ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Συναντήσεις για νομιμοποίηση των αποφάσεων

Το υπουργείο ξεκίνησε χτες τον προσχηματικό διάλογο

Με εμμονή της κυβέρνησης στην ανωτατοποίηση - εμπαιγμό των ΤΕΙ ξεκίνησε χτες ο περίφημος διάλογος του υπουργείου Παιδείας με τους Πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ. Ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις επανέλαβε τα περί αναγκαιότητας του εγχειρήματος, το οποίο «προάγει το συμφέρον της χώρας», όπως βέβαια κατανοεί το «συμφέρον» η κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να προωθήσει μία κατ' όνομα «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, ενώ στην πραγματικότητα οι γενικότερες στρατηγικές επιλογές οδηγούν σε υποβάθμιση και τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήριζε το διάλογο «γόνιμο», εκτιμώντας ότι «η ολοκλήρωσή του θα είναι σε θετική κατεύθυνση», με δεδομένο ότι το υπουργείο Παιδείας δεν προτίθεται να αγγίξει την ουσία του ζητήματος, αλλά περιορίζεται σε επιμέρους «διαπραγματεύσεις» με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων.

Η αντίθεση της συνόδου των Πρυτάνεων είναι δεδομένη, καθώς ζητούν με απόφασή της απόσυρση του νομοσχεδίου. Χτες, μετά τη συνάντηση, ο προεδρεύων της Συνόδου Ν. Ζούμπος, Πρύτανης του Πανεπιστημίων Πατρών δήλωσε ότι η συζήτηση ήταν «εποικοδομητική και σε θετικό κλίμα», κάνοντας λόγο για διαφορές που υπάρχουν και θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα. Ο υπουργός Παιδείας από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα των διοικήσεων των ΑΕΙ για αξιολόγηση που θα προηγηθεί της «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι εξαρχής έχουν εκφράσει τη συμφωνία τους με το σχέδιο νόμου, χαρακτήρισαν «εποικοδομητικό» το διάλογο, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, επικεντρώνεται στο ζήτημα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ, καθώς οι πρόεδροι των ΤΕΙ διαφωνούν με τη μετατροπή του προσωπικού σε «εντεταλμένο». Ο εκπρόσωπος της Συνόδου Προέδρων των ΤΕΙ Λ. Βρυζίδης, δήλωσε ότι «τα ΤΕΙ στηρίζουν την προσπάθεια» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθούν «κοινές λύσεις για τις επιμέρους διαφορές».

Ο κύκλος των επαφών του υπουργείου Παιδείας θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με συναντήσεις με την ΟΣΕΠ ΤΕΙ και την ΕΣΕΕ. Η συνάντηση με την ΟΣΕΠ γίνεται υπό την απειλή για κινητοποιήσεις από την πλευρά της Ομοσπονδίας του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ, η οποία έχει εξαγγείλει αποχή διαρκείας από την Τρίτη, 20 Φλεβάρη, ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνάντησης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΜΕ
Οι εκπαιδευτικοί συντονίζουν τη δράση τους

Αποφάσισαν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 21 Φλεβάρη

Σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας και τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν οι εκπαιδευτικοί την Τετάρτη 21 Φλεβάρη, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των ΕΛΜΕ. Η Συντονιστική Επιτροπή αποτελείται από τις περισσότερες ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου Αττικής (12 σε σύνολο 18), οι οποίες αποφάσισαν από κοινού να συντονίσουν τη δράση τους. Η συγκέντρωση έχει οριστεί για τη 1 το μεσημέρι. Μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί εκείνη την ημέρα θα διεκδικήσουν συνάντηση και με τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου.

Η πλειονότητα των ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου εκτίμησε, με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων ότι η απραξία και η αδράνεια διαιωνίζει και επαυξάνει τα σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης. Ετσι αποφάσισε να πάρει τις ευθύνες στα χέρια της, επικεντρώνοντας τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών στο παρακάτω πλαίσιο:

Ουσιαστικές αυξήσεις ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από ένα μισθό. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και ικανοποίηση των πάγιων ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών διεκδικήσεων (πλήρης σύνταξη στα 30 έτη υπηρεσίας). Κατάργηση των νόμων 2525 και 2640. Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο. Οχι στην αξιολόγηση - χειραγώγηση. Απρόσκοπτη μισθολογική εξέλιξη. Να σταματήσουν οι διώξεις μαθητών και καθηγητών.

Μάλιστα, σε προηγούμενη απόφαση των ΓΣ των ΕΛΜΕ τονίζεται ότι απαιτείται αποφασιστικός αγώνας και συντονισμός της δράσης των ΕΛΜΕ από τα «κάτω» με αποφάσεις ΓΣ, δημιουργία Επιτροπών Αγώνα και μαζικές διαδικασίες σε κοινό βηματισμό με τους μαθητές, που διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή, με τους φοιτητές και σπουδαστές, μαζί με τους γονείς που αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά για τη μόρφωση των παιδιών τους, τους υπόλοιπους εργαζόμενους που πλήττονται βάναυσα από την κυβερνητική πολιτική.

Η Συντονιστική Επιτροπή των ΕΛΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά έξω από το υπουργείο Παιδείας.

ΔΡΑΜΑ
Αθωώθηκαν οι 45 μαθητές

Συνεχίζεται η ποινικοποίηση του αγώνα από την κυβέρνηση με νέα δίκη, αυτή τη φορά κατά 75 μαθητών!

Αθωώθηκαν οι 45 μαθητές που δικάζονταν χτες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Δράμας διωκόμενοι για τη συμμετοχή τους στις καταλήψεις που πραγματοποιήθηκαν το Δεκέμβρη του 1999. Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν από νωρίς χτες οι καθηγητές, οι γονείς και οι συμμαθητές τους, διαδηλώνοντας με μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια πως οι αγώνες και το δίκιο δε δικάζονται. Ομως η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων συνεχίζεται, αφού στο μεταξύ χτες έγινε γνωστό πως μέσα στο Μάρτη στο εδώλιο του κατηγορουμένου με τις ίδιες κατηγορίες, θα καθίσουν άλλοι 75 μαθητές, αυτή τη φορά από τα λύκεια της πόλης της Δράμας.

Στη χτεσινή δίκη, οι μαθητές στάθηκαν απέναντι στους δικαστές κρατώντας ψηλά το κεφάλι και δηλώνοντας πως οι καταλήψεις, αποτελούν μια μορφή του αγώνα τους. Τόνισαν πως πίστευαν και πιστεύουν ότι μόνο τον αγώνα τους μπορούσαν να προβάλουν απέναντι στην εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης και μόνο με αυτόν μπορούν να διεκδικήσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα Ενιαία Λύκεια και τα ΤΕΕ. Μάλιστα, σημείωσαν πως οι πενθήμερες καταλήψεις που πραγματοποιήθηκαν το Δεκέμβρη του '99, αποφασίστηκαν ομόφωνα μέσα από Γενικές Συνελεύσεις των μαθητών.

Αυτό βεβαίωσε με την κατάθεσή του και ο διευθυντής του ΤΕΕ Δοξάτου, ο οποίος μάλιστα υπερασπίστηκε το δικαίωμα των μαθητών μέσα από συλλογικές διαδικασίες να αποφασίζουν τη δράση τους απέναντι σε ζητήματα που τους αφορούν και φυσικά να υλοποιούν τις αποφάσεις τους. Επίσης, ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν οι διευθυντές των Ενιαίων Λυκείων Δοξάτου και Προσοτσάνης και ένας εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Δράμας.

Τελικά το δικαστήριο αθώωσε τους 45 μαθητές σημειώνοντας στο σκεπτικό της απαλλακτικής του απόφασης ότι οι μαθητές δε γνώριζαν πως ήταν παράνομη η πράξη τους.

Ομως το κύμα διώξεων εναντίον των μαθητών της Δράμας, συνεχίζεται. Στο πλαίσιο της πολιτικής ποινικοποίησης των αγώνων που εφαρμόζει η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, άλλοι 75 μαθητές από Ενιαία Λύκεια και ΤΕΕ της Δράμας θα οδηγηθούν στα δικαστήρια στις 28 του Μάρτη με τις ίδιες κατηγορίες.

Εκδηλώσεις για την Παιδεία

Αύριο Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΟ Παιδείας 6ου Διαμερίσματος Αθήνας του ΚΚΕ με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και οι θέσεις του ΚΚΕ». Η εκδήλωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Θέατρο «Τόπος αλλού», Κεφαλληνίας 17 και Κυκλάδων, στην Κυψέλη. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζώτος, εκπαιδευτικός και μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία, η πρόταση για ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό Σχολείο. Η κριτική για τις νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι απόψεις του για το θεσμό και τον τρόπο εφαρμογής του Ολοήμερου Δημοτικού - Νηπιαγωγείου». Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στην εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει η ΚΟΒ Παιδείας Κοκκινιάς - Κορυδαλλού του ΚΚΕ την Τρίτη 20 του Φλεβάρη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα «Πλειάδες» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορυδαλλού (Γρ. Λαμπράκη και Καρύταινης). Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Αδειάζουν» το υπουργείο οι ιδιοκτήτες κολεγίων

Με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, ο «Σύνδεσμος Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών συνεργαζόμενων με πανεπιστήμια της αλλοδαπής» φέρνει το υπουργείο Παιδείας μπροστά στις τεράστιες ευθύνες του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την αναγνώριση πτυχίων, που χορηγούν ξένα πανεπιστήμια, στη χώρα μας.

Ο Σύνδεσμος επιδοκιμάζει τη δήλωση του επιτρόπου για την εσωτερική αγορά της ΕΕ, κ. Μπολκενστάιν, που είπε ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πτυχία από ξένα πανεπιστήμια που έχουν υπογράψει μια συμφωνία «franchise» (δικαιοχρησίας) με κέντρα σπουδών της χώρας μας. Τα πτυχία αυτά, σύμφωνα με τον επίτροπο, είναι ακαδημαϊκοί τίτλοι και οι κάτοχοί τους έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια για να τους αναγνωριστούν ως τέτοιοι.

Συγκεκριμένα, ο σύνδεσμος ζητά την ίδρυση «Ιδιωτικών Ανώτερων Σχολών», καθώς η λειτουργία τους δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα και έχει ενημερώσει όλους τους αποφοίτους των κολεγίων - μελών του, ότι «θα καλύψει τα έξοδα των δικαστικών ενεργειών στις οποίες ίσως κάποιοι από αυτούς καταφύγουν, ώστε να εφαρμοστούν οι νόμοι κι οι οδηγίες της ΕΕ».

Στη βάση αυτή ο Σύνδεσμος εξηγεί ότι τα εν λόγω πτυχία εκδίδονται απευθείας από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού κι όχι από τα κολέγια με τα οποία συνεργάζονται στη χώρα μας. Μ' αυτή την έννοια θεωρεί ότι έχουν όλα τα χαρακτηριστικά του πανεπιστημιακού τίτλου. Αναφέρει επίσης ότι τα κολέγια - μέλη του συνδέσμου «ποτέ δεν είπαν ότι είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια», αλλά ότι συνεργάζονται με τέτοια και ρίχνει ευθύνες στο υπουργείο που θα έπρεπε να είχε παρέμβει, αν είχε εντοπίσει τέτοιου είδους παράνομη διαφήμιση.

Ετσι, οι υποκριτικές δηλώσεις της κυβέρνησης ότι δε θα αναγνωρίσει τέτοιου είδους διπλώματα και τα σκληρά λόγια του υπουργού ότι λειτουργούν παράνομα, αποδεικνύεται ότι είχαν μοναδικό σκοπό να ρίξουν στάχτη στα μάτια λαού και νεολαίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ