ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
1947: Υστατη προσπάθεια του ΕΑΜ για ειρήνη και ομαλότητα

Εξόριστοι καπνεργάτες στον Αη-Στράτη το 1947. Η απελευθέρωσή τους και η χορήγηση γενικής πολιτικής αμνηστίας ήταν ένας από τους όρους του υπομνήματος του ΕΑΜ
Εξόριστοι καπνεργάτες στον Αη-Στράτη το 1947. Η απελευθέρωσή τους και η χορήγηση γενικής πολιτικής αμνηστίας ήταν ένας από τους όρους του υπομνήματος του ΕΑΜ
Την 1η Φλεβάρη του 1947, ενώ η χώρα βρίσκεται στη δίνη του εμφυλίου πολέμου, επισκέπτεται την Αθήνα η «Επιτροπή Ερεύνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια», για να εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα. Η επιτροπή εγκαθίσταται στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ». Την πρώτη κιόλας μέρα, έξω από το ξενοδοχείο πραγματοποιείται διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ατόμων με συνθήματα: «Να φύγουν οι Αγγλοι», «Να σταματήσουν οι εκτελέσεις», «Κυβέρνηση με συμμετοχή του ΕΑΜ».

Στις 17 Φλεβάρη παρουσιάζεται στην Επιτροπή η αντιπροσωπεία του συνασπισμού των κομμάτων του ΕΑΜ. Η αντιπροσωπεία του ΕΑΜ αποτελείται από τους: Κ. Γαβριηλίδη (Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας), Σ. Κρητικά (Δημοκρατική Ενωση), Μ. Κύρκο (Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα), Δ. Παρτσαλίδη (ΚΚΕ) και Γ. Γεωργαλά (Σοσιαλιστικό Κόμμα). Οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ παραδίδουν στα μέλη της Επιτροπής ένα πολυσέλιδο υπόμνημα με τις θέσεις του ΕΑΜ.

Το ΕΑΜ συνοψίζει την πρότασή του για τη διέξοδο από την κρίση σε έξι σημεία:

1) Αναγνώριση και εξασφάλιση της ουδετερότητας της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Υπό την έννοια αυτή δε θα πρέπει να ιδρυθούν ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της, θα απαγορευτεί η παρουσία, ή η διέλευση ξένων στρατευμάτων, ενώ θα πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως και ολοκληρωτικά τα ξένα στρατεύματα που βρίσκονται στη χώρα.

2) Σχηματισμό κυβέρνησης όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Γιάλτας.

3) Κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των κυβερνητικών και παρακυβερνητικών δυνάμεων από τη μια πλευρά και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από την άλλη.

4) Χορήγηση γενικής πολιτικής αμνηστίας.

5) Αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και της ισοπολιτείας. Δημιουργία ενόπλων δυνάμεων και κρατικού μηχανισμού, χωρίς μονομέρεια και με πραγματικό εθνικό χαρακτήρα.

6) Αμεση διάλυση της Βουλής που προέκυψε το '46 και προκήρυξη εκλογών.

Ηταν μια ύστατη προσπάθεια του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων του ΕΑΜ για την ειρήνευση και την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ομαλής εξέλιξης. Ομως ο αγγλοαμερικανικός ιμπεριαλισμός είχε πάρει τις αποφάσεις του και τα ντόπια ενεργούμενά του είχαν πιάσει δουλιά...

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο στις Κυκλάδες και τη Βόρεια Κρήτη θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά μέτριοι και στο νότιο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 5-11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά μείον 2-15, στη νησιωτική χώρα από 2-14 και στη Θεσσαλονίκη μείον 2-11 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3-12, αλλά στα βόρεια προάστια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1856 Πεθαίνει ο Χάινριχ Χάινε. Γερμανός ποιητής, δημοσιολόγος και κριτικός. Γεννήθηκε το 1797. Ο Χάινε παρακολούθησε τις διαλέξεις του Χέγκελ και επηρεάστηκε από τη διαλεκτική. Στα πρώτα ποιητικά του έργα, προσπαθεί να παντρέψει τα γερμανικά λαϊκά τραγούδια με τις σύγχρονες επαναστατικές ιδέες, όπως τις εμπνεύστηκε από τη Γαλλική Επανάσταση. Για τον Χάινε, ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος της γερμανικής λογοτεχνίας ήταν ο Γκαίτε, τον κατηγορούσε, όμως, γιατί συμμαχούσε με τον γερμανικό «αστικό φιλισταϊσμό». Η ποίηση του Χάινε και το υπόλοιπο έργο του συντέλεσαν στη διάδοση των επαναστατικών ιδεών στη Γερμανία, όπου ήταν πολύ δημοφιλής, ιδιαίτερα στα λαϊκά στρώματα. Ο Ενγκελς εκτιμούσε ιδιαίτερα τη φιλοσοφική του οξυδέρκεια.

Οι πολιτικοί στίχοι του Χάινε αποτελούν υπόδειγμα ρεαλισμού στην ποίηση, συνδυάζοντας την καίρια επικαιρότητα με μακροπρόθεσμες ιδεολογικές προοπτικές. Σημαντικά επέδρασε στο έργο του η φιλία του με τον Καρλ Μαρξ, που άρχισε το 1843.

ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΣ στόχους, για εσπευσμένη εισαγωγή της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στις υπηρεσίες του Δημοσίου, θέτει - άλλη μια φορά - το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης (σελίδα 10)

ΣΤΙΣ 28 Μάρτη θα αρχίσει να λειτουργεί το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, ικανοποιώντας απόλυτα τους όρους και τις απαιτήσεις ασφαλείας, ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός (σελίδα 11)

ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ διαμαρτυρία της για την ασκούμενη φορολογική πολιτική, καταγγέλλει, με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (σελίδα 19)

ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της ΕΤΒΑ, των ναυπηγείων και των Βιομηχανικών Περιοχών, ανακοίνωσε, από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΕΤΒΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης (σελίδα 20)

ΜΑΧΗΤΙΚΑ διεκδίκησαν χτες οι αγρότες της Λευκάδας την επίλυση των προβλημάτων τους, πραγματοποιώντας συλλαλητήριο, που ήταν το μεγαλύτερο της τελευταίας δεκαετίας (σελίδα 21)

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ της Ελλάδας σε γενικούς γιατρούς, με βάση και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, είναι 7,91 ανά 10.000 κατοίκους, ενώ σήμερα υπάρχουν μόλις 1,1! Αντίθετα, ενώ η αναλογία του ιδανικού αριθμού γιατρών για κάθε 10.000 άτομα είναι 27,21, στη χώρα μας έχουμε σήμερα 41,5 (σελίδα 23)

ΣΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ υπόγειου σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην περιοχή του Ελαιώνα, προχώρησε προχτές το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθήνας, ο οποίος θα εξυπηρετεί κατά 50% το έργο της αποκομιδής (σελίδα 24)

ΣΥΣΚΕΨΗ, με αντικείμενο την πορεία των έργων για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη και με τη συμμετοχή υπουργών και άλλων αρμόδιων παραγόντων (σελίδα 25)

ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ να κοπάσει ο θόρυβος για τις «τρελές αγελάδες», που δημιούργησε καταστάσεις υστερίας στους ανυπεράσπιστους καταναλωτές, και μια νέα υπόθεση, που συνδέεται με το πιάτο μας, ήρθε να μας θυμίσει ότι είμαστε εντελώς απροστάτευτοι και έρμαια στις βουλές των εταιριών τροφίμων. Ο λόγος για τις χοιρινές μπριζόλες (σελίδα 26)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 17 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ

1930 Το Πρωτοδικείο της Αθήνας εκδίδει απόφαση για τη διάλυση της «Εργατικής Βοήθειας Ελλάδας».

1933 Πάνω από 3.000 φορτοεκφορτωτές του Πειραιά πραγματοποιούν διαδήλωση στο λιμάνι και το κέντρο της πόλης. Με τη μαχητική τους στάση, υποχρεώνουν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

1964 Σομαλικές δυνάμεις καταλαμβάνουν παραμεθόριο χωριό στην Αιθιοπία και βομβαρδίζουν σειρά στόχων στη χώρα.

1969 Τίθεται σε ισχύ ο νέος καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, βάσει του οποίου η Ιερά Σύνοδος θα μπορεί να εκδίδει διατάξεις, που θα ισχύουν για ολόκληρη την Εκκλησία, χωρίς να απαιτείται έγκριση του κράτους, και θα διαχειρίζεται «αυτοβούλως» την εκκλησιαστική περιουσία.

1972 Με διαφορά μόλις οχτώ ψήφων, η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΟΚ.

1979 Η ανθρωπότητα παγώνει, καθώς η Κίνα κηρύσσει επίσημα τον πόλεμο κατά του Βιετνάμ. Τα ξημερώματα, τα κινέζικα στρατεύματα, με τη βοήθεια θωρακισμένων και πυροβολικού, εισβάλλουν από 26 διαφορετικά σημεία της μεθορίου στο Βιετνάμ.

1982 Σε 24.377 ανέρχονται οι Τούρκοι φυλακισμένοι, όπως παραδέχεται η τουρκική χούντα, ενώ από τις 71 θανατικές καταδίκες έχουν εκτελεστεί οι δέκα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ