ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ραντεβού τη Δευτέρα στον κόμβο των Μαλγάρων

Την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα εκφράζουν οι παραγωγοί του Νομού Θεσσαλονίκης, στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στα χωριά της περιοχής, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που προγραμματίστηκαν για την ερχόμενη εβδομάδα. Σε συγκέντρωση που έγινε στις αρχές της εβδομάδας στα Κύμινα Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων και του Αγροτικού Συλλόγου Χαλάστρας, αποφασίστηκε να διοργανωθεί το πρωί της Δευτέρας 19 Φλεβάρη συλλαλητήριο σε κομβικό σημείο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Κατερίνης. Στο χώρο μεταξύ των Διοδίων και τον κόμβο των Μαλγάρων, που θα γίνει η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, οι αγρότες αναμένεται να προσέλθουν με τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και αγροτικοί φορείς της περιοχής, αγροτικοί σύλλογοι, αγροτικοί συνεταιρισμοί, καθώς, επίσης, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και των δύο Ομοσπονδιών των αγροτικών συλλόγων. Χθες σε σύσκεψη στα Κύμινα, όπου πήραν μέρος εκπρόσωποι των φορέων που οργανώνουν το συλλαλητήριο και πολλοί αγρότες, συζητήθηκαν τα άλυτα αγροτικά τους προβλήματα και καταγγέλθηκε η κυβέρνηση και η ΕΕ για την αντιαγροτική πολιτική που ασκούν.

Οι αγρότες της περιοχής διαμαρτύρονται για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας με τη μικρή ποσόστωση και την αύξηση κατά 20% της συνυπευθυνότητας. Επίσης πολλοί παραγωγοί που θέλουν να στραφούν στο βαμβάκι δεν μπορούν να το κάνουν, αν δεν ασχολούνταν με την καλλιέργεια αυτού του προϊόντος τα τελευταία πέντε χρόνια. Παράλληλα, οι ρυζοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για τη μικρή τιμή του προϊόντος. Οπως δηλώνουν, το ρύζι αναγκάζονται να το παραδώσουν στους εμπόρους με 40 δρχ. το κιλό λιγότερο από πέρσι. Ολοι, γενικά, οι παραγωγοί λένε ότι η οικονομική ανάγκη τούς οδήγησε στο δανεισμό, οι τόκοι «τρέχουν» και συγχρόνως οι αλλαγές που κυοφορούνται στον τομέα της πίστης θα οδηγήσουν τα νοικοκυριά τους στην πλήρη καταστροφή.


ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Η Λευκάδα απάντησε αγωνιστικά

Συλλαλητηρίων συνέχεια, σήμερα στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας και μεθαύριο στα Χανιά

Μαχητικά διεκδίκησαν χτες οι αγρότες της Λευκάδας την επίλυση των προβλημάτων τους, πραγματοποιώντας ένα συλλαλητήριο που ήταν το μεγαλύτερο της τελευταίας δεκαετίας. Η πλατεία του Αη Μηνά, όπου έγινε η αγωνιστική συγκέντρωση, κατακλύστηκε από αγρότες, στην πλειοψηφία τους ελαιοπαραγωγοί, που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Οι συγκεντρωμένοι αγρότες, μετά τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες, έκαναν πορεία μέσα στην κεντρική αγορά της πόλης της Λευκάδας, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Με λάδι και κρασί έζησε το νησί, στα δύσκολα τα χρόνια, στη μαύρη κατοχή» και «Οι μόχθοι στους αγρότες που μαζεύουν τις ελιές, τα κέρδη όμως τα παίρνουν οι πολυεθνικές». Η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στο νομάρχη. Την ώρα του συλλαλητηρίου, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας πραγματοποιούσε δίωρη στάση εργασίας, εκφράζοντας έτσι την έμπρακτη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Στη συγκέντρωση, βασικός ομιλητής ήταν ο Τάκης Κτένας, εκπρόσωπος της ΣΕΑ και μέλος της διοίκησης της ΕΑΣ Λευκάδας, ο οποίος αναφέρθηκε στα αδιέξοδα των αγροτών του νησιού, εξαιτίας της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής. Τόνισε επίσης την ανάγκη ύπαρξης μιας πολιτικής στήριξης του ελαιολάδου και του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, καθώς και των αμπελουργών, ενώ αναφέρθηκε επίσης και στην έλλειψη έργων υποδομής και στα υπόλοιπα προβλήματα που ταλανίζουν την αγροτιά. Στους συγκεντρωμένους μίλησε επίσης ο Γιώργος Μεταξάς, πρόεδρος της ΕΑΣ Λευκάδας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Νίκος Σταματέλος εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου, ο Παντελής Βεργιώτης από την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και ο Γεράσιμος Μελάς δήμαρχος Απολλωνίων.

Μετά το χτεσινό συλλαλητήριο, οι αγρότες της Λευκάδας δήλωσαν πως θα συνεχίσουν την πάλη τους και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αναμένεται να καθορίσει την παραπέρα αγωνιστική πορεία και θα επιδιώξει το συντονισμό με τις ΣΕΑ των άλλων ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας.

Στους Γαργαλιάνους

Η αγωνιστική φωνή των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας θα ακουστεί σήμερα από τους Γαργαλιάνους, όπου στις 11 π.μ. γίνεται συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το συλλαλητήριο διοργανώνουν οι αγροτικοί φορείς της περιοχής, με επικεφαλής το Γεωργικό Συνεταιρισμό, τον Αγροτικό Σύλλογο και το Δημοκρατικό Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων. Την απόφαση για την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου χαιρετίζουν οι συνεταιρισμοί των χωριών Καλλιθέα, Χανδρινός, Γλυφάδα και Νερόμυλος Πυλίας, οι οποίοι καλούν τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτό.

Οπως καταγγέλλει η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ το σημερινό συλλαλητήριο φαίνεται πως ενοχλεί κάποιους καλοβολεμένους κυρίους, οι οποίοι πασχίζουν με κάθε μέσο να το υπονομεύσουν και να κουκουλώσουν τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών. Ολοι αυτοί, που τόσο καιρό αδρανούσαν για τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών και στηρίζουν την πολιτική αφανισμού της ελαιοκαλλιέργειας, επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των ελαιοπαραγωγών με διάφορα τερτίπια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προχτεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής στη Νομαρχία στην Καλαμάτα, όπου οι εισηγητές άρχισαν να κάνουν ανέξοδες και ανούσιες προτάσεις για «Ινστιτούτα», «Επιτροπές» και «Δίκτυα», παραγράφοντας τις αιτίες του προβλήματος που είναι η συνειδητή αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Και όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, την πολιτική θα την αποτρέψει μόνο ο ενωμένος και συντονισμένος αγώνας της αγροτιάς.

Στα Χανιά

Αγωνιστικά προχωρούν μεθαύριο Δευτέρα και οι αγρότες του Νομού Χανιών. Τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών εξανάγκασαν την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων να εξαγγείλει την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου, που θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Αγοράς. Από την πλευρά της η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο μεθαυριανό συλλαλητήριο, τονίζοντας την ανάγκη για ένταση και συνέχιση του αγώνα. Τη συμπαράστασή τους στο συλλαλητήριο της Δευτέρας εκφράζουν 15 δήμαρχοι του νομού, καλώντας παράλληλα τους δημότες τους να συμμετάσχουν σ' αυτό. Το ίδιο μήνυμα στέλνουν πέντε Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οχτώ Αγροτικοί Σύλλογοι. Τον δίκαιο αυτό αγώνα στηρίζει και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, ο οποίος σε ανακοίνωσή του καλεί τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να συμπαρασταθούν, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο.


ΒΑΜΒΑΚΙ
Αξίζει καλύτερη τύχης

Η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στο Ευρωκοινοβούλιο

Τα συμφέροντα των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών υπερασπίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση της έκθεσης της Επιτροπής Γεωργίας για το βαμβάκι.

Ο «Ρ» παραθέτει σήμερα αποσπάσματα από την τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την αύξηση του ελληνικού πλαφόν στο βαμβάκι στους 1.500.000 τόνους. Πρότεινε επίσης να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στη βαμβακοκαλλιέργεια (ποσοστώσεις, πρόστιμα συνυπευθυνότητας, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, έτσι ώστε να καταβάλλεται ολόκληρη η ελάχιστη τιμή. Ακόμα, πρότεινε να καταβάλλεται απευθείας η ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς μέσα από τις συνεταιριστικές οργανώσεις χωρίς τη διαμεσολάβηση των ιδιωτών εκκοκκιστών και να συμπεριληφθεί στο νέο κανονισμό το παράρτημα Β' του κανονισμού 1201/89 που καθορίζει τις προσαυξήσεις και τις μείωσης της ελάχιστης τιμής του παραγωγού με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:

«Ο τομέας του βάμβακα έχει μεγάλη κοινωνικο-οικονομική σημασία για την Ισπανία και κυρίως για την Ελλάδα. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα το βαμβάκι παίρνει τις διαστάσεις εθνικού προϊόντος, αφού με αυτό ασχολούνται 300.000 περίπου οικογένειες, παράγουν περίπου 1.350.000 τόνους βαμβακιού σε περιοχές του στόχου 1, με δείκτη ανεργίας πολύ μεγαλύτερο του μέσου κοινοτικού και με έκταση ανά αγροτική εκμετάλλευση πολύ μικρότερη της μέσης κοινοτικής. Η Ισπανία παράγει 350.000 τόνους.

Οι ανάγκες της ΕΕ είναι 4,5 εκατομμύρια τόνοι σύσπορου βαμβακιού. Πρόκειται δηλαδή για ένα προϊόν στο οποίο η ΕΕ είναι ιδιαίτερα ελλειμματική, αφού η κοινοτική παραγωγή καλύπτει μόνο ένα 35% των αναγκών της. Οι Εθνικές Εγγυημένες Ποσότητες (ποσοστώσεις) ήταν πάντα προκλητικά κατώτερες της πραγματικής παραγωγής, με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται το εισόδημα των παραγωγών εξαιτίας των υψηλών προστίμων συνυπευθυνότητας, ενώ παραδόξως οι δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού είναι μικρότερες όσο μεγαλύτερη είναι η υπέρβαση των ποσοστώσεων».

«Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση έχει προκαλέσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των παραγωγών», τόνισε με έμφαση ο Στρ. Κόρακας και συνέχισε: «Ωστόσο, αντί να βελτιωθεί ο ισχύον κανονισμός, όπως ζητούν δίκαια οι βαμβακοπαραγωγοί μας, με την προσαρμογή των ποσοστώσεων στα επίπεδα της σημερινής παραγωγής και να προσαρμοστούν έστω και εν μέρει οι θεσμικές τιμές που μένουν παγωμένες από το 1992, έρχεται η Επιτροπή και όχι μόνο προτείνει τη διατήρηση του σημερινού χαμηλού καθεστώτος των ενισχύσεων, διατηρώντας τις ποσοστώσεις στα ίδια επίπεδα, αλλά αυξάνει το πρόστιμο συνυπευθυνότητας κατά 20%.

Ο στόχος της Επιτροπής για δραστικό περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας είναι αδικαιολόγητος, γιατί αναφέρεται σε ένα προϊόν όπου η αυτάρκεια της ΕΕ ανέρχεται μόλις στο 30-35%. Είναι άδικος γιατί τιμωρεί τους βαμβακοπαραγωγούς για τις μειώσεις των διεθνών τιμών του βαμβακιού, που παρατηρήθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια, χωρίς αυτοί να έχουν καμιά ευθύνη, ενώ η ίδια δεν έκανε τίποτα για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Επίσης, η ΕΕ προτείνει τον περιορισμό της ενίσχυσης της βαμβακοκαλλιέργειας τη στιγμή που αυτή η ενίσχυση είναι η πιο αναγκαία: δηλαδή, όταν οι ΗΠΑ ενισχύουν συνεχώς με όλο και μεγαλύτερα ποσά τους βαμβακοπαραγωγούς τους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αυξάνουν την παραγωγή τους και να ρίχνουν τις διεθνείς τιμές.

Η επίκληση περιβαλλοντικών άλλοθι δεν ευσταθεί αφού η καλλιέργεια του βάμβακα, όπως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβής στο περιβάλλον από άλλες ομοειδείς επιδοτούμενες καλλιέργειες που οι παραγωγοί εγκατέλειψαν για να ασχοληθούν με τη βαμβακοκαλλιέργεια.

Οι βαμβακοκαλλιεργητές ζητούν να ισχύσει η κοινοτική προτίμηση και στο βαμβάκι, δεδομένου μάλιστα, ότι η Κοινότητα είναι ελλειμματική σε αυτό το προϊόν, το βαμβάκι είναι η κύρια υφαντική ίνα φυτικής προέλευσης που ανταγωνίζεται τις συνθετικές ίνες, ως φυσικό και πιο υγιεινό προϊόν, δίνει δυνατότητα εξασφάλισης απασχόλησης σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και μπορεί να προσελκύσει νέους γεωργούς να παραμείνουν στην ύπαιθρο που ερημώνει».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ακόμα πως είναι απόλυτα δικαιολογημένη η απορία των αγροτών: «Γιατί αντί να ανακόπτεται η καλπάζουσα ανεργία και απερήμωση της υπαίθρου μέσω της στήριξης της γεωργικής απασχόλησης, και μάλιστα σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές, η ΕΕ, με την παραπέρα προώθηση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων καλλιεργητών (όπως γίνεται στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ισπανίας), εμφανίζεται να προτιμά να δαπανά τεράστια ποσά για την επιδότηση ανέργων και προγραμμάτων κατάρτισής τους. Τα ίδια και λιγότερα ποσά θα αρκούσαν για τη στήριξη δυναμικών προϊόντων, όπως το βαμβάκι, και τη διατήρηση της απασχόλησης στις περιοχές αυτές».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ