ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΠΛΟΚΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ
Να δυναμώσουμε τη λαϊκή αγωνιστική συμμαχία

Ανακοίνωση - κάλεσμα στους αγωνιζόμενους αγρότες

Eurokinissi

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Μπλόκου της Νίκαιας εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής το παρακάτω κάλεσμα στους αγωνιζόμενους αγρότες:

«Συνάδελφοι

Συνεχίζουμε, ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά!

Βρισκόμαστε στο ίδιο αγωνιστικό μετερίζι με τους συμμάχους μας, τους εργάτες και τους υπάλληλους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, τους μαγαζάτορες και τους μικροεπαγγελματίες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα για κοινή δράση, με τη δυναμική μας παρουσία στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 20 Φλεβάρη να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση.

Μένουμε αταλάντευτοι στο στόχο μας: Πιέζουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, την κυβέρνηση για να την αναγκάσουμε ν' ασχοληθεί, στα σοβαρά, με τα ζωτικά προβλήματά μας, να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.

Θα βάλουμε τα δυνατά μας για τον πετύχουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε όποια μορφή πάλης χρειαστεί. Θ' αξιοποιήσουμε κάθε στήριξη και αρωγή.

Συνάδελφοι

Δεν μας φοβίζει ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία!

Θα δώσουμε στην κυβέρνηση να καταλάβει ότι δε θα μας γονατίσει με τα ρόπαλα των ΜΑΤ, δεν θα μας σταματήσει με τις κλούβες της αστυνομίας. Ψύχραιμοι και αποφασιστικοί, θα αντιμετωπίσουμε την κυβερνητική πυγμή.

Δεν μας πτοεί η άρνηση του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τους εκπροσώπους μας. Απλώς, για μια ακόμα φορά, διαπιστώσαμε ποιος είναι με μας και ποιος ενάντια μας.

Ο κ. Σαμαράς έδειξε, καθαρά, ποιων τα συμφέροντα υπηρετεί και τι σχέδια εξυπηρετεί. Δε δέχτηκε να συναντηθεί και να συζητήσει, έστω και μια φορά, με τους εκπροσώπους της φτωχής αγροτιάς, αλλά συναντιέται και συζητάει, καθημερινά, με τους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας. Των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων που εκμεταλλεύονται το δικό μας μόχθο, το μόχθο όλων των εργαζομένων. Συνεργάζεται μαζί τους για τη σχεδίαση και την αποδοτικότερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, τους παίρνει μαζί του στα ταξίδια του και στις συναντήσεις με ξένους ηγέτες, όπως στο Κατάρ και στη Γερμανία.

Θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια για διάσπαση του αγώνα μας, όπως επιχειρεί και η κυβέρνηση με την οργάνωση ξεχωριστών συναντήσεων και με επιλεκτικές υποσχέσεις για ικανοποίηση επιμέρους διεκδικήσεων. Επιμένουμε στην αξίωσή μας για συνάντηση της επιτροπής εκπροσώπων των μπλόκων με διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο.

Συνάδελφοι

Η δύναμή μας είναι το δίκιο μας, ισχύς μας η λαϊκή, αγωνιστική συμμαχία!

Παλεύουμε για την επιβίωσή μας. Για να μην μας πάρουν τα χωράφια και μας πετάξουν στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Ο λαός μας είναι με το μέρος μας, συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα μας. Γιατί ξέρει ότι εμείς, με τη δουλειά μας, μπορούμε να του εξασφαλίσουμε φτηνή και υγιεινή τροφή και ένδυση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στις μέρες που περνάμε. Αν η αγροτική παραγωγή φύγει από τα χέρια μας και περάσει, εξολοκλήρου, στα χέρια των μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχανικών μονοπωλίων, τότε ο λαός μας θα είναι έρμαιο των "διατροφικών σκανδάλων", όπως κι αυτό με το αλογίσιο κρέας, που αποκαλύφθηκε τις τελευταίες μέρες.

Η δικιά μας προοπτική αλλά και το συμφέρον όλου του λαού, βρίσκεται σε μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, που θα παίρνει υπόψη τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και κάθε περιοχής, θα σχεδιάζεται κεντρικά, θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό, στην κρατική βιομηχανία εφοδίων και στην κρατική επιστημονική στήριξη, για να μπορεί να εφοδιάζει με φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα τον εργαζόμενο λαό.

Συνάδελφοι

Μπορούμε αυτήν τη μάχη να την κερδίσουμε!

Απέναντί μας έχουμε την τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ που, όπως απέδειξε και με τις πράξεις της, μας εχθρεύεται και μας αντιπαλεύει. Δεν είναι δική μας κυβέρνηση, είναι των εκμεταλλευτών μας. Των εμποροβιομηχάνων που μας πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια, εκτοξεύοντας στα ύψη τα κόστος παραγωγής, που αγοράζουν «κοψοχρονιά» τα προϊόντα μας, ή τα παίρνουν χωρίς καν να μας πληρώσουν και τα πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές, κερδοσκοπώντας ασύστολα.

Είναι η κυβέρνηση που επιχειρεί να μας εξοντώσει με τα απανωτά χαράτσια και τους βαρείς φόρους, κλέβοντας ακόμα και τα "τελευταία ψιλά" που έχουν απομείνει στις τσέπες μας.

Στηριγμένοι στους φίλους μας, θ' αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς μας. Σύνθημά μας είναι "ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ".

Ενισχύουμε και περιφρουρούμε τα μπλόκα. Οργανώνουμε περιοδείες και λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά, καλώντας όλους τους αγρότες να μπουν στον αγώνα.

Δυναμώνουμε τη λαϊκή συμμαχία. Καλούμε τα εργατικά συνδικάτα, όλους τους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος να εντείνουν την αγωνιστική στήριξη στην πάλη μας.

ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ. ΣΦΥΡΗΛΑΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ στις ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ στις 20 ΦΛΕΒΑΡΗ!».


ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αποφασισμένοι στα μπλόκα της αντίστασης

Οι κυβερνητικές προσπάθειες υπονόμευσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των αγροτών και η κλιμάκωση του αυταρχισμού είχαν ως αποτέλεσμα να πυκνώσουν ακόμα περισσότερο τα αγροτικά μπλόκα

Τρεις βδομάδες στα μπλόκα κλείνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας μέσα στις επόμενες μέρες, κλιμακώνοντας, μάλιστα, την παρουσία τους σε αρκετά σημεία των εθνικών δρόμων. Με τα δεκάδες μπλόκα που έχουν στηθεί από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη και με τα νέα που προστίθενται καθημερινά, η μαχόμενη αγροτιά εντείνει την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, προκειμένου να αναγκαστεί ν' αλλάξει τη στάση ολικής άρνησης έναντι των δίκαιων αγροτικών αιτημάτων, που επέδειξε από την έναρξη της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης. Στην αντίπερα όχθη, εντείνεται η κυβερνητική αδιαλλαξία, αλλά οι προσπάθειες της κυβέρνησης, όλη την προηγούμενη βδομάδα, είτε να αναχαιτίσει την αγωνιστικότητα των αγροτών με τον αυταρχισμό και τα ΜΑΤ, είτε να τους διασπάσει κάνοντας επιλεκτικές επαφές με ορισμένες ομάδες αγροτών, έπεσαν στο κενό. Παράλληλα, η άρνηση της κυβέρνησης στο αίτημα των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτικών μπλόκων ολόκληρης της χώρας για συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον πρωθυπουργό πείσμωσε ακόμα περισσότερο τους αγρότες, αφού για μια ακόμα φορά έρχονταν αντιμέτωποι με την απροκάλυπτη περιφρόνηση των κυβερνώντων στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση δεν απέφυγε απλά μια συνάντηση, κατά την οποία οι αγρότες θα είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα καίρια προβλήματα που τους απασχολούν και να καταθέσουν τα αιτήματά τους. Επέλεξε την πολιτική της επίδειξης πυγμής, από τις πρώτες κιόλας μέρες της βδομάδας που μας πέρασε.

Από τη Δευτέρα που μας πέρασε κιόλας χρησιμοποιώντας σαν ...«τυράκι» την καταβολή ενός μέρους των οφειλομένων σε ένα τμήμα των παραγωγών βιομηχανικού ροδάκινου, η κυβέρνηση προσπάθησε να στήσει ...«φάκα» αποπροσανατολισμού και διάσπασης σε βάρος των αγροτών. Ετσι, την ώρα που απέρριπταν το ενδεχόμενο συνάντησης των αγροτών με τον Αντ. Σαμαρά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προανήγγειλε δικές του συναντήσεις με ομάδες ροδακινοπαραγωγών, μεθόδευση ωστόσο που δεν έμεινε αναπάντητη από τους υπόλοιπους, δηλαδή τους συντριπτικά περισσότερους αγρότες των μπλόκων.

Οι κυβερνώντες δεν έμειναν όμως μόνο σε αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις, αλλά προετοίμασαν και έβαλαν σε εφαρμογή σχέδιο έντασης του αυταρχισμού και τρομοκράτησης των αγροτών. Ωστόσο, οι βίαιες αστυνομικές επιθέσεις που έγιναν ενάντια στους αγρότες στη Νίκαια, στη Λαμία, στο Ζευγολατιό, στα Κερδύλλια Σερρών και σε άλλα αγροτικά μπλόκα, οι προσαγωγές και οι συλλήψεις δεν έκαμψαν το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών. Αντίθετα, αποτέλεσαν την αφορμή να πυκνώσουν ακόμα περισσότερο οι κινητοποιήσεις στα συγκεκριμένα σημεία, αλλά και να στηθούν νέα μπλόκα.

Εχοντας ως στήριγμα το συνεχώς διευρυνόμενο μέτωπο αλληλεγγύης από δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία και άλλες οργανώσεις εργαζομένων, από ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, γυναικείες οργανώσεις, τους νέους και τις νέες, οι αγρότες κλιμάκωσαν τον αγώνα αντίστασης ενάντια στην πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης, ενάντια στη φιλομονοπωλιακή πολιτική συνολικά.

Με πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας και μετά την αρνητική απάντηση της κυβέρνησης για συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό, οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των Αγροτικών Μπλόκων της χώρας, με ανοιχτή τους επιστολή προς την κυβέρνηση, σημειώνουν:

«Ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Σαμαράς, απέρριψε την πρότασή μας για συνάντηση μαζί του και μας παρέπεμψε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να θέσουμε προς συζήτηση τα δίκαια - όπως όλοι αναγνωρίζουν - αιτήματά μας.

Πριν βγούμε στους δρόμους και στα μπλόκα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό κ. Τσαυτάρη, που όμως κατέληξε σε αδιέξοδο μιας που στα περισσότερα από τα αιτήματά μας δήλωσε αναρμόδιος να δώσει λύσεις.

Με συναίσθηση των δίκαιων αιτημάτων μας και των ευθυνών απέναντι στους συναδέλφους μας που βρίσκονται για 17η μέρα στα μπλόκα του αγώνα, ζητάμε από την κυβέρνηση να καθορίσει άμεσα συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτικών μπλόκων με κυβερνητική επιτροπή, αποτελούμενη από τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΥΠΕΚΑ».


Ο. Τ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ