ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Σχεδιασμένη επίθεση με στόχο τη γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή
  • Βομβιστική επίθεση σε κομβόι Σέρβων προσκυνητών από το Νις στην Γκρατσάνιτσα, με τουλάχιστον 10 νεκρούς και 40 τραυματίες
  • Αλλοι τέσσερις Σέρβοι απήχθησαν από αυτονομιστές του UCPMB στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο
  • Σέρβα δολοφονήθηκε από αυτοκίνητο σε μπλόκο διαδηλωτών στην πόλη Καγκλάβιτσα του Κοσσυφοπεδίου
  • Σήμερα προγραμματισμένη διαδήλωση Σέρβων στη Μιτρόβιτσα

Συντρίμμια από το λεωφορείο που δέχτηκε την επίθεση

Associated Press

Συντρίμμια από το λεωφορείο που δέχτηκε την επίθεση
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην εύφλεκτη περιοχή της Νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο. Με βατήρα τη ΝΑΤΟική τακτική των «ίσων» πιέσεων προς Βελιγράδι και Αλβανούς αυτονομιστές του UCPMB, οι τελευταίοι εξαπολύουν ανενόχλητοι μπαράζ δολοφονικών επιθέσεων για να εδραιώσουν τη θέση τους στην τάχα «αποστρατιωτικοποιημένη» ζώνη, αλλά και να αποτρέψουν αχνές προσδοκίες επαναπατρισμού Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου...

Ετσι, οι άγνωστοι δράστες (πιθανόν αντάρτες του «UCPMB») προκάλεσαν χτες το μεσημέρι στο Ποντούγεβο του Κοσσυφοπεδίου το θάνατο τουλάχιστον 10 Σέρβων και τον τραυματισμό άλλων σαράντα... Τα ανυποψίαστα θύματα, μεταξύ των περίπου 250 συμπατριωτών τους, φονεύτηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, «τινάχτηκε» στον αέρα, λίγο αφότου πέρασε την πύλη εισόδου στο Κοσσυφοπέδιο. Οι «άγνωστοι δράστες» είχαν -λίγα δευτερόλεπτα πριν- πυροδοτήσει με τηλεχειριστήριο εκρηκτικά 50 έως 100 κιλών, τα οποία βρίσκονταν (κατά πάσα πιθανότητα) κάτω από ένα εκ των πέντε λεωφορείων που μετέφεραν τους περίπου 250 Σέρβους προσκυνητές, από τη νότια σερβική πόλη Νις με κατεύθυνση μοναστήρια και νεκροταφεία της κοσσοβάρικης πόλης Γκρατσάνιτσα! Ολα αυτά έγιναν και μπροστά στα μάτια ένοπλων ανδρών της ΚΦΟΡ που επέβαιναν σε πέντε σουηδικά στρατιωτικά οχήματα, τα οποία έπαιζαν ρόλο... προστασίας των προσκυνητών!

Είχαν σχεδιάσει την επίθεση!

Η χτεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Ποντούγεβο κατά της αυτοκινητοπομπής Σέρβων προσκυνητών μπορούσε να συγκριθεί αναλογικά μόνον με την εν ψυχρώ εκτέλεση 13 Σέρβων αγροτών του Κοσσυφοπεδίου τον Ιούλη του 1999, από πυρά ανταρτών του ΟΥΤΣΕΚΑ.

«Πρόκειται για πράξη άγριας βίας, για προσχεδιασμένο φόνο», δήλωσε ο Βρετανός λοχαγός Μάικ Τέιλορ, που υπηρετεί σε μονάδα της ΚΦΟΡ στο Ποντούγεβο, διαβεβαιώνοντας πως δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη είχαν προηγηθεί του σερβικού λεωφορείου δύο σουηδικά στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Βρετανός ΝΑΤΟικός φρουρεί την περιοχή όπου έγινε η επίθεση στο λεωφορείο

Associated Press

Βρετανός ΝΑΤΟικός φρουρεί την περιοχή όπου έγινε η επίθεση στο λεωφορείο
Γύρω στις 11.30 το πρωί, οπότε το πρώτο από τα πέντε οχήματα της αυτοκινητοπομπής των Σέρβων προσκυνητών πέρασε την πύλη 3 για να εισέλθει στο Ποντούγεβο, έγινε μία ισχυρότατη έκρηξη. Πολλά λεπτά μετά ένας καπνός ύψους τριάντα μέτρων υψώθηκε από το σημείο της δολοφονικής επίθεσης, όπου πολλά από τα μέταλλα του λεωφορείου και τα άψυχα κορμιά των 10 προσκυνητών που σκοτώθηκαν ακαριαία είχαν γίνει ένα...

Από τους τουλάχιστον 40 Σέρβους που τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν αμέσως σε νοσοκομείο της περιοχής, δέκα νοσηλεύονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Νοσοκομειακές πηγές του Ποντούγεβο εξέφραζαν μάλιστα φόβο για πιθανή αύξηση του αριθμού των θυμάτων μέσα στις επόμενες ώρες...

Ακόμη και ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι, υπό καθεστώς ανωνυμίας, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στο σημείο της έκρηξης ομολογούσαν πως η επίθεση είχε μοναδικό στόχο τους Σέρβους προσκυνητές και όχι άνδρες της πολυεθνικής δύναμης. Επιπλέον, ανεπίσημες πληροφορίες, που μεταδίδει το πρακτορείο ΜΠΕΤΑ από το Βελιγράδι, αναφέρουν πως μετά την έκρηξη άνδρες της ΚΦΟΡ εξουδετέρωσαν τουλάχιστον έξι βόμβες, που είχαν τη δυνατότητα να πυροδοτηθούν με τηλεχειριστήριο από απόσταση τουλάχιστον... ενός χιλιομέτρου, σε σερβική γειτονιά της πόλης Στρπτσε!

Πολλά ξένα πρακτορεία, πάντως, αναφερόμενα στην τρομοκρατική επίθεση κατά των Σέρβων προσκυνητών, εκτιμούσαν πως η χτεσινή, δεύτερη μέσα στη βδομάδα, επίθεση κατά κομβόι Σέρβων είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου των Αλβανών αυτονομιστών για ραγδαία κλιμάκωση της βίας μέσα στο προσεχές διάστημα.

Και δεν έχουν άδικο... Προ της επίθεσης στο Ποντούγεβο, Αλβανοί αυτονομιστές του UCPMB, σε αυτοσχέδιο σημείο ελέγχου που είχαν στήσει, σταμάτησαν όχημα που μετέφερε Αλβανούς και Σέρβους από το Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο και απήγαγαν τους τέσσερις Σέρβους επιβάτες... Η τύχη των τεσσάρων Σέρβων έκτοτε αγνοείται. Ο υπουργός Εσωτερικών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς σχολίασε την απαγωγή των τεσσάρων ως εξής: «Είναι φανερό πως οι Αλβανοί τρομοκράτες και εξτρεμιστές έχουν αποφασίσει να αυξήσουν την ένταση με ανώτερο στόχο να ανατρέψουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης μέσω διαλόγου».

Διαδηλώσεις οργής

Associated Press

Το άγριο φονικό των Σέρβων προσκυνητών στο Ποντούγεβο προκάλεσε την οργή των Σέρβων κατοίκων της κοσσοβάρικης πόλης Γκρατσάνιτσα (τελικό προορισμό της αυτοκινητοπομπής), αλλά και στην πόλη Καγκλάβιτσα (νότια της Πρίστινα). Εκατοντάδες Σέρβοι συγκεντρώθηκαν, διαδήλωσαν, έστησαν μπλόκα στους δρόμους αντιδρώντας για τις ανελέητες πράξεις βίας που υφίστανται από τους Αλβανούς εξτρεμιστές, μπροστά στα μάτια των ανδρών της πολυεθνικής δύναμης. Σε ένα από τα μπλόκα που έστησαν Σέρβοι διαδηλωτές στην Καγκλάβιτσα, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν την παρέσυρε αυτοκίνητο που προσπέρασε με φόρα το μπλόκο.

Ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, επικεφαλής της σερβικής κοινότητας στην πόλη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα ανακοίνωσε πως σήμερα (Σάββατο) προγραμματίζεται μία «μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας» για τις τελευταίες αιματηρές επιθέσεις κατά της σερβικής μειονότητας, ενώ αναφερόμενος στη χτεσινή επίθεση δήλωσε:«Στόχος είναι ο εκφοβισμός του εναπομείναντα σερβικού πληθυσμού στο Κόσσοβο και ο εξαναγκασμός όλων μας σε μαζική αποχώρηση από την περιοχή».

Η αντίδραση του ΟΑΣΕ

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη έκανε χτες έκκληση για τερματισμό της βίας στη Νότια Σερβία καλώντας... «όλες τις πλευρές» να δείξουν ψυχραιμία και να ξεκινήσουν συνομιλίες!

Ο προεδρεύων του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ, Λιβιού Μπότα, λίγο μετά τη συνάντησή του χτες στη Βιέννη με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόιτσα Τσόβιτς και το Γιουγκοσλάβο υπουργό Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς δήλωσε πως ο «οργανισμός «καλωσορίζει το ειρηνευτικό σχέδιο του Βελιγραδίου, θεωρώντας το καλή βάση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση της σύρραξης στη Νότια Σερβία».

Ο Τσόβιτς από την πλευρά του είπε πως οι επίσημες συνομιλίες με τους Αλβανούς θα μπορούσαν να αρχίσουν σε δέκα μέρες «και με πλήρη σεβασμό σε ευρωπαϊκά στάνταρ».

Για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών»
και όχι για απόπειρα, μιλάει ο Σέρβος υπουργός

Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Ντούσαν Μιχαήλοβιτς αρνήθηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, να επιβεβαιώσει ότι έγινε εναντίον του δολοφονική απόπειρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, από την οποία δεν τραυματίστηκε κανείς.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή των γεγονότων, άγνωστοι που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα προσπάθησαν να κλείσουν το δρόμο στο αυτοκίνητο του υπουργού και άνοιξαν πυρ εναντίον του. Ο Μιχαΐλοβιτς επισήμανε την πιθανότητα να πρόκειται «για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε συμμορίες και πως εκείνος βρέθηκε τυχαία στο δρόμο τους». Ο Σέρβος υπουργός δήλωσε πως οι πέντε άντρες που αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τους αστυνομικούς, οι οποίοι τον συνόδευαν, βρίσκονται στη φυλακή. «Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα... είμαστε αντιμέτωποι με το οργανωμένο έγκλημα και ο καθένας ξέρει πως αποτελούμε στόχους. Αυτή τη φορά όμως δεν τα κατάφεραν», πρόσθεσε ο Μιχαΐλοβιτς.

Γ. ΦΙΣΕΡ
Η επέμβαση έπρεπε να είχε γίνει το '91 - '92

Ολοσέλιδη συνέντευξη δημοσιεύει η «Νeues Deutschland» (16 Φλεβάρη) με τον Γερμανό «πράσινο» ΥπΕξ Γιόσκα Φίσερ. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις αφορούν δύο θέματα: Το νέο πυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ (NMD) και τις συζητήσεις που είχε σχετικά στη Μόσχα με τον Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκορ Ιβανόφ και το σύμβουλο του Ρώσου Προέδρου σε θέματα ασφαλείας Σεργκέι Ιβανόφ. Το δεύτερο θέμα της συνέντευξης είναι ο ΝΑΤΟικός πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Στην ερώτηση ότι το ανύπαρκτο «σχέδιο - πέταλο» χρησιμοποιήθηκε για την εκ των υστέρων νομιμοποίηση του πολέμου, ο Γερμανός ΥπΕξ απάντησε ότι αυτό το σχέδιο δεν υπήρξε η αφορμή του πολέμου και πρόσθεσε:

«Δε χρειάζομαι καμιά νομιμοποίηση εκ των υστέρων. Η αυτοκριτική μου είναι ότι δεν έγινε πολύ νωρίτερα η επέμβαση. Επρεπε να είχε γίνει επέμβαση το αργότερο μετά τα γεγονότα του Βούκοβαρ το 1991, 1992 ή το βομβαρδισμό του Ντουμπρόβνικ - τότε όμως εγώ δεν ήμουν ακόμη επεμβασίας. Τότε (σ.σ.: αν, δηλαδή, είχε γίνει τότε η επέμβαση) θα ζούσαν ακόμη σήμερα στη Βοσνία πάνω από 200.000 άνθρωποι. Το ίδιο και στο Κόσσοβο. Δε θα είχαν υπάρξει εκατομμύρια πρόσφυγες.

Τότε οι Ευρωπαίοι, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, το καλύτερο μαζί με το Συμβούλιο Ασφαλείας, έπρεπε να είχαν πει: φίλοι, αν δε θέλετε πια να ζήσετε μαζί, τότε εφαρμόζονται οι πολιτικοί κανόνες μιας διαδικασίας διαζυγίου. Καθόμαστε στο τραπέζι διαπραγματεύσεων και αφήνουμε κατά μέρος τα καλάσνικοφ και τα μαχαίρια. Και την έτσι διαπραγματευθείσα συμφωνία την εγγυάται η διεθνής κοινότητα κρατών».

Ο Φίσερ, απευθυνόμενος στους συντάκτες της «Neues Deutschland», που του πήραν τη συνέντευξη, είπε, συνεχίζοντας: «Αυτό που εσείς δε θέλετε να παραδεχτείτε είναι ότι αιτία της επέμβασης του ΝΑΤΟ ήταν η μεγαλοσερβική πολιτική του Μιλόσεβιτς. Στο Κόσσοβο αυτός άρχισε τον τέταρτο πόλεμο. Μετά τη Βοσνία ήμασταν κακόπιστοι. Η εναλλακτική λύση της μη επέμβασης θα σήμαινε ότι ο Μιλόσεβιτς θα συνέχιζε το έργο του...».

«Αλλαγή γνώμης» - «Καμιά αποζημίωση»

Στην ερώτηση ότι ο Φίσερ λίγες μέρες πριν τον Πόλεμο του Κόλπου είχε ασκήσει κριτική στο ότι η κυβέρνηση Κολ στέλνει Γερμανούς στρατιώτες στο μέτωπο, αλλά το ίδιο έκανε οκτώ χρόνια αργότερα η «κοκκινο-πράσινη» κυβέρνηση, ο Γερμανός ΥπΕξ δήλωσε: «Μπροστά στα μακελειά στη Γιουγκοσλαβία άλλαξα τη θέση μου για τη μη επέμβαση. Αυτό μάλιστα πολύ πριν τις εθνικές εκλογές (του 1998). Αν μου αποδίδουν ότι είπα ΝΑΙ στον πόλεμο, γιατί ήθελα να μπω στην κυβέρνηση, αυτό είναι λάθος».

Ερώτηση: «Τι θα γίνει παραπέρα με την ειρήνη στο Κόσσοβο; Δεσμεύετε και τον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) ή θα το κάνει μόνο το ΝΑΤΟ; Θα αποχωριστεί το Κόσσοβο από τη Γιουγκοσλαβία;».

Απάντηση: «Με το Σύμφωνο Σταθερότητας έχουμε ένα εξαίρετο όργανο. Πρέπει να συγκαλέσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή την αλβανική πλευρά, τη σερβική πλευρά, άλλες μειονότητες, αλλά και τους γείτονες, τη Μακεδονία (ΠΓΔΜ), τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα και άλλους σε μια περιφερειακή διάσκεψη ασφαλείας. Το ζήτημα του καθεστώτος δεν μπορεί να αποφασιστεί τώρα. Πρέπει να εξευρεθούν κανόνες διαδικασίας για να δώσουν στα νόμιμα συμφέροντα της κοσσοβάρικης πλειοψηφίας και των μειονοτήτων, όπως επίσης και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, μια προοπτική. Για να δημιουργηθεί ένα κλίμα γι' αυτό, χρειάζεται χρόνος. Μια μέρα στη βάση της συμφιλίωσης μεταξύ Σερβίας και όλων των άλλων θα είναι δυνατή μια προοπτική λύσης. Για το πώς φαίνεται τώρα αυτή (η προοπτική), πάνω σ' αυτό δε θέλω να σπεκουλάρω».

«Και οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές;». Φίσερ: «Αλλη μια φορά. Δεν επιτρέπεται να μπερδεύεται η αιτία με το αποτέλεσμα. Ηταν η πολιτική του Μιλόσεβιτς που οδήγησε σ' αυτόν τον πόλεμο. Αυτό που ακολούθησε δεν ήταν μόνο μια κυβερνητική αλλαγή, ήταν ειρηνική επανάσταση... Τώρα εμείς συμβάλλουμε δραστήρια στην ανοικοδόμηση, στην ανάπτυξη της χώρας. Η Γερμανία δεσμεύεται σ' αυτό πιο πολύ».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ερευνα περί «ψευδορκίας» Φίσερ

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ καιΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Οι εισαγγελικές αρχές της Φρανκφούρτης αναμένεται να διατάξουν έρευνα σχετικώς με το αν ο ΥπΕξ της κυβέρνησης Σρέντερ, ο «πράσινος» Γιόσκα Φίσερ, κατέθεσε ψευδώς σχετικά με το παρελθόν του στη δίκη του Χανς Γιοακίμ Κλάιν, πάλαι ποτέ συντρόφου του, όταν ρωτήθηκε αν είχε «περιθάλψει τρομοκράτες της RAF» το 1973.

Οι πληροφορίες που μεταδίδουν το «Reuters», το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αλλά και ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου από τη γερμανική πόλη, αναφέρουν ότι η διεξαγωγή έρευνας θεωρείται πλέον βεβαία και σχετική ανακοίνωση θα υπάρξει τη Δευτέρα και θα ζητηθεί από το Μπούντεσταγκ (τη γερμανική Βουλή) να εξετάσει το θέμα της άρσης της ασυλίας του 52χρονου Φίσερ.

Η αντίδραση από πλευράς του Γερμανού ΥπΕξ και στυλοβάτη (ως αρχηγού των «Πράσινων») της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού, ήρθε με μια δήλωση του Αντρέας Μιχαέλις, εκπροσώπου της γερμανικής διπλωματίας, που ανέφερε ότι ο πρώην «αριστεριστής» και νυν υποστηρικτής των «ανθρωπιστικών επεμβάσεων» Φίσερ, «επιθυμεί αυτή τη διαδικασία, δεδομένου ότι όπως φαίνεται είναι πλέον ο ενδεδειγμένος δρόμος για το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης».

Ο Φίσερ είχε αρνηθεί στη δίκη του Κλάιν για την επίθεση υπό τον υπήκοο Βενεζουέλας Κάρλος (γνωστού ως «το Τσακάλι») κατά της Συνόδου του OPEC στη Βιέννη το 1975, πριν ένα μήνα, ότι γνώριζε και είχε περιθάλψει την Μάργκριτ Σίλερ, μέλος της Παράταξης Κόκκινος Στρατός (RAF). Ωστόσο, στα απομνημονεύματά της η Σίλερ αναφέρει ότι ο Φίσερ τη φιλοξένησε, μαζί με τον «κόκκινο Ντάνι» Κον Μπεντίτ.

Η Καγκελαρία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι «στηρίζει πλήρως» τον Φίσερ και έκανε λόγο για «εκστρατεία λάσπης» κατά του υπουργού της γερμανικής κυβέρνησης - αυτό έλειπε: σε άλλη περίπτωση ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι βέβαιο ότι θα υπέγραφε κάτι σαν συμβόλαιο πτώσης της κυβέρνησής του...

ΑΛΒΑΝΙΑ
Πασκάλ Μίλο: «Το Κόσσοβο δεν μπορεί να ανήκει στη Σερβία»!

ΤΙΡΑΝΑ.-

Νέα «τορπίλη» βγήκε χτες από τα χείλη του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο για το Κόσσοβο, το οποίο, όπως είπε «δεν μπορεί πια να ανήκει στη Σερβία»!

«Δεν υπάρχει λόγος να ασκούνται πιέσεις, προκειμένου να συμβιώσουν δυο λαοί με διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες», είπε ο Μίλο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τέρκις Ντέιλι Νιους", σωπαίνοντας ένα... χιλιοστό προτού εκστομίσει τη λέξη «ανεξαρτησία». Για να τηρήσει τους τύπους και μόνον πρόσθεσε πως«προς το παρόν τουλάχιστον πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις για τον εκδημοκρατισμό».

Ο Μίλο θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι το αλβανικό στοιχείο στο Κόσσοβο συγκρούεται ακόμα και με την τουρκική μειονότητα, λέγοντας:«Οι Σέρβοι θέλουν να υποστηρίζουν ότι οι Αλβανοί και οι Τούρκοι δεν μπορούν να ζήσουν μαζί στο Κόσσοβο. Θέλουν να δείξουν ότι δεν είναι οι μόνοι που έχουν προβλήματα με τους Αλβανούς»...

ΚΑΝΑΔΑΣ
Απολύει 10.000 εργαζόμενους η «Nortel»

ΤΟΡΟΝΤΟ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Τουλάχιστον 10.000 εργαζομένους, το 11% του συνολικού προσωπικού της, θα απολύσει η καναδική εταιρία «Nortel Networks», η οποία αντιμετωπίζει «μείωση της ζήτησης» στις αμερικανικές αγορές και ανακοίνωσε χτες υποδιπλασιασμό της προσδοκίας κερδών της από 30% σε 10% το 2001, με αποτέλεσμα η μετοχή της να χάσει ένα εκθαμβωτικό 35%.

Ο πρόεδρος ΔΣ της καναδικής εταιρίας, Τζον Ροθ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η επιβράδυνση της αμερικανικής αγοράς θα συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα στο τρίτο τρίμηνο εφέτος», ενώ ελπίζει πως «τις επιπτώσεις... θα εξισορροπήσει εν μέρει η συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη, την οποία διαπιστώνουμε στην Ευρώπη, στην περιοχή Ασία - Ειρηνικός και στη Λατινική Αμερική». Παρ' όλα αυτά οι απολύσεις θα αυξηθούν (προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για πολύ λιγότερες, 4% του προσωπικού).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ