ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας

Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με λειψή σίτιση και σοβαρά προβλήματα καθαριότητας, εξακολουθούν να κρατούνται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Αυτά διαπίστωσε, για άλλη μια φορά, κατά τη διάρκεια επίσκεψης - παράστασης διαμαρτυρίας, κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή, και τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος ζήτησε να κλείσουν αυτά τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στην Αμυγδαλέζα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, με αφορμή τους δύο θανάτους μεταναστών που κρατούνταν εκεί, μέσα σε μία βδομάδα. Υπενθυμίζεται πως το ΚΚΕ έχει επισκεφτεί επανειλημμένως το χώρο αυτό στο πλαίσιο της απαίτησής του να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να συγκροτηθούν ανθρώπινα, ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, όπου θα παρέχεται μιαν άμεση, πρώτη αντιμετώπιση των αναγκών των μεταναστών και των προσφύγων, όπως και των όποιων προβλημάτων υγείας αντιμετωπίζουν.

Κατά τη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τη διοίκηση του στρατοπέδου επιβεβαιώθηκαν, για άλλη μια φορά, οι τεράστιες ελλείψεις. Στο κέντρο κράτησης δεν υπάρχει γιατρός, ενώ ελλείψεις υπάρχουν συνολικότερα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη σίτιση, την καθαριότητα. Σοβαρά είναι τα προβλήματα διαβίωσης στα εμπορευματοκιβώτια, τα οποία επιβαρύνονται ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, με σοβαρές επιπτώσεις και κινδύνους, τόσο για τους κρατούμενους μετανάστες, όσο και για το προσωπικό που εργάζεται στο χώρο. Να σημειωθεί ότι τα ίδια ακριβώς προβλήματα είχαν διαπιστωθεί και στην προηγούμενη ανάλογη επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ περιόδευσε, επίσης, στους χώρους κράτησης, όπου και συνομίλησε με μετανάστες και πρόσφυγες από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Συρία. Στην πτέρυγα ανηλίκων, διαπιστώθηκαν τα επιπλέον προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι που κρατούνται σε αυτήν, όπως ότι έχει διακοπεί η λειτουργία του σχολείου για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, ο Κ. Παπαδάκης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Το ΚΚΕ σταθερά έχει καταδικάσει τα σύγχρονα κολαστήρια σαν την Αμυγδαλέζα. Ηρθαμε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για την απαράδεκτη κατάσταση με τους νέους νεκρούς που είχαμε εδώ. Ταυτόχρονα το Κόμμα μας σταθερά όλο το προηγούμενο διάστημα καταδίκαζε όλα τα αντιμεταναστευτικά προγράμματα της ΕΕ, την Frontex, το νέο πρόγραμμα «Τρίτων», το «Δουβλίνο 2» και «3» που είναι στην ουσία συνθήκες που καταδικάζουν σε μαζικό πνιγμό μετανάστες στη Μεσόγειο και καταδικάζουν να ζουν πίσω από κάγκελα μετανάστες, οι οποίοι περισσεύουν από τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους ή πρόσφυγες που αναγκάζονται να ξεριζωθούν ακριβώς γιατί βρέθηκαν σε συνθήκες πολέμου, φτώχειας, εκμετάλλευσης και, επίσης, παρεμβάσεων από τους ιμπεριαλιστές, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όλα αυτά τα χρόνια και άλλαξαν χώρα με την ελπίδα να ζήσουν καλύτερα.

«Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες κάναμε μια συνάντηση με τη διοίκηση. Για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα συνθηκών διαβίωσης, ουσιαστικής ανακούφισης αυτών των ανθρώπων και αυτό που απαιτούμε και από την ΕΕ και από την κυβέρνηση είναι να κλείσουν εδώ και τώρα χωρίς κωλυσιεργίες αυτά τα σύγχρονα κολαστήρια και βεβαίως ανοίγουμε ένα ζήτημα, ότι όσο ισχύουν οι συνθήκες της ΕΕ, όσο ισχύουν όλα αυτά τα αντιμεταναστευτικά προγράμματα, θα αντιμετωπίζονται οι μετανάστες, οι πρόσφυγες σαν εγκληματίες επειδή δεν έχουν χαρτιά, θα αντιμετωπίζονται σαν σύγχρονοι σκλάβοι.

Και ακριβώς το ζήτημα δεν είναι να αλλάξει η μορφή, η ταμπέλα, να αποκτήσουν μια εύηχη επωνυμία τα κέντρα κράτησης, αλλά επί της ουσίας να αρθούν όλες αυτές οι συνθήκες που ορίζουν ότι ο μετανάστης είναι περιορισμένος με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Χρειάζεται σήμερα να ενισχυθεί η πάλη Ελλήνων και μεταναστών και προσφύγων, ακριβώς να κλείσουν αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να υπάρχει ουσιαστική ανακούφιση, ανοιχτά κέντρα υποδοχής αυτών των ανθρώπων, για να μπορούν να δουν την υγεία τους, τα χαρτιά τους, όλες τις αιτήσεις τους και να κατευθυνθούν σε χώρες που θα μπορούσαν να τους φιλοξενήσουν, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς δε θέλουν κιόλας να μείνουν στην Ελλάδα.

Το κύριο είναι το επόμενο διάστημα να οργανωθεί η πάλη ακριβώς ενάντια στην ΕΕ, στις συνθήκες της, να υπάρξει σύγκρουση με αυτές. Και θα παρακολουθούμε με αυστηρό κριτήριο τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης, με το κριτήριο των αναγκών των μεταναστών και των προσφύγων, που το ΚΚΕ σταθερά βρίσκεται στο πλευρό τους».

Συνάντηση υπουργών για το θέμα των μεταναστών

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες συλλαμβάνονται στο Αιγαίο. Τη στιγμή που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι συνεχίζονται, όσοι προσπαθούν να γλιτώσουν αψηφούν τα ενισχυμένα μέτρα καταστολής στον Εβρο και στα θαλάσσια σύνορα ταξιδεύοντας με σάπια σκαριά μέσα στο καταχείμωνο, αυξάνοντας τα ναυάγια και τον αριθμό των θανάτων στη θάλασσα. Συγκεκριμένα, το περασμένο Σαββατοκύριακο συνελήφθησαν 123 αλλοδαποί στη Λέσβο, 53 στις Οινούσσες, 42 εντοπίστηκαν στην Κω, 79 στη Σάμο και 49 στο Αγαθονήσι.

Συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, είχε χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Πανούσης. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί η ...εποπτευόμενη ελευθερία στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ ο υπουργός, στόχος είναι σε 100 μέρες να κλείσει το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να προχωρήσουν οι διαμορφώσεις χώρων στην Αττική για τρία κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας μεταναστών, μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Για τους μετανάστες στην Αμυγδαλέζα σημείωσε ότι μια επιτροπή, που συστήνεται, θα προχωρήσει σε επανέλεγχο όλων των φακέλων. Θα διαπιστωθεί ποιοι είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, μετανάστες με μεγάλο χρόνο κράτησης, ακόμα και 18 μήνες, άρρωστοι, ποιοι δικαιούνται άσυλο, ποιοι δεν μπορούν να απελαθούν και άλλες κατηγορίες και αναμένεται τις προσεχείς μέρες να παραδοθούν τα στοιχεία. Κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά. Την ίδια ώρα δεν γίνεται κανένας λόγος για τα κέντρα κράτησης που λειτουργούν στην υπόλοιπη επικράτεια. Στα κέντρα κράτησης κρατούνται 5.500 μετανάστες.

Στη συνέχεια, σημείωσε, «θα εφαρμόσουμε τη λεγόμενη "εποπτευόμενη ελευθερία"». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να έχουν την εικόνα ότι όλοι θα φύγουν αύριο από τα κέντρα κράτησης, αλλά η διαδικασία της αποχώρησης από την Αμυγδαλέζα θα γίνει σταδιακά. Αυτοί οι άνθρωποι, όπως είπε, μπήκαν παράνομα στη χώρα, χρειάζονται βοήθεια, θα γνωρίζουν οι αρχές πού βρίσκονται και λανθασμένα έχει δοθεί η εντύπωση ότι ξαφνικά θα βρεθούν ανεξέλεγκτοι στην Ομόνοια. Θα υπάρξει μέριμνα, ανέφερε, για κάποιες κατηγορίες μεταναστών, όπως άρρωστοι και ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ σε όσους δεν έχουν πού να μείνουν θα τους δοθεί κατάλογος με χώρους, όπως κέντρα προσωρινής φιλοξενίας αστέγων, για να μπορέσουν να καθαρίζονται και να μην κοιμούνται στα παγκάκια. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα όχι μόνο για τη λειτουργία των κέντρων κράτησης αλλά και για τη χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και άλλα θέματα.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Δεσμεύσεις που αφορούν τα πανεπιστήμια

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια τέθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Πρυτάνεων που έγινε το περασμένο Σάββατο και την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον υπουργό Παιδείας, Α. Μπαλτά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκτιμήθηκε ότι σε ενάμιση περίπου χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία νέου ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου, με στόχο να μελετηθούν όλα τα θέματα για το σύνολο των βαθμίδων Εκπαίδευσης, αλλά η νομοθετική πρωτοβουλία θα ξεκινήσει «από πάνω προς τα κάτω» στις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, δηλαδή από τα Πανεπιστήμια. Ενδεχομένως εντός 2 μηνών, θα κατατεθεί σχέδιο νόμου για την Παιδεία «εμβαλωματικού χαρακτήρα», όπως χαρακτηρίστηκε, όπου θα περιλαμβάνονται επιμέρους τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία, χωρίς να αναφερθεί ποια ακριβώς θέματα θα αφορούν. Δεν έγινε καμία αναφορά σχετικά με τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ανέφερε ότι θα καταργηθούν οι διατάξεις που αφορούν τα Συμβούλια Ιδρυμάτων.

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε για την ταχεία επιστροφή όλων των, σε διαθεσιμότητα, διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, αν και γι' αυτό θα χρειαστούν ποικίλες ρυθμίσεις από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφού οι οργανικές θέσεις είχαν διοικητικά καταργηθεί. Επίσης, παγώνει η προώθηση των Οργανισμών των Ιδρυμάτων, αφού θα αλλάξει ο νόμος λειτουργίας των ΑΕΙ. Για τους «αιώνιους φοιτητές», αναφέρθηκε ότι επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει πρόβλεψη για αναίρεση της διαγραφής τους, αλλά θα προβλεφθεί δημόσια πρόσκλησή τους, με ευρεία δημοσιοποίηση, ώστε εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος όποιος και όποια από αυτούς επιθυμεί να επανεγγραφεί να μπορεί να πράξει σχετικά.

Για τα θέματα που σχετίζονται με τις αποχωρήσεις πληθώρας μελών ΔΕΠ και το μη διορισμό λοιπού προσωπικού (ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ), ο υπουργός Παιδείας δε δεσμεύτηκε για οτιδήποτε, ενώ το τρίπτυχο σίτιση - καθαρισμός - φύλαξη θα μελετηθεί ξεχωριστά από το υπουργείο.

Ενας ακόμη θάνατος μετανάστη

Με τρεις μέρες καθυστέρηση έγινε γνωστός ο θάνατος 23χρονου μετανάστη, από την Υεμένη, μέσα στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί βρήκαν απαγχονισμένο, μέσα στο κελί του τον Fata Abdul το βράδυ της Τετάρτης 11 Φλεβάρη και το τραγικό συμβάν έγινε γνωστό μόλις το Σάββατο 14 Φλεβάρη. Σύμφωνα με την αστυνομία, κρατούνταν μαζί με άλλους συγκρατούμενους (3 άτομα) και απαγχονίστηκε χρησιμοποιώντας ως βρόχο την μπλούζα του. Σε αντίθεση με την πληροφορία αυτή, οι κρατούμενοι ισχυρίζονται πως ο μετανάστης βρισκόταν επί ένα μήνα στην απομόνωση. Κρατούνταν από τα μέσα Δεκέμβρη στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία απέλασής του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ