ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Τροπολογία για τη μονιμοποίηση πυροσβεστών κατέθεσε το ΚΚΕ

Τροπολογία για τη μονιμοποίηση των πενταετών πυροσβεστών και την ανασύσταση των 4.000 θέσεων εργασίας μόνιμου προσωπικού, που είχαν καταργηθεί με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του 2011 των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, κατέθεσε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή, προκειμένου να εξασφαλιστούν σταθερές θέσεις εργασίας στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο βρισκόταν στη διαδικασία της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι μόνο απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ, αλλά έφερε νομοθετική ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι από τους 4.000 πυροσβέστες οι οποίοι εντάχθηκαν στο καθεστώς της πενταετίας (καθεστώς που νομοθετήθηκε το 2012), όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις να μονιμοποιηθούν, αντί για μονιμοποίηση, θα παραταθεί η ομηρία τους για άλλα 3 χρόνια! Αναφέρεται, βέβαια, ότι με την παρέλευση των 3 ετών, «είναι αυτοδίκαιη» η ένταξή τους στο μόνιμο προσωπικό, αλλά μέχρι τότε... πολλά μπορούν να γίνουν. Οι υπόλοιποι 2.000 μένουν ξεκρέμαστοι, αφού δεν αναφέρεται γι' αυτούς ούτε κουβέντα, που σημαίνει ότι ανοίγει η πόρτα για απολύσεις.

Η εξήγηση που έδωσε γι' αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, ήταν: «Υπάρχουν προβληματισμοί σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Υπάρχει διαδικασία διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή με τους θεσμούς για τη μονιμοποίηση»... Ο ίδιος, απορρίπτοντας την τροπολογία του ΚΚΕ, είπε ότι «μακάρι να μπορούσαμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας», που σημαίνει ότι η πυρασφάλεια της χώρας προφανώς υπόκειται στους περιορισμούς της δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου να εξασφαλίζεται ρευστότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η τροπολογία της κυβέρνησης ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και το Ποτάμι. Η ΝΔ καταψήφισε, ενώ Ενωση Κεντρώων και Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισαν «παρών». Σχετικά με τη στάση της Χρυσής Αυγής, πρέπει να αναφέρουμε ότι, ενώ το πρωί ο ειδικός της αγορητής Δ. Κουκούτσης είχε πει από το βήμα της Βουλής ότι «δεν μπορούμε να μη συμφωνήσουμε» και «να συνδράμουμε σε αυτή τη διάταξη», μετά από λίγη ώρα ψήφισε «κατά».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, καταψηφίζοντας την κυβερνητική ρύθμιση, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά κρατά ομήρους τους 2.100 εργαζόμενους και σε πλήρη ανασφάλεια όλους τους υπόλοιπους». Επιπρόσθετα, τόνισε ότι «όλοι οι υπόλοιποι είναι στον αέρα. Δηλαδή, είναι εν δυνάμει απολυμένοι, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει - απ' όσα έχουν πέσει στην αντίληψή μας - οι υπηρεσιακές αποφάσεις που να ανανεώνουν τη θητεία τους. Πείτε μας μία υπηρεσιακή απόφαση που να ανανεώνει τη θητεία όλων των υπολοίπων». Απάντηση όμως από τον Ν. Τόσκα δεν υπήρξε...

Το κείμενο της τροπολογίας

Η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη μονιμοποίηση των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών αναφέρει:

«Στο άρθρο 15 του νόμου 3938/2011 προστίθεται παράγραφος 20 ως εξής: Καταργείται η παράγραφος 1 του άρθρου 15 του νόμου 3938/2011 και αυτοδικαίως επανασυστήνονται οι καταργηθείσες με την ως άνω διάταξη οργανικές θέσεις μονίμου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Στις ως άνω θέσεις εντάσσονται αναδρομικά από 01/02/2017 όσοι εκ των πυροσβεστών πενταετούς θητείας πληρούν τα κριτήρια κατάταξης σε αυτό. Ολες οι λοιπές κενές οργανικές θέσεις καλύπτονται μέσω της διαδικασίας των πανελληνίων εξετάσεων της επόμενης εξεταστικής περιόδου.

Οι ήδη υπηρετούντες πενταετούς θητείας υπάλληλοι που δεν πληρούν τα κριτήρια κατάταξης στο Πυροσβεστικό Σώμα, και όλοι οι με σύμβαση απασχολούμενοι κατά την αντιπυρική περίοδο πυροσβέστες, καταλαμβάνουν αναδρομικά από 01/02/2017 μόνιμες οργανικές θέσεις και σε περίπτωση έλλειψης οργανικών θέσεων συστήνονται νέες υπαγόμενες στο υπουργείο Εσωτερικών, που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία της χώρας ή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη Δασική Υπηρεσία για την κάλυψη των αναγκών της. Για όλη τη μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη κάλυψη των οργανικών κενών του Πυροσβεστικού Σώματος από τη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων, οι υπάλληλοι αυτοί καλύπτουν τομείς πυροπροστασίας και πρόληψης του Πυροσβεστικού Σώματος. Με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου απασχολούνται με τα νέα καθήκοντα πρόληψης, φύλαξης και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και με εκχιονισμούς των οδικών δικτύων της χώρας και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις».

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

«Με την προτεινόμενη διάταξη προστίθεται παράγραφος 20 στο άρθρο 15 του νόμου 3938/2011.

Οι διευρυμένες αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως είναι οι αστικές πυρκαγιές, οι διασώσεις από τροχαία, σεισμούς, ασανσέρ κ.λπ., οι δασικές πυρκαγιές, η στατική πυρασφάλεια αερολιμένων και μεγάλων οδικών αξόνων, οι εκχιονισμοί οδικών δικτύων και οι αντιπλημμυρικές επεμβάσεις, σε συνδυασμό με την μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στις τάξεις του, συνεπεία της κατάργησης 4.000 οργανικών θέσεων με τον νόμο 3938/2011 και των αυξανόμενων συνταξιοδοτήσεων, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την άμεση κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων, που προκύπτουν για τις πραγματικές του ανάγκες σε προσωπικό. (...) Η πυρασφάλεια της χώρας και η προστασία του δασικού μας πλούτου απαιτεί τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού προσωπικού, πολύ μεγαλύτερο από το ήδη υπάρχον μόνιμο, πενταετούς θητείας και με σύμβαση στελεχικό δυναμικό».

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι πυροσβέστες

Από την κινητοποίηση των πυροσβεστών
Από την κινητοποίηση των πυροσβεστών
Με αίτημα τη μονιμοποίησή τους, πυροσβέστες πενταετούς θητείας συγκεντρώθηκαν χτες έξω από τη Βουλή. Οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια από τις 9 Φλεβάρη. Ζητούσαν να ψηφιστεί ρύθμιση για τη μονιμοποίησή τους στο Πυροσβεστικό Σώμα και όχι να παραταθούν οι συμβάσεις τους κατά τρία χρόνια.

Σημειωτέον πως, χτες, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία με την οποία παρατείνεται η ομηρία των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης έως τρία ακόμα χρόνια, χωρίς να εξασφαλίζει τη μονιμοποίησή τους, η οποία τίθεται σε διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους «εταίρους» της. Σημειώνεται πως με την τροπολογία, δημιουργείται μία τέταρτη κατηγορία προσωπικού που αφορά τους πενταετείς πυροσβέστες που έχουν τις προϋποθέσεις να μονιμοποιηθούν (2.093 άτομα), οι οποίοι θα εργάζονται με το καθηκοντολόγιο των μονίμων, χωρίς όμως υπερωρίες, ενώ οι υπόλοιποι πενταετείς θα υπηρετούν με το καθεστώς των συμβασιούχων, με αποτέλεσμα να πλήττονται παραπάνω οι διαθεσιμότητες προσωπικού ιδιαίτερα την αντιπυρική περίοδο. Η τροπολογία ορίζει ότι παρατείνεται μέχρι τρία χρόνια, κατ' ανώτατο όριο, η θητεία των προσληφθέντων πυροσβεστών οι οποίοι εντάσσονται αυτοδίκαια, με τη λήξη της παράτασης, στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό και καταλαμβάνουν νέες οργανικές θέσεις που συνιστώνται με ΠΔ, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων οργανικών θέσεων της ειδικής κατηγορίας από όπου προέρχονται. Προβλέπεται, επίσης, ότι με ΚΥΑ μπορεί η κατά τα ανωτέρω ένταξη αυτών να γίνει και πριν από την παρέλευση της πενταετίας. Επίσης, ορίζεται ότι απονέμεται στους ανωτέρω, με ΠΔ, αναδρομικά από 9.2.2017, ο βαθμός πυροσβέστη αναφορικά με την επετηρίδα και τις βαθμολογικές προαγωγές αυτών.

Στο πλευρό των πυροσβεστών βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος ενημέρωσε τους πυροσβέστες για την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ (βλέπε ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη) για τη μονιμοποίηση των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών.

Σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε κοροϊδία την κυβερνητική τροπολογία, καθώς ουσιαστικά στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στην Πυροσβεστική. Οπως ανέφερε: «Είμαστε εδώ και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων της Πυροσβεστικής, τους οποίους κοροϊδεύει η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου. Ουσιαστικά, απολύει χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ για αυτούς που έχουν τα κριτήρια για μονιμοποίηση, τους παρατείνει τη σύμβαση για τρία χρόνια, με την αίρεση, όμως, ότι αυτά μπορούν να γίνουν είτε δύο είτε ακόμη και ένας χρόνος. Τους κρατά ομήρους για ένα διάστημα που δεν ξέρουμε πόσο θα είναι. Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία με την οποία διασφαλίζεται η μόνιμη και σταθερή δουλειά και των πενταετών και των εποχιακά εργαζομένων στην Πυροσβεστική. Οι ανάγκες είναι μεγάλες για την Πολιτική Προστασία και πρέπει η κυβέρνηση να κάνει δεκτή την πρόταση που έκανε το ΚΚΕ για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, για να διασφαλίσουν όλοι τις δουλειές τους».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 19 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο). Στην εκδήλωση θα τιμηθούν επιζώντες Μακρονησιώτες, ενώ θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η εκδήλωση θα είναι επίσης αφιερωμένη στον Μενέλαο Λουντέμη, με αφορμή την 40ή επέτειο του θανάτου του.

-- Το Παράρτημα Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει ΕΠΟΝίτικο γλέντι, αφιερωμένο στη συμπλήρωση 74 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, την Κυριακή 19 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του (Κορυτσάς 2 και Κωνσταντιλιέρη).

-- Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) καλεί σε εκδήλωση την Τετάρτη 22/2, στις 5.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Crystal City» (Αχιλλέως 4, πλατεία Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ