονες

Η ΧΩΡΑ: Νόμος για το ασφαλιστικό αμέσως μετά τις εκλογές

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ η επίλυση του ασφαλιστικού

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: CASUS... OIL

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Να κυκλοφορούν σε μία λωρίδα

«Διπλάσιος αριθμός νέων αυτοκινήτων - σε σχέση με 10 χρόνια πριν - μπαίνει πλέον σε κυκλοφορία στους ελληνικούς δρόμους, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να προειδοποιούν όχι μόνο για πιθανό φρακάρισμα των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και για περαιτέρω αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).

«Διχτυωτά καλσόν»

«Μία Γυναίκα - Αράχνη δεν μπορεί παρά να φοράει δικτυωτά καλσόν. Μαύρα μάλιστα, στο χρώμα που συδαυλίζει τις αρσενικές φαντασιώσεις. Μήπως μαύρες κάλτσες δε φορούσαν μερικές δεκαετίες πριν κι εκείνες οι ιταμές Λαμπράκισσες που κατ' εντολήν της Μόσχας, προφανώς, είχαν στήσει ολόκληρο δίκτυο ξελογιάσματος εθνικοφρόνων νέων, αξιωματικών κατά προτίμηση, ώστε η κομμουνιστική συνωμοσία να διαβρώσει το στράτευμα; Κατά κρημνών θα πήγαινε η αγαπημένη μας πατρίδα αν δεν ξαγρυπνούσαν οι τότε θεματοφύλακες της ηθικής, οι ασφαλίτες, βράχοι άτρωτοι στα κύματα της λαγνείας και της ανομίας εν γένει. Πάλι καλά να λέμε. Πάλι καλά που ο Θεός της Ελλάδας επενέβη και τότε σωστικά» (ο Π. Μπουκάλας στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Πόσο τιμάται η τιμή;

«Θεωρώ ηθικά και δεοντολογικά απαράδεκτη την επιχείρηση σπίλωσης του προσώπου μου διά συκοφαντικών ισχυρισμών και υβριστικών χαρακτηρισμών, διά της προσβολής της προσωπικής και επαγγελματικής μου τιμής με απίστευτο μένος και εμπάθεια» (από το εξώδικο που έστειλε η κυρία που παρουσίαζε τα «ufo» και τη «φραπελιά» / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Να πιει αμέσως φραπελιά

«Πωωωω ζημιάάά! Ποιος μούργος απ' το πλήρωμα του "ναυτίλου" στενοχώρησε την κυρία Δρούζα;» (από την απάντηση του Στάθη Σ. στο εξώδικο/ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ