ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
«Ικανοποιημένοι»...

Το συρματόπλεγμα «περιμένει» τα κάγκελα...
Το συρματόπλεγμα «περιμένει» τα κάγκελα...
Σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία των έργων για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη και με τη συμμετοχή των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου, του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χρήστου Πάχτα και του συμβούλου του πρωθυπουργού επί τεχνικών θεμάτων, Βασίλη Μακρυωνίτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου μετά το πέρας της σύσκεψης, η ενοποίηση «εξελίσσεται ικανοποιητικά», αφού «ολοκληρώνεται η πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην Αποστόλου Παύλου», παραδεχόμενος, εμμέσως, ότι οι «τυμπανοκρουσίες», που συνοδεύουν το εγχείρημα της «ενοποίησης», αφορούν ουσιαστικά τις εν λόγω πεζοδρομήσεις. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «έχουν προχωρήσει τα έργα στο εσωτερικό των έξι μεγάλων αρχαιολογικών χώρων» και ότι «ελπίζει» πως «σε πολύ σύντομο ορατό χρονικό διάστημα και βέβαια, πολύ πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες» θα έχει ολοκληρωθεί το έργο. Για τη χρηματοδότηση του έργου είπε ότι είναι «ακώλυτη», λόγω των διασφαλισμένων πόρων από το Γ` ΚΠΣ.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιστρέψει την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά (και) αυτό το έργο ήταν φανερή στα όσα είπε ο υπουργός στην ίδια δήλωση περί διαμόρφωσης«μιας πολύ ενδιαφέρουσας, υποδειγματικής και γοητευτικής αρχαιολογικής διαδρομής». Ολα αυτά λέγονται, ενώ γίνεται όλο και πιο φανερό, από τις σχετικές μελέτες που εγκρίνονται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ότι αυτό που θα προκύψει θα είναι ένα «παζλ» περιφραγμένων αρχαιοτήτων, οι οποίες θα «ενοποιηθούν» μέσω... τσιμεντένιων γεφυρών και υπογείων διαβάσεων, μετατρέποντας το «όραμα» της δημιουργίας ενός μεγάλου και ενιαίου αρχαιολογικού πάρκου στο κέντρο της πόλης, σε μια, ανάδειξη (το πολύ) των υπαρχόντων αρχαιολογικών χώρων και των ευρημάτων των νέων ανασκαφών.

«ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Με ντοκιμαντέρ και εκδόσεις

Η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθήνας «προσθέτει» στις εικαστικές, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις της δύο ακόμη πολιτιστικές δραστηριότητες, τις οποίες παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος. Η μία δραστηριότητα, η οποία φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός του δήμου, είναι κινηματογραφική και τιτλοφορείται «Πρεμιέρες ντοκιμαντέρ».

Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και θα περιλαμβάνει προβολές των ταινιών που βραβεύονται και διακρίνονται στο ετήσιο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας.

Ο θεσμός εγκαινιάζεται στις 28/2 (7 μμ) στο Γκάζι και οι προβολές θα διαρκέσουν έως τις 4/3 (ώρα έναρξης 6 μμ). Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και θεματικές ενότητες με προβολές σύγχρονων, κλασικών, ελληνικών και ξένων ντοκιμαντέρ, καθώς και ειδικό αφιέρωμα στην Αθήνα. Θα προβληθούν τα ελληνικά ντοκιμαντέρ: Λ. Δανίκα «Η άδεια», Θ. Αγγελόπουλου «Αθήνα», Λ. Σταύρακα «Το Γκάζι», Δ. Θέου - Φ. Λαμπρινού «100 ώρες του Μάη», Στ. Ψυλλάκη «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν», Π. Κράββα «Μια αιώνια ζωή: Εργα και ημέρες του ρεμπέτη Αθανάσιου Αθανασίου», Κ. Σφήκα «Αναμονή», Β. Μάρου «Αναστενάρια», Α. Κεσίσογλου «Ιστορίες χωρίς τέλος - Πρώτη», Στ. Κούλογλου «Συνωμοσία αγάπης», Κ. Μαχαίρα «Οι γειτόνισσες», Λ. Κουρκουλάκου «Διονύσιος Σολωμός», Ρ. Κούνδουρου «Αλουμίνιο της Ελλάδας», Δ. Εξακουστίδου - Γ. Αβέρωφ «Η γιορτή των νεκρών», Στ. Χαραλαμπόπουλου «Είδαν τα μάτια μας γιορτές», Τ. Κανελλόπουλου «Θάσος», Α. Δημητρίου «Καρβουνιάρηδες», Γ. Λάμπρου «Περάσματα από τον Παράδεισο», Κ. Βρεττάκου «Το στρώμα της καταστροφής», Λ. Λιαρόπουλου «Γράμμα από το Σαρλερουά», Μ. Μαυρίκου «Το ταξίδι». Στις παράλληλες εκδηλώσεις εντάσσονται φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Αθήνα, διαδρομή στο χρόνο», έκθεση βιβλίου με τίτλο «Ετσι είδαν την Αθήνα», έκθεση αφισών, με τίτλο «Αθήνα, μια κινηματογραφική θεώρηση», έκθεση του Κέντρου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και του Ιστορικού και Κινηματογραφικού Αρχείου του ΥΠΕΞ και δύο ημερίδες. Η μία με θέμα «Πολιτικό ντοκιμαντέρ και προπαγάνδα» και η άλλη με θέμα «Ελληνικό ντοκιμαντέρ και ξένες αγορές».

Η άλλη δραστηριότητα της «Τεχνόπολης» είναι εκδοτική και «εγκαινιάστηκε» με το βιογραφικό βιβλίο της Ράνιας Δ. Γέροντα «Ηρώδης ο Αττικός (Θέατρα, Στάδια και επαύλεις του), πλούσια εικονογραφημένο με φωτογραφίες των σωζόμενων μνημείων που χτίστηκαν την εποχή του -γεννημένου στο Μαραθώνα- Βιβούλιου Ιππάρχου Τιβέριου Κλαύδιου Αττικού Ηρώδη, όπως ήταν όλο το όνομά του. Του φιλόκαλου, σοφιστή φιλοσόφου και ρήτορα Ηρώδη του Αττικού, που αποκαλούνταν «Βασιλεύς των λόγων και Ελλήνων γλώττα», ο οποίος τιμήθηκε με πολλά αξιώματα.

Εικαστικά
Ελληνική χαρακτική

«Ζευγάρι» έργο του Τάσσου
«Ζευγάρι» έργο του Τάσσου
Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας εγκαινίασε χτες στο «Λαογραφικό Μουσείο Λάμπρου και Ναυσικάς Σακελλαρίου» έκθεση έργων από την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Η ενότητα «Ελληνική Χαρακτική 19ου και 20ού αιώνα» που εκτίθεται αποτελεί αντιπροσωπευτική, σχεδόν πλήρη παρουσίαση της χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα έως τις μέρες μας. Περιλαμβάνει έργα σημαντικότατων δημιουργών, που συνέβαλαν στη μορφοποίηση της ιστορικής διαδρομής της ελληνικής χαρακτικής.

Η χαρακτική, τέχνη ιδιαίτερη που εμφανίζεται στην Ευρώπη στα μέσα του 15ου αιώνα και περικλείει όλες τις τεχνικές και τις μεθόδους με τις οποίες ο χαράκτης μεταφέρει ένα έργο πάνω σε μια πλάκα ξύλου, χαλκού, πέτρας ή άλλου υλικού, κι από εκεί στη συνέχεια το τυπώνει συνήθως σε χαρτί.

Στην Ελλάδα η χαρακτική εμφανίζεται λίγο αργότερα. Τον 18ο αιώνα και ήδη στον 19ο αιώνα είναι ευρύτατα γνωστή, κυρίως μέσω θρησκευτικών καθώς και ορισμένων κοσμικών εντύπων. Σταδιακά η χαρακτική αυτονομείται και πλουτίζεται σε τεχνικές, μεθόδους, εκφραστικά μέσα και αποδόσεις. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24/3 και μπορούν να την επισκεφτούν και σχολικές ομάδες, μετά από συνεννόηση (τηλ. 0441 - 25301).

«Ονειρο» για τα παιδιά

Η «Παιδική Αυλαία» του Γιάννη Καλατζόπουλου, που φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια της δημιουργικής της πορείας, παρουσιάζει, στο θέατρο «Βεάκη», το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, σε διασκευή - σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Αννας Μαχαιριανάκη, μουσική Δημήτρη Λέκκα και χορογραφίες Βάσιας Λιονάκη. Παίζουν: Ηλίας Ασπρούδης, Γιώργος Σουξές, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Ελενα Αρβανίτη, Εφη Μακρή, Εύα Δημητρίου και Γιάννης Καλατζόπουλος. Το θέατρο για παιδιά κατακτά βασανιστικά τη θέση του στη συνείδηση του κοινού περνώντας κι αυτό τις φάσεις του. Η «Παιδική Αυλαία» επιμένει στο δρόμο ενός ποιοτικού και συνάμα λαϊκού θεάτρου, παρουσιάζοντας και φέτος μια από τις καλύτερες παραστάσεις τόσο για παιδιά όσο και για μεγάλους. Την Κυριακή είναι μια καλή ευκαιρία να πάτε τα παιδιά σας στο θέατρο «Βεάκη», σε μια από τις δύο παραστάσεις, 11 το πρωί, ή 3 το μεσημέρι.

Στον στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο

Στον στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο είναι αφιερωμένη η πρώτη εκδήλωση του νέου κύκλου εκδηλώσεων της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης, με τίτλο «Ο Λόγος στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι», που θα γίνει στις 19/2, 8.30 μμ, στην αίθουσα τέχνης της κίνησης (Αιόλου 9 και Πανδρόσου).

Θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΠΠΚ, Κώστας Καζάκος, οι στιχουργοί Ηλίας Κατσούλης και Νίκος Μωραΐτης και ο τιμώμενος. Τραγούδια του Λ. Παπαδόπουλου θα ερμηνεύσει ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.

Ομιλίες για το θέατρο

Ειδική σειρά ομιλιών στη μνήμη του Δημήτρη Χορν, με θέμα «Το θέατρο σήμερα», διοργανώνει το Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατό του. Τη Δευτέρα στις 7.30μ.μ. θα μιλήσει η καθηγήτρια Χαρά Μπακονικόλα, με θέμα «Τα ανοίγματα του σημερινού θεάτρου και το "ανοιχτό" κοινό». Ενώ την Τετάρτη (7.30 μ.μ.), ο Σπύρος Ευαγγελάτος για «Το αύριο του θεάτρου». Παίρνουν μέρος: Β. Πούχνερ, Μ. Κονομή, Κ. Γεωργουσόπουλος, Γ.Ιορδανίδης, Ευδ. Τσολακίδης και Γ.Μανιώτης. Οι διαλέξεις δίνονται στην αίθουσα του Ιδρύματος (Αυρηλίου 5, Πλάκα).

Στην Λιλή Ζωγράφου είναι αφιερωμένη η εκδήλωση των «Παιδικών Χωριών SOS», που θα γίνει στις 20/2, 6.30 μμ, στη «Στοά του Βιβλίου». Να σημειωθεί, ότι η συγγραφέας κληροδότησε τα συγγραφικά της δικαιώματα στα «Παιδικά Χωριά». Θα μιλήσουν η ζωγράφος Μερόπη Πρέκα, ο ποιητής Γιώργος Χρονάς και ο νομικός της σύμβουλος, ενώ έχουν προσκληθεί και οι καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου της «Η αγάπη άργησε μια μέρα».

Το δεύτερο συνεχόμενο καρναβάλι του διοργανώνει ο Δήμος Ζωγράφου αύριο. Η εκκίνηση των αρμάτων θα γίνει στις 3 μ.μ. από τις οδούς Ούλοφ Πάλμε και Αυξεντίου και θα καταλήξει στην πλατεία «Δ. Αλεξανδρή» (Γαρδένια), όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το περουβιανό συγκρότημα «Takillakta».

Σήμερα και αύριο, στις 10π.μ., στο Εθνικό Θέατρο (Αγ. Κωνσταντίνου 22), θα πραγματοποιηθούν ακροάσεις για νέους και νέες ηθοποιούς, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Χορού, του έργου «Ορέστεια» του Αισχύλου, που θα ανέβει σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου. Οι ενδιαφερόμενοι να έχουν μαζί τους πλήρες βιογραφικό σημείωμα και πρόσφατη φωτογραφία.

Σε... μανάβικο θα μεταμφιεσθεί το βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65) σήμερα (12μ.) για να υποδεχθεί τους αναγνώστες της «Φρουτοπίας», του ελληνικού κόμικ των Ευγένιου Τριβιζά και Νίκου Μαρουλάκη. Τα τεύχη του κόμικ θα εκτίθενται σε καφάσια, θα αγοράζονται με το ζύγι και θα προσφέρονται σε χαρτοσακούλες. Επίσης, σήμερα (6μ.μ.), στο βιβλιοπωλείο θα παρουσιασθεί το βιβλίο της Ελενας Αρτζανίδου «Στο μισό του ουρανού».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ