ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Στοχοποιεί τη μαθητική συλλογική αγωνιστική δράση
  • Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που, με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της βίας και της επιθετικότητας μεταξύ μαθητών», στοχοποιεί τη μαθητική συλλογική αγωνιστική δράση
  • Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για την εγκύκλιο

Την ώρα που οι μαθητές και οι γονείς τους υφίστανται, με τον πιο άγριο τρόπο, τη βία της εφαρμοζόμενης πολιτικής, με την αφαίρεση δικαιωμάτων στη δουλειά και στη μόρφωση, με τα σχέδια για σχολείο της «αγοράς» όπου θα κάνουν κουμάντο οι επιχειρήσεις, το υπουργείο ...θυμήθηκε να στείλει εγκύκλιο για την «αποτύπωση καλών πρακτικών σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και επιθετικότητας μεταξύ μαθητών».

«Εντόπισε», μετά από επισκέψεις του Συνήγορου του Παιδιού στα σχολεία, ότι υπάρχουν «βίαιες συμπεριφορές ανάμεσα σε μαθητές» και γι' αυτό κάνει λόγο για «συνθήκες γενικότερης λειτουργικότητας και ευνομίας στη σχολική κοινότητα». Οι γενικόλογες διακηρύξεις για «διάλογο», «εμπιστοσύνη», «ομαδικότητα» κ.ά. δεν μπορούν να κρύψουν την ουσία τέτοιου είδους παρεμβάσεων, την περίοδο που διανύουμε. Γνωρίζουν την εκρηκτική κατάσταση που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους και με εγκυκλίους για «επιθετικότητα μεταξύ μαθητών» επιδιώκουν να καλλιεργήσουν κλίμα «ειρήνης». Αλήθεια, οι δίκες μαθητών, η αστυνομία στα σχολεία όπου γίνονται καταλήψεις δεν είναι βία στο δικαίωμα των μαθητών να αγωνιστούν; Η συγκεκριμένη εγκύκλιος είναι ένα ακόμα μέσο για την τρομοκράτηση των μαθητών, ώστε να μην κινητοποιούνται και να μη διεκδικούν.

Στοχοποιούν τη μαθητική συλλογική αγωνιστική δράση

«Επικίνδυνη η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας με πρόσχημα την αντιμετώπιση της βίας μεταξύ μαθητών», τονίζει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το σχόλιο έχει ως εξής:

«Την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που θέλει να μετατρέψει τους μαθητές σε "σεκιουριτάδες" μέσα στα σχολεία, οι μαθητές πρέπει να την κάνουν σερπαντίνες και κομφετί. Το υπουργείο με την εγκύκλιό του για διασφάλιση "συνθηκών γενικότερης λειτουργικότητας και ευνομίας μέσα στη σχολική κοινότητα" εννοεί την πειθάρχηση στην αντιλαϊκή πολιτική, στοχοποιεί τις μορφές πάλης του οργανωμένου μαθητικού κινήματος. Το "καλό σχολικό κλίμα διαλόγου και εμπιστοσύνης", που αναφέρει η εγκύκλιος, το συναντούν οι μαθητές κάθε φορά που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, που αγωνίζονται κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι το κλίμα της τρομοκρατίας, της συκοφάντησης, των αυταρχικών μέτρων, της αποβολής, της συνεργασίας των διευθυντών με την αστυνομία, των μαθητοδικείων.

Η ΚΝΕ καλεί τους μαθητές να συσπειρωθούν γύρω από τα αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια, τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων, ενάντια στη βία που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους ίδιους, στο δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά αύριο, συνολικότερα στη ζωή τους. Στη βία που ασκεί στους γονείς τους με την ολοένα και μεγαλύτερη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα.

Το υπουργείο επιδιώκει τα μαθητικά συμβούλια να γίνουν μηχανισμοί κατάδοσης και υποταγής. Οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να τα μετατρέψουν σε όργανα διεκδίκησης και αγώνα. Κανείς προοδευτικός εκπαιδευτικός, κανένας γονιός δεν πρέπει να το δεχτεί».

ΙΚΑΡΙΑ
Προβλήματα στη μεταφορά μαθητών

Σε σοβαρότατο πρόβλημα για την ίδια τη μόρφωση των παιδιών αναδεικνύεται μέρα με τη μέρα το θέμα της μεταφοράς των μαθητών προς και από τα σχολεία. Στη μία μετά την άλλη τις περιοχές της επαρχίας, οι εταιρείες που είχαν αναλάβει τη μεταφορά των μαθητών σταματούν τα δρομολόγια με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις σχολείων να μη γίνονται καν μαθήματα καθώς τα περισσότερα παιδιά προέρχονται από χωριά μακριά από την έδρα του σχολείου. Χτες έγινε γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει και στην Ικαρία.

Οπως καταγγέλλει η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Ικαρίας του ΠΑΜΕ, το πρόβλημα επανήλθε με οξύτατο τρόπο από τη Δευτέρα 14 Φλεβάρη. Οπως σημειώνει: «Οι επαγγελματίες που μεταφέρουν τα παιδιά είναι απλήρωτοι εδώ και χρόνια, το ποσό φαίνεται να φτάνει στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Καμία σύμβαση μεταφοράς μαθητών δεν έχει υπογραφεί για το 2011. Οι μαθητές μετακινούνται με οποιονδήποτε τρόπο, με τους γονείς τους, με τα πόδια, με ωτοστόπ ή και καθόλου: τα παιδιά από τα απομακρυσμένα και με δύσβατο οδικό δίκτυο χωριά απλά δεν πάνε σχολείο».

«Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όλες τις κυβερνήσεις του δικομματισμού που διαχρονικά χειρίστηκαν το θέμα της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, και οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Αναρωτιόμαστε: μήπως είναι «άσκηση» για να συνηθίσουν γονείς και μαθητές ότι η μεταφορά των τελευταίων στα σχολεία τους είναι ατομική ή οικογενειακή υπόθεση και καθόλου υποχρέωση του κράτους;» σημειώνουν μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χθες το πρωί μαθητές και γονείς απαιτώντας να αποκατασταθεί εδώ και τώρα, με ευθύνη Περιφέρειας και κυβέρνησης, η μεταφορά των μαθητών στα απομακρυσμένα σχολεία. Θυμίζουμε ότι από την προηγούμενη εβδομάδα οι ιδιοκτήτες λεωφορείων διέκοψαν τη μεταφορά των μαθητών απαιτώντας από την κυβέρνηση να τους εξοφλήσει τα δεδουλευμένα που τους οφείλει για τον προηγούμενο χρόνο και ανανέωση των συμβάσεών τους (έληξαν αρχές Γενάρη), μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Γονείς και μαθητές από σχολεία της Σταυρούπολης, της Θέρμης, της Μηχανιώνας, του Θερμαϊκού, των Συκεών, των Πεύκων, μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από την Περιφέρεια και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και λεωφορειούχοι.

Αποκριάτικη γιορτή της ΚΝΕ για παιδιά

«Ενα ξεχωριστό πρωινό δημιουργικότητας, φαντασίας και παιχνιδιού! Αλλά και ένας χώρος όπου έχει θέση η συζήτηση, ο προβληματισμός, η αναζήτηση πραγματικών διεξόδων στα όσα καθημερινά βιώνουμε». Ετσι περιγράφει η ΚΝΕ την αποκριάτικη γιορτή που ετοιμάζει για τα παιδιά την Κυριακή 27 Φλεβάρη. Παιδιά και γονείς καλούνται να περάσουν ένα ευχάριστο και δημιουργικό πρωινό στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Στις 10 π.μ. εργαστήρι μάσκας και χαρταετού, στις 12.00 χοροθεατρική παράσταση «ο Αγησίλαγος» από ομάδα της ΚΝΕ, στις 12.30 αποκριάτικο ξεφάντωμα με γαϊτανάκι και πολλές - πολλές εκπλήξεις...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ