ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
KYΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ
«Κορυφαία» η συμφωνία που βαθαίνει τη ΝΑΤΟική εμπλοκή!

Στο Αιγαίο βρίσκεται κιόλας η δύναμη του ΝΑΤΟ, από τις Βρυξέλλες αναμένεται το τελικό «επιχειρησιακό σχέδιο»

«Κορυφαία» κατά την κυβέρνηση η συμφωνία που ανοίγει δρόμο στη συνδιαχείριση του Αιγαίου και τη βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς...

Eurokinissi

«Κορυφαία» κατά την κυβέρνηση η συμφωνία που ανοίγει δρόμο στη συνδιαχείριση του Αιγαίου και τη βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς...
Χωμένη ως τα μπούνια στην παραπέρα εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με αφορμή τη διαχείριση του Προσφυγικού, αναδεικνύεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τα στελέχη της μάλιστα να χαρακτηρίζουν «κορυφαία» (!) τη σχετική συμφωνία στην πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας, η οποία αντικειμενικά ενισχύει τους σχεδιασμούς συνδιαχείρισης του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα και εμπλέκει το λαό και τη χώρα ακόμα βαθύτερα στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σε όλο το τόξο από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Τελική λύση για το Προσφυγικό»... από τις Ενοπλες Δυνάμεις αυτών που το προκαλούν!

Τα παραπάνω αναδείχτηκαν ανάγλυφα χτες, σε διυπουργική συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Αμυνας για το Προσφυγικό.

Ενδεικτικά, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, στην εισήγησή του και στις ερωτο-απαντήσεις, χαρακτήρισε «κορυφαία» τη συμφωνία που έγινε στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, κατόπιν κοινού αιτήματος των κυβερνήσεων Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας και η οποία αφορά την ανάπτυξη στα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και στα διεθνή ύδατα μεταξύ των δύο χωρών, ΝΑΤΟικών δυνάμεων, σε πρώτη φάση της μόνιμης ΝΑΤΟικής Ναυτικής Δύναμης SNMG2, στο όνομα του «σταματήματος των γραμμών των διακινητών και της παράνομης διακίνησης μέσα στο Αιγαίο».

Ο Π. Καμμένος υποστήριξε, μάλιστα, ότι η συμφωνία και επακόλουθα η ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής δύναμης «αποτελεί και την τελική λύση για επίλυση του Προσφυγικού», με το σκεπτικό ότι από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε αντιμετώπιση του προβλήματος στα «παράλια της Μικράς Ασίας». Η ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία, δηλαδή τα καπιταλιστικά κέντρα που προκαλούν το προσφυγικό πρόβλημα, με την ιμπεριαλιστική τους επέμβαση στη Μέση Ανατολή... είναι αυτοί που θα το «λύσουν», με στρατιωτικές δυνάμεις!

«Το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να κάνει συλλήψεις, ούτε πολεμικό έργο. Θα έχει καθαρά το έργο της επιτήρησης, της προειδοποίησης της τουρκικής ακτοφυλακής, προκειμένου να σταματούν οι ροές πριν τον απόπλου των πλοίων» ισχυρίστηκε ο υπουργός Αμυνας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, είπε ότι η ΝΑΤΟική δύναμη είναι ήδη στο Αιγαίο, αναμένοντας το τελικό επιχειρησιακό σχέδιο («operational plan») που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες. Είπε, πάντως, ότι «το σχέδιο θα γίνει προκειμένου η αποστολή να εκτελεστεί ανατολικά των νησιών του Αιγαίου και μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας, με τις δεσμεύσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία».

Επέμεινε, μάλιστα, ότι από τη ΝΑΤΟική επιχείρηση στο Αιγαίο δεν εξαιρούνται τα Δωδεκάνησα, τα οποία η Αγκυρα χαρακτηρίζει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και ότι τα ΝΑΤΟικά πλοία θα μπορούν να επιχειρούν με αφορμή το Προσφυγικό μέχρι και το Καστελόριζο.

Δείχνοντας, εξάλλου, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να παίξει το ρόλο του «λαγού» και σε αντίστοιχα επικίνδυνους σχεδιασμούς της ΕΕ, ο Π. Καμμένος επέμεινε ότι θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ευρωενωσιακή Frontex,«σε συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή του 2008»,να γίνει «ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή» και σε συνεργασία ή όχι με το ΝΑΤΟ, να επιχειρεί και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, προς ανακοπή των προσφυγικών ροών.

Με... «όρους» απέναντι στο γκριζάρισμα

Ερωτώμενος για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, αμέσως μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες, με την Αγκυρα να εκδίδει π.χ. ΝΟΤΑΜ αμφισβήτησης του δικαιώματος της ελληνικής πλευράς να πραγματοποιεί Ερευνα και Διάσωση σε όλο το Αιγαίο, σε χωρικά και διεθνή ύδατα, όπως επικαλύπτονται από το FIR Αθηνών, ο Π. Καμμένος απάντησε ότι στα πρόσφατα παζάρια στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση έβαλε «σαφείς» όρους για την ανάπτυξη και δραστηριότητα εδώ της ΝΑΤΟικής δύναμης.

Οτι ο ένας όρος ήταν ότι θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός των ορίων των Κέντρων Ερευνας και Διάσωσης. Ο δεύτερος όρος είναι ότι καθένας θα επιχειρεί στα χωρικά ύδατά του. Η τρίτη προϋπόθεση ήταν η διοίκηση της ΝΑΤΟικής δύναμης να μην ανατίθεται σε Ελληνα ή Τούρκο.

Με τα παραπάνω, δηλαδή, ο Π. Καμμένος επιχείρησε να «προσπεράσει» το γεγονός ότι η Αγκυρα γκριζάρει συστηματικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ότι στη ΝΑΤΟική δύναμη μετέχει έτσι κι αλλιώς τουρκικό πολεμικό πλοίο και, πολύ περισσότερο, ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα Ερευνας και Διάσωσης της Ελλάδας στο Αιγαίο, όπως φάνηκε κι από τη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε την προηγούμενη Πέμπτη, όταν κατέπεσε το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού στη νησίδα Κίναρος.

Πηγές από το ίδιο το υπουργείο Αμυνας, μάλιστα, αναφέρουν ότι το εν λόγω γκριζάρισμα που επιχειρεί η Αγκυρα, επικαλούμενη τα διεθνή ύδατα στο χώρο χοντρικά από Λήμνο έως Αθω και από Χίο έως Εύβοια, ουσιαστικά αποκόβει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στοχεύει στο να καταστήσει στρατιωτικά ευάλωτο και τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

Ισχυρίζονται ότι... απέτρεψαν το ΝΑΤΟικό καπέλο που νομιμοποίησαν!

Παραπέρα, όπως υποστήριξε ο Π. Καμμένος, η κυβέρνηση έβαλε τους εν λόγω όρους ώστε η Αγκυρα να μην εμπλέξει το ΝΑΤΟ και τη συγκεκριμένη επιχείρηση στις λεγόμενες ελληνοτουρκικές διαφορές, «όπως ήμασταν σίγουροι ότι θα το επεδίωκε η Τουρκία».

«Δεν είπαμε ότι λύσαμε τις παράλογες απαιτήσεις στο Αιγαίο», συνέχισε ο Π. Καμμένος, «τους όρους αυτούς τους βάλαμε ώστε η Τουρκία να μη βάλει ένα ΝΑΤΟικό καπέλο στις διεκδικήσεις της και να συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει εκτός ΝΑΤΟικής επιχείρησης».

Με τον τρόπο αυτό, επιχείρησε να «παρακάμψει» το γεγονός ότι η λυκοσυμμαχία δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των κρατών - μελών της και χαρακτηρίζει το συστηματικό γκριζάρισμα του Αιγαίου ως «διμερή διαφορά».

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Αμυνας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου, όποιος παραβιάζει Εθνικό Εναέριο Χώρο θα αναχαιτίζεται, ότι όλοι όσοι επιχειρούν ή πετούν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο θα καταθέτουν σχέδιο πτήσης και ότι αυτό αφορά και στα ΝΑΤΟικά μέσα που θα επιχειρούν στην περιοχή, θα αναφέρονται στο εθνικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης και στους διεθνείς κανόνες. Οτι όποιο ελικόπτερο απονηώνεται από τις φρεγάτες που συναποτελούν τη ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη, θα καταθέτει σχέδιο πτήσης στις ελληνικές αρχές.

Μένει, βέβαια, να αποδειχτεί στην πράξη αν αυτό θα γίνεται και από την τουρκική φρεγάτα«Barbaros» που συμμετέχει στη ΝΑΤΟική δύναμη...

Ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων

Σε ό,τι αφορά τη δύναμη της SNMG2, είπε ότι αυτή τη στιγμή έχει 4 πλοία και αναμένεται παραπέρα ενίσχυση δυνάμεων. Πρόσθεσε ότι και η Ελλάδα μπορεί να την υποστηρίξει, καθώς πλέουν ήδη 8 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, που - όπως είπε ο Π. Καμμένος - μπορούν με θερμικές κάμερες και ραντάρ να ειδοποιούν για τον απόπλου πλοιαρίων ή βαρκών με πρόσφυγες από την Τουρκία.

Βέβαια, η τέτοια ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αιγαίο έρχεται ενόσω οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση σε Μαύρη Θάλασσα και Μέση Ανατολή για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων...

Για «κέντρα μετεγκατάστασης» και «hot spots»

Στην ενημέρωση για τα 5 «hot spots» και τα 2 κέντρα μετεγκατάστασης που η κυβέρνηση έχει αναλάβει υποχρέωση έναντι της ΕΕ να στήσει σε Σχιστό, Διαβατά, Λέρο, Σάμο, Χίο, Λέσβο και Κω, ο Π. Καμμένος είπε ότι αυτό της Κω θα είναι έτοιμο σε 5 μέρες και αυτό της Σάμου θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη στις 23/2. Επιπλέον, δεν εμφανίστηκε αρνητικός για πλωτά «hot spots», ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ο υποστράτηγος Κ. Φλώρος, που ηγήθηκε εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ της κατασκευής τους, γνωστοποίησε ότι το Σχιστό είναι έτοιμο, μπορεί σε πρώτη φάση να φιλοξενήσει 1.218 άτομα, με προοπτική να πάνε στα 4.000, σε σκηνές και με προοπτική εγκατάστασης και οικίσκων.

Στα Διαβατά, στο μάξιμουμ θα μπορεί να φιλοξενήσει 4.000 ανθρώπους. Τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθούν 128 οικίσκοι, με προοπτική τους 300.

Στο hot spot της Λέσβου, ολοκληρώθηκε κι ο 3ος σταθμός καταγραφής, ώστε σήμερα να μπορεί να καταγράφει 1.500 ανθρώπους ημερησίως, με προοπτική να φτάσει τους 4.000. Το hot spot Χίου είναι σε πλήρη λειτουργία από την Κυριακή. Το hot spot Σάμου λειτουργεί μερικώς και επεκτείνεται με διαμορφώσεις (αναβαθμίδες) στο έδαφος, προκειμένου να τοποθετηθούν οικίσκοι. Για την Κω αναφέρθηκε ότι παρά τις αντιδράσεις, οι εργασίες συνεχίζονται με «γοργούς ρυθμούς». Προβλέπεται hot spot δυναμικότητας 1.000 ατόμων. Τέλος, στη Λέρο είναι έτοιμο.

Από τους άλλους παριστάμενους, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, είπε ότι τα «hot spots» και τα κέντρα μετεγκατάστασης δεν είναι υποχρέωση της κυβέρνησης μόνο προς την ΕΕ, αλλά και «εθνική υποχρέωση», καθώς, όπως επέμεινε, υπάρχει ανάγκη να καταγράφεται όποιος μπαίνει μέσα στο κράτος, «τι καπνό φουμάρει», όπως είπε.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σχέδιο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ώστε να χρηματοδοτηθούν θέσεις επιδοτούμενου ενοικίου για τη στέγαση προσφύγων, ότι έχει ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια να βρεθούν σπίτια ή ξενοδοχεία που να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες 20.000 προσφύγων.

Καθότι ο Π. Καμμένος διεμήνυσε ότι το κόμμα του δε θα δεχτεί τη στέγαση στη Θράκη, ο Γ. Μουζάλας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η εν λόγω περιοχή δεν περιλαμβάνεται στα τέτοια σχέδια, ότι τα σπίτια ψάχνονται «με έμφαση» σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και έχουν ήδη βρεθεί 1.200 τέτοιες «θέσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές, ότι π.χ. από τις 2.500 εισόδους ημερησίως έπεσαν στις 200, στις 57 κ.ο.κ., χωρίς να διαφοροποιηθούν πολύ οι καιρικές συνθήκες, το οποίο χαρακτήρισε απόδειξη ότι η Τουρκία έχει ρόλο - κλειδί και μπορεί να ανακόψει τις προσφυγικές ροές. «Θα δούμε στη συνέχεια, αν θα συνεχίσει να παίζει τέτοιο ρόλο, αν θα τις αφήνει για διαπραγματευτικούς λόγους» συμπλήρωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, υποστήριξε ότι με την ολοκλήρωση των κέντρων μετεγκατάστασης και των «hot spots», η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πάει στη Σύνοδο Κορυφής και να πει ότι η Ελλάδα τήρησε την υπογραφή της, ζητώντας πια από την ΕΕ να τηρήσει και τη δική της, την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων που σήμερα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.

Τέλος, ο υφυπουργός Δικτύων, Π. Σγουρίδης, είπε ότι από τους 1.150 οικίσκους που έχουν παραγγελθεί, οι 250 είναι ετοιμοπαράδοτοι και οι υπόλοιποι θα παραδοθούν τέλη Φλεβάρη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Επίκαιρη Ερώτηση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης.

Αναλυτικά, η Επίκαιρη Ερώτηση, η οποία θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 19/2, έχει ως εξής:

«Η γραμμή της γεωστρατηγικής αναβάθμισης για λογαριασμό των μονοπωλίων που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, προκαλώντας ζημιά στα κυριαρχικά δικαιώματα και βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ για την αποστολή ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αιγαίο, μετά από κοινή πρόταση των κυβερνήσεων των Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, ενισχύει τις στοχεύσεις για συγκυριαρχία και διαχείριση του Αιγαίου κάτω από την ευρωΝΑΤΟική ομπρέλα.

Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι οι ελληνικές και τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο της άλλης χώρας είναι έωλοι, αφού είναι γνωστό πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα διεθνώς αναγνωρισμένα ελληνικά σύνορα στο Αιγαίο και το ΝΑΤΟ υποθάλπει τις διεκδικήσεις της.

Αυτό υπογραμμίζεται και από τη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το τουρκικό κράτος μετά το τραγικό δυστύχημα στην Κίναρο, με την οποία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να συντονίζει την επιχείρηση Ερευνας και Διάσωσης στη ζώνη που περικλείει το FIR Αθηνών.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί πώς τοποθετείται η κυβέρνηση για τις συνέπειες που προκαλεί η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ενίσχυση των θέσεων για συγκυριαρχία - συνδιαχείριση του Αιγαίου;».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ